Legislator Case Law & Legislation
I UK 82/09 AI generated

I UK 82/09 · Sąd Najwyższy

Case Number I UK 82/09
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome wyrok

Legislator summary

AI generated

decyzją z dnia 20 września 2005 r. odmówił Ryszardowi S. (dalej jako „ubezpieczony”) prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy, ponieważ jego wniosek o to Sąd Okręgowy-Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Katowicach wyrokiem z 3 grudnia 2007 r. [...] oddalił odwołanie ubezpieczonego od powyższej decyzji

Legislator headnote

AI generated

I UK 82/09 · Sąd Najwyższy: pracy, stanowi przeszkodę do wystąpienia z ponownym wnioskiem o to samo świadczenie. W ocenie Sądu, wniosek taki jest zawsze dopuszczalny, gdy po uprawomocnieniu się wyroku nastąpiły nowe okoliczności mające wpływ na prawo do świadczeń.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Wyrok z dnia 4 sierpnia 2009 r.

I UK 82/09

Prawomocny wyrok oddalający odwołanie ubezpieczonego od decyzji organu rentowego odmawiającej ubezpieczonemu prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy nie stanowi przeszkody do wystąpienia z ponownym wnioskiem o to samo świadczenie, jeżeli składany jest on w innym stanie prawnym.

Przewodniczący SSN Teresa Flemming-Kulesza, Sędziowie SN: Józef Iwulski,

Andrzej Wróbel (sprawozdawca).

Sąd Najwyższy, po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w dniu 4 sierpnia

2009 r. sprawy z odwołania Ryszarda S. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych-Oddziałowi w C. o rentę z tytułu niezdolności do pracy, na skutek skargi kasacyjnej organu rentowego od wyroku Sądu Apelacyjnego w Katowicach z dnia 28

października 2008 r. [...]

o d d a l i ł skargę kasacyjną.

Uzasadnienie

Zakład Ubezpieczeń Społecznych-Oddział w C. (dalej jako „organ rentowy”)

decyzją z dnia 20 września 2005 r. odmówił Ryszardowi S. (dalej jako „ubezpieczony”) prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy, ponieważ jego wniosek o to

świadczenie został rozstrzygnięty negatywną dla ubezpieczonego decyzją z 20

marca 2003 r. i prawomocnym wyrokiem Sądu Apelacyjnego w Katowicach z 8

czerwca 2004 r.

Sąd Okręgowy-Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Katowicach wyrokiem z 3 grudnia 2007 r. [...] oddalił odwołanie ubezpieczonego od powyższej decyzji

organu rentowego z 20 września 2005 r. Sąd ustalił między innymi, że orzeczeniem

KIZ z 3 czerwca 1970 r. ubezpieczony został zaliczony do II grupy inwalidów z ogólnego stanu zdrowia. Wniosek o rentę z tytułu niezdolności do pracy ubezpieczony

złożył 20 stycznia 2003 r. Decyzją z dnia 20 marca 2003 r. organ rentowy odmówił

prawa do renty, gdyż chociaż lekarz orzecznik uznał jego całkowitą niezdolność do

pracy, to jednocześnie stwierdził, że niezdolność ta nie powstała w okresie ubezpieczenia. Decyzja ta stała się prawomocna po wyroku Sądu Apelacyjnego z dnia 8

czerwca 2004 r. Ubezpieczony w dniu 15 września 2005 r. wniósł o rentę z tytułu niezdolności do pracy.

Sąd ustalił na podstawie opinii trzech biegłych lekarzy okulistów, że ubezpieczony swoją niezdolność „wniósł do okresu ubezpieczenia, a w okresie tym nie nastąpiło istotne pogorszenie narządu wzroku”. Jako podstawę rozstrzygnięcia Sąd

wskazał art. 57 ustawy o emeryturach i rentach z FUS (dalej jako „ustawa”).

Sąd Apelacyjny w Katowicach wyrokiem z dnia 28 października 2008 r. [...]

zmienił zaskarżony apelacja ubezpieczonego powyższy wyrok Sądu pierwszej instancji oraz poprzedzającą go decyzję organu rentowego w ten sposób, że przyznał

ubezpieczonemu prawo do renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy poczynając

od dnia 1 września 2005 r. na stałe. Sąd stwierdził, że organ rentowy błędnie uznał,

iż prawomocny wyrok Sądu Okręgowego-Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w

Katowicach z dnia 26 stycznia 2004 r., oddalający odwołanie ubezpieczonego od

decyzji z dnia 20 marca 2003 r. odmawiającej prawa do renty z tytułu niezdolności do

pracy, stanowi przeszkodę do wystąpienia z ponownym wnioskiem o to samo świadczenie. W ocenie Sądu, wniosek taki jest zawsze dopuszczalny, gdy po uprawomocnieniu się wyroku nastąpiły nowe okoliczności mające wpływ na prawo do świadczeń.

W takiej sytuacji sprawa toczy się w wyniku rozpoznania nowego wniosku i nie jest

sprawą o to samo roszczenie, które było przedmiotem rozstrzygnięcia w sprawie poprzednio zakończonej wyrokiem sądu.

Według Sądu istotne jest jednak to, że Sąd Okręgowy-Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Katowicach wydał wyrok z dnia 26 stycznia 2004 r. na podstawie art. 57 ustawy w brzmieniu obowiązującym w dacie wydania decyzji, tj. 20 marca

2003 r. Tymczasem ustawa zmieniająca z dnia 27 czerwca 2003 r. wprowadziła z

dniem 1 października 2003 r. zmianę art. 57. Sąd pierwszej instancji wyjaśniając, czy

w okresie podlegania przez ubezpieczonego ubezpieczeniom społecznym doszło do

pogorszenia jego stanu zdrowia, który już w 1970 r. powodował jego inwalidztwo

drugiej grupy, nie „poświęcił należytej uwagi” treści art. 57 ust. 2 w nowym brzmieniu.

Tymczasem za bezsporną należało uznać okoliczność występowania całkowitej,

trwałej niezdolności ubezpieczonego do pracy, o której orzekł lekarz orzecznik ZUS

orzeczeniem z dnia 13 października 2003 r., które nadal jest wiążące dla organu

rentowego, o czym świadczy wypłacanie ubezpieczonemu renty socjalnej przyznanej

mu na stałe.

Sąd ocenił, że z akt sprawy wynika, iż na dzień 11 lutego 2003 r. ubezpieczony legitymował się stażem ubezpieczeniowym przekraczającym 25 lat. Sąd

stwierdził, że osoba spełniająca warunki określone w art. 57 ust. 2 nie tylko nie musi

wykazywać warunku powstania niezdolności do pracy w okresach, o których mowa w

art. 57 ust. 1 pkt 3, ale także nie ma do niej zastosowania art. 58 w związku z art. 57

ust. 1 pkt 2 ustawy. Niezależnie jednak od tego, ubezpieczony spełnił także warunek

określony w art. 58 ust. 1 pkt 1 ustawy.

Organ rentowy zaskarżył powyższy wyrok Sądu drugiej instancji w całości

skargą kasacyjną, w której zarzucił naruszenia prawa materialnego przez błędną wykładnię przepisu art. 57 ust. 1 pkt 1 i ust. 2 oraz niewłaściwe zastosowanie art. 58

ust. 1 pkt 1 ustawy, w wyniku czego organ rentowy został zobowiązany do przyznania prawa do renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy oraz naruszenia przepisów postępowania, przez oczywiste naruszenie przepisu art. 278 § 1 i art. 286, a

także 232 i 233 k.p.c., polegające na błędnym uznaniu, że w okresie zatrudnienia

nastąpiło istotne pogorszenie niezdolności do pracy ubezpieczonego, które to uchybienie ma istotny wpływ na wynik sprawy. Wskazując na powyższe podstawy wniósł

o uchylenie i zmianę zaskarżonego wyroku w całości „poprzez oddalenie apelacji

odwołującego” i „orzeczenie wyrokiem kasacyjnym o zwrocie spełnionego świadczenia od odwołującego Ryszarda S. na rzecz organu rentowego”.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Skarga kasacyjna nie ma uzasadnionych podstaw. W rozpoznawanej sprawie

jest niesporne, że ubezpieczony jest trwale niezdolny do pracy. Sporne jest jedynie

to, czy niezdolność ta powstała w okresie ubezpieczenia.

Trafny jest pogląd Sądu drugiej instancji, że prawomocny wyrok Sądu Pracy i

Ubezpieczeń Społecznych w Katowicach z dnia 26 stycznia 2004 r., oddalający odwołanie ubezpieczonego od decyzji z dnia 20 marca 2003 r. odmawiającej ubezpieczonemu prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy, nie stanowi przeszkody do

wystąpienia z ponownym wnioskiem o to samo świadczenie, ponieważ wyrok ten

został wydany na podstawie art. 57 ustawy w brzmieniu obowiązującym w dacie wydania decyzji, tj. 20 marca 2003 r., gdy tymczasem ubezpieczony złożył kolejny

wniosek o rentę z tytułu niezdolności do pracy w dniu 15 września 2005 r., a zatem w

innym stanie prawnym, w którym przepis art. 57 miał inne brzmienie niż w dacie

orzekania przez Sąd pierwszej instancji. Dokonana bowiem ustawą z dnia 27

czerwca 2003 r. o rencie socjalnej (Dz.U. Nr 135, poz. 1268) nowelizacja ustawy o

emeryturach i rentach z FUS, polegająca na dodaniu do dotychczasowego brzmienia

art. 57 nowego ustępu 2 oznaczała poważną ingerencję ustawodawcy w utrwalony

system przesłanek prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. Stosownie do art.

57 ustawy o emeryturach i rentach z FUS sprzed jego zmiany renta z tytułu niezdolności do pracy przysługiwała ubezpieczonemu, który spełnił łącznie następujące warunki: 1) jest niezdolny do pracy; 2) ma wymagany okres składowy i nieskładkowy; 3)

niezdolność do pracy powstała w okresach wymienionych w tym przepisie albo nie

później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów. W myśl dodanego ustępu 2

przepisu ust. 1 pkt 3 nie stosuje się do ubezpieczonego, który udowodnił okres

składkowy i nieskładkowy wynoszący co najmniej 20 lat dla kobiety lub 25 lat dla

mężczyzny oraz jest całkowicie niezdolny do pracy. O ile zatem w stanie prawnym,

który Sąd pierwszej instancji zobowiązany był uwzględnić wydając wyrok z dnia 26

stycznia 2004 r., konieczne było wyjaśnienie, czy niezdolność do pracy ubezpieczonego powstała w okresach wymienionych w tym przepisie (pkt 3), o tyle warunek ten

nie jest wymagany od ubezpieczonego, który jak ubezpieczony w niniejszej sprawie

udowodnił okres składkowy i nieskładkowy wynoszący 25 lat i jest trwale niezdolny

do pracy (uchwała Sądu Najwyższego z dnia 23 marca 2006 r., I UZP 5/05, OSNP

2006 nr 19-20, poz. 305). Wymaganie, aby w okresie zatrudnienia nastąpiło pogorszenie stanu zdrowia ubezpieczonego, który jak wynika z niekwestionowanych przez

organ rentowy ustaleń Sądu Apelacyjnego jest trwale niezdolny do pracy, pozostaje

w sprzeczności z przepisem art. 57 ust. 2 ustawy. W konsekwencji zarzut naruszenia

zaskarżonym wyrokiem wskazanych w skardze kasacyjnej przepisów Kodeks postępowania cywilnego jest oczywiście bezzasadny. Nie ma bowiem żadnej potrzeby,

aby Sąd drugiej instancji przeprowadził dowód z opinii biegłego, czy i w jakim okresie

nastąpiło pogorszenie stanu zdrowia ubezpieczonego trwale niezdolnego do pracy,

skoro wymaganie „pogorszenia” nie wynika z treści przepisu art. 57 ust. 2 ustawy.

Sąd Apelacyjny nie naruszył także przepisu art. 58 ustawy, ponieważ wystarczającą prawna podstawą zaskarżonego wyroku był prawidłowo interpretowany

przez Sąd drugiej instancji przepis art. 57 ust. 2 ustawy, natomiast przepis art. 58

został powołany - jak się wydaje jedynie - dla wzmocnienia argumentacji Sądu, że

„żądanie ubezpieczonego przyznania mu renty z tytułu całkowitej niezdolności do

pracy znajdowało pełne uzasadnienie w art. 57 ustawy o emeryturach i rentach z

FUS.”

Biorąc powyższe pod rozwagę, Sąd Najwyższy orzekł jak w sentencji.