I UK 93/06 · Sąd Najwyższy
Legislator summary
AI generatedSpołecznych w S. z dnia 8 czerwca 2005 r., i oddalił odwołanie Nadieżdy Jagiełło od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z dnia 18 stycznia
Legislator headnote
AI generatedart. 3986 § 3 k.p.c, art. 3984 § 1 k.p.c, art. 3933 § 1 k.p.c, art. 3984 § 1 pkt 3 k.p.c, art. 3989 § 1 k.p.c, art. 393 k.p.c; I UK 93/06 · Sąd Najwyższy: Społecznych w S. z dnia 8 czerwca 2005 r., i oddalił odwołanie Nadieżdy Jagiełło od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z dnia 18 stycznia
Keywords
AI generatedCited Legislation
AI generatedFull text
Sygn. akt I UK 93/06
POSTANOWIENIE
Dnia 18 lipca 2006 r.
Sąd Najwyższy w składzie :
SSN Maria Tyszel
w sprawie z odwołania N. J.
przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w S.
z udziałem zainteresowanej "E." Spółki Akcyjnej w S.
o prawo do jednorazowego odszkodowania z tytułu śmiertelnego wypadku w
podróży służbowej A. J.,
po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń
Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 18 lipca 2006 r.,
skargi kasacyjnej ubezpieczonej od wyroku Sądu Okręgowego - Sądu Pracy i
Ubezpieczeń Społecznych w K.
z dnia 10 października 2005 r.,
odrzuca skargę kasacyjną.
Uzasadnienie
Prawomocnym wyrokiem z dnia 10 października 2005 r.,
Sąd Okręgowy-
Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w K. uwzględniając apelację organu
rentowego,
zmienił
wyrok
Sądu
Rejonowego-Sądu
Pracy
i
Ubezpieczeń
Społecznych w S. z dnia 8 czerwca 2005 r., i oddalił odwołanie Nadieżdy Jagiełło
od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z dnia 18 stycznia
2005 r., odmawiającej jej wypłaty jednorazowego odszkodowania z tytułu śmierci jej
męża A. J. Na podstawie materiału dowodowego Sąd ten uznał, że skoro mąż
odwołującej razem z kolegami w miejscu zakwaterowania spożywał alkohol, to
mimo przebywania „na terenie zakładu pracy” zerwał związek z pracą. W
konsekwencji, jego upadku ze schodów jaki nastąpił w dniu 17 października 2004
r., około godziny 24-tej, w następstwie którego zmarł, nie można uznać za wypadek
przy pracy.
W skardze kasacyjnej od wyroku Sądu Okręgowego radca prawny
reprezentujący ubezpieczoną, domagał się jego uchylenia i „orzeczenia o
odszkodowaniu z tytułu śmiertelnego wypadku A. J.” zarzucając błędną wykładnię
art. 3 ust. 1 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z
tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (Dz. U. Nr 199, poz. 1673 ze
zm.). Uzasadnieniem wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania miała
być błędna wykładnia „w/w art. 3 ust. 1 ustawy wypadkowej 30.10.2002 r.”.
Sąd Najwyższy dokonując, stosownie do art. 3986 § 3 k.p.c., wstępnej oceny
skargi kasacyjnej, wziął pod uwagę co następuje:
Zgodnie z art. 3984 § 1 k.p.c. skarga kasacyjna powinna zawierać:
1) oznaczenie orzeczenia, od którego jest wniesiona, ze wskazaniem, czy jest ono
zaskarżone w całości, czy w części, 2) przytoczenie podstaw kasacyjnych i ich
uzasadnienie, 3) wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania i jego
uzasadnienie oraz 4) wniosek o uchylenie lub uchylenie i zmianę orzeczenia z
oznaczeniem zakresu żądanego uchylenia i zmiany. Wymagania te są bardzo
zbliżone do tych, jakie w poprzednim stanie prawnym były przewidziane dla kasacji,
zgodnie z ówcześnie obowiązującym art. 3933 § 1 k.p.c., zatem w dalszym ciągu
aktualność zachowało bogate orzecznictwo Sądu Najwyższego, odnoszące się do
wymagań formalnoprawnych mających charakter nieusuwalnych, a wyróżniających
skargę kasacyjną (poprzednio kasację) spośród innych środków zaskarżania
orzeczeń sądowych. Truizmem jest przypominanie, że wymagania z art. 398 4 § 1
k.p.c. muszą być spełnione łącznie, a brak któregokolwiek z nich dyskwalifikuje
wniesione pismo jako skargę kasacyjną.
W skierowanym do Sądu Najwyższego piśmie procesowym, nazwanym
skargą kasacyjną, jego autor nie przedstawił żadnego uzasadnienia wniosku o jej
przyjęcie do rozpoznania. W sformułowaniu: „Stawiając powyższy zarzut wnoszę o
przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania uzasadniając wniosek błędną wykładnią
w/w art. 3 ust. 1 ustawy wypadkowej z dnia 30.10.2002 r.” nie można odnaleźć
żadnej argumentacji, która by umożliwiała Sądowi Najwyższemu, w ramach
przedsądu, podjęcie decyzji o zakwalifikowaniu skargi do merytorycznego
rozpoznania.
Przytoczona
wypowiedź,
powtarzająca
przytoczoną
podstawę
kasacyjną, stwarza jedynie pozór zadośćuczynienia warunkowi przewidzianemu w
art. 3984 § 1 pkt 3 k.p.c. Pełnomocnik skarżącej, będący radcą prawnym, w sposób
sprzeczny z zasadami profesjonalizmu ograniczył się do powtórzenia ustawowego
zwrotu dotyczącego podstawy kasacyjnej wskazanej w art. 398 3 § 1 pkt 1 k.p.c.,
zamiast sformułować dostrzeżony przez siebie problem i przedstawić jego
rzeczową,
pogłębioną
analizę
jurydyczną.
Utrwalone
orzecznictwo
Sądu
Najwyższego prezentuje jednolite stanowisko jego obydwu Izb orzekających na
podstawie
przepisów
Kodeksu
postępowania
cywilnego,
iż
wymaganie
uzasadnienia wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania powinno
nawiązywać do art. 3989 § 1 k.p.c. (poprzednio art. 393 k.p.c.), określającego
przesłanki jej przyjęcia. Tymi warunkami są: 1) wystąpienie istotnego zagadnienia
prawnego, 2) potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne
wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, 3) nieważność
postępowania lub 4) oczywista zasadność skargi kasacyjnej. Autor wniesionej
„skargi kasacyjnej” w ogóle nie nawiązał do żadnej z tych przesłanek.
Sąd Najwyższy po raz kolejny przypomina, że przytoczenie podstaw
kasacyjnych (i ich uzasadnienie) jest wymaganiem odrębnym od konieczności
przedstawienia wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wraz z
uzasadnieniem (por. postanowienie Sądu Najwyższego z 14 lipca 2005 r., III CZ
61/05, OSNC 2006 r. nr 4, poz. 75). Wnoszący ocenianą skargę pełnomocnik, w
sposób niedopuszczalny, niezgodny z zasadami procedury cywilnej, Sądowi
Najwyższemu pozostawił poszukiwanie argumentacji, która by miała skłonić ten
Sąd do merytorycznego rozpoznania skargi kasacyjnej, podczas gdy intencją
ustawodawcy wprowadzającego przymus adwokacko-radcowski w postępowaniu
przed Sądem Najwyższym (art. 871 § 1 k.p.c.), było zarówno zapewnienie stronom
pełnego profesjonalizmu przy sporządzaniu ściśle prawnego środka odwoławczego,
jakim jest skarga kasacyjna, jak też ochrona Sądu Najwyższego przed lawiną
nieporadnych
pism procesowych
nie
zawierających
stosownych
wywodów
prawnych, lecz wyrażających jedynie niezadowolenie strony z zaskarżanego
rozstrzygnięcia. Wprawdzie ta wadliwość skargi jest wystarczającą wadą
powodującą jej niedopuszczalność, jednakże Sąd Najwyższy zwraca uwagę, że
również przytoczona w niej podstawa kasacyjna jest pozbawiona uzasadnienia.
Podnosząc zarzut błędnej wykładni powołanego przepisu prawa materialnego autor
pisma nie przedstawił żadnego wywodu prawnego przedstawiającego jakąkolwiek
wykładnię, mimo, że Sąd Najwyższy od początku orzekania kasacyjnego, a więc od
ponad dziewięciu już lat, konsekwentnie wyjaśnia, że ograniczenie uzasadnienia
przytoczonej podstawy kasacyjnej do powtórzenia ustawowego zwrotu „naruszenie
prawa materialnego przez jego błędną wykładnię”, bez wywodu prawnego
przedstawiającego metody wykładni prowadzące do wniosków odmiennych od
przyjętych za podstawę zaskarżonego orzeczenia, nie czyni zadość ustawowemu
nakazowi uzasadnienia przytoczonych podstaw.
Skoro poddawana ocenie „skarga” jest dotknięta nieusuwalną wadą, jaką jest
brak uzasadnień, zarówno wniosku o przyjęcie jej do rozpoznania, jak i powołanej
podstawy kasacyjnej, jest niedopuszczalna stosownie do art. 3986 § 2 k.p.c.,
bowiem jest ona tylko pozorem tego ściśle prawnego środka odwoławczego.
Mając powyższe na uwadze na podstawie powołanych przepisów oraz art.
3986 § 3 i 4 i art. 39810 k.p.c. Sąd Najwyższy orzekł, jak w sentencji postanowienia.