Legislator Case Law & Legislation
I USK 24/25 AI generated

I USK 24/25 · Sąd Najwyższy

Case Number I USK 24/25
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Sąd Apelacyjny w Łodzi wyrokiem z dnia 12 września 2024 r., w sprawie o podleganie ubezpieczeniom społecznym, oddalił apelację płatnika składek – L. spółki z ograniczoną odpowiedzialnością wniesionej od wyroku Sądu Okręgowego w Kaliszu z dnia 3 października 2023 r.Decyzją z dnia 17 kwietnia 2023 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych stwierdził, że ubezpieczona B.P., jako osoba wykonująca pracę na podstawie umowy zlecenia u płatnika składek, podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu społecznemu w okresie od dnia 9 sierpnia 2020 r. do dnia 30 września 2021 r., ze wskazaną w tej decyzji podstawą wymiaru składek.W sprawie nie było sporne, że ubezpieczona uprawniona do świadczenia emerytalnego z tytułu wykonywania umowy zlecenia zawartej z płatnikiem została zgłoszona do ubezpieczenia zdrowotnego w spornym okresie.

Legislator headnote

AI generated

art. 98 § 11 k.p.c, art. 3989 § 1 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c, art. 3989 § 2 k.p.c, art. 98 § 1 k.p.c; I USK 24/25 · Sąd Najwyższy: Konieczne jest wskazanie argumentów, które prowadzą do rozbieżnych ocen prawnych, a także przedstawienie własnej propozycji interpretacyjnej. Skarżący nie podjął nawet próby spełnienia tak scharakteryzowanych wymogów ograniczając się do sformułowania ogólnego stwierdzenia, że występują bliżej nie scharakteryzowane rozbieżności w orzecznictwie między sądami warszawskimi, a łódzkimi.Podobnie skarżący nie sprostał wykazaniu, że skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona. Ujęta w art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. przesłanka ma miejsce wtedy, gdy zasadność podniesionych w niej zarzutów wynika prima facie, bez głębszej analizy prawnej.

Keywords

AI generated
social security liability occupational disability pension mandatory health insurance eligibility for unemployment benefits suspension of insurance benefits entitlement condition for benefits

Cited Legislation

AI generated
art. 98 § 11 k.p.c
na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w Ostrowie Wielkopolskim 270 zł (dwieście siedemdziesiąt) z odsetkami z art. 98 § 11 k.p.c.
art. 3989 § 1 k.p.c
Brak jest podstaw uzasadniających przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania.W myśl art. 3989 § 1 k.p.c.
art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c
Brak jest podstaw uzasadniających przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania.W myśl art. 3989 § 1 k.p.c.
art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c
Ujęta w art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.
art. 3989 § 2 k.p.c
Tak orzekł Sąd najwyższy między innymi w wyroku z dnia 21 marca 2019 r., II UK 548/17 (LEX nr 2638597), co Sąd w rozpoznający niniejszą sprawę potwierdza.Ze względu na powyższe argumenty, Sąd Najwyższy na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c.
art. 98 § 1 k.p.c
O kosztach orzeczono na podstawie art. 98 § 1 k.p.c.[a.ł] ‎

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

I USK 24/25 POSTANOWIENIE Dnia 13 maja 2025 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Piotr Prusinowski w sprawie z odwołania L. Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością ‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w Ostrowie Wielkopolskim‎z udziałem zainteresowanej B.P.‎o ustalenie ubezpieczenia,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 13 maja 2025 r.,‎skargi kasacyjnej odwołującej się Spółki od wyroku Sądu Apelacyjnego w Łodzi‎z dnia 12 września 2024 r., sygn. akt III AUa 1058/23, I. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania; II. zasądza od L. Spółki z o.o. na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w Ostrowie Wielkopolskim 270 zł (dwieście siedemdziesiąt) z odsetkami z art. 98 § 11 k.p.c. tytułem zwrotu kosztów postępowania kasacyjnego.

UZASADNIENIE

Sąd Apelacyjny w Łodzi wyrokiem z dnia 12 września 2024 r., w sprawie o podleganie ubezpieczeniom społecznym, oddalił apelację płatnika składek – L. spółki z ograniczoną odpowiedzialnością wniesionej od wyroku Sądu Okręgowego w Kaliszu z dnia 3 października 2023 r.Decyzją z dnia 17 kwietnia 2023 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych stwierdził, że ubezpieczona B.P., jako osoba wykonująca pracę na podstawie umowy zlecenia u płatnika składek, podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu społecznemu w okresie od dnia 9 sierpnia 2020 r. do dnia 30 września 2021 r., ze wskazaną w tej decyzji podstawą wymiaru składek.W sprawie nie było sporne, że ubezpieczona uprawniona do świadczenia emerytalnego z tytułu wykonywania umowy zlecenia zawartej z płatnikiem została zgłoszona do ubezpieczenia zdrowotnego w spornym okresie.

Jednocześnie ubezpieczona pozostawała w stosunku pracy w okresie od dnia 8 marca 2020 r. do dnia 31 października 2021 r. otrzymując z tego tytułu wynagrodzenie niższe niż kwota minimalnego wynagrodzenia.Sąd Okręgowy uznał odwołanie za niezasadne. Przytoczył treść przepisów ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (jednolity tekst: Dz.U. z 2025 r., poz. 350 ze zm., dalej jako „ustawa systemowa”) i wskazał, że istota sporu dotyczy wykładni art. 9 ust. 2c i 4a tejże ustawy. Nadto odwołał się do orzecznictwa Sądu Najwyższego, przytaczając wyroki Sądu Najwyższego: z dnia 21 marca 2019 r., III UK 548/17 (LEX nr 2638597); z dnia 20 kwietnia 2021 r., II USKP 38/21 (LEX nr 3219903) i z dnia 27 kwietnia 2021 r., II USKP 37/21 (LEX nr 3252364).Sąd Apelacyjny w pełni podzielił argumentację Sądu pierwszej instancji, wywiedzioną z utrwalonej linii orzeczniczej Sądu Najwyższego i oddalił apelację płatnika.

Wskazał, że przedstawione w apelacji odmienne poglądy na temat interpretacji art. 9 ust. 2c i 4a ustawy systemowej stanowią jedynie polemikę z ugruntowaną linią orzeczniczą Sądu Najwyższego i nie mogą w żadnej mierze podważać prawidłowego rozstrzygnięcia Sądu pierwszej instancji.Zaskarżając wyrok w całości, płatnik zarzucił naruszenie przepisów prawa materialnego, to jest art. 9 ust. 2c oraz ust. 4a ustawy systemowej przez ich błędną wykładnię. Skarżący wniósł o uchylenie wyroku i przekazanie sprawy Sądowi Apelacyjnemu do ponownego rozpoznania, ewentualnie o rozstrzygnięcie co do istoty sporu.Przyjęcie do rozpoznania skargi kasacyjnej uzasadniono jej oczywistą zasadnością oraz istnieniem potrzeby wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości oraz wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów.

Skarżący stwierdził, że w jego opinii zastrzeżenie „odsyłające” do ust. 2c art. 9 ustawy systemowej powoduje, że zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty pozostający równocześnie w stosunku pracy nie będzie podlegał obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu wykonywania umowy zlecenia, gdy pozostaje w stosunku pracy, niezależnie od tego czy wynagrodzenie uzyskiwane przez niego w ramach stosunku pracy osiągnie kwotę co najmniej równą kwocie minimalnego wynagrodzenia za pracę. Skarżący stwierdził, że istnieją rozbieżności w orzecznictwie, występujące pomiędzy stanowiskiem wielokrotnie wyrażanym przez Sąd Okręgowy w Warszawie, a stanowiskiem prezentowanym przez sądy w apelacji łódzkiej, choć nie przytoczył przy tym konkretnych orzeczeń.

Zdaniem skarżącego, skoro osoby prowadzące działalność gospodarczą mogą dobrowolnie podlegać ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym, taka sama możliwość powinna być dostępna dla pracowników, którzy przeszli na emeryturę.W odpowiedzi organ wniósł o odmowę przyjęcia skargi do rozpoznania.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Brak jest podstaw uzasadniających przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania.W myśl art. 3989 § 1 k.p.c. Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, zachodzi nieważność postępowania lub skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona.Przesłanka z art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c., wymaga wykazania, że chodzi o wykładnię przepisów prawa, których treść i znaczenie nie zostały dostatecznie wyjaśnione w dotychczasowym orzecznictwie lub, że istnieje potrzeba zmiany ich dotychczasowej wykładni, podania na czym polegają wątpliwości związane z jego rozumieniem oraz przedstawienia argumentacji świadczącej, że wątpliwości te mają rzeczywisty i poważny charakter, nie należą do zwykłych wątpliwości, które wiążą się z procesem stosowania prawa.

Konieczne jest wskazanie argumentów, które prowadzą do rozbieżnych ocen prawnych, a także przedstawienie własnej propozycji interpretacyjnej. Skarżący nie podjął nawet próby spełnienia tak scharakteryzowanych wymogów ograniczając się do sformułowania ogólnego stwierdzenia, że występują bliżej nie scharakteryzowane rozbieżności w orzecznictwie między sądami warszawskimi, a łódzkimi.Podobnie skarżący nie sprostał wykazaniu, że skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona. Ujęta w art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. przesłanka ma miejsce wtedy, gdy zasadność podniesionych w niej zarzutów wynika prima facie, bez głębszej analizy prawnej.

Dotyczy to więc jedynie uchybień przepisom prawa materialnego albo procesowego, zarzucanym sądowi drugiej instancji, o charakterze elementarnym, polegających w szczególności na oparciu rozstrzygnięcia na wykładni przepisu oczywiście sprzecznej z jednolitą i ugruntowaną jego wykładnią przyjmowaną w orzecznictwie i nauce prawa, na zastosowaniu przepisu, który już nie obowiązywał, względnie na oczywiście błędnym zastosowaniu określonego przepisu w ustalonym stanie faktycznym (postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 6 listopada 2015 r., IV CSK 263/15, LEX nr 1940571).

W rozpoznawanej sprawie żadna taka okoliczność nie miała miejsca. Oczywiste jest przy tym tylko to, co można dostrzec bez potrzeby głębszej analizy, czy przeprowadzenia dłuższych badań lub dociekań. W rozpoznawanym przypadku skarżący sformułował jedynie postulat potraktowania emerytki łączącej zatrudnienie pracownicze z umową zlecenia w taki sam sposób, jak osób pobierających emeryturę, które prowadzą działalność gospodarczą. W sformułowaniu postulatu, który opiera się na odstąpieniu od wykładni językowo-logicznej przepisu na rzecz zastosowaniu per analogiam w sposób rozszerzający wyjątku ustanowionej dla innej grupy w oparciu o zasadę równości nie sposób dostrzec spełnienia przesłanki oczywistej tj. widocznej bez głębszej analizy zasadności skargi kasacyjnej.Wobec powyższego już tylko uzupełniająco Sąd Najwyższy przypomina, że zawarte w art. 9 ust. 4a ustawy systemowej zastrzeżenie „odsyłające” do ust. 2c tego artykułu powoduje, że zleceniobiorca uprawniony do emerytury lub renty pozostający równocześnie w stosunku pracy nie będzie podlegał obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu wykonywania umowy zlecenia tylko wówczas, gdy wynagrodzenie uzyskiwane przez niego w ramach stosunku pracy osiągnie kwotę co najmniej równą kwocie minimalnego wynagrodzenia za pracę.

Tak orzekł Sąd najwyższy między innymi w wyroku z dnia 21 marca 2019 r., II UK 548/17 (LEX nr 2638597), co Sąd w rozpoznający niniejszą sprawę potwierdza.Ze względu na powyższe argumenty, Sąd Najwyższy na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c. orzekł jak w sentencji. O kosztach orzeczono na podstawie art. 98 § 1 k.p.c.[a.ł] ‎