Legislator Case Law & Legislation
I UK 5/06 AI generated

I UK 5/06 · Sąd Najwyższy

Case Number I UK 5/06
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome wyrok

Legislator summary

AI generated

czerwca 2003 r. odmówił Ryszardowi C. (ubezpieczony) przyznania renty inwalidy Sąd Okręgowy-Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Częstochowie wyrokiem z dnia 8 listopada 2004 r. [...] zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, że

Legislator headnote

AI generated

art. 227 k.p.c; I UK 5/06 · Sąd Najwyższy: nie przyznano tylko dlatego, że ze względu na ówczesne przepisy byłoby to niekorzystne dla ubezpieczonego”.

Keywords

AI generated
art. 227 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 227 k.p.c
oraz naruszenie przepisów postępowania, tj. art. 227 k.p.c. W ocenie skarżącego

Cited Case Law

AI generated
IV CK 75/04

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Wyrok z dnia 25 lipca 2006 r.

I UK 5/06

Wstępnym warunkiem ustalenia, czy inwalidztwo pozostaje w związku ze

służbą wojskową, jest stwierdzenie, że żołnierz stał się inwalidą w okresie, w

którym mowa w art. 30 ust. 1 ustawy z dnia 29 maja 1974 r. o zaopatrzeniu inwalidów wojennych i wojskowych oraz ich rodzin (jednolity tekst: Dz.U. z 2002 r.

Nr 9, poz. 87 ze zm.).

Przewodniczący SSN Teresa Flemming-Kulesza, Sędziowie SN: Zbigniew

Hajn, Andrzej Wróbel (sprawozdawca).

Sąd Najwyższy, po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w dniu 25 lipca

2006 r. sprawy z odwołania Ryszarda C. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych-Oddziałowi w C. o rentę w związku ze służbą wojskową, na skutek skargi

kasacyjnej ubezpieczonego od wyroku Sądu Apelacyjnego w Katowicach z dnia 22

września 2005 r. [...]

o d d a l i ł skargę kasacyjną.

Uzasadnienie

Zakład Ubezpieczeń Społecznych-Oddział w C. (pozwany) decyzją z dnia 19

czerwca 2003 r. odmówił Ryszardowi C. (ubezpieczony) przyznania renty inwalidy

wojskowego, gdyż stwierdzona przez lekarza orzecznika częściowa niezdolność do

pracy nie pozostaje w związku ze służbą wojskową.

Sąd Okręgowy-Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Częstochowie wyrokiem z dnia 8 listopada 2004 r. [...] zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, że

przyznał ubezpieczonemu od dnia 1 kwietnia 2003 r. prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy w związku ze służbą wojskową na stałe. W ocenie Sądu, spór w rozpoznawanej sprawie sprowadza się do ustalenia, czy niezdolność do pracy stwierdzona u ubezpieczonego ma związek ze służbą wojskową, tzn. czy powstała w czasie służby wojskowej bądź najdalej w ciągu trzech lat od jej zakończenia. Oceniając

stan zdrowia ubezpieczonego Sąd oparł się na opinii biegłych lekarzy, którzy stwierdzili, że ubezpieczony jest częściowo niezdolny do pracy w związku ze służbą wojskową. Z opinii biegłych i akt rentowych wynika, że „po zaistnieniu wypadku u odwołującego stwierdzono inwalidztwo z punktu widzenia lekarskiego, a grupy inwalidzkiej

nie przyznano tylko dlatego, że ze względu na ówczesne przepisy byłoby to niekorzystne dla ubezpieczonego”.

Sąd Apelacyjny-Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Katowicach wyrokiem z dnia 22 września 2005 r. [...] zmienił zaskarżony apelacją pozwanego powyższy wyrok i oddalił odwołanie. Sąd uznał, że z akt rentowych nie wynika, by ubezpieczony pobierał rentę inwalidzką w związku ze służbą wojskową. Nawet jednak, gdyby

przyjąć, że przeciwne twierdzenie ubezpieczonego jest zgodne z prawdą, to brak jest

podstaw do przyjęcia, że takie inwalidztwo istniało nadal do dnia zgłoszenia wniosku

o rentę wojskową. Ubezpieczony kontynuował bowiem przez wiele lat pracę zarobkową, a przepis art. 12 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń

Społecznych „eksponuje nie biologiczną niesprawność organizmu ale zawodową niezdolność do zarobkowania”. Sąd wskazał, że prawomocną decyzją z dnia 17 grudnia

1992 r. odmówiono ubezpieczonemu renty wojskowej właśnie z powodu braku inwalidztwa związanego ze służbą wojskową. Przy rozpoznawaniu wniosku o tę rentę zaliczono wprawdzie wówczas ubezpieczonego do trzeciej grupy inwalidów, lecz z

ogólnego stanu zdrowia.

Ubezpieczony zaskarżył w całości powyższy wyrok skargą kasacyjną, w której

zarzucił naruszenie prawa materialnego przez błędna interpretację i niewłaściwe zastosowanie art. 12 ust. 3 oraz art. 13 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu

Ubezpieczeń Społecznych i art. 30 ustawy o zaopatrzeniu inwalidów i wojennych

oraz naruszenie przepisów postępowania, tj. art. 227 k.p.c. W ocenie skarżącego

inwalidztwo ubezpieczonego powstało w bezpośrednim związku przyczynowym i

czasowym z wypadkiem doznanym w czasie służby wojskowej. Sąd nie ustalił okoliczności istotnych w świetle art. 12 i 13 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu

Ubezpieczeń Społecznych, a mianowicie nie rozważył, że w sprawie nie chodzi o

ustalenie niezdolności do jakiejkolwiek pracy, ale do pracy podobnej do poprzednio

wykonywanej i stwarzającej podobne możliwości zarobkowe.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Skarga kasacyjna nie ma uzasadnionych podstaw. Nie jest trafny zarzut naruszenia zaskarżonym wyrokiem przepisu art. 227 k.p.c. W orzecznictwie Sądu Najwyższego przyjmuje się, że przepis ten może być podstawą skargi kasacyjnej tylko w

wyjątkowych wypadkach, a mianowicie, gdy sąd oddala wnioski dowodowe zmierzające do wyjaśnienia istotnych okoliczności sprawy (wyrok Sądu Najwyższego z dnia

7 marca 2001 r., I PKN 299/00, OSNAPiUS 2002 nr 23, poz. 573). Tymczasem skarżący nie twierdzi, że w rozpoznawanej sprawie Sąd oddalił jakikolwiek wniosek

dowodowy dotyczący okoliczności istotnych dla rozstrzygnięcia sprawy, lecz jedynie,

że Sąd nie ustalił „niezdolności do pracy podobnej do poprzednio wykonywanej i

stwarzającej podobne możliwości zarobkowe.” Należy także wskazać, że zgodnie z

bardziej restryktywnym stanowiskiem Sądu Najwyższego, przepis art. 227 k.p.c. w

ogóle nie może być przedmiotem naruszenia przez sąd, ponieważ nie jest on źródłem obowiązków ani uprawnień jurysdykcyjnych, lecz w istocie określa wolę ustawodawcy ograniczenia kręgu faktów, które mogą być przedmiotem dowodu w postępowaniu cywilnym (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 7 października 2004 r., IV CK

75/04).

Zgodnie z utrwalonym orzecznictwem Sądu Najwyższego (por. np. wyrok z

dnia 19 grudnia 2000 r. II UKN 146/00, OSNAPiUS 2002 nr 16, poz. 391) ustalenie

czy inwalidztwo pozostaje w związku ze służbą wojskową, a więc jest następstwem

wypadku w czasie służby wojskowej lub następstwem chorób spowodowanych właściwościami lub warunkami służby może być dokonane dopiero wówczas, gdy zostanie stwierdzone, że żołnierz stał się inwalidą w okresie, o którym mowa w art. 30 pkt

1 ustawy z dnia 29 maja 1974 r. o zaopatrzeniu inwalidów wojennych i wojskowych

oraz ich rodzin (jednolity tekst: Dz.U. z 1983 r. Nr 13, poz. 68 ze zm.). Osoba, która

nie jest inwalidą wojskowym w rozumieniu art. 30 ust. 1, nie ma prawa do renty, o

której mowa w art. 35 ust. 1. Skoro zatem Sąd drugiej instancji ustalił, że brak jest

podstaw do przyjęcia, że inwalidztwo istniało „nadal”, czyli od dnia wypadku w służbie wojskowej, tj. od dnia 29 czerwca 1963 r., to zarzut naruszenia przepisu art. 30

ust. 1 tej ustawy jest nieuzasadniony. Należy ponadto wskazać, że powołanie się

Sądu w uzasadnieniu zaskarżonego wyroku na przepis art. 30 ust. 1 powołanej

ustawy wskazuje, że podstawą nieuwzględnienia żądania nie jest brak związku przyczynowego między niezdolnością do pracy a warunkami lub właściwościami służby

wojskowej, lecz brak związku czasowego, o którym mowa w tym przepisie. Związek

ten polega na tym, że niezdolność do pracy spowodowana chorobą, która wystąpiła

w czasie służby wojskowej, musi powstać w ciągu trzech lat po zwolnieniu ze służby

wojskowej. Tymczasem ubezpieczony nie twierdzi, że w tej dacie był niezdolny do

pracy. Nie kwestionuje też prawomocnej decyzji z dnia 17 grudnia 1992 r., którą odmówiono ubezpieczonemu prawa do renty wojskowej inwalidzkiej z powodu braku

inwalidztwa związanego ze służbą wojskową, przez co należy rozumieć związek

czasowy, o którym mowa w art. 30 ust. 1 ustawy.

Biorąc powyższe pod rozwagę, Sąd Najwyższy orzekł jak w sentencji.