Legislator Case Law & Legislation
I UK 467/17 AI generated

I UK 467/17 · Sąd Najwyższy

Case Number I UK 467/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Wyrokiem Sądu Okręgowego w K. z dnia 8 czerwca 2017 r. oddalono apelację S. R. od wyroku Sądu Rejonowego w K. z dnia 3 października 2016 r., mocą którego oddalono odwołanie ubezpieczonej od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w K. z dnia 30 września 2015 r. odmawiającej prawa do jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku przy pracy.W sprawie ustalono, że S. R. w dniu 1 września 1976 r. uległa wypadkowi przy pracy, będąc zatrudniona w […] Zakładach […]. Orzeczeniem Wojewódzkiej Komisji Lekarskiej nr 1 w J. z dnia 17 czerwca 1977 r. stwierdzono u odwołującej się 40% uszczerbek na zdrowiu w związku z wypadkiem przy pracy, zaś orzeczeniem z dnia 20 listopada 1991 r. uszczerbek ustalono w wysokości 50%.

Legislator headnote

AI generated

art. 231 k.p.c, art. 385 k.p.c, art. 291 k.p, art. 3989 § 1 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c, art. 291 § 1 k.p; I UK 467/17 · Sąd Najwyższy: Dz.U. z 1983 r. Nr 30, poz. 144). Jednak wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego z dnia 24 kwietnia 2002 r., P 5/01 uznano, że art. 32 ust. 2 pkt 1 powyższej ustawy jest niezgodny z Konstytucją RP, skoro przyznaje odszkodowanie od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych tylko w przypadku nieuspołecznionych zakładów pracy. Niemniej do dnia 2 czerwca 1996 r. roszczenie o jednorazowe odszkodowanie pieniężne ulegało przedawnieniu z upływem 3 lat.Niezależnie od momentu przedawnienia, zdaniem Sądu Okręgowego, nie można dać wiary odwołującej się i jej mężowi, że uprawniona nie występowała o przyznanie jednorazowego odszkodowania pieniężnego.

Keywords

AI generated
medically certified work incapacity concept of occupational disease occupational disability benefits loss of work daily sickness allowance sick leave

Cited Legislation

AI generated
art. 231 k.p.c
art. 385 k.p.c
W tym stanie rzeczy Sąd Okręgowy orzekł z mocy art. 385 k.p.c.
art. 291 k.p
o świadczeniach z tytułu wypadku przy pracy i chorób zawodowych oraz art. 291 k.p.
art. 3989 § 1 k.p.c
Przesłanki przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania wymienia enumeratywnie art. 3989 § 1 k.p.c.
art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c
Powołanie się na występowanie w sprawie istotnego zagadnienia prawnego (art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c.) oznacza, że chodzi o zagadnienie nowe, nierozwiązane dotychczas w orzecznictwie, którego wyjaśnienie może przyczynić się do rozwoju prawa.
art. 291 § 1 k.p
Tymczasem z ustaleń sądów wynika wniosek odmienny, wzmocniony argumentem o przedawnieniu roszczenia w trybie art. 291 § 1 k.p.
art. 3989 § 2 k.p.c
wyrok Sądu Najwyższego z dnia 30 lipca 2003 r., II UK 353/02, LEX nr 80472).Mając na uwadze powyższe, Sąd Najwyższy orzekł z mocy art. 3989 § 2 k.p.c.
art. 98 § 1 k.p.c
O kosztach postępowania kasacyjnego orzeczono w myśl art. 98 § 1 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
II UK 215/02
wyrok Sądu Najwyższego z dnia 3 kwietnia 2003 r., II UK 215/02, LEX nr 79023).
II UK 353/02
wyrok Sądu Najwyższego z dnia 30 lipca 2003 r., II UK 353/02, LEX nr 80472).Mając na uwadze powyższe, Sąd Najwyższy orzekł z mocy art.
AI generated
VI U 342/13
T. skierował do Sądu odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...)w W. z dnia 4 października 2013r. odmawiającej mu prawa do jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku przy pracy. 1 k.p.c. stanowi, że sąd odrzuci odwołanie w sprawie o świadczenie z ubezpieczeń społecznych, do którego prawo jest uzależnione od stwierdzenia niezdolności do pracy lub niezdolności do samodzielnej egzystencji, a podstawę do wydania decyzji stanowi orzeczenie lekarza orzecznika Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, jeżeli osoba zainteresowana nie wniosła sprzeciwu od tego orzeczenia do komisji lekarskiej Zakładu Ubezpieczeń Społecznych i odwołanie jest oparte wyłącznie na zarzutach dotyczących tego orzeczenia. Jeżeli odwołanie opiera się także na zarzucie nierozpatrzenia wniesionego po terminie sprzeciwu od tego orzeczenia, a wniesienie sprzeciwu po terminie nastąpiło z przyczyn niezależnych od osoby zainteresowanej, sąd uchyla decyzję, przekazuje sprawę do ponownego rozpoznania organowi rentowemu i umarza postępowanie. W takim przypadku organ rentowy kieruje sprzeciw do rozpatrzenia do komisji lekarskiej Zakładu Ubezpieczeń Społecznych.
VIII Ua 5/16
Organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z.
V U 165/20
Odwołująca się H. S. wniosła odwołanie od decyzji z dnia 2 września 2020 roku Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w C. znak: JO/0/006052729, którą odmówiono jej prawa do jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku przy pracy z dnia 20 listopada 2019 roku, domagając się zmiany decyzji. W uzasadnieniu odwołująca się wskazała, że nie zgadza się z twierdzeniem, aby zdarzenie z dnia 20 listopada 2019 roku zostało spowodowane jej zasłabnięciem. W dalszej części pisma odwołująca się opisała przebieg krytycznego zdarzenia, podkreślając, że wyłączną przyczyną upadku, w wyniku którego doszło do urazu lewego barku oraz zaklinowanego złamania głowy kości ramiennej bez przemieszczenia, było poślizgnięcie się na mokrej nawierzchni chodnika.
VII Ua 59/22
Sąd Rejonowy dla Warszawy Pragi-Północ w Warszawie VI Wydział Pracyi Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z dnia 13 kwietnia 2022 r., wydanym po rozpoznaniu w sprawy P.
IV U 175/17
Powód D. L. odwołał się od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. z dnia (...)odmawiającej mu prawa do jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku przy pracy z dnia (...) wnosząc o zmianę decyzji poprzez przyznanie jednorazowego odszkodowania. W uzasadnieniu odwołania podniósł, że w wyniku wypadku doznał długotrwałego uszczerbku na zdrowiu.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I UK 467/17 POSTANOWIENIE Dnia 12 grudnia 2018 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Bohdan Bieniek w sprawie z odwołania S. R.‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w K.‎o jednorazowe odszkodowanie,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 12 grudnia 2018 r.,‎skargi kasacyjnej ubezpieczonej od wyroku Sądu Okręgowego - Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w K.‎z dnia 8 czerwca 2017 r., sygn. akt VII Ua […], 1. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, 2. zasądza od wnioskodawczyni na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w K. kwotę 240 (dwieście czterdzieści) zł tytułem zwrotu kosztów postępowania kasacyjnego.

UZASADNIENIE

Wyrokiem Sądu Okręgowego w K. z dnia 8 czerwca 2017 r. oddalono apelację S. R. od wyroku Sądu Rejonowego w K. z dnia 3 października 2016 r., mocą którego oddalono odwołanie ubezpieczonej od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w K. z dnia 30 września 2015 r. odmawiającej prawa do jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku przy pracy.W sprawie ustalono, że S. R. w dniu 1 września 1976 r. uległa wypadkowi przy pracy, będąc zatrudniona w […] Zakładach […]. Orzeczeniem Wojewódzkiej Komisji Lekarskiej nr 1 w J. z dnia 17 czerwca 1977 r. stwierdzono u odwołującej się 40% uszczerbek na zdrowiu w związku z wypadkiem przy pracy, zaś orzeczeniem z dnia 20 listopada 1991 r. uszczerbek ustalono w wysokości 50%.

Wyrokiem z dnia 23 czerwca 1992 r. Sąd Wojewódzki we W. zasądził od […] Zakładów […] na rzecz odwołującej się rentę uzupełniającą w związku z wypadkiem przy pracy. Ów zakład pracy został zlikwidowany w drugiej połowie lat 90-tych. W ocenie Sądu drugiej instancji, przedmiotem sporu w sprawie była zasadność odmowy przez organ rentowy wypłaty odwołującej się odszkodowania w związku z wypadkiem przy pracy. Ocena tego sporu winna być dokonana przez pryzmat art. 32 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 12 czerwca 1975 r. o świadczeniach z tytułu wypadku przy pracy i chorób zawodowych (jednolity tekst:

Dz.U. z 1983 r. Nr 30, poz. 144). Jednak wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego z dnia 24 kwietnia 2002 r., P 5/01 uznano, że art. 32 ust. 2 pkt 1 powyższej ustawy jest niezgodny z Konstytucją RP, skoro przyznaje odszkodowanie od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych tylko w przypadku nieuspołecznionych zakładów pracy. Niemniej do dnia 2 czerwca 1996 r. roszczenie o jednorazowe odszkodowanie pieniężne ulegało przedawnieniu z upływem 3 lat.Niezależnie od momentu przedawnienia, zdaniem Sądu Okręgowego, nie można dać wiary odwołującej się i jej mężowi, że uprawniona nie występowała o przyznanie jednorazowego odszkodowania pieniężnego.

Przede wszystkim uszczerbek na zdrowiu został stwierdzony orzeczeniem Wojewódzkiej Komisji Lekarskiej, a ona działała w sprawie tylko wówczas, gdy pracownik złożył w zakładzie pracy wniosek o wypłatę stosownego odszkodowania. Z faktu wydania dwóch orzeczeń przez właściwe komisje wynika domniemanie z art. 231 k.p.c., że zostały one sporządzone po uprzednim złożeniu wniosku o wypłatę jednorazowego odszkodowania pieniężnego, które wypłacało się w terminie 14 dni od dnia otrzymania prawomocnego orzeczenia o wysokości uszczerbku.

Nie można też pominąć w sprawie, że odwołująca domagała się od zakładu pracy wyrównania innych szkód z tytułu wypadku przy pracy (zob. wyrok Sądu Wojewódzkiego we W. z dnia 23 czerwca 1992 r., VII Pa […]). W tym stanie rzeczy Sąd Okręgowy orzekł z mocy art. 385 k.p.c. Od wyroku Sądu Okręgowego skargę kasacyjną złożył pełnomocnik odwołującej się, zaskarżając orzeczenie w całości i zarzucając naruszenie art. 32 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 12 czerwca 1975 r. o świadczeniach z tytułu wypadku przy pracy i chorób zawodowych oraz art. 291 k.p. Mając na uwadze powyższe, skarżący domagał się zmiany zaskarżonego wyroku i uwzględnienia odwołania przez wypłatę ubezpieczonej zwaloryzowanego jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku przy pracy; ewentualnie uchylenia zaskarżonego orzeczenia i przekazania sprawy do ponownego rozpoznania i orzeczenia o kosztach postępowania kasacyjnego.W skardze kasacyjnej został sformułowany wniosek o przyjęcie jej do rozpoznania i uzasadniony występującym w sprawie zagadnieniem prawnym, to jest dotyczącym problemu odpowiedzialności Zakładu Ubezpieczeń Społecznych za wypłatę świadczeń z tytułu uszczerbku na zdrowiu powstałych w latach 1977 i 1991, choć niewypłaconych, co do których wniosek został złożony w aktualnie obowiązującym stanie prawnym.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Przesłanki przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania wymienia enumeratywnie art. 3989 § 1 k.p.c. Skarżący wskazał jedną z nich, a mianowicie w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne. W ten sposób wyznaczył pole badawcze podczas przedsądu. Wstępnie należy zwrócić uwagę, że Sąd Najwyższy nie jest trzecią instancją sądową i nie jest jego rolą korygowanie ewentualnych błędów w zakresie stosowania czy wykładni prawa w każdej indywidualnej sprawie. Przedmiotowe spostrzeżenie koreluje z publicznoprawną funkcją skargi kasacyjnej i zamyka się stwierdzeniem, że skarga kasacyjna jest środkiem odwoławczym o szczególnym charakterze.

Zmierza do ochrony interesu publicznego przez zapewnienie rozwoju prawa i jednolitości wykładni. Natomiast jej zadanie nie polega na ponownej ocenie sprawy z perspektywy niezadowolonej z rozstrzygnięcia strony. Powołanie się na występowanie w sprawie istotnego zagadnienia prawnego (art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c.) oznacza, że chodzi o zagadnienie nowe, nierozwiązane dotychczas w orzecznictwie, którego wyjaśnienie może przyczynić się do rozwoju prawa. W orzecznictwie ugruntował się pogląd, zgodnie z którym skarżący, powołując się na wystąpienie w sprawie zagadnienia prawnego, powinien je sformułować, wskazać przepisy prawne, na tle stosowania których ono się wyłoniło, podać argumenty prowadzące do rozbieżnych ocen, a nadto wykazać, że jego rozwiązane jest istotne nie tylko w rozpoznawanej sprawie, ale także dla praktyki sądowej (por. postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 10 maja 2001 r., II CZ 35/01, OSNC 2002 nr 1, poz. 11; z dnia 11 stycznia 2002 r., III CKN 570/01, OSNC 2002 nr 12, poz. 151).

Powyższych postulatów wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania nie realizuje. Przede wszystkim suponowane zagadnienie prawne jest oparte na odmiennej rzeczywistości, jaka wynika z uzasadnienia wniosku. Wyraża to najdobitniej założenie, że odwołująca się nie otrzymała jednorazowego odszkodowania pieniężnego. Tymczasem z ustaleń sądów wynika wniosek odmienny, wzmocniony argumentem o przedawnieniu roszczenia w trybie art. 291 § 1 k.p. Zestaw argumentów sądów powszechnych jest koherentny w odniesieniu do przeciętnej miary, standardu postępowania, w którym osoba uzyskująca orzeczenie komisji lekarskich, prowadząca proces o świadczenia uzupełniające od pracodawcy, zna swoje prawa (i je realizuje) na gruncie jednorazowego odszkodowania pieniężnego.

Z tej racji budowane zagadnienie nie utrzymuje się w stanie faktycznym sprawy, skoro skarżący zakłada, że nie zostało ono wypłacone przez zakład pracy. Nadto, odpowiedzialność Zakładu Ubezpieczeń Społecznych za wypłatę świadczeń z tytułu uszczerbku na zdrowiu powstałych z racji wypadku przy pracy w 1977 r. została dostatecznie wyjaśniona w judykaturze. Zakład Ubezpieczeń Społecznych jest zobowiązany do wypłacenia jednorazowego odszkodowania także wówczas, gdy pracownik był narażony na powstanie choroby zawodowej w uspołecznionym zakładzie pracy, w którym zakończył zatrudnienie, a stwierdzenie stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu spowodowanego tą chorobą nastąpiło w czasie, gdy zakład już nie istnieje i brak jest jego następcy prawnego (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 3 kwietnia 2003 r., II UK 215/02, LEX nr 79023).

Z kolei po ogłoszeniu wyroku Trybunału Konstytucyjnego z 24 kwietnia 2002 r., P 5/01 (Dz.U. Nr 78, poz. 713) odszkodowanie z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych wypłacają pracownikom i ich rodzinom oddziały Zakładu Ubezpieczeń Społecznych niezależnie od tego, w jakiej fazie znajduje się postępowanie przeciwko uspołecznionemu zakładowi pracy (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 30 lipca 2003 r., II UK 353/02, LEX nr 80472).Mając na uwadze powyższe, Sąd Najwyższy orzekł z mocy art. 3989 § 2 k.p.c. O kosztach postępowania kasacyjnego orzeczono w myśl art. 98 § 1 k.p.c.