Legislator Case Law & Legislation
I USK 264/24 AI generated

I USK 264/24 · Sąd Najwyższy

Case Number I USK 264/24
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Sosnowcu decyzją z 8 lipca 2021 r. (nr […]) stwierdził, że od 1 marca 2012 r. D.D. nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu jako pracownik płatnika składek C. w C. Ubezpieczona wniosła odwołanie od decyzji organu rentowego i domagała się zmiany decyzji i ustalenia, że podlega tym ubezpieczeniom. Podniosła, że w okresie pełnienia funkcji członka zarządu jej zakres obowiązków służbowych nie uległ zmianie i w dalszym ciągu wykonywała prace biurowe.Sąd Okręgowy w Katowicach XI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych, wyrokiem z 31 stycznia 2022 r. (sygn. akt XI U 1465/21), wydanym w sprawie D.D., z udziałem C. w C. oddalił odwołanie oraz zasądził od D.D. na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Sosnowcu kwotę 180 zł, tytułem zwrotu kosztów procesu z odsetkami‎w wysokości odsetek ustawowych za opóźnienie w spełnieniu świadczenia pieniężnego od dnia uprawomocnienia się orzeczenia do dnia zapłaty.Na skutek apelacji odwołującej, Sąd Apelacyjny w Katowicach Wydział III Pracy i Ubezpieczeń Społecznych, wyrokiem z 13 marca 2024 r. (sygn. akt‎III AUa 383/22), oddalił apelację (pkt 1 wyroku) i zasądził od D.D. na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Sosnowcu kwotę 240 zł z odsetkami w wysokości odsetek ustawowych za opóźnienie w spełnieniu świadczenia pieniężnego, za czas od dnia uprawomocnienia się orzeczenia, którym je zasądzono do dnia zapłaty, tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego‎w postępowaniu apelacyjnym (pkt 2).Skargę kasacyjną od wyroku Sądu Apelacyjnego w Katowicach, do Sądu Najwyższego wywiodła odwołująca, zaskarżając judykat w całości, zarzucając naruszenia prawa materialnego przez błędną jego wykładnię lub niewłaściwe zastosowanie, to jest:1.art. 8 ust. 6 pkt 4 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych w zw. art. 4‎§ 1 pkt 3 k.s.h. oraz w zw. z art. 22 § 1 k.p., poprzez ich błędną wykładnię‎i niewłaściwe zastosowanie polegające na przyjęciu, że nie można uznać‎za zatrudnienie pracownicze zatrudnienia dominującego wspólnika spółki‎z ograniczoną odpowiedzialnością, gdyż większościowy (dominujący) wspólnik spółki z ograniczoną odpowiedzialnością nie może podlegać ubezpieczeniu społecznemu z tytułu umowy o pracę zawartej ze spółką lecz z tytułu pozarolniczej działalności gospodarczej, jako jedyny wspólnik spółki z ograniczoną odpowiedzialnością;2.art. 22 § 1 k.p. w zw. z art. 83 § 1 k.c. w zw. z art. 300 k.p. poprzez ich błędną wykładnię i niewłaściwe zastosowanie polegające na przyjęciu, że zawarta z D.D. umowa o pracę miała charakter pozorny podczas, gdy odwołująca wykonywała na rzecz C. czynności‎w reżimie wynikającym z art. 22 §1 k.p.;3.art. 7 w zw. z art. 87 Konstytucji RP, a to poprzez wydanie orzeczenia bez podstawy prawnej, z naruszeniem istniejących przepisów prawa.W związku ze stawianymi zarzutami skarżąca wniosła o uchylenie w całości zaskarżonego wyroku i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania Sądowi II instancji z pozostawieniem temu Sądowi orzeczenia o kosztach postępowania kasacyjnego, o których zasądzenie od organu rentowego na rzecz odwołującej strona składająca skargę wiosła.Skarżąca wniosła także o przyjęcie niniejszej skargi kasacyjnej do rozpoznania na podstawie art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c., z uwagi potrzebę‎wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości oraz wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, a mianowicie art. 8 ust. 6 pkt 4 ustawy‎o systemie ubezpieczeń społecznych w związku art. 4 § 1 pkt 3 k.s.h. oraz‎w związku z art. 22 § 1 k.p.

Legislator headnote

AI generated

art. 22 § 1 k.p, art. 83 § 1 k.c, art. 300 k.p, art. 87 Konstytucji RP, art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c, art. 4 § 1 pkt 3 k.s.h; I USK 264/24 · Sąd Najwyższy: Skarga kasacyjna odwołującej nie kwalifikuje się do przyjęcia i merytorycznego rozpoznania.Na wstępie należy przypomnieć, że skarga kasacyjna podlega badaniu‎(na etapie przedsądu) w zakresie spełnienia przez nią warunków formalnych. Zgodnie z art. 3989 § 1 pkt 1-4 k.p.c., Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, jeżeli istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, jeżeli zachodzi nieważność postępowania lub jeżeli skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona.

Keywords

AI generated
occupational disability pension social security liability employment subject to social contributions incapacity for work insured unemployment benefits occupational accident insurance

Cited Legislation

AI generated
art. 22 § 1 k.p
oraz‎w związku z art. 22 § 1 k.p.
art. 83 § 1 k.c
art. 300 k.p
art. 87 Konstytucji RP
art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c
Powołanie się na przyczynę kasacyjną przewidzianą w art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.
art. 4 § 1 pkt 3 k.s.h
6 pkt 4 ustawy‎o systemie ubezpieczeń społecznych w związku art. 4 § 1 pkt 3 k.s.h.
art. 3989 § 1 k.p.c
Ograniczenie przesłanek, wskazanych w art. 3989 § 1 k.p.c.
art. 3983 § 3 k.p.c
Zgodnie natomiast‎z art. 3983 § 3 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
III CSK 104/08
Sygn. akt III CSK 104/08 POSTANOWIENIE Dnia 13 czerwca 2008 r. Sąd Najwyższy w składzie: SSN Hubert Wrzeszcz w sprawie z powództwa Ochotniczej Straży Pożarnej w Ś. przeciwko Gminie Ś. o zobowiązanie do złożenia oświadczenia woli, na posiedzeniu niejawnym w Izbie Cywilnej w dniu 13 czerwca 2008 r., na skutek skargi kasacyjnej strony powodowej od wyroku Sądu Apelacyjnego z dnia 9 października 2007 r., sygn. akt I ACa (…), odrzuca skargę kasacyjną i zasądza od powódki na rzecz pozwanej 3600 (trzy tysiące sześćset) zł kosztów postępowania kasacyjnego. Uzasadnienie Wyrokiem z dnia 9 października 2007 r. Sąd Apelacyjny oddalił apelację powódki od wyroku Sądu Okręgowego w K. oddalającego powództwo o zobowiązanie pozwanej do złożenia oświadczenia woli o oddaniu powódce w użytkowanie wieczyste oznaczonego gruntu oraz przeniesienie własności położonego na nim budynku. Od tego wyroku powódka wniosła skargę kasacyjną.
II CSK 84/07
Sygn. akt II CSK 84/07 POSTANOWIENIE Dnia 28 marca 2007 r. Sąd Najwyższy w składzie : SSN Irena Gromska-Szuster w sprawie z powództwa U. M. przeciwko K. L. o zapłatę, na posiedzeniu niejawnym w Izbie Cywilnej w dniu 28 marca 2007 r., na skutek skargi kasacyjnej powódki od wyroku Sądu Apelacyjnego w […] z dnia 10 października 2006 r., 1) odrzuca skargę kasacyjną 2) nie obciąża powódki kosztami postępowania kasacyjnego. 2 Uzasadnienie Skarga kasacyjna powódki podlega odrzuceniu na podstawie art. 3986 § 3 k.p.c. w związku z art. 3984 § 1 pkt 3 k.p.c. bowiem nie zawiera uzasadnienia wniosku o jej przyjęcie do rozpoznania.
I CSK 1494/22
Zgodnie z art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, zachodzi nieważność postępowania lub skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona. Przepis ten odpowiada charakterowi skargi kasacyjnej, będącej nadzwyczajnym środkiem zaskarżenia, o dominującym publicznoprawnym charakterze, przysługującym od orzeczeń wydanych po przeprowadzeniu dwuinstancyjnego postępowania sądowego, w którym sąd pierwszej i drugiej instancji dysponuje pełną kognicją w zakresie faktów i dowodów.
I CSK 111/09
Sygn. akt I CSK 111/09 POSTANOWIENIE Dnia 8 lipca 2009 r. Sąd Najwyższy w składzie : SSN Marek Sychowicz w sprawie z powództwa Polskie Radio S.A. w Warszawie przeciwko Skarbowi Państwa reprezentowanemu przez Prezydenta m. st. Warszawy o ustalenie, na posiedzeniu niejawnym w Izbie Cywilnej w dniu 8 lipca 2009 r., na skutek skargi kasacyjnej strony powodowej od wyroku Sądu Apelacyjnego w Warszawie z dnia 26 września 2008 r., odrzuca skargę kasacyjną; zasądza od Polskiego Radia S.A. w Warszawie na rzecz Skarbu Państwa - Prezydenta m. st.
I CSK 3496/22
W związku ze skargą kasacyjną pozwanego Bank spółce akcyjnej w W.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

I USK 264/24 POSTANOWIENIE Dnia 16 września 2025 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Jarosław Sobutka w sprawie z odwołania D.D.‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w Sosnowcu‎z udziałem zainteresowanej C. w C.‎o podleganie ubezpieczeniom społecznym,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 16 września 2025 r.,‎skargi kasacyjnej ubezpieczonej od wyroku Sądu Apelacyjnego w Katowicach‎z dnia 13 marca 2024 r., sygn. akt III AUa 383/22, odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania. DS

UZASADNIENIE

Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Sosnowcu decyzją z 8 lipca 2021 r. (nr […]) stwierdził, że od 1 marca 2012 r. D.D. nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu jako pracownik płatnika składek C. w C. Ubezpieczona wniosła odwołanie od decyzji organu rentowego i domagała się zmiany decyzji i ustalenia, że podlega tym ubezpieczeniom. Podniosła, że w okresie pełnienia funkcji członka zarządu jej zakres obowiązków służbowych nie uległ zmianie i w dalszym ciągu wykonywała prace biurowe.Sąd Okręgowy w Katowicach XI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych, wyrokiem z 31 stycznia 2022 r. (sygn. akt XI U 1465/21), wydanym w sprawie D.D., z udziałem C. w C. oddalił odwołanie oraz zasądził od D.D. na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Sosnowcu kwotę 180 zł, tytułem zwrotu kosztów procesu z odsetkami‎w wysokości odsetek ustawowych za opóźnienie w spełnieniu świadczenia pieniężnego od dnia uprawomocnienia się orzeczenia do dnia zapłaty.Na skutek apelacji odwołującej, Sąd Apelacyjny w Katowicach Wydział III Pracy i Ubezpieczeń Społecznych, wyrokiem z 13 marca 2024 r. (sygn. akt‎III AUa 383/22), oddalił apelację (pkt 1 wyroku) i zasądził od D.D. na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Sosnowcu kwotę 240 zł z odsetkami w wysokości odsetek ustawowych za opóźnienie w spełnieniu świadczenia pieniężnego, za czas od dnia uprawomocnienia się orzeczenia, którym je zasądzono do dnia zapłaty, tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego‎w postępowaniu apelacyjnym (pkt 2).Skargę kasacyjną od wyroku Sądu Apelacyjnego w Katowicach, do Sądu Najwyższego wywiodła odwołująca, zaskarżając judykat w całości, zarzucając naruszenia prawa materialnego przez błędną jego wykładnię lub niewłaściwe zastosowanie, to jest:1.art. 8 ust. 6 pkt 4 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych w zw. art. 4‎§ 1 pkt 3 k.s.h. oraz w zw. z art. 22 § 1 k.p., poprzez ich błędną wykładnię‎i niewłaściwe zastosowanie polegające na przyjęciu, że nie można uznać‎za zatrudnienie pracownicze zatrudnienia dominującego wspólnika spółki‎z ograniczoną odpowiedzialnością, gdyż większościowy (dominujący) wspólnik spółki z ograniczoną odpowiedzialnością nie może podlegać ubezpieczeniu społecznemu z tytułu umowy o pracę zawartej ze spółką lecz z tytułu pozarolniczej działalności gospodarczej, jako jedyny wspólnik spółki z ograniczoną odpowiedzialnością;2.art. 22 § 1 k.p. w zw. z art. 83 § 1 k.c. w zw. z art. 300 k.p. poprzez ich błędną wykładnię i niewłaściwe zastosowanie polegające na przyjęciu, że zawarta z D.D. umowa o pracę miała charakter pozorny podczas, gdy odwołująca wykonywała na rzecz C. czynności‎w reżimie wynikającym z art. 22 §1 k.p.;3.art. 7 w zw. z art. 87 Konstytucji RP, a to poprzez wydanie orzeczenia bez podstawy prawnej, z naruszeniem istniejących przepisów prawa.W związku ze stawianymi zarzutami skarżąca wniosła o uchylenie w całości zaskarżonego wyroku i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania Sądowi II instancji z pozostawieniem temu Sądowi orzeczenia o kosztach postępowania kasacyjnego, o których zasądzenie od organu rentowego na rzecz odwołującej strona składająca skargę wiosła.Skarżąca wniosła także o przyjęcie niniejszej skargi kasacyjnej do rozpoznania na podstawie art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c., z uwagi potrzebę‎wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości oraz wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, a mianowicie art. 8 ust. 6 pkt 4 ustawy‎o systemie ubezpieczeń społecznych w związku art. 4 § 1 pkt 3 k.s.h. oraz‎w związku z art. 22 § 1 k.p.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Skarga kasacyjna odwołującej nie kwalifikuje się do przyjęcia i merytorycznego rozpoznania.Na wstępie należy przypomnieć, że skarga kasacyjna podlega badaniu‎(na etapie przedsądu) w zakresie spełnienia przez nią warunków formalnych. Zgodnie z art. 3989 § 1 pkt 1-4 k.p.c., Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, jeżeli istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, jeżeli zachodzi nieważność postępowania lub jeżeli skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona.

Nakładając na skarżących obowiązek wskazania i uzasadnienia oznaczonej przesłanki przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, czyli tak zwanego przedsądu, ustawodawca zagwarantował, że skarga kasacyjna, jako nadzwyczajny środek zaskarżenia prawomocnych orzeczeń, będzie realizować funkcje publicznoprawne. Ograniczenie przesłanek, wskazanych w art. 3989 § 1 k.p.c. do czterech ma,‎w konsekwencji, zapewnić, że przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania ustrojowo i procesowo będzie uzasadnione jedynie w tych przypadkach, w których mogą być zrealizowane jej funkcje publicznoprawne, a skarga nie stanie się instrumentem wykorzystywanym w każdej jednostkowej sprawie.

Ostatecznie, nie w każdej sprawie, nawet takiej, w której prawomocne orzeczenie zostało wydane w warunkach błędu w subsumpcji, czy też wyniku wadliwej wykładni prawa, skarga kasacyjna może być przyjęta do rozpoznania. W przeciwnym bowiem razie‎Sąd Najwyższy stałby się, wbrew obowiązującym przepisom, sądem trzeciej instancji, a jego zadaniem nie jest przecież dokonywanie korekty ewentualnych błędów w zakresie stosowania, czy też wykładni prawa, w każdej indywidualnej sprawie.Podkreślenia wymaga także, że wniosek o przyjęcie skargi do rozpoznania‎i jego uzasadnienie podlegają analizie na etapie przedsądu, natomiast przytoczone podstawy kasacyjne i ich uzasadnienie oceniane są dopiero po przyjęciu skargi‎do rozpoznania, w trakcie jej merytorycznego rozpoznawania.

Oba te elementy muszą być więc przez skarżącego wyodrębnione, oddzielnie przedstawione i uzasadnione. Skarga kasacyjna powinna być tak zredagowana i skonstruowana, aby Sąd Najwyższy nie musiał poszukiwać w uzasadnieniu jej podstaw‎pozostałych elementów konstrukcyjnych skargi, ani tym bardziej się ich domyślać (por. postanowienie Sądu Najwyższego z 19 maja 2022 r., I USK 434/21,‎Legalis nr 2740849).Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania w niniejszej sprawie oparty został na potrzebie wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości oraz wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów (art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.).

Przypomnieć więc należy, że odwołanie się do przesłanki przedsądu, jaką jest potrzeba wykładni przepisów prawnych, budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, wymaga wykazania, że określony przepis prawa, mimo iż budzi poważne wątpliwości, nie doczekał się wykładni albo niejednolita wykładnia wywołuje wyraźnie wskazane przez skarżącego rozbieżności w orzecznictwie w odniesieniu do identycznych lub podobnych stanów faktycznych, które należy przytoczyć (zob. postanowienia‎Sądu Najwyższego: z 13 czerwca 2008 r., III CSK 104/08, Legalis nr 127030;‎z 28 marca 2007 r., II CSK 84/07, Legalis nr 2701754 i z 9 września 2022 r.,‎I CSK 1494/22, Legalis nr 2741242).

Stronę skarżącą obciąża obowiązek przedstawienia odrębnej i pogłębionej argumentacji prawnej, wskazującej na zaistnienie powołanej okoliczności uzasadniającej przyjęcie skargi kasacyjnej‎do rozpoznania, zawierającej szczegółowy opis tego, na czym polegają‎poważne wątpliwości interpretacyjne (por. postanowienia Sądu Najwyższego‎z 8 lipca 2009 r., I CSK 111/09, LEX nr 570112 i z 29 września 2022 r.‎I CSK 3496/22, Legalis nr 2790349). Powołanie się na przyczynę kasacyjną przewidzianą w art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c. wymaga wykazania przez stronę skarżącą, że chodzi o wykładnię przepisów prawa, których treść i znaczenie nie zostały dostatecznie wyjaśnione w dotychczasowym orzecznictwie lub, że istnieje potrzeba zmiany ich dotychczasowej wykładni, podania, w drodze stosownego jurydycznego wywodu, na czym owe wątpliwości polegają, a także że mają one poważny oraz rzeczywisty charakter i ich rozstrzygnięcie wiąże się z rozpatrywaną sprawą‎i jest istotne z punktu widzenia wyniku postępowania oraz publicznoprawnych funkcji skargi kasacyjnej.

Nie istnieje potrzeba wykładni przepisów prawa, jeżeli Sąd Najwyższy wyraził swój pogląd we wcześniejszym orzecznictwie, a nie zachodzą okoliczności uzasadniające zmianę tego poglądu. Strona skarżąca wskazała, że wątpliwości budzi art. 8 ust. 6 pkt 4 ustawy‎o systemie ubezpieczeń społecznych w związku art. 4 § 1 pkt 3 k.s.h. oraz‎w związku z art. 22 § 1 k.p. Trzeba jednak zauważyć, że Sąd Najwyższy zajmował się już podniesionym problemem i orzecznictwo w tym zakresie jest już ugruntowane – co przejawia się w jednoznacznym poglądzie, że wspólnik dwuosobowej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością posiadający 99 procent udziałów nie podlega ubezpieczeniom społecznym na podstawie art. 6 ust. 1‎pkt 5 w związku z art. 8 ust. 6 pkt 4 ustawy z dnia 13 października 1998 r.‎o systemie ubezpieczeń społecznych (zob. m. in. postanowienie Sądu Najwyższego z 23 października 2024 r., III USK 332/23, Legalis nr 3136035; wyrok Sądu Najwyższego z 23 października 2024 r., III USKP 1/24, Legalis nr 3136020; wyrok Sądu Najwyższego z 27 sierpnia 2024 r., II USKP 49/23, Legalis nr 3114739; uchwała Sądu Najwyższego z 21 lutego 2024 r., III UZP 8/23, Legalis nr 3051583).

Brak jest też jakichkolwiek podstaw do zmiany tego poglądu. Strona skarżąca‎nie wykazała więc istnienia przesłanki przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c. Zwrócić także należy uwagę, że przedmiotem niniejszej sprawy, jak to wynika z treści decyzji organu rentowego z 8 lipca 2021 r. (nr […]), było ustalenie, czy odwołująca D.D. podlega od 1 marca 2012 r. obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu jako pracownik w C. w C. – a nie jako jednoosobowy wspólnik spółki z ograniczoną odpowiedzialnością.

Sąd Apelacyjny wyraźnie podkreślił, że Sąd Okręgowy nie przyjął w rozpoznawanej sprawie, aby odwołująca podlegała ubezpieczeniom społecznym jako wspólnik jednoosobowej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością - nie taki był bowiem przedmiot zaskarżonej decyzji. Sąd I instancji uznał wyłącznie, że D.D. nie podlega ubezpieczeniom jako pracownik - na podstawie art. 6 ust. 1 pkt 1 ustawy systemowej. Na podstawie zgromadzonego w sprawie materiału dowodowego‎Sąd Apelacyjny uznał, że w realiach mniejszego sporu nie zostało wykazane,‎aby D.D. rzeczywiście świadczyła pracę na rzecz C. w C, w ramach stosunku pracy, czyli że miało miejsce faktyczne i rzeczywiste realizowanie elementów charakterystycznych dla stosunku pracy, a wynikających‎z art. 22 § 1 k.p., czyli wykonywanie za wynagrodzeniem pracy określonego rodzaju na rzecz pracodawcy (w tym na ryzyko pracodawcy) i pod jego kierownictwem‎oraz w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę.

Zgodnie natomiast‎z art. 3983 § 3 k.p.c. oraz art. 39813 § 2 k.p.c. podstawą skargi kasacyjnej nie mogą być zarzuty dotyczące ustalania faktów lub oceny dowodów, a Sąd Najwyższy związany jest ustaleniami faktycznymi stanowiącymi podstawę zaskarżonego orzeczenia. Z tych względów na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c. Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania. DS.[SOP] ‎