Legislator Case Law & Legislation
I UK 492/17 AI generated

I UK 492/17 · Sąd Najwyższy

Case Number I UK 492/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Sąd Apelacyjny w […] wyrokiem z dnia 23 sierpnia 2017 r., po ponownym rozpoznaniu sprawy, oddalił apelację Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. od wyroku Sądu Okręgowego w O. z dnia 18 listopada 2016 r., mocą którego zmieniono decyzję organu rentowego z dnia 30 grudnia 2014 r. w przedmiocie niepodlegania przez K. O. dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu z tytułu prowadzonej pozarolniczej działalności gospodarczej.Sąd pierwszej instancji ustalił, a Sąd drugiej zaaprobował ów fakt, że K. O. w terminie i w prawidłowej wysokości opłaciła składki na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe za miesiąc sierpień 2013 r. i styczeń 2014 r.

Legislator headnote

AI generated

art. 385 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c, art. 3984 § 2 k.p.c, art. 3989 § 1 k.p.c, art. 3989 § 2 k.p.c; I UK 492/17 · Sąd Najwyższy: Mając na uwadze stanowisko banku, Sądy uznały, że ubezpieczona dokonała przelewu należności w terminie, stosownie do treści art. 47 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (jednolity tekst: Dz.U. z 2017 r., poz. 1778 dalej ustawa systemowa). Tym samym nie było podstaw do wyłączenia jej z dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego w okresach: od 16 sierpnia do 30 listopada 2013 r., styczniu, od marca do maja, lipcu i październiku 2014 r. Stąd apelacja organu rentowego podlegała oddaleniu z mocy art. 385 k.p.c.Skargę kasacyjną od wyroku Sądu Apelacyjnego wywiódł pełnomocnik organu rentowego, zaskarżając go w całości.

Keywords

AI generated
health insurance body daily sickness benefit insurance duration of insurance entitlement suspension of insurance cover health fund accident insurance health insurance exemption

Cited Legislation

AI generated
art. 385 k.p.c
Stąd apelacja organu rentowego podlegała oddaleniu z mocy art. 385 k.p.c.Skargę kasacyjną od wyroku Sądu Apelacyjnego wywiódł pełnomocnik organu rentowego, zaskarżając go w całości.
art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c
Przepis art. 3989 § 1 k.p.c.
art. 3984 § 2 k.p.c
Niewątpliwie wymogiem formalnym skargi (art. 3984 § 2 k.p.c.) jest wniosek o przyjęcie jej do rozpoznania i jego uzasadnienie.
art. 3989 § 1 k.p.c
Przepis art. 3989 § 1 k.p.c.
art. 3989 § 2 k.p.c
Przepis art. 3989 § 1 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
V CSK 692/15
Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania jeżeli: w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, zachodzi nieważność postępowania lub skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona (art. 3989 § 1 k.p.c.). Instytucja przedsądu, jak wynika z orzecznictwa Trybunału Konstytucyjnego, jest zgodna z normami konstytucyjnymi, a także z zaleceniami Rady Europy zezwalającymi na wprowadzenie środków eliminujących dostęp do sądu najwyższego szczebla.
I CSK 111/09
Sygn. akt I CSK 111/09 POSTANOWIENIE Dnia 8 lipca 2009 r. Sąd Najwyższy w składzie : SSN Marek Sychowicz w sprawie z powództwa Polskie Radio S.A. w Warszawie przeciwko Skarbowi Państwa reprezentowanemu przez Prezydenta m. st. Warszawy o ustalenie, na posiedzeniu niejawnym w Izbie Cywilnej w dniu 8 lipca 2009 r., na skutek skargi kasacyjnej strony powodowej od wyroku Sądu Apelacyjnego w Warszawie z dnia 26 września 2008 r., odrzuca skargę kasacyjną; zasądza od Polskiego Radia S.A. w Warszawie na rzecz Skarbu Państwa - Prezydenta m. st.
II PK 220/08
w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, 2) istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, 3) zachodzi nieważność postępowania lub 4) skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona. 4 Nie spełnia obowiązku określonego w art. 3984 § 1 pkt 3 k.p.c. powołanie się przez skarżącego na jakiekolwiek względy, które w jego ocenie uzasadniają przyjęcie skargi do rozpoznania. Argumentacja uzasadniająca taki wniosek powinna nawiązywać do wymienionych w art. 3989 § 1 k.p.c. przesłanek przedsądu (por. postanowienie Sądu Najwyższego z 11 kwietnia 2006 r., II CSK 65/06, LEX nr 189753).
II UK 417/16
Decyzjami z dnia 20 marca 2015 r., z dnia 25 marca 2015r., z dnia 31 marca 2015 r.
AI generated
III AUa 617/17
Zakład Ubezpieczeń Społecznych decyzją nr (...) z dnia 30.12.2016r.
VIII U 1765/18
od dnia wskazanego we wniosku o wyłączenie z tych ubezpieczeń, nie wcześniej jednak niż od dnia w którym wniosek został złożony, 2) od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego, za który nie opłacono w terminie składki należnej na to ubezpieczenie (...) w uzasadnionych przypadkach Zakład, na wniosek ubezpieczonego, może wyrazić zgodę na opłacenie składki po terminie (...), 3) od dnia ustania tytułu podlegania tym ubezpieczeniom. Należy zauważyć, iż art. 14 cytowanej ustawy wymienia trzy, niezależne od siebie okoliczności, przy zaistnieniu których ustaje ubezpieczenie, czyli :
IV U 394/20
Powód G. P. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w W. z dnia 10 sierpnia 2020r. domagając się jej zmiany. Decyzja dotyczyła stwierdzenia przez organ rentowy, ze wskazane w niej zasiłku chorobowe i zasiłek opiekuńczy w łącznej kwocie 23.705 zł. stanowią nienależnie pobrane świadczenia i zobowiązał wnioskodawcę do zwrotu tejże kwoty. W uzasadnieniu wnioskodawca wskazał, iż nie można mu przypisać złej woli, czy złej wiary, że przyjął świadczenie wiedząc, że mu się nie należy czy też aby złożył nieprawdziwe oświadczenia czy dokumenty lub w inny sposób świadomie wprowadził organ rentowy w błąd.
X U 591/19
Ubezpieczona L. A. wniosła odwołanie od decyzji organu rentowego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział we W. z dnia 24 czerwca 2019 r., znak (...) - (...), odmawiającej jej prawa do zasiłku chorobowego za okres od dnia 28 marca 2019 r. do dnia 3 kwietnia 2019 r. w całości i domagała się jej uchylenia. Uzasadniając odwołanie ubezpieczona podniosła, że należna składka za miesiąc grudzień 2018 r., luty i marzec 2019 r. została opłacona odpowiednio za grudzień 2018 r. w dniu 8 stycznia 2019 r. w prawidłowej wysokości w kwocie 1.228,70 zł, w dniu 8 marca 2019 r. w prawidłowej wysokości w kwocie 1.316,97 zł i za marzec 2019 r. w dniu 10 kwietnia 2019 r. w prawidłowej wysokości w kwocie 1.316,97 zł.
II USK 126/21
Sąd Okręgowy w T., wyrokiem z dnia 18 października 2019 r., oddalił apelację organu rentowego od wyroku Sądu Rejonowego w T.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I UK 492/17 POSTANOWIENIE Dnia 19 grudnia 2018 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Bohdan Bieniek w sprawie z odwołania K. O.‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w O.‎o podleganie dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 19 grudnia 2018 r.,‎skargi kasacyjnej organu rentowego od wyroku Sądu Apelacyjnego w […]‎z dnia 23 sierpnia 2017 r., sygn. akt III AUa […], 1. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, 2. zasądza od pozwanego na rzecz odwołującej się kwotę 240 (dwieście czterdzieści) zł tytułem zwrotu kosztów postępowania kasacyjnego.

UZASADNIENIE

Sąd Apelacyjny w […] wyrokiem z dnia 23 sierpnia 2017 r., po ponownym rozpoznaniu sprawy, oddalił apelację Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. od wyroku Sądu Okręgowego w O. z dnia 18 listopada 2016 r., mocą którego zmieniono decyzję organu rentowego z dnia 30 grudnia 2014 r. w przedmiocie niepodlegania przez K. O. dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu z tytułu prowadzonej pozarolniczej działalności gospodarczej.Sąd pierwszej instancji ustalił, a Sąd drugiej zaaprobował ów fakt, że K. O. w terminie i w prawidłowej wysokości opłaciła składki na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe za miesiąc sierpień 2013 r. i styczeń 2014 r.

Przedmiotowy wniosek wynikał z okoliczności, że w dniu 10 września 2013 r. ubezpieczona złożyła przelew bankowy za pośrednictwem bankowości elektronicznej w Banku […]. Przedmiotowa transakcja została zaakceptowana tego samego dnia o godzinie 22.25, a następnego dnia został wykonany przelew. Podobnie rzecz wyglądała w przypadku płatności składki na ubezpieczenie chorobowe za miesiąc styczeń 2014 r., to jest przelew został złożony i zaakceptowany w dniu 10 lutego 2014 r. (godz. 21.16) i fizycznie wykonany w dniu następnym.

Mając na uwadze stanowisko banku, Sądy uznały, że ubezpieczona dokonała przelewu należności w terminie, stosownie do treści art. 47 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (jednolity tekst: Dz.U. z 2017 r., poz. 1778 dalej ustawa systemowa). Tym samym nie było podstaw do wyłączenia jej z dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego w okresach: od 16 sierpnia do 30 listopada 2013 r., styczniu, od marca do maja, lipcu i październiku 2014 r. Stąd apelacja organu rentowego podlegała oddaleniu z mocy art. 385 k.p.c.Skargę kasacyjną od wyroku Sądu Apelacyjnego wywiódł pełnomocnik organu rentowego, zaskarżając go w całości.

Skarżący wskazał jako podstawy kasacyjne naruszenie:- art. 14 ust. 2 pkt 2 ustawy systemowej, przez błędne przyjęcie, że dobrowolne ubezpieczenie chorobowe K. O. nie ustało z mocy prawa po nieopłaceniu w przewidzianym przez ustawę terminie należnej składki za sierpień 2013 r. oraz styczeń 2014 r.;- art. 47 ust. 1 pkt 1 ustawy systemowej, przez błędne przyjęcie, że ubezpieczona zapłaciła należną składkę w terminie przewidzianym w tym przepisie;- art. 31 ustawy systemowej w związku z art. 59 § 1 pkt 1 i art. 60 § 1 pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r.

Ordynacja podatkowa (jednolity tekst: Dz.U. z 2017 r., poz. 201), przez błędne przyjęcie, że należna składka w przypadku rozliczenia bezgotówkowego została zapłacona w przewidzianym terminie.Wskazując na powyższe podstawy skarżący domagał się uchylenia zaskarżonego wyroku i orzeczenie co do istoty sprawy przez zmianę pkt I wyroku Sądu Okręgowego i oddalenie odwołania wraz z zasądzeniem kosztów postępowania kasacyjnego na rzecz organu rentowego.Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania został umotywowany przesłanką z art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c. (konieczność wykładni przepisów wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądowym).

Wsparcie przedmiotowego stanowiska skarżący upatrywał w odmiennych wyrokach Sądów Apelacyjnych: w Gdańsku z dnia 12 stycznia 2017 r., III AUa 748/16 (LEX nr 2265669) oraz w Łodzi z dnia 26 lutego 2016 r., III AUa 825/15 (LEX nr 2025600). Dodatkowo podniósł, że Sąd Najwyższy winien rozstrzygnąć, czy dniem opłacenia składki należnej pozwanemu, w przypadku rozliczeń bezgotówkowych, jest dzień przyjęcia polecenia przelewu przez bank, czy dzień uznania rachunku organu rentowego kwotą określoną w poleceniu przelewu.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Skarga kasacyjna nie spełnia warunków przyjęcia jej do merytorycznego rozpoznania. Niewątpliwie wymogiem formalnym skargi (art. 3984 § 2 k.p.c.) jest wniosek o przyjęcie jej do rozpoznania i jego uzasadnienie. Wymieniona powinność ma na celu uruchomienie instytucji „przedsądu”, czyli posiedzenia w gestii przyjęcia albo odmowy przyjęcia skargi kasacyjnej. Przepis art. 3989 § 1 k.p.c. ustanawia zamknięty katalog okoliczności uzasadniających przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania. W ten sposób wyznacza ramy badawcze przedsądu.Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wskazuje na potrzebę wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie (art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.).Przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania ze względu na przesłankę z art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c. wymaga wykazania, że chodzi o wykładnię przepisów prawa, których treść i znaczenie nie zostały dostatecznie wyjaśnione w dotychczasowym orzecznictwie lub, że istnieje potrzeba zmiany ich dotychczasowej wykładni, podania na czym polegają wątpliwości związane z jego rozumieniem oraz przedstawienia argumentacji świadczącej, że wątpliwości te mają rzeczywisty i poważny charakter, nie należą do zwykłych wątpliwości, które wiążą się z procesem stosowania prawa (por. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 20 maja 2016 r., V CSK 692/15, LEX nr 2054493).

Chodzi naturalnie o przypadki, gdy przepis nie doczekał się jeszcze wykładni bądź niejednolita jego wykładnia wywołuje rozbieżności w orzecznictwie sądów, które skarżący powinien przytoczyć (por. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 15 października 2002 r., II CZ 102/02, LEX nr 57231). Skarżącego obciążał obowiązek przedstawienia odrębnej i pogłębionej argumentacji prawnej wskazującej na zaistnienie powołanej okoliczności uzasadniającej przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania, zawierającej szczegółowy opis tego, na czym polegają poważne wątpliwości interpretacyjne (por. postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 8 lipca 2009 r., I CSK 111/09, LEX nr 570112; z dnia 12 grudnia 2008 r., II PK 220/08, LEX nr 523522).W obrębie spornej kwestii należy odwołać się do wyroku Sądu Najwyższego z dnia 19 września 2017 r., II UK 417/16 (LEX nr 2390728), zgodnie z którym w przypadku rozliczeń bezgotówkowych dniem zapłaty składki jest dzień obciążenia rachunku bankowego na podstawie polecenia przelewu, zaś za ten dzień należy rozumieć dzień, w którym rachunek bankowy został pomniejszony o kwotę składki.

Nie jest zatem tym dniem dzień zlecenia bankowi dokonania tej operacji ani też dzień, kiedy pieniądze trafią na rachunek organu rentowego. Z okoliczności faktycznych sprawy wynika, że bank zaakceptował przelewy odwołującej się w dniu 10 września 2013 r. i 10 lutego 2014 r., a więc zostały one dokonane w terminie, co niweczy suponowaną we wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wątpliwość. Można jeszcze tylko dodać, że zgodnie z art. 63c ustawy z 1997 r. - Prawo bankowe (jednolity tekst: Dz.U. z 2018 r., poz. 2187) polecenie przelewu stanowi udzieloną bankowi dyspozycję dłużnika obciążenia jego rachunku określoną kwotą i uznania tą kwotą rachunku wierzyciela.

Bank wykonuje dyspozycję dłużnika w sposób przewidziany w umowie rachunku bankowego. Siłą rzeczy ten proces jest rozciągnięty w czasie, za który – po zaakceptowaniu przelewu przez bank (a więc w sytuacji posiadania przez niego należności na koncie, pozwalających wykonać operację) – nie można przerzucać ciężaru ryzyka na ubezpieczonego.Mając powyższe na uwadze, orzeczono w myśl art. 3989 § 2 k.p.c.