Legislator Case Law & Legislation
I USK 257/21 AI generated

I USK 257/21 · Sąd Najwyższy

Case Number I USK 257/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Wyrokiem Sądu Apelacyjnego w (...) z dnia 1 października 2020 r. oddalono apelację A.T. od wyroku Sądu Okręgowego w Ł. z dnia 17 lutego 2020 r., mocą którego oddalono jej odwołanie od decyzji organu rentowego z dnia 5 października 2018 r., przyznającej ubezpieczonej prawo do stałej renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy.Powyższy wyrok zaskarżył w całości skargą kasacyjną pełnomocnik odwołującej się. We wniosku o przyjęcie jej do rozpoznania powołał się na podstawę z art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c. (istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości), zwłaszcza czy dla oceny uznania osoby za całkowicie, trwale niezdolnej do pracy w rozumieniu art. 12 ust. 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych wyłącznie właściwym jest biegły z zakresu medycyny pracy, czy też biegły o specjalności ściśle związanej ze schorzeniami ubezpieczonego?

Legislator headnote

AI generated

art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c, art. 3989 § 2 k.p.c, art. 108 § 1 k.p.c; I USK 257/21 · Sąd Najwyższy: Ten segment ubezpieczeń społecznych cechuje się daleko idącą stabilnością rozwiązań prawnych, a wskazane przepisy (art. 12 ustawy emerytalnej) nie były przedmiotem nowelizacji, co skłania wstępnie do wniosku, że w aktualnym rozwoju jurysprudencji doszło do wyjaśnienia pojęć kluczowych. Naturalnie występujące na tym tle różnice nie uzasadniają stanowiska kasatora, gdyż nie można pominąć kazuistycznych rozwiązań na gruncie oceny zdolności do pracy ubezpieczonych, skoro konglomeraty różnych sekwencji wywierają wpływ na wynik końcowy (podstawy niezdolności do pracy, wybór i zestaw biegłych lekarzy).

Keywords

AI generated
occupational disability pension medically certified work incapacity failure to prove deterioration concept of occupational disease reapplication for disability pension deficient medical expertise

Cited Legislation

AI generated
art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c
We wniosku o przyjęcie jej do rozpoznania powołał się na podstawę z art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.
art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c
Jeśli chodzi o fakt rozstrzygnięcia sporu odmiennie od oczekiwań skarżącej, to tego rodzaju werdykt nie mieści się w ramach art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.Suma powyższych uwag obliguje do odmowy przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania w myśl art.
art. 3989 § 2 k.p.c
3989 § 1 pkt 4 k.p.c.Suma powyższych uwag obliguje do odmowy przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania w myśl art. 3989 § 2 k.p.c.
art. 108 § 1 k.p.c
39821 i art. 108 § 1 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
III CSK 104/08
Sygn. akt III CSK 104/08 POSTANOWIENIE Dnia 13 czerwca 2008 r. Sąd Najwyższy w składzie: SSN Hubert Wrzeszcz w sprawie z powództwa Ochotniczej Straży Pożarnej w Ś. przeciwko Gminie Ś. o zobowiązanie do złożenia oświadczenia woli, na posiedzeniu niejawnym w Izbie Cywilnej w dniu 13 czerwca 2008 r., na skutek skargi kasacyjnej strony powodowej od wyroku Sądu Apelacyjnego z dnia 9 października 2007 r., sygn. akt I ACa (…), odrzuca skargę kasacyjną i zasądza od powódki na rzecz pozwanej 3600 (trzy tysiące sześćset) zł kosztów postępowania kasacyjnego. Uzasadnienie Wyrokiem z dnia 9 października 2007 r. Sąd Apelacyjny oddalił apelację powódki od wyroku Sądu Okręgowego w K. oddalającego powództwo o zobowiązanie pozwanej do złożenia oświadczenia woli o oddaniu powódce w użytkowanie wieczyste oznaczonego gruntu oraz przeniesienie własności położonego na nim budynku. Od tego wyroku powódka wniosła skargę kasacyjną.
III CSK 77/15
Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, zachodzi nieważność postępowania lub skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona (art. 3989 § 1 k.p.c.). Cel wymagania przewidzianego w art. 3984 § 2 k.p.c. może być osiągnięty tylko wtedy, gdy skarżący powoła i uzasadni istnienie przesłanek o charakterze publicznoprawnym, które będą mogły stanowić podstawę oceny skargi kasacyjnej pod kątem przyjęcia jej do rozpoznania.
III UK 123/17
Sąd Apelacyjny w (…) wyrokiem z dnia 23 lutego 2017 r.
I PK 230/02
postanowienie Sądu Najwyższego dnia 16 stycznia 2003 r., I PK 230/02, LEX nr 78670).W odniesieniu do przesłanek otwierających drogę do świadczenia rentowego istnieje już ugruntowane orzecznictwo Sądu.
I UK 278/04
Dokonując wykładni cytowanych przepisów Sąd Najwyższy (w wyrokach: z dnia 14 czerwca 2005 r., I UK 278/04, LEX nr 375618; z dnia 13 lipca 2005 r., I UK 366/04, LEX nr 989127) stwierdził między innymi, iż według art.
I UK 366/04
Dokonując wykładni cytowanych przepisów Sąd Najwyższy (w wyrokach: z dnia 14 czerwca 2005 r., I UK 278/04, LEX nr 375618; z dnia 13 lipca 2005 r., I UK 366/04, LEX nr 989127) stwierdził między innymi, iż według art.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I USK 257/21 POSTANOWIENIE Dnia 3 listopada 2021 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Bohdan Bieniek w sprawie z odwołania A.T. ‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych I Oddziałowi w Ł. ‎o rentę z tytułu całkowitej niezdolności do pracy,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń ‎Społecznych w dniu 3 listopada 2021 r.,‎skargi kasacyjnej ubezpieczonej od wyroku Sądu Apelacyjnego w (…)‎z dnia 1 października 2020 r., sygn. akt III AUa (…), 1. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, 2. zasądza od ubezpieczonej na rzecz organu rentowego kwotę 240 (dwieście czterdzieści) zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu kasacyjnym.

UZASADNIENIE

Wyrokiem Sądu Apelacyjnego w (...) z dnia 1 października 2020 r. oddalono apelację A.T. od wyroku Sądu Okręgowego w Ł. z dnia 17 lutego 2020 r., mocą którego oddalono jej odwołanie od decyzji organu rentowego z dnia 5 października 2018 r., przyznającej ubezpieczonej prawo do stałej renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy.Powyższy wyrok zaskarżył w całości skargą kasacyjną pełnomocnik odwołującej się. We wniosku o przyjęcie jej do rozpoznania powołał się na podstawę z art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c. (istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości), zwłaszcza czy dla oceny uznania osoby za całkowicie, trwale niezdolnej do pracy w rozumieniu art. 12 ust. 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych wyłącznie właściwym jest biegły z zakresu medycyny pracy, czy też biegły o specjalności ściśle związanej ze schorzeniami ubezpieczonego?

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Skarga kasacyjna nie operuje argumentami pozwalającymi na przyjęcie jej do merytorycznego rozpoznania z uwagi na przesłankę z art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c. Oparcie wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania na tym, że istnieje potrzeba wykładni przepisów budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów wymaga wykazania, że określony przepis prawa, mimo, iż budzi poważne wątpliwości, nie doczekał się wykładni albo niejednolita wykładnia wywołuje wyraźnie wskazane przez skarżącego rozbieżności w orzecznictwie w odniesieniu do identycznych lub podobnych stanów faktycznych, które należy przytoczyć (por. postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 13 czerwca 2008 r., III CSK 104/08, LEX nr 424365; z dnia 26 czerwca 2015 r., III CSK 77/15, LEX nr 1936726; 24 kwietnia 2018 r., III UK 123/17, LEX nr 2054493).

Nadto rozstrzygnięcie wątpliwości interpretacyjnych nie może się sprowadzać do odpowiedzi na zarzuty skarżącego skierowane pod adresem zaskarżonego orzeczenia, ani też do odpowiedzi na wątpliwości skarżącego, które można wyjaśnić za pomocą obowiązujących reguł wykładni bądź w drodze prostego zastosowania przepisów (por. postanowienie Sądu Najwyższego dnia 16 stycznia 2003 r., I PK 230/02, LEX nr 78670).W odniesieniu do przesłanek otwierających drogę do świadczenia rentowego istnieje już ugruntowane orzecznictwo Sądu.

Ten segment ubezpieczeń społecznych cechuje się daleko idącą stabilnością rozwiązań prawnych, a wskazane przepisy (art. 12 ustawy emerytalnej) nie były przedmiotem nowelizacji, co skłania wstępnie do wniosku, że w aktualnym rozwoju jurysprudencji doszło do wyjaśnienia pojęć kluczowych. Naturalnie występujące na tym tle różnice nie uzasadniają stanowiska kasatora, gdyż nie można pominąć kazuistycznych rozwiązań na gruncie oceny zdolności do pracy ubezpieczonych, skoro konglomeraty różnych sekwencji wywierają wpływ na wynik końcowy (podstawy niezdolności do pracy, wybór i zestaw biegłych lekarzy).

Dokonanie przesłanek związanych z niezdolnością do pracy jest domeną postępowania dowodowego, w której istotną rolę odgrywają biegli lekarze specjaliści, zwłaszcza gdy w ich składzie znajduje się lekarz medycyny pracy, a więc osoba, której znane są wymagania zawodowe pozwalające na wykonywanie określonej pracy. Nie ma pola badawczego, by w tym zakresie przyjąć sztywną regułę, jaki biegły ma wypowiedzieć się w sprawie. Tego rodzaju wybór pozostaje w gestii sądu rozpoznającego spór, który ma za zadanie wskazać, dlaczego taki a nie inny był zestaw biegłych lekarzy sądowych, i która z opinii (która argumentacja) najpełniej oddaje istotę sporu.

Ta zaś nie leży w diagnostyce schorzeń, bo nie one – lecz zakres niezdolności do pracy – decyduje o wyniku sporu.W sprawie o rentę z tytułu niezdolności do pracy nie chodzi jednak o ocenę z perspektywy ostatniego miejsca pracy, lecz w sposób abstrakcyjny czy dana osoba, legitymująca się określonym pułapem kwalifikacji, jest zdolna do zatrudnienia na otwartym rynku pracy. Zatem ważeniu podlega kryterium obiektywne a nie subiektywne przekonanie danej osoby, czy jest zdolna do pracy i w jakim zakresie.Niezależnie od powyższego można podkreślić, że przy ocenie stopnia i trwałości niezdolności do pracy oraz rokowania co do odzyskania zdolności, na podstawie art. 13 ust. 1 ustawy emerytalnej należy uwzględniać między innymi możliwość wykonywania dotychczasowej pracy lub podjęcie innej pracy oraz celowość przekwalifikowania zawodowego, biorąc pod uwagę rodzaj i charakter dotychczas wykonywanej pracy, poziom wykształcenia, wiek i predyspozycje psychofizyczne.

Dokonując wykładni cytowanych przepisów Sąd Najwyższy (w wyrokach: z dnia 14 czerwca 2005 r., I UK 278/04, LEX nr 375618; z dnia 13 lipca 2005 r., I UK 366/04, LEX nr 989127) stwierdził między innymi, iż według art. 12 ustawy emerytalnej nie decyduje biologiczny stan kalectwa lub choroby, nie mający wpływu na zdolność do pracy, lecz koniunkcja niezdolności do pracy z niezdolnością do przekwalifikowania się do innego zawodu. Pojęcie „niezdolność do wykonywania pracy zgodnej z poziomem posiadanych kwalifikacji” należy rozumieć jako rzeczywistą utratę zdolności do pracy lub znaczne jej ograniczenie, przy wzięciu pod uwagę możliwości i sprawności niezbędnych do dalszego zaangażowania w procesie pracy.

Innymi słowy chodzi o zdolność, a więc możliwość wykonywania zatrudnienia, przy uwzględnieniu stopnia naruszenia sprawności organizmu, możliwości przywrócenia niezbędnej sprawności w drodze leczenia i rehabilitacji oraz celowości przekwalifikowania zawodowego ze względu na rodzaj i charakter dotychczas wykonywanej pracy, poziom wykształcenia, wiek i predyspozycje psychofizyczne.Także użyte w art. 12 ust. 3 ustawy emerytalnej pojęcie „poziomu posiadanych kwalifikacji” było już wielokrotnie przedmiotem wykładni Sądu Najwyższego, który dla przykładu w wyroku z dnia 15 listopada 2007 r., I UK 154/07 (LEX nr 863929) wyjaśnił, iż utrata zdolności wykonywania pracy zgodnej z kwalifikacjami oznacza niezdolność do wykonywania pracy, do której pracownik ma kwalifikacje mimo zachowania zdolności do wykonywania pracy niewymagającej takich kwalifikacji.Suponowana we wniosku oczywista zasadność skargi kasacyjnej nie została rozwinięta w uzasadnieniu.

Nie można zatem dostrzec na czym na polegać ta wada orzeczenia Sądu drugiej instancji. Jeśli chodzi o fakt rozstrzygnięcia sporu odmiennie od oczekiwań skarżącej, to tego rodzaju werdykt nie mieści się w ramach art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.Suma powyższych uwag obliguje do odmowy przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania w myśl art. 3989 § 2 k.p.c. O kosztach orzeczono w myśl art. 39821 i art. 108 § 1 k.p.c.