Legislator Case Law & Legislation
I USK 230/21 AI generated

I USK 230/21 · Sąd Najwyższy

Case Number I USK 230/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Wyrokiem z dnia 19 lutego 2020 r. Sąd Apelacyjny w (…) oddalił apelację Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Oddziału w P., wniesioną od wyroku Sądu Okręgowego w P. z dnia 18 czerwca 2019 r. przyznającego S.K. prawo do wcześniejszej emerytury.Sąd odwoławczy przyjął za miarodajne ustalenie, że wnioskodawca w spornym okresie, od dnia 2 kwietnia 1979 r. do dnia 31 grudnia 1998 r. był zatrudniony jako kierowca ciągnika. Pracował przy transporcie materiałów budowlanych i płodów rolnych co najmniej 8 godzin na dobę. Jeśli zaszła konieczność wykonywania prac polowych, to je wykonywał, jednak po tak zwanych godzinach.Zakład Ubezpieczeń Społecznych zarzucił w skardze kasacyjnej naruszenie art. 184 w związku z art. 32 ust. 1 i 4 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (jednolity tekst: Dz.U. z 2020 r., poz.

Legislator headnote

AI generated

art. 3899 § 2 k.p.c; I USK 230/21 · Sąd Najwyższy: Według Zakładu Ubezpieczeń Społecznych zagadnienie prawne sprowadza się do pytania czy praca kierowcy ciągnika w rolniczej spółdzielni produkcyjnej polegająca na wykonywaniu prac polowych jest pracą w warunkach szczególnych w rozumieniu art. 184 ust. 1 w związku z art. 32 ust. 1 i ust. 4 ustawy emerytalnej, ujętej pod. poz. 3 działu VIII „w transporcie i łączności” Wykazu A stanowiącego załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r.

Keywords

AI generated
non-occupational work suitable employment job classification occupational migration employment status qualification compensable branch of activity

Cited Legislation

AI generated
art. 3899 § 2 k.p.c
W rozpoznawanej sprawie kwalifikacja tego rodzaju nie ma wpływu na wynik sprawy, gdyż według ustaleń faktycznych, wiążących Sąd Najwyższy, ubezpieczony wykonywał stale i w pełnym wymiarze czasu pracy prace transportowe.Mając na uwadze przedstawione racje, Sąd Najwyższy na podstawie art. 3899 § 2 k.p.c.
AI generated
VI U 2735/15
Decyzją z dnia 12 sierpnia 2015 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B.
III USK 576/21
Sąd Apelacyjny w […] III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z 6 maja 2021 r., III AUa […], oddalił apelację odwołującego się M.
III USKP 6/21
Decyzją z 30 maja 2017 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. (organ rentowy) odmówił M. P. (wnioskodawca) prawa do emerytury w obniżonym wieku, ponieważ nie wykazał 15-letniego okresu pracy w warunkach szczególnych. Do powyższego okresu organ rentowy nie zaliczył zatrudnienia od 5 stycznia 1979 r. do 31 marca 1983 r. (4 lata, 2 miesiące i 27 dni) w Spółdzielni Kółek Rolniczych w L. na stanowisku kierowcy ciągnika i od 15 kwietnia 1983 r. do 31 stycznia 1995 r. (11 lat, 8 miesięcy i 20 dni) w Zakładzie Rolnym P. na stanowisku kierowcy ciągnika.W odwołaniu od powyższej decyzji wnioskodawca domagał się jej zmiany i przyznania dochodzonego świadczenia, podnosząc że w spornym okresie w obu zakładach pracy wykonywał pracę traktorzysty, a wynikający z akt osobowych angaż na stanowisku pracownika produkcji jest niedopatrzeniem księgowej.Wyrokiem z 28 listopada 2017 r., III U (…) Sąd Okręgowy w P. zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, że przyznał wnioskodawcy prawo do emerytury od 28 maja 2017 r.Sąd Okręgowy ustalił, że wnioskodawca był zatrudniony od 16 września 1975 r. do 31 sierpnia 1977 r. na stanowisku robotnika torowego, od 11 listopada 1977 r. do 25 marca 1978 r. w Zakładzie Maszyn Budowlanych w L. na stanowisku tokarza, od 5 stycznia 1979 r. do 31 marca 1983 r. był zatrudniony w Spółdzielni Kółek Rolniczych w L. na stanowisku kierowcy ciągnika, od 15 kwietnia 1983 r. do 31 stycznia 1995 r. w Zakładach Rolnych P. na stanowisku kierowcy ciągnikowego oraz w okresie od 14 sierpnia 1998 r. do 31 grudnia 2000 r. był zatrudniony w Gospodarstwie Rolnym „P.” w L..
III USK 16/21
W wyroku z dnia 11 kwietnia 2019 r., sygn.
III USKP 14/24
K. złożył odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Opolu z dnia 20 listopada 2019 r. odmawiającej mu prawa do emerytury pomostowej. W treści zaskarżonej decyzji wskazano, iż odwołujący się nie udowodnił okresu pracy w warunkach szczególnych wynoszącego co najmniej 15 lat i nie uwzględniono okresów od 24 października 1978 r. do 29 grudnia 1980 r. oraz od 21 października 1982 r. do 31 października 1995 r.Organ rentowy w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie oraz zasądzenie od wnioskodawcy na rzecz organu rentowego kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych.Wyrokiem Sądu Okręgowego w Opolu z dnia 24 maja 2021 r., V U 222//20, zmieniono w punkcie I zaskarżoną decyzję i przyznano wnioskodawcy S. K. prawo do emerytury pomostowej od dnia 1 sierpnia 2019 r. oraz w punkcie II zasądzono od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w Opolu na rzecz wnioskodawcy kwotę 180 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego.Sąd pierwszej instancji ustalił, że wnioskodawca pracował w warunkach szczególnych będąc zatrudnionym w okresie od 24 października 1978 r. do 22 marca 1986 r. w Kombinacie Rolnym Sp. z o.o.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I USK 230/21 POSTANOWIENIE Dnia 12 maja 2021 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Piotr Prusinowski w sprawie z odwołania S. K.‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w P.‎o emeryturę,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 12 maja 2021 r.,‎skargi kasacyjnej organu rentowego od wyroku Sądu Apelacyjnego w (…)‎z dnia 19 lutego 2020 r., sygn. akt III AUa (…), odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

UZASADNIENIE

Wyrokiem z dnia 19 lutego 2020 r. Sąd Apelacyjny w (…) oddalił apelację Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Oddziału w P., wniesioną od wyroku Sądu Okręgowego w P. z dnia 18 czerwca 2019 r. przyznającego S.K. prawo do wcześniejszej emerytury.Sąd odwoławczy przyjął za miarodajne ustalenie, że wnioskodawca w spornym okresie, od dnia 2 kwietnia 1979 r. do dnia 31 grudnia 1998 r. był zatrudniony jako kierowca ciągnika. Pracował przy transporcie materiałów budowlanych i płodów rolnych co najmniej 8 godzin na dobę. Jeśli zaszła konieczność wykonywania prac polowych, to je wykonywał, jednak po tak zwanych godzinach.Zakład Ubezpieczeń Społecznych zarzucił w skardze kasacyjnej naruszenie art. 184 w związku z art. 32 ust. 1 i 4 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (jednolity tekst: Dz.U. z 2020 r., poz.

53) oraz § 1 i § 4 ust. 1 oraz § 2 ust. 1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze w związku z Wykazem A Dział VIII pkt. 3 zawartym w załączniku do rozporządzenia przez ich błędną wykładnię polegającą na przyjęciu, że praca kierowcy ciągnika polegająca na wykonywaniu również prac polowych w przedsiębiorstwie branży rolniczej jest pracą w warunkach szczególnych mimo iż nie jest wykonywana w „transporcie i łączności”.W ocenie organu rentowego w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne oraz rozbieżność w orzecznictwie sądów dotycząca kwalifikacji prac polowych wykonywanych przez kierowcę ciągnika u pracodawcy nienależącego do branży „transport i łączność”.

Według Zakładu Ubezpieczeń Społecznych zagadnienie prawne sprowadza się do pytania czy praca kierowcy ciągnika w rolniczej spółdzielni produkcyjnej polegająca na wykonywaniu prac polowych jest pracą w warunkach szczególnych w rozumieniu art. 184 ust. 1 w związku z art. 32 ust. 1 i ust. 4 ustawy emerytalnej, ujętej pod. poz. 3 działu VIII „w transporcie i łączności” Wykazu A stanowiącego załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Brak podstaw do przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.Skarga kasacyjna jest nadzwyczajnym środkiem zaskarżenia wnoszonym w konkretnej, indywidualnej sprawie zakończonej wydaniem prawomocnego wyroku, wobec czego argumenty za potrzebą rozpoznania tak rozumianego środka zaskarżenia przedstawione we wniosku o przyjęcie skargi do rozpoznania nie mogą być oderwane od podstawy faktycznej i prawnej orzeczenia objętego skargą, jak również muszą być adekwatne do podstaw kasacyjnych, na których skarga została skonstruowana. Takie stwierdzenie jest wynikiem tego, że Sąd Najwyższy (poza uwzględnieniem z urzędu nieważności postępowania apelacyjnego) rozpoznaje skargę kasacyjną wyłącznie w granicach zaskarżenia oraz w granicach jej podstaw, będąc przy tym związanym ustaleniami faktycznymi stanowiącymi podstawę zaskarżonego orzeczenia (art. 39813 § 1 i 2 k.p.c.).Przypomnienie tej zasady było konieczne, gdyż podstawy skargi kasacyjnej oraz wniosek o jej przyjęcie do rozpoznania oparte zostały o założenie faktyczne, które nie znajduje odzwierciedlenia w ustaleniach Sądu odwoławczego.

Według nich ubezpieczony pracował stale i w pełnym wymiarze czasu pracy przy pracach transportowych, a nie polowych. Oznacza to, że przesądzenie zgłoszonego przez organ rentowy zagadnienia prawnego, czy wyjaśnienie wątpliwości wykładniczych nie będzie rzutować na rozstrzygniecie w niniejszej sprawie. W takim wypadku nie dochodzi do wyczerpania przesłanek z art. 3899 § 1 pkt 1 i 2 k.p.c.Niezależnie od tego, biorąc pod uwagę funkcje stawiane skardze kasacyjnej, a przede wszystkim zdominowanie jej roli interesem publicznym, przejawiające się w przypadku przesłanki z art. 3989 § 1 pkt 1 i 2 k.p.c. w dążeniu do wyjaśnienia nowych albo kontrowersyjnych instytucji prawnych (spornej interpretacji przepisów), zrozumiałe jest, że Sąd Najwyższy nie powinien przyjmować do rozpoznania skargi kasacyjnej poddającej pod rozwagę zagadnienie prawne (wykładnię przepisów), w sytuacji, gdy zostało ono w orzecznictwie wyczerpująco i jednolicie wyjaśnione.

W takim przypadku zagadnienie prawne nie charakteryzuje się „istotnością”, czyli nie jest doniosłe dla praktyki stosowania prawa, jak również nie wpływa na rozwój określonych instytucji prawnych. Analogicznie, nie istnieje potrzeba wykładni przepisów, które budziły, jednak po jednolitych wypowiedziach Sądu Najwyższego, już nie budzą poważnych wątpliwości. Uwagi te były potrzebne, gdyż organ rentowy nie dostrzegł, że w orzecznictwie Sądu Najwyższego nie ma rozbieżności w kwestii zaliczania pracy traktorzystów (wykonujących swoje obowiązki przy pracach polowych) do pracy w szczególnych warunków.

Sąd Najwyższy jednolicie przyjmuje, że czynności tego rodzaju nie upoważniają do przyznania emerytury wcześniejszej. W rozpoznawanej sprawie kwalifikacja tego rodzaju nie ma wpływu na wynik sprawy, gdyż według ustaleń faktycznych, wiążących Sąd Najwyższy, ubezpieczony wykonywał stale i w pełnym wymiarze czasu pracy prace transportowe.Mając na uwadze przedstawione racje, Sąd Najwyższy na podstawie art. 3899 § 2 k.p.c. orzekł jak w sentencji.