Legislator Case Law & Legislation
I USK 301/26 AI generated

I USK 301/26 · Sąd Najwyższy

Case Number I USK 301/26
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Wyrokiem z 29 października 2024 r. Sąd Apelacyjny w Łodzi oddalił apelację M.W. od wyroku Sądu Okręgowego w Płocku z 14 grudnia 2022 r., który oddalił odwołania od dwóch decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Warszawie z 12 lipca 2021 r., stwierdzających, że nie podlega ona, jako pracownik u płatnika składek P. Sp. z o.o. obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu od dnia 1 lutego 2021 r. oraz stwierdzającej, że nie podlega ona, jako pracownik u płatnika składek P.1 Sp. z o.o. obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu od dnia 1 lutego 2021 r.

Legislator headnote

AI generated

art. 22 k.p, art. 3983 § 1 pkt 1 k.p.c, art. 22 § 1 k.p, art. 3989 § 1 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c, art. 39813 § 2 k.p.c; I USK 301/26 · Sąd Najwyższy: czy strony łączył stosunek pracy w rozumieniu art. 22 § 1 k.p., w szczególności zaś w zakresie przesłanek podporządkowania pracownika kierownictwu i osobistego świadczenia pracy, a nadto korzystanie z pomocy osób trzecich w czasie niezdolności do pracy skarżącej - jak wskazano wyżej - i w konsekwencji podleganie przez skarżącą obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym w myśl art. 6 ust. 1 pkt 4 u.s.u.s.”?W odpowiedzi na skargę kasacyjną organ rentowy wniósł o oddalenie skargi kasacyjnej i zasądzenie od skarżącej na rzecz organu rentowego kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu kasacyjnym.

Keywords

AI generated
occupational pension rights employment subject to social contributions employment relationship special jurisdiction for employment contracts employment status cascading employment contract

Cited Legislation

AI generated
art. 22 k.p
art. 3983 § 1 pkt 1 k.p.c
art. 22 § 1 k.p
3983 § 1 pkt 1 k.p.c., zarzucono rażące naruszenie przepisów prawa materialnego, polegające na błędnej wykładni oraz niewłaściwym zastosowaniu przez sądy przepisów prawa materialnego bez jego wszechstronnego rozważenia, a mianowicie:1.art. 22 § 1 k.p.
art. 3989 § 1 k.p.c
Brak jest podstaw uzasadniających przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania.W myśl art. 3989 § 1 k.p.c.
art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c
W celu spełnienia przesłanki przewidzianej w art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c.
art. 39813 § 2 k.p.c
Te ustalenia nie zostały podważone w trakcie postępowania przed sądami powszechnymi, a Sąd Najwyższy jest nimi związany stosownie do art. 39813 § 2 k.p.c.
art. 3989 § 2 k.p.c
1 pkt 4 u.s.u.s).Z uwagi na powyższe, Sąd Najwyższy na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
II CSK 382/15
Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, zachodzi nieważność postępowania lub skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona (art. 3989 § 1 k.p.c.). Cel wymagania przewidzianego w art. 3984 § 2 k.p.c. może być osiągnięty tylko wtedy, gdy skarżący powoła i uzasadni istnienie przesłanek o charakterze publicznoprawnym, które będą mogły stanowić podstawę oceny skargi kasacyjnej pod kątem przyjęcia jej do rozpoznania.
V CSK 21/16
W związku ze skargą kasacyjną powódki I.
I CSK 666/15
Zgodnie z brzmieniem art. 3989 § 1 k.p.c. Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania w następujących wypadkach:-w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne-istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów-zachodzi nieważność postępowania-skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona.Skarga kasacyjna jest nadzwyczajnym środkiem zaskarżenia, którego rozpoznanie przez Sąd Najwyższy musi być uzasadnione względami o szczególnej doniosłości, wykraczającymi poza indywidualny interes skarżącego, a mającymi swoje źródło w interesie publicznym, w szczególności przez zapewnienie jednolitej wykładni i stosowania prawa.Skarga kasacyjna pozwanych od wyroku Sądu Apelacyjnego ‎z dnia 25 marca 2015 r. zawiera wniosek o jej przyjęcie do rozpoznania ‎z powołaniem się na jej oczywistą zasadność, potrzebę wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości oraz występowanie w sprawie istotnego zagadnienia prawnego.
II CSK 12/18
Skarga kasacyjna została ukształtowana w przepisach kodeksu postępowania cywilnego jako nadzwyczajny środek zaskarżenia, nakierowany na ochronę interesu publicznego przez zapewnienie rozwoju prawa, jednolitości orzecznictwa oraz prawidłowej wykładni, a także w celu usunięcia z obrotu prawnego orzeczeń wydanych w postępowaniu dotkniętym nieważnością lub oczywiście wadliwych, nie zaś jako ogólnie dostępny środek zaskarżenia orzeczeń umożliwiający rozpoznanie sprawy w kolejnej instancji sądowej. Koniecznej selekcji skarg pod kątem realizacji tego celu służy instytucja tzw. przedsądu, ustanowiona w art. 3989 k.p.c., w ramach której Sąd Najwyższy dokonuje wstępnej oceny skargi kasacyjnej.
I PK 113/06
wyroki Sądu Najwyższego: z dnia 23 października 2006 r., I PK 113/06, Prawo Pracy 2007 nr 1, poz.
I UK 68/05
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

I USK 301/26 POSTANOWIENIE Dnia 8 kwietnia 2026 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Agnieszka Żywicka w sprawie z odwołania M.W.‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Warszawie‎z udziałem P. Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w W. i P.1 Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w W.‎o podleganie obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym,‎na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 8 kwietnia 2026 r.,‎na skutek skargi kasacyjnej odwołującej się od wyroku Sądu Apelacyjnego w Łodzi‎z dnia 29 października 2024 r., sygn. akt III AUa 606/23, 1) odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, 2) zasądza od M.W. na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych I Oddziału w Warszawie kwotę 240 zł (dwieście czterdzieści złotych) wraz z ustawowymi odsetkami za czas po upływie tygodnia od dnia doręczenia zobowiązanej postanowienia do dnia zapłaty tytułem zwrotu kosztów postępowania kasacyjnego.

UZASADNIENIE

Wyrokiem z 29 października 2024 r. Sąd Apelacyjny w Łodzi oddalił apelację M.W. od wyroku Sądu Okręgowego w Płocku z 14 grudnia 2022 r., który oddalił odwołania od dwóch decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Warszawie z 12 lipca 2021 r., stwierdzających, że nie podlega ona, jako pracownik u płatnika składek P. Sp. z o.o. obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu od dnia 1 lutego 2021 r. oraz stwierdzającej, że nie podlega ona, jako pracownik u płatnika składek P.1 Sp. z o.o. obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu od dnia 1 lutego 2021 r.

Spór w sprawie, zakreślony treścią zaskarżonych decyzji organu rentowego, zogniskował się wokół wyjaśnienia, czy M.W. od 1 lutego 2021 r. podlegała obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym, jako pracownik zatrudniony u płatnika składek P. Sp. z o.o. i P.1 Sp. z o.o. Sąd pierwszej instancji uznał, że przeprowadzone postępowanie dowodowe potwierdziło przypuszczenia organu rentowego co do nieważności (pozorności) umów o pracę z 1 lutego 2021 r. W sprawie nie wykazano, aby doszło do skutecznego zawarcia umowy o pracę, która była realizowana zgodnie z jej treścią, a więc następczo nie powstał tytuł pracowniczego ubezpieczenia społecznego.

Sąd Apelacyjny powtórzył za sądem pierwszej instancji, że o pozorności umów o pracę świadczyło całe spektrum okoliczności. M.W. zawarła umowy o pracę na stanowiskach księgowej za wynagrodzeniem 3.000 zł miesięcznie w spółce P. oraz 2.000 zł miesięcznie w spółce P.1. Są to podmioty, dla których już wcześniej świadczyła usługi księgowe. Odwołująca się swoje czynności nie wykonywała w warunkach podporządkowania pracowniczego, albowiem sama decydowała o tym, kiedy i gdzie wykona powierzone jej czynności, a płatnicy nie wymagali od niej stałego przebywania w miejscu pracy.

Czas pracy był determinowany ilością obowiązków i to odwołująca sama ustalała czas wykonania powierzonych jej czynności. Żadnemu z płatników nie zależało na stałej obecności pracownika w biurze. Ponadto odwołująca mogła się zastępować pracownikami swojego biura rachunkowego, z czego korzystała podczas swojej długotrwałej nieobecności. To pracownice jej biura rachunkowego wykonywały płatnikom niezbędne czynności księgowe i to nie w ramach stosunku pracy z płatnikami, ale wiążącego stosunku gospodarczego pomiędzy tymi podmiotami (płatnikami i biurem rachunkowym).W ocenie Sądu drugiej instancji uznać należało, że odwołująca się w ogóle nie świadczyła jakiejkolwiek stałej pracy na rzecz pracodawców, w łącznie pełnym wymiarze czasu pracy w ramach podporządkowania pracowniczego, a jedynie wykonywała czynności w ramach prowadzonej przez siebie działalności gospodarczej.

W świetle powyższego żadną miarą nie można przyjąć, że stosunek łączący strony kwestionowanych umów należy zakwalifikować jako stosunek pracy w rozumieniu art. 22 k.p., albowiem występują w nim obce elementy, jak choćby brak podporządkowania co do czasu świadczenia pracy czy regularności świadczenia pracy, brak rozliczenia czasu pracy etc. Sąd Apelacyjny nie miał żadnych wątpliwości, że umowy o pracę zostały podpisane tylko po to, aby odwołująca mogła legitymować się pracowniczym tytułem ubezpieczenia. W tym właśnie celu wykreowano stosunek pracy, preparując dokumentację pracowniczą i opłacając składki.Od powyższego wyroku Sądu Apelacyjnego odwołująca się wniosła skargę kasacyjną, w której, na podstawie art. 3983 § 1 pkt 1 k.p.c., zarzucono rażące naruszenie przepisów prawa materialnego, polegające na błędnej wykładni oraz niewłaściwym zastosowaniu przez sądy przepisów prawa materialnego bez jego wszechstronnego rozważenia, a mianowicie:1.art. 22 § 1 k.p. w zakresie w jakim sądy zarówno pierwszej jak i drugiej instancji przyjęły niemalże bezkrytycznie, iż stron nie łączył stosunek pracy na podstawie zawartych 1 lutego 2021 r. umów o pracę;2.art. 6 ust. 1 pkt 4 u.s.u.s w zw. z art. 68 ust. 1 pkt 1 ppkt a u.s.u.s. poprzez przyjęcie przez sądy pierwszej i drugiej instancji, iż M.W. nie podlegała obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu zatrudnienia u płatnika składek P. Sp. z o.o. z siedzibą w W. i P.1 Sp. z o.o. z siedzibą w W..Uzasadniając wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wskazano, że w niniejszej sprawie „koniecznie jest ponowne rozważenie kwestii stanowiącej istotne zagadnienie prawne, tj.

1) czy strony łączył stosunek pracy w rozumieniu art. 22 § 1 k.p., w szczególności zaś w zakresie przesłanek podporządkowania pracownika kierownictwu i osobistego świadczenia pracy, a nadto korzystanie z pomocy osób trzecich w czasie niezdolności do pracy skarżącej - jak wskazano wyżej - i w konsekwencji podleganie przez skarżącą obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym w myśl art. 6 ust. 1 pkt 4 u.s.u.s.”?W odpowiedzi na skargę kasacyjną organ rentowy wniósł o oddalenie skargi kasacyjnej i zasądzenie od skarżącej na rzecz organu rentowego kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu kasacyjnym.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Brak jest podstaw uzasadniających przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania.W myśl art. 3989 § 1 k.p.c. Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli (1) w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, (2) istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, (3) zachodzi nieważność postępowania lub (4) skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona.Zagadnieniem prawnym w rozumieniu art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c. jest problem nowy, który nie został do tej pory bezpośrednio rozwiązany w orzecznictwie Sądu Najwyższego i dla rozwikłania którego dotychczasowe orzecznictwo jest niewystarczające.

Jeżeli skarżący jako przesłankę uzasadniającą przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wskazuje występowanie w sprawie istotnego zagadnienia prawnego, to powinien zagadnienie to przedstawić przez jego sformułowanie z przytoczeniem przepisów prawa, na tle których ono powstało, przytoczyć argumenty prawne prowadzące do rozbieżnych ocen prawnych, a także wykazać, że jest to zagadnienie, którego rozwiązanie jest istotne nie tylko dla rozstrzygnięcia rozpoznawanej sprawy, lecz także dla praktyki sądowej (postanowienia Sądu Najwyższego z dnia 14 stycznia 2016 r., II CSK 382/15, Legalis nr 1508600; z dnia 21 czerwca 2016 r., V CSK 21/16, Legalis nr 1482401; z dnia 24 maja 2016 r., I CSK 666/15).

Innymi słowy istotne zagadnienie prawne powinno kotwiczyć się w regulacji prawnej, która powinna zostać przeanalizowana i opracowana, tak aby to wpierw sam skarżący mógł stwierdzić, że istotne zagadnienie prawne rzeczywiście występuje i dlatego powinien rozpoznać je Sąd Najwyższy. Skarżący ma zatem obowiązek nie tylko sformułować samo zagadnienie, ale także - w uzasadnieniu wniosku - przedstawić odpowiednią jurydyczną argumentację wskazującą na dopuszczalność i celowość rozwiązania problemu prawnego w sposób preferowany przez skarżącego, a odmienny od sposobu rozstrzygnięcia tego problemu przy wykorzystaniu zapatrywań wyrażonych przez Sąd drugiej instancji.

W celu spełnienia przesłanki przewidzianej w art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c. nie wystarczy samo sformułowanie pytania do Sądu Najwyższego (postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 16 maja 2018 r., II CSK 12/18, LEX nr 2499783). W rozpoznawanej sprawie skarżący ograniczył swój wywód wyłącznie do sformułowania zagadnienia i nie uczynił zadość wymaganiom przedstawionym powyżej, co stanowi wystarczający powód do odmowy przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.Sąd Najwyższy kilkukrotnie potwierdzał, że w świetle zawartej w art. 22 § 1 k.p. definicji stosunku pracy, pracownik zobowiązuje się do wykonywania pracy określonego rodzaju na rzecz i pod kierownictwem pracodawcy oraz w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę.

Stosownie do utrwalonego w tym zakresie orzecznictwa Sądu Najwyższego, konstytutywne cechy stosunku pracy odróżniające go od innych stosunków prawnych stanowią: dobrowolność, osobiste świadczenie pracy w sposób ciągły, podporządkowanie i wykonywanie pracy na rzecz pracodawcy ponoszącego ryzyko związane z zatrudnieniem i odpłatny charakter zatrudnienia (zob. wyroki Sądu Najwyższego: z dnia 23 października 2006 r., I PK 113/06, Prawo Pracy 2007 nr 1, poz. 35; z dnia 9 stycznia 2001 r., I PKN 872/00, LEX nr 537007; z dnia 11 września 1997 r., II UKN 232/97, OSNAPiUS 1998 nr 13, poz. 407; z dnia 28 października 1998 r., I PKN 416/98 OSNAPiUS 1999 nr 24, poz. 775).Art. 22 § 1 k.p. nie zawiera zamkniętego katalogu cech stosunku pracy, choć wyżej wymienione cechy (elementy) umowy o pracę są na tyle istotne, że mają decydujące znaczenie dla określenia jej rodzaju.

W szczególności, nie jest możliwe uznanie umowy za umowę o pracę, jeżeli wykonawca czynności lub usługi ("pracownik") nie jest obowiązany do wykonywania poleceń zleceniodawcy ("pracodawcy"), czyli gdy brak jest elementu podporządkowania (tak Sąd Najwyższy w wyrokach: z dnia 25 listopada 2005 r., I UK 68/05, Wokanda 2006 nr 4, poz. 26; z dnia 11 kwietnia 1997 r., I PKN 89/97, OSNAPiUS 1998 nr 2, poz. 35; z dnia 4 grudnia 1997 r., I PKN 394/97, OSNAPiUS 1998 nr 20, poz. 595; z dnia 7 września 1999 r., I PKN 277/99, OSNAPiUS 2001 nr 1, poz. 18).

Zasada podporządkowania pracownika polega zwłaszcza na obowiązku stosowania się do poleceń przełożonego, które pozostają w związku z wykonywaną pracą, tj. jej organizacją i przebiegiem. Podporządkowanie pracownika może zaś polegać na określeniu przez pracodawcę czasu pracy i wyznaczeniu zadań, natomiast co do sposobu ich realizacji pracownik ma pewien zakres swobody. Z treści spornych decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych wynika, że organ rentowy przyjął, iż zainteresowana nie wykonywała pracy na podstawie podpisanych umów, choć świadczyła usługi dla tych samych podmiotów w ramach prowadzonej przez siebie działalności gospodarczej – i z pomocą współpracowników.

Te ustalenia nie zostały podważone w trakcie postępowania przed sądami powszechnymi, a Sąd Najwyższy jest nimi związany stosownie do art. 39813 § 2 k.p.c. Z kolei w myśl zaś art. 6 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst jedn.: Dz. U. z 2015 r. poz. 121 z późn. zm.) obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym (odpowiednio chorobowym i zdrowotnym) podlegają osoby fizyczne, które na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej są pracownikami. W ostatecznym rozrachunku konieczne jest nawiązanie do wskazanego w skardze zagadnienia prawnego i podkreślenie, że skarżąca nie wykazała nowych, istotnych okoliczności przemawiających za przyjęciem, że powołane przepisy stanowią podstawę do rewizji poglądów Sądu Najwyższego w zakresie przesłanek ustalenia łączącego strony stosunku pracy (w rozumieniu art. 22 § 1 k.p.) i wynikających z tego konsekwencji w zakresie podlegania obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym (w myśl art. 6 ust. 1 pkt 4 u.s.u.s).Z uwagi na powyższe, Sąd Najwyższy na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c. orzekł jak w sentencji.

M.G.[SOP] ‎