Legislator Case Law & Legislation
I USK 441/23 AI generated

I USK 441/23 · Sąd Najwyższy

Case Number I USK 441/23
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Wyrokiem z dnia 31 maja 2023 r. Sąd Apelacyjny w Łodzi w sprawie z odwołania G. S. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych […] Oddziału w Łodzi w przedmiocie podlegania ubezpieczeniom społecznym, przy udziale spółki P. spółki z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Ł., na skutek apelacji organu rentowego, G. S., spółki P. spółki z o.o. od wyroku Sądu Okręgowego w Łodzi z dnia 24 maja 2022 r. (którym zmieniono sporną decyzję i ustalono, że G. S. jako wspólnik jednoosobowej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym oraz wypadkowemu od dnia 13 lipca 2009 r., oddalając odwołanie w pozostałym zakresie), w punkcie 1 wyroku odrzucił apelację G.

Legislator headnote

AI generated

art. 3989 § 1 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c, art. 3989 § 2 k.p.c; I USK 441/23 · Sąd Najwyższy: Natomiast w wyrokach Sądu Najwyższego: z dnia 15 września 2021 r., I USKP 44/21 i z dnia 16 grudnia 2020 r., I UK 225/19, kierując się przede wszystkim wykładnią literalną przyjęto, że art. 8 ust. 6 pkt 4 i art. 6 ust. 1 pkt 5 ustawy systemowej odnosi się wyłącznie do jednoosobowego wspólnika sp. z o.o. i w konsekwencji nie odnosi się do „niemal jedynego” wspólnika sp. z o.o.W odpowiedzi na skargę kasacyjną G. S. i P. sp. z o.o. z siedzibą w Ł. wnieśli o oddalenie skargi kasacyjnej organu rentowego i zasądzenie od organu rentowego na rzecz G.

Keywords

AI generated
unitary enterprise in accident insurance mutuality in health insurance cost sharing of the insured social insurer affiliation to social insurance partner liability

Cited Legislation

AI generated
art. 3989 § 1 k.p.c
Rozpoznanie skargi kasacyjnej następuje tylko z przyczyn kwalifikowanych, wymienionych w art. 3989 § 1 pkt 1-4 k.p.c.
art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c
Rozpoznanie skargi kasacyjnej następuje tylko z przyczyn kwalifikowanych, wymienionych w art. 3989 § 1 pkt 1-4 k.p.c.
art. 3989 § 2 k.p.c
Rozpoznanie skargi kasacyjnej następuje tylko z przyczyn kwalifikowanych, wymienionych w art. 3989 § 1 pkt 1-4 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
AI generated
I USK 538/21
Decyzją z dnia 23 listopada 2018 r.
III AUa 1018/21
Decyzją z dnia 30 kwietnia 2019 r., nr(...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L., na podstawie art.
III USK 277/24
Sąd Apelacyjny we Wrocławiu wyrokiem z dnia 12 marca 2024 r oddalił apelację Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Opolu od wyroku Sądu Okręgowego w Opolu z dnia 20 września 2022 r., którym zmieniono zaskarżoną przez odwołującego się R. W. decyzję organu rentowego z dnia 17 lutego 2022 r. stwierdzającą, że odwołujący się jako wspólnik jednoosobowej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością P. Spółka z o.o. w O. (dalej jako Spółka) podlega obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym oraz wypadkowemu od dnia 1 czerwca 2014 r. i ustalającej podstawę wymiaru składek z tego tytułu w ten sposób, że stwierdzono, iż odwołujący się jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą nie podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym w okresach opisanych w decyzji (pkt 1) oraz zasądził od organu rentowego na rzecz odwołującego się kwotę 240 zł z ustawowymi odsetkami za opóźnienie liczonymi od dnia uprawomocnienia się orzeczenia o kosztach do dnia zapłaty tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu apelacyjnym (pkt 2).W wyrokach Sądów meriti przyjęto, że istota sporu sprowadzała się do zagadnienia, czy wspólnik dwuosobowej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością posiadający 99,5% udziałów w tej spółce powinien podlegać ubezpieczeniom społecznym na podstawie art. 6 ust. 1 pkt 5 w związku z art. 8 ust. 6 pkt 4 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (obecnie jednolity tekst:
I USK 350/24
Sąd Apelacyjny w Katowicach III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z 9 maja 2024 r., III AUa 2343/21, po rozpoznaniu apelacji odwołującej się J.S.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

I USK 441/23 POSTANOWIENIE Dnia 19 września 2024 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Agnieszka Żywicka w sprawie z odwołania G. S.‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych […] Oddziałowi w Łodzi‎z udziałem zainteresowanej P. Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Ł.‎o podleganie ubezpieczeniom społecznym,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 19 września 2024 r.,‎skargi kasacyjnej organu rentowego od wyroku Sądu Apelacyjnego w Łodzi‎z dnia 31 maja 2023 r., sygn. akt III AUa 913/22, odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

UZASADNIENIE

Wyrokiem z dnia 31 maja 2023 r. Sąd Apelacyjny w Łodzi w sprawie z odwołania G. S. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych […] Oddziału w Łodzi w przedmiocie podlegania ubezpieczeniom społecznym, przy udziale spółki P. spółki z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Ł., na skutek apelacji organu rentowego, G. S., spółki P. spółki z o.o. od wyroku Sądu Okręgowego w Łodzi z dnia 24 maja 2022 r. (którym zmieniono sporną decyzję i ustalono, że G. S. jako wspólnik jednoosobowej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym oraz wypadkowemu od dnia 13 lipca 2009 r., oddalając odwołanie w pozostałym zakresie), w punkcie 1 wyroku odrzucił apelację G.

S. i P. spółki z o.o. co do punktu 1 (pierwszego) zaskarżonego wyroku; w punkcie 2 oddalił apelację G. S. i P. spółki z o.o. w pozostałej części oraz oddalił apelację organu rentowego.Organ rentowy wniósł skargę kasacyjną od wyroku Sądu Apelacyjnego, zaskarżając ten wyrok w zakresie punktu 2 w części, w której Sąd Apelacyjny oddalił apelację organu rentowego. Skarżący wniósł o zmianę zaskarżonego wyroku w zaskarżonej części przez uchylenie wyroku Sądu Apelacyjnego, uchylenie wyroku Sądu Okręgowego w zaskarżonej części i oddalenie odwołania oraz zasądzenie kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu kasacyjnym według norm przepisanych, ewentualnie o uchylenie zaskarżonego wyroku i przekazanie sprawy Sądowi Apelacyjnemu do ponownego rozpatrzenia i rozstrzygnięcia o kosztach postępowania kasacyjnego, w tym kosztach zastępstwa procesowego.Zaskarżonemu wyrokowi skarżący zarzucił naruszenie prawa materialnego: art. 8 ust. 6 pkt. 4 w zw. z art. 6 ust. 1 pkt 5 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (jednolity tekst:

Dz.U. z 2023 r., poz. 1230 ze zm.; dalej: ustawa systemowa), przez jego nieprawidłową wykładnię polegającą na błędnym uznaniu, że „niemal jednoosobowy” wspólnik sp. z o.o., posiadający ponad 99%, udziałów nie podlega ubezpieczeniom społecznym na zasadach przewidzianych dla jednoosobowego wspólnika sp. z o.o.We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania skarżący wskazał, że wnosi o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania ze względu na występowanie w sprawie potrzeby wykładni przepisów wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów.Skarżący stwierdził, że w wyrokach Sądu Najwyższego: z dnia 3 sierpnia 2011 r., I UK 8/11, z dnia 3 lipca 2019 r., II UK 24/18, z dnia 8 października 2019 r., II UK 114/18, z dnia 27 listopada 2019 r., III UK 360/18, i z dnia 5 marca 2020 r., II UK 36/19, uznano, kierując się zasadą powszechności ubezpieczeń społecznych i konstytucyjnej gwarancji obywatela do zabezpieczenia społecznego, że „niemal jedynego” wspólnika spółki z o.o. należy w zakresie statusu ubezpieczeniowego traktować tak jak jednoosobowego wspólnika sp. z o.o. i w związku z powyższym jest on objęty dyspozycją normy art. 8 ust. 6 pkt 4 w zw. z art. 6 ust. 1 pkt 5 ustawy systemowej.

Natomiast w wyrokach Sądu Najwyższego: z dnia 15 września 2021 r., I USKP 44/21 i z dnia 16 grudnia 2020 r., I UK 225/19, kierując się przede wszystkim wykładnią literalną przyjęto, że art. 8 ust. 6 pkt 4 i art. 6 ust. 1 pkt 5 ustawy systemowej odnosi się wyłącznie do jednoosobowego wspólnika sp. z o.o. i w konsekwencji nie odnosi się do „niemal jedynego” wspólnika sp. z o.o.W odpowiedzi na skargę kasacyjną G. S. i P. sp. z o.o. z siedzibą w Ł. wnieśli o oddalenie skargi kasacyjnej organu rentowego i zasądzenie od organu rentowego na rzecz G.

S. zwrotu kosztów postępowania, w tym kosztów adwokackich.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Skarga kasacyjna nie kwalifikowała się do przyjęcia celem jej merytorycznego rozpoznania.Skarga kasacyjna służy realizacji interesu publicznego w sprawowaniu wymiaru sprawiedliwości. Funkcje postępowania kasacyjnego powodują, że wniosek o przyjęcie skargi do rozpoznania oraz jego uzasadnienie powinny koncentrować się na wykazaniu, iż w konkretnej sprawie zachodzą okoliczności przemawiające za interwencją Sądu Najwyższego. Rozpoznanie skargi kasacyjnej następuje tylko z przyczyn kwalifikowanych, wymienionych w art. 3989 § 1 pkt 1-4 k.p.c. i tylko w przypadku przekonania Sądu Najwyższego przez skarżącego, za pomocą jurydycznej argumentacji, że zachodzi publicznoprawna potrzeba rozstrzygnięcia sformułowanego w skardze zagadnienia prawnego przy jej merytorycznym rozpoznawaniu.Zgodnie z art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, gdy w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, zachodzi nieważność postępowania lub skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona.Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania skarżący oparł na przesłance uregulowanej w art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c. Przesłanka ta nie została jednak spełniona.Stosownie do utrwalonego orzecznictwa Sądu Najwyższego, oparcie wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania na twierdzeniu o istnieniu potrzeby wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów (art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.) wymaga wykazania, że określony przepis prawa, mimo iż budzi poważne wątpliwości, nie doczekał się wykładni albo niejednolita wykładnia wywołuje wyraźnie wskazane przez skarżącego rozbieżności w orzecznictwie w odniesieniu do identycznych lub podobnych stanów faktycznych, które należy przytoczyć (zob. postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 23 maja 2018 r., I CSK 31/18, LEX nr 2508113; z dnia 13 czerwca 2008 r., III CSK 104/08, LEX nr 424365).

Konieczne jest wykazanie przez skarżącego, że wątpliwości te mają rzeczywisty i poważny charakter, wyjaśnienie na czym one polegają, ich uzasadnienie, a także wskazanie rozbieżnych wariantów interpretacyjnych, z odwołaniem się do dotychczasowych poglądów orzecznictwa i dostępnego piśmiennictwa (zob. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 26 kwietnia 2018 r., IV CSK 571/17, LEX nr 2497706), a w szczególności przytoczenie i poddanie analizie rozbieżnych orzeczeń sądów w celu wykazania, że rozbieżności te mają swoje źródło w różnej wykładni przepisu, bądź też przedstawienia argumentów wskazujących, że wykładnia przeprowadzona przez sąd drugiej instancji sprzeczna jest z jednolitym stanowiskiem doktryny lub orzecznictwa Sądu Najwyższego (postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 24 kwietnia 2018 r., III UK 123/17, LEX nr 2496319).Podnoszone przez skarżącego wątpliwości Sąd Najwyższy wyjaśnił w uchwale z dnia 21 lutego 2024 r., III UZP 8/23, LEX nr 3686847, w której stwierdził, że wspólnik dwuosobowej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością posiadający 99 procent udziałów nie podlega ubezpieczeniom społecznym na podstawie art. 6 ust. 1 pkt 5 w związku z art. 8 ust. 6 pkt 4 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (jednolity tekst:

Dz.U. z 2023 r., poz. 1230).W uzasadnieniu powołanej uchwały Sąd Najwyższy podkreślił, że tytuł podlegania ubezpieczeniom społecznym z art. 8 ust. 6 pkt 4 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych obejmuje tylko wspólnika jednoosobowej spółki z o.o., a więc nie wspólnika w dwuosobowej spółce z o.o., nawet gdy jest właścicielem niemal wszystkich udziałów w spółce. Decydujące znaczenie ma jednoznaczna regulacja art. 8 ust. 6 pkt 4 ustawy systemowej, zgodnie z którą, za osobę prowadzącą pozarolniczą działalność uważa się wspólnika jednoosobowej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością.

Wspólnik jednoosobowej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością jest jeden, dlatego w drodze wykładni nie można stwierdzić, iż ubezpieczeniom społecznym na podstawie tej samej regulacji podlega drugi wspólnik w spółce z ograniczoną odpowiedzialnością. Nie ma zatem znaczenia czy jest to wspólnik „dominujący” czy „niemal jedyny”. Wspólnikiem jednoosobowej spółki z o.o. nie jest wspólnik, do którego nie należą wszystkie udziały tej spółki. Taki wspólnik nie podlega ubezpieczeniom społecznym na podstawie art. 8 ust. 6 pkt 4 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych.W związku z powyższym brak jest przesłanki przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.Natomiast wniosek o zasądzenie kosztów postępowania odwołująca się powiązała z wnioskiem o oddalenie skargi kasacyjnej.Z przytoczonych względów Sąd Najwyższy na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c. odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.[SOP][ał] ‎