Legislator Case Law & Legislation
I USK 325/24 AI generated

I USK 325/24 · Sąd Najwyższy

Case Number I USK 325/24
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Sąd Apelacyjny w Katowicach wyrokiem z dnia 2 maja 2024 r. oddalił apelację K. G. od wyroku Sądu Okręgowego w Gliwicach z dnia 24 lutego 2022 r. w sprawie o zwrot nienależnie pobranego świadczenia.Sąd Okręgowy: (a) zmienił częściowo decyzję z 19 kwietnia 2019 r. stwierdzając, że osiągnięty przez odwołującego przychód uzasadniał zawieszenie łącznej kwoty świadczenia za 2017 r. w wysokości 3.608,28 zł i ustalił, że ubezpieczony pobrał nienależne świadczenie w wysokości 3.608,28 zł; (b) zmienił decyzję z dnia 30 maja 2019 r. w ten sposób, że ustalił, że ubezpieczony nie pobrał nienależnego świadczenia za 2016 r. w wysokości 21.521,08 zł; (c) oddalił odwołanie od decyzji z dnia 5 lutego 2020 r. w całości i w pozostałej części od decyzji z 19 kwietnia 2019 r.Sąd ustalił, że odwołujący jest uprawniony do renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy.

Legislator headnote

AI generated

art. 98 § 11 k.p.c, art. 3989 § 1 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c, art. 390 § 1 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c, art. 3989 § 2 k.p.c; I USK 325/24 · Sąd Najwyższy: Odwołujący był też informowany przez organ rentowy, że prawo do świadczenia ulega zawieszeniu lub świadczenie ulega zmniejszeniu w razie uzyskania przychodu z tytułu działalności podlegającej obowiązkowi ubezpieczeń społecznych. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy podał jedynie dodatkowe informacje, że obecnie również członkostwo w radzie nadzorczej łączące się z wynagrodzeniem za pełnienie tej funkcji nie stanowi tytułu podlegania ubezpieczeniom społecznym, z którego przychody mają wpływ na zawieszenie lub zmniejszenie świadczenia, stosownie do art. 104 ustawy emerytalnej.

Keywords

AI generated
revocation of pension rent deduction in supplementary benefits waiver of income disability pension offset pensioner adjustment of deductions

Cited Legislation

AI generated
art. 98 § 11 k.p.c
zasądza od odwołującego się na rzecz organu rentowego 240 zł (dwieście czterdzieści) z odsetkami z art. 98 § 11 k.p.c.
art. 3989 § 1 k.p.c
Brak jest podstaw uzasadniających przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania.W myśl art. 3989 § 1 k.p.c.
art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c
Brak jest podstaw uzasadniających przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania.W myśl art. 3989 § 1 k.p.c.
art. 390 § 1 k.p.c
powinno przybrać postać porównywalną z formułowaniem zagadnienia prawnego budzącego poważne wątpliwości, o którym stanowi na przykład art. 390 § 1 k.p.c.
art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c
Brak jest podstaw uzasadniających przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania.W myśl art. 3989 § 1 k.p.c.
art. 3989 § 2 k.p.c
2 pkt 1 ustawy emerytalnej.Z uwagi na powyższe, Sąd Najwyższy na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c.
art. 98 § 1 k.p.c
O kosztach orzeczono na podstawie art. 98 § 1 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

I USK 325/24 POSTANOWIENIE Dnia 27 listopada 2024 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Piotr Prusinowski w sprawie z odwołania K. G.‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w Zabrzu‎o zwrot nienależnie pobranego świadczenia,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 27 listopada 2024 r.,‎skargi kasacyjnej ubezpieczonego od wyroku Sądu Apelacyjnego w Katowicach‎z dnia 2 maja 2024 r., sygn. akt III AUa 641/22, I. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania; II. zasądza od odwołującego się na rzecz organu rentowego 240 zł (dwieście czterdzieści) z odsetkami z art. 98 § 11 k.p.c. tytułem zwrotu kosztów postępowania kasacyjnego. ł.n

UZASADNIENIE

Sąd Apelacyjny w Katowicach wyrokiem z dnia 2 maja 2024 r. oddalił apelację K. G. od wyroku Sądu Okręgowego w Gliwicach z dnia 24 lutego 2022 r. w sprawie o zwrot nienależnie pobranego świadczenia.Sąd Okręgowy: (a) zmienił częściowo decyzję z 19 kwietnia 2019 r. stwierdzając, że osiągnięty przez odwołującego przychód uzasadniał zawieszenie łącznej kwoty świadczenia za 2017 r. w wysokości 3.608,28 zł i ustalił, że ubezpieczony pobrał nienależne świadczenie w wysokości 3.608,28 zł; (b) zmienił decyzję z dnia 30 maja 2019 r. w ten sposób, że ustalił, że ubezpieczony nie pobrał nienależnego świadczenia za 2016 r. w wysokości 21.521,08 zł; (c) oddalił odwołanie od decyzji z dnia 5 lutego 2020 r. w całości i w pozostałej części od decyzji z 19 kwietnia 2019 r.Sąd ustalił, że odwołujący jest uprawniony do renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy.

Prowadzi również pozarolniczą działalność, a także jest członkiem rady nadzorczej. W dniu 30 maja 2017 r. organ rentowy wydał decyzję zobowiązującą ubezpieczonego do zwrotu nienależnie pobranego świadczenia za okres od 1 stycznia 2015 r. do 31 grudnia 2015 r. Odwołanie od tej decyzji zostało ostatecznie uwzględnione, a Sąd Najwyższy wyrokiem z dnia 28 stycznia 2021 r., I USKP 3/21 (OSNP 2021 nr 12, poz. 137) przyjął, że w przypadku skarżącego nie doszło do pobrania świadczenia należnego w rozumieniu art. 138 ust. 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (jednolity tekst:

Dz.U. z 2023 r., poz. 1251 z późn. zm., dalej jako „ustawa emerytalna”), ponieważ nie mając świadomości co do istotnej zmiany przepisów prawnych nie był on pouczony o braku prawa do pobierania tego świadczenia zgodnie z wymogiem wynikającym z powołanego przepisu.Rozpoznając odwołania w niniejszym postępowaniu, Sąd stwierdził, że należało ustalić, czy i kiedy ubezpieczony został prawidłowo pouczony o zmianie stanu prawnego. Zdaniem Sądu taką wiedzę ubezpieczony uzyskał odbierając odpis odpowiedzi na odwołanie w dniu 31 października 2017 r.

Przytoczenie w odpowiedzi na odwołanie przepisu ustawy o systemie ubezpieczeń wskazującego, że wynagrodzenie z tytułu członkostwa w radzie nadzorczej stanowi przychód uwzględniany przy rozliczaniu renty stanowiło prawidłowe, czytelne, konkretne i zrozumiałe pouczenie odwołującego o zmianie stanu prawnego oraz zmianie sposobu rozliczania otrzymywanego świadczenia. Tym samym, zdaniem Sądu od 1 listopada 2017 r. nastąpiła zmiana stanu faktycznego, albowiem odwołujący uzyskał pewność, że wynagrodzenie z tytułu członkostwa w radzie nadzorczej zostanie uwzględnione przy rozliczaniu renty.

To stwierdzenie stanowiło podstawę rozstrzygnięcia Sądu.Sąd Apelacyjny stwierdził bezzasadność zarzutów apelacji, potwierdzając prawidłowość postępowania dowodowego Sądu Okręgowego. Sąd odwoławczy podzielił w całości ustalenia faktyczne jak i rozważania prawne poczynione przez Sąd pierwszej instancji. Sąd Apelacyjny zgodził się ze stanowiskiem zaprezentowanym w uzasadnieniu wyroku Sądu Okręgowego, że odwołujący został prawidłowo pouczony przez organ o zmianie stanu prawnego w odpowiedzi na odwołanie w poprzedniej sprawie.

Sąd nie miał wątpliwości, że od tamtego dnia ubezpieczony dokładnie już wiedział, że wynagrodzenie z tytułu pełnienia funkcji członka zarządu jest uwzględniane przy rozliczaniu renty (stanowi przychód powodujący zawieszenie lub zmniejszenie świadczenia).Sąd przypomniał, że ubezpieczony już w decyzji przyznającej prawo do renty został pouczony przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych o tym, że osoba, która pobrała nienależne świadczenie jest zobowiązana do jego zwrotu, a za kwoty nienależnie pobranych świadczeń uważa się świadczenia wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących wstrzymanie wypłaty świadczeń w całości lub części.

Odwołujący był też informowany przez organ rentowy, że prawo do świadczenia ulega zawieszeniu lub świadczenie ulega zmniejszeniu w razie uzyskania przychodu z tytułu działalności podlegającej obowiązkowi ubezpieczeń społecznych. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy podał jedynie dodatkowe informacje, że obecnie również członkostwo w radzie nadzorczej łączące się z wynagrodzeniem za pełnienie tej funkcji nie stanowi tytułu podlegania ubezpieczeniom społecznym, z którego przychody mają wpływ na zawieszenie lub zmniejszenie świadczenia, stosownie do art. 104 ustawy emerytalnej.

Całe postępowanie w poprzedniej sprawie między tymi samymi stronami koncentrowało się wokół omawianej zmiany przepisów.Sąd nie zgodził się z twierdzeniem, że podanie informacji o zmianie stanu prawnego w zakresie katalogu przychodów podlegających uwzględnieniu przy zawieszaniu lub zmniejszaniu świadczenia w odpowiedzi na odwołanie w sprawie, w której spór dotyczy zwrotu nienależnie pobranego świadczenia, nie ma znaczenia dla dalszej sytuacji ubezpieczonego. Art. 138 ust. 2 pkt 1 ustawy emerytalnej odnosząc się do pouczenia o braku prawa do świadczenia nie zawiera wymogu, aby to pouczenie zostało zamieszczone przez organ wyłącznie w decyzji.Ubezpieczony w skardze kasacyjnej zaskarżył wyrok w całości.

Zarzucił naruszenie przepisów prawa materialnego: art. 84 ust. 2 pkt 1 oraz art. 138 ust. 2 pkt 1 ustawy emerytalnej. We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania ubezpieczony wskazał, że w sprawie istnieje potrzeba dokonania wykładni przepisu art. 138 ust. 2 pkt 1 ustawy emerytalnej Nadto zdaniem strony istnieje potrzeba udzielenia przez Sąd Najwyższy odpowiedzi na pytanie: czy pouczenie, o którym mowa w art. 138 ust. 2 pkt 1 ustawy emerytalnej może być zawarte w piśmie procesowym - odpowiedzi na odwołanie.W odpowiedzi na skargę kasacyjną organ rentowy wniósł o odmowę przyjęcia skargi do rozpoznania; ewentualnie o jej oddalenie oraz o zasądzenie kosztów postępowania kasacyjnego, w tym kosztów zastępstwa procesowego.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Brak jest podstaw uzasadniających przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania.W myśl art. 3989 § 1 k.p.c. Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, zachodzi nieważność postępowania lub skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona.Sformułowanie istotnego zagadnienia prawnego w rozumieniu art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c. powinno przybrać postać porównywalną z formułowaniem zagadnienia prawnego budzącego poważne wątpliwości, o którym stanowi na przykład art. 390 § 1 k.p.c. Chodzi więc o przedstawienie wyraźnych wątpliwości co do określonego przepisu (normy) lub zespołu przepisów (norm), albo szerzej i bardziej ogólnie - wątpliwości co do pewnego uregulowania prawnego (instytucji prawnej).

Sformułowane zagadnienie winno odwoływać się w sposób generalny i abstrakcyjny do treści przepisu, który nie podlega jednoznacznej wykładni, a którego wyjaśnienie przez Sąd Najwyższy przyczyni się do rozwoju jurysprudencji i prawa pozytywnego (postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 28 października 2015 r., I PK 19/15, LEX nr 2021941). Zagadnienie prawne powinno wyrażać problem prawny, którego wyjaśnienie ma znaczenie dla rozstrzygnięcia sprawy w ustalonym stanie faktycznym (postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 19 października 2012 r., III SK 10/12, LEX nr 1228616; z dnia 18 września 2012 r., II CSK 180/12, LEX nr 1230170; z dnia 25 lutego 2008 r., I UK 339/07, LEX nr 453109).

Wskazanie zagadnienia prawnego uzasadniającego wniosek o rozpoznanie skargi kasacyjnej powinno nastąpić przez określenie przepisów prawa, w związku z którymi zostało sformułowane i wskazanie argumentów, które prowadzą do rozbieżnych ocen. Chodzi więc o przedstawienie wyraźnych wątpliwości co do określonego przepisu (normy) lub zespołu przepisów (norm), albo szerzej i bardziej ogólnie - wątpliwości co do pewnego uregulowania prawnego (instytucji prawnej). Ponadto skarżący ma obowiązek nie tylko sformułować samo zagadnienie, ale także - w uzasadnieniu wniosku - przedstawić odpowiednią jurydyczną argumentację wskazującą na dopuszczalność i celowość rozwiązania problemu prawnego w sposób preferowany przez skarżącego, a odmienny od sposobu rozstrzygnięcia tego problemu przy wykorzystaniu zapatrywań wyrażonych przez Sąd drugiej instancji.

W odniesieniu do przesłanki z art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c., należy wskazać, że wymaga ona wykazania, że chodzi o wykładnię przepisów prawa, których treść i znaczenie nie zostały dostatecznie wyjaśnione w dotychczasowym orzecznictwie lub, że istnieje potrzeba zmiany ich dotychczasowej wykładni, podania na czym polegają wątpliwości związane z jego rozumieniem oraz przedstawienia argumentacji świadczącej, że wątpliwości te mają rzeczywisty i poważny charakter, nie należą do zwykłych wątpliwości, które wiążą się z procesem stosowania prawa.

Konieczne jest wskazanie argumentów, które prowadzą do rozbieżnych ocen prawnych, a także przedstawienie własnej propozycji interpretacyjnej.Zauważyć należy, że w uzasadnieniu wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania skarżący poza sformułowaniem samego zagadnienia, nie wskazał jakichkolwiek argumentów prawnych, co uniemożliwia Sądowi Najwyższemu potwierdzenie, że w sprawie rzeczywiście występuje istotne zagadnienie prawne. Odwołujący się stwierdził, że istnieje „mnogość możliwych sposobów” dokonania wykładni, jednak poza własnym zapatrywaniem nie przedstawił żadnych poglądów przedstawianych w tej materii przez judykaturę czy piśmiennictwo.

Ta sama uwaga dotyczy rzekomej potrzeby dokonania wykładni przepisu przez Sąd Najwyższy. Skarżący nie zgadza się z rozstrzygnięciem i dąży do rozpoznania sprawy przez Sąd Najwyższy. Przypomnienia jednak wymaga, że postępowanie kasacyjne nie jest postępowaniem w kolejnej instancji, a skarżący winien był wykazać, że wykładnia art. 138 ust. 2 pkt 1 ustawy emerytalnej w przedstawionym kontekście, w istocie wykracza poza zwykłe wątpliwości związane z procesem stosowania prawa. Skarżący winien był zatem wyjaśnić, dlaczego jego zdaniem, skoro nie ulega wątpliwości, że organ w dniu 31 października 2017 r. przekazał informację o nowych konsekwencjach członkostwa w radzie nadzorczej dla pobieranej renty, owo poinformowanie nie powinno zostać zaklasyfikowane jako pouczenie w rozumieniu art. 138 ust. 2 pkt 1 ustawy emerytalnej.Z uwagi na powyższe, Sąd Najwyższy na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c. orzekł jak w sentencji.

O kosztach orzeczono na podstawie art. 98 § 1 k.p.c. [SOP]r.g. ‎