Legislator Case Law & Legislation
I UK 517/16 AI generated

I UK 517/16 · Sąd Najwyższy

Case Number I UK 517/16
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome wyrok

Legislator summary

AI generated

Wyrokiem z dnia 13 lipca 2016 r. Sąd Apelacyjny w [...], III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych oddalił apelację ubezpieczonej M.M. od wyroku Sądu Okręgowego w [...] z dnia 5 listopada 2015 r., oddalającego jej odwołanie od decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego z dnia 14 listopada 2014 r. w przedmiocie stwierdzenia ustania od dnia 19 maja 2011 r. do 11 stycznia 2012 r. jej ubezpieczenia społecznego na podstawie ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (jednolity tekst: Dz.U. z 2017 r., poz. 2336; dalej „ustawa o ubezpieczeniu społecznym rolników” lub „ustawa”) ze względu na podleganie przez nią w tym samym czasie ubezpieczeniu społecznemu rolników z tytułu pobierania przez jej męża dodatku do renty strukturalnej (art. 16 ust. 1 pkt 4 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników).Sąd pierwszej instancji ustalił, że A. i M.

Legislator headnote

AI generated

art. 39815 § 1 k.p.c; I UK 517/16 · Sąd Najwyższy: Podniosła, że status domownika rolnika zależy od spełnienia warunku, o którym mowa w art. 6 pkt 2 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników, a istota działań domownika sprowadza się do pomocy rolnikowi w prowadzeniu gospodarstwa. Nie jest nawet wymagane, by domownik poświęcał tej pracy cały swój czas lub by wyłącznie z tej pracy czerpał środki utrzymania. Aby uzyskać status domownika nie trzeba zatem prowadzić działalności rolniczej, tj. wykonywać działalności zawodowej na własny rachunek przez wykonywanie w nim stałej i osobistej pracy lub innych czynności wiążących się z jego prowadzeniem.

Keywords

AI generated
gainful employment of spouse wages for housework structural unemployment rural land ownership running of the household holding of two jobs

Cited Legislation

AI generated
art. 39815 § 1 k.p.c
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I UK 517/16 WYROKW IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 30 stycznia 2018 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Jolanta Frańczak (przewodniczący)‎SSN Beata Gudowska (sprawozdawca)‎SSN Zbigniew Myszka w sprawie z odwołania M. M.‎przeciwko Prezesowi Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego‎o ustalenie istnienia ubezpieczenia społecznego,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 30 stycznia 2018 r.,‎skargi kasacyjnej ubezpieczonej od wyroku Sądu Apelacyjnego w [...]‎z dnia 13 lipca 2016 r., uchyla zaskarżony wyrok i przekazuje sprawę Sądowi Apelacyjnemu w [...] do ponownego rozpoznania i orzeczenia o kosztach postępowania kasacyjnego.

UZASADNIENIE

Wyrokiem z dnia 13 lipca 2016 r. Sąd Apelacyjny w [...], III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych oddalił apelację ubezpieczonej M.M. od wyroku Sądu Okręgowego w [...] z dnia 5 listopada 2015 r., oddalającego jej odwołanie od decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego z dnia 14 listopada 2014 r. w przedmiocie stwierdzenia ustania od dnia 19 maja 2011 r. do 11 stycznia 2012 r. jej ubezpieczenia społecznego na podstawie ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (jednolity tekst: Dz.U. z 2017 r., poz. 2336; dalej „ustawa o ubezpieczeniu społecznym rolników” lub „ustawa”) ze względu na podleganie przez nią w tym samym czasie ubezpieczeniu społecznemu rolników z tytułu pobierania przez jej męża dodatku do renty strukturalnej (art. 16 ust. 1 pkt 4 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników).Sąd pierwszej instancji ustalił, że A. i M.

M. w dniu 13 maja 2011 r. darowali swoje gospodarstwo rolne synowi M. M., a ten - jako jego właściciel - zgłosił się do ubezpieczenia społecznego rolników, po czym rolniczy organ rentowy decyzją z dnia 28 listopada 2011 r. wydaną na podstawie art. 7 ust. 1 pkt 2 i art. 16 ust. 1 pkt 2 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników stwierdził podleganie przez A. M. i M. M. ubezpieczeniu społecznemu z mocy ustawy, jako domowników rolnika.M. M. złożyła oświadczenie, że od dnia przekazania gospodarstwa rolnego zaprzestała prowadzenia działalności rolniczej i decyzją Kierownika Biura Powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w W. z dnia 13 sierpnia 2014 r. jej mąż uzyskał od maja 2011 r. rentę strukturalną ze zwiększeniem na współmałżonka przewidzianym w § 12 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia z dnia 19 czerwca 2007 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy finansowej w ramach działania „Renty strukturalne” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013, (jednolity tekst:

Dz.U. z 2017 r., poz. 1749; dalej „rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia z dnia 19 czerwca 2007 r.” lub „rozporządzenie”).W ocenie Sądów meriti, warunkiem podlegania przez domownika ubezpieczeniu społecznemu rolników, a zarazem negatywną przesłanką nabycia prawa do dodatku na małżonka do renty strukturalnej, jest prowadzenie działalności rolniczej. Sąd pierwszej instancji ocenił, że ubezpieczona zdecydowała się na zaprzestanie takiej działalności, a mieszkając w gospodarstwie rolnym syna, lecz nie prowadząc działalności rolniczej, nie nabyła statusu domownika rolnika.

Sąd drugiej instancji dodał, że „nie można prowadzić działalności rolniczej na potrzeby organu rentowego i nie prowadzić takiej działalności na potrzeby uzyskania renty strukturalnej”, a skoro we wrześniu 2011 r. M. M. „oświadczyła, że zaprzestała prowadzenia działalności rolniczej”, to znaczy, że jako domownik nie pracuje w gospodarstwie rolnym, co nie narusza jej prawa do dodatku do renty strukturalnej, lecz jako uprawniona do niego, podlega ubezpieczeniu rolniczemu na podstawie art. 16 ust. 1 pkt 4 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników.

Konkluzja sprowadza się do stwierdzenia, że uzyskanie przez rolnika renty strukturalnej wraz z dodatkiem na małżonkę wyklucza możliwość jej podlegania ubezpieczeniu wypadkowemu, chorobowemu i macierzyńskiemu na podstawie art. 7 ust. 1 pkt 2 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników.Skarga kasacyjna ubezpieczonej została oparta na podstawie naruszenia art. 6 ust. 1 pkt 2 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników przez niewłaściwą wykładnię polegającą na bezpodstawnym przyjęciu upadku statusu ubezpieczonego domownika przez małżonka rolnika, który uzyskał rentę strukturalną wraz dodatkiem przewidzianym w § 12 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 czerwca 2007 r., oraz na podstawie niewłaściwego zastosowania art. 7 ust. 1 pkt 2 w związku z art. 16 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy, przez przyjęcie automatyzmu wyłączenia z ubezpieczenia wypadkowego, chorobowego i macierzyńskiego w związku z uzyskaniem dodatku do renty strukturalnej.Skarżąca podkreśliła nierównoznaczność pojęć „stała praca w gospodarstwie rolnym” i „działalność rolnicza”, wskazując na nietrafność tezy o niemożności łączenia statusu ubezpieczonego domownika rolnika z prawem do dodatku przy rencie strukturalnej małżonka.

Podniosła, że status domownika rolnika zależy od spełnienia warunku, o którym mowa w art. 6 pkt 2 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników, a istota działań domownika sprowadza się do pomocy rolnikowi w prowadzeniu gospodarstwa. Nie jest nawet wymagane, by domownik poświęcał tej pracy cały swój czas lub by wyłącznie z tej pracy czerpał środki utrzymania. Aby uzyskać status domownika nie trzeba zatem prowadzić działalności rolniczej, tj. wykonywać działalności zawodowej na własny rachunek przez wykonywanie w nim stałej i osobistej pracy lub innych czynności wiążących się z jego prowadzeniem.

Tym samym - jak stwierdziła - zaprzestanie przez nią działalności rolniczej wskutek zbycia gospodarstwa rolnego na rzecz syna przy jednoczesnym spełnieniu pozostałych przesłanek, pozwalających na uznanie jej i jej małżonka za jego domowników, nie powodowało utraty tytułu do rolniczego ubezpieczenia wypadkowego, chorobowego i macierzyńskiego.Wniosła o zmianę zaskarżonego wyroku przez uwzględnienie odwołania w całości i ustalenie, że podlegała ubezpieczeniu społecznemu rolników w zakresie ubezpieczenia wypadkowego, chorobowego i macierzyńskiego w okresie od 19 maja 2011 r. do dnia 31 grudnia 2011 r. ewentualnie o uchylenie tego wyroku ze zniesieniem postępowania i przekazanie sprawy w tym zakresie Sądowi Apelacyjnemu do ponownego rozpoznania i rozstrzygnięcia o kosztach postępowania kasacyjnego.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Przyczyną rozpoznania sprawy jest potrzeba rozstrzygnięcia sformułowanego w skardze kasacyjnej zagadnienia prawnego, czy uzyskanie przez rolnika renty strukturalnej na podstawie przepisów rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia z dnia 19 czerwca 2007 r. wraz dodatkiem na małżonka wyłącza możliwość podlegania przez małżonka przez takiego rolnika ubezpieczeniu wypadkowemu, chorobowemu i macierzyńskiemu jako domownika w rozumieniu art. 7 ust. 1 pkt 4 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników.Przedmiot sporu koncentruje się zatem na kolizji tytułu do rolniczego ubezpieczenia społecznego w zakresie ryzyk wypadku, choroby i macierzyństwa, przewidzianego w art. 7 ust. 1 pkt 2 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników z tytułem podlegania rolniczemu ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu na podstawie art. 16 ust. 1 pkt 4 tej ustawy.

W związku z orzeczeniem w zaskarżonej decyzji o ustaniu ubezpieczenia domownika rolnika w zakresie ubezpieczeń wypadkowego, chorobowego i macierzyńskiego, narzuca się potrzeba dokonania pomijanego dotychczas rozróżnienia między ubezpieczeniem wypadkowym, chorobowym i macierzyńskim, obejmującym z mocy art. 7 ustawy wyłącznie rolników (których gospodarstwo obejmuje obszar użytków rolnych powyżej 1 ha przeliczeniowego lub dział specjalny) i ich domowników, od szerszego podmiotowo ubezpieczenia zakresu ubezpieczeń emerytalnego i rentowych.

W art. 16 ust. 1 ustawy wskazano na tytuł tego ubezpieczenia dla osób niebędących rolnikami, lecz pobierających rentę strukturalną (pkt 3), oraz dla ich małżonków, jeżeli renta strukturalna wypłacana jest z odpowiednim zwiększeniem (pkt 4). Objęcie ubezpieczeniem z tego tytułu nie obejmuje więc ubezpieczenia wypadkowego, chorobowego i macierzyńskiego. Osoby korzystające z renty strukturalnej (dodatku do renty) wyłączone są z kręgu ryzyka objętego rolniczym ubezpieczeniem wypadkowym, chorobowym i macierzyńskim jako nieprowadzące działalności rolniczej rozumianej, tak jak w art. 6 ust. 1 ustawy, jakkolwiek - zgodnie z § 9 rozporządzenia - warunek zaprzestania prowadzenia działalności rolniczej uważa się za spełniony, jeżeli po przekazaniu gospodarstwa rolnego łączna powierzchnia użytków rolnych posiadanych lub współposiadanych przez uprawnionego do renty strukturalnej i jego małżonka nie przekracza 0,5 ha, a działalność rolnicza prowadzona na tych użytkach służy wyłącznie zaspokajaniu potrzeb własnych uprawnionego oraz osób pozostających z nim we wspólnym gospodarstwie domowym oraz gdy zarówno uprawniony do renty strukturalnej, jak i jego małżonek nie prowadzą działu specjalnego produkcji rolnej w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników.Ubezpieczeniu wypadkowemu, chorobowemu i macierzyńskiemu podlegają z mocy ustawy rolnicy i ich domownicy.

Ubezpieczenie społeczne domownika rolnika, ustanowione w art. 7 ust. 1 pkt 2 oraz art. 16 ust. 1 pkt 2 i ust. 3 ustawy, determinowane jest przynależnością do grup ryzyka dożycia wieku emerytalnego, niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym oraz zajścia wypadku przy pracy rolniczej, rolniczej choroby zawodowej lub czasowej niezdolności do pracy i znajduje oparcie w art. 67 ust. 1, art. 23 i 24 Konstytucji RP. Prawo domowników rolnika do zabezpieczenia społecznego uzasadnione jest bowiem tym, że jest to osoba stale pracująca w gospodarstwie rolnym posiadanym przez osobę jej bliską, lecz nie na podstawie stosunku pracy.

Status domownika daje eo ipso tytuł do ubezpieczenia społecznego w pełnym zakresie, które nie jest wyłączane przez zbieg z ubezpieczeniem z tytułu przekazania gospodarstwa rolnego, gdyż tytuły te dotyczą odmiennych zakresów ochrony, a także innych podmiotów i ze sobą nie kolidują.Wyłączenie domownika rolnika z ubezpieczenia wypadkowego, chorobowego i macierzyńskiego na zasadach przewidzianych w art. 7 in fine ustawy jako niepodleganie przez niego innemu ubezpieczeniu społecznemu lub to, że nie ma on ustalonego prawa do emerytury lub renty albo nie ma ustalonego prawa do świadczeń z ubezpieczeń społecznych, nie uwzględnia statusu wynikającego z uprawnień związanych z prawem do renty strukturalnej.

Ubezpieczenie społeczne rolników na podstawie art. 16 ust. 1 pkt 4 ustawy nie jest „innym ubezpieczeniem społecznym” określonym w ustawowych definicjach utworzonych w art. 6 ustawy, skoro stosownie do pkt 13 tego artykułu, za osobę podlegającą innemu ubezpieczeniu społecznemu rozumie się osobę podlegającą obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym na podstawie przepisów o systemie ubezpieczeń społecznych lub objętą przepisami o zaopatrzeniu emerytalnym.Również ustalenie prawa do renty strukturalnej (dodatku do renty) nie powoduje wyłączenia z podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników na podstawie art. 7 ust. 1 pkt 2 ustawy, ponieważ nie odpowiada ustaleniu prawa do renty w rozumieniu art. 6 pkt 10c.

Pominięcie renty strukturalnej w art. 7 ust. 1 in fine nie jest zresztą przypadkowe, skoro to świadczenie ma inny cel aniżeli renty z systemu zabezpieczenia społecznego. Dotychczasowe rozważania prowadzą do wniosku o możliwości łączenia ubezpieczenia emerytalno-rentowego wynikającego z prawa do renty strukturalnej (zwiększenia renty) ze stałą pracą w gospodarstwie rolnym osoby bliskiej rolnikowi, a zatem bycia domownikiem rolnika objętym ubezpieczeniem wypadkowym, chorobowym i macierzyńskim, tj. połączenia emerytalnego statusu osoby uprawnionej do renty strukturalnej lub małżonka takiej osoby ze statusem domownika rolnika w zakresie ubezpieczenia wypadkowego, chorobowego i macierzyńskiego.

W konkluzji należy stwierdzić, że małżonek rolnika uprawnionego do zwiększenia renty strukturalnej przysługującego na podstawie § 12 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia z dnia 19 czerwca 2007 r. podlega ubezpieczeniu wypadkowemu, chorobowemu i macierzyńskiemu na podstawie art. 7 ust. 1 pkt 2 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników, jeżeli jako domownik osoby bliskiej, której przekazał gospodarstwo rolne, spełnia warunki przewidziane w art. 6 pkt 2 tej ustawy. Skarżąca po objęciu gospodarstwa rolnego przez syna była jego domownikiem i taki jej status w zakresie podlegania ubezpieczeniu wypadkowemu, chorobowemu i macierzyńskiemu na podstawie ustawy o ubezpieczeniu rolników, powinien być wykazany przez udowodnienie pracy w tym gospodarstwie rolnym.

Sąd Apelacyjny - w konsekwencji nietrafnego utożsamienia pojęć „prowadzenie gospodarstwa rolnego” i „praca w gospodarstwie rolnym” - okoliczność tę pominął, przypisując niewłaściwe znaczenie oświadczeniu skarżącej o zaprzestaniu prowadzenia działalności rolniczej.Mając to na względzie, Sąd Najwyższy orzekł jak w sentencji (art. 39815 § 1 k.p.c.). kc