Legislator Case Law & Legislation
I UK 399/19 AI generated

I UK 399/19 · Sąd Najwyższy

Case Number I UK 399/19
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Sąd Apelacyjny w (…) uwzględnił apelację ubezpieczonej J. K. i wyrokiem z 29 maja 2019 r. zmienił oddalający jej odwołanie wyrok Sądu Okręgowego w K. z 8 czerwca 2018 r. oraz poprzedzającą go decyzję pozwanego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych - Oddział w C. z 26 lutego 2018 r. i stwierdził, że podlega dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu także w okresie od 11 września do 9 października 2017 r.We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wskazano na potrzebę wykładni art. 9 ust. 1c w zw. z art. 14 ust. 1, ust. 1a, ust. 2 pkt 2 i pkt 3 w zw. z art. 11 ust. 2 ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sadów.

Legislator headnote

AI generated

art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c, art. 3989 § 2 k.p.c; I UK 399/19 · Sąd Najwyższy: Brak takiego pouczenia przemawia za uwzględnieniem wniosku o wyrażenie zgody na opłacenie składki po terminie, co w przypadku trwałej niezdolności do pracy może być bezprzedmiotowe. Pozwala też utrzymać ubezpieczenie, gdy w okresie niezdolności do pracy po zasiłku macierzyńskim nie rozpoczyna się od nowa dotychczasowej działalności, tylko z reguły trwa się w zamiarze jej dalszego prowadzenia.Z tych motywów, z braku zasadnej podstawy przedsądu orzeczono jak w sentencji (art. 3989 § 2 k.p.c.).

Keywords

AI generated
suspension of insurance cover health insurance exemption health fund accident insurance reinstatement of insured status staggering of health insurance premiums justified insurer position

Cited Legislation

AI generated
art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c
zm.)”.Nie oznacza to, że należy przyjąć skargę kasacyjną do rozpoznania, gdyż zgłoszona podstawa przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.
art. 3989 § 2 k.p.c
zm.)”.Nie oznacza to, że należy przyjąć skargę kasacyjną do rozpoznania, gdyż zgłoszona podstawa przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I UK 399/19 POSTANOWIENIE Dnia 4 listopada 2020 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Zbigniew Korzeniowski w sprawie z odwołania J. K.‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w C.‎o podleganie dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 4 listopada 2020 r.,‎skargi kasacyjnej organu rentowego od wyroku Sądu Apelacyjnego w (…)‎z dnia 29 maja 2019 r., sygn. akt III AUa (…), odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

UZASADNIENIE

Sąd Apelacyjny w (…) uwzględnił apelację ubezpieczonej J. K. i wyrokiem z 29 maja 2019 r. zmienił oddalający jej odwołanie wyrok Sądu Okręgowego w K. z 8 czerwca 2018 r. oraz poprzedzającą go decyzję pozwanego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych - Oddział w C. z 26 lutego 2018 r. i stwierdził, że podlega dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu także w okresie od 11 września do 9 października 2017 r.We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wskazano na potrzebę wykładni art. 9 ust. 1c w zw. z art. 14 ust. 1, ust. 1a, ust. 2 pkt 2 i pkt 3 w zw. z art. 11 ust. 2 ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sadów.

Sąd Apelacyjny uznał, że podleganie ubezpieczeniom społecznym z tytułu pobierania zasiłku macierzyńskiego przez osobę prowadzącą działalność gospodarczą nie wyłącza dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego. Oparł się na wyroku Sądu Najwyższego z 13 lutego 2018 r., II UK 698/16 oraz kolejnych orzeczeniach, w których przyjęto, że pobieranie zasiłku macierzyńskiego nie powoduje ustania dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego i osoba, która pobierała zasiłek chorobowy a następnie macierzyński nie musi ponownie zgłaszać się do tego ubezpieczenia po zakończeniu okresu zasiłkowego.

Poglądy te pozostają w sprzeczności ze stanowiskiem Sądu Okręgowego w tej sprawie, a także z uchwałą 7 sędziów Sądu Najwyższego z 11 lipca 2019 r., III UZP 2/19. Przeciwstawne stanowisko było wyrażone też w innych orzeczeniach. Wobec ewidentnej sprzeczności w orzecznictwie sądowym wniosek o przyjęcie skargi do rozpoznania jest w pełni uzasadniony.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania nie przedstawia zasadnej podstawy przedsądu i dlatego nie został uwzględniony.Treść wniosku uprawnia stwierdzenie, że skarżący odwołuje się jedynie do podstawy przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.Podstawa ta nie spełnia się, gdyż na wniosek Pierwszego Prezesa Sądu Najwyższego, wskazującego na rozbieżność w orzecznictwie, Sąd Najwyższy podjął uchwałę w składzie powiększonym 11 lipca 2019 r., III UZP 2/19, w której przyjął, iż „rozpoczęcie pobierania zasiłku macierzyńskiego przez osobę prowadzącą pozarolniczą działalność, która uprzednio została objęta dobrowolnie ubezpieczeniem chorobowym powoduje ustanie ubezpieczenia chorobowego (art. 9 ust. 1c w związku z art. 14 ust. 2 pkt 3 w związku z art. 11 ust. 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, tekst jedn.:

Dz. U. z 2019 r. poz. 300 z późn. zm.)”.Nie oznacza to, że należy przyjąć skargę kasacyjną do rozpoznania, gdyż zgłoszona podstawa przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c. ma charakter uniwersalny, natomiast ocena zastosowania prawa materialnego w konkretnej sprawie na etapie przedsądu to domena podstawy przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 1 pkt 4 k.p.c., do której skarżący nie odwołuje się.Niezależnie, należałoby zwrócić uwagę na uzasadnienie wskazanej uchwały, w szczególności na wyrażone w niej stwierdzenie (in fine), że „obowiązkiem organu rentowego wynikającym z art. 8 i 9 k.p.a. jest pouczenie osoby prowadzącej pozarolniczą działalność, że z chwilą objęcia jej obowiązkowym ubezpieczeniem emerytalnym i rentowymi z tytułu pobierania zasiłku macierzyńskiego jej dobrowolne ubezpieczenie chorobowe ustaje, a ponowne objęcie tym dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym w związku z prowadzoną pozarolniczą działalnością może nastąpić po zakończeniu pobierania zasiłku macierzyńskiego, co wymaga jednak złożenia stosownego wniosku (art. 11 ust. 2, art. 14 ust. 2 pkt 3 i art. 36 ust. 3 i 5 ustawy systemowej)”.Już po uchwale Sąd Najwyższy, zważając na jej argumentację, w wyroku z 1 października 2019 r., I UK 41/18 stwierdził, iż warunek pouczenia wynika z niedoskonałości obowiązującej regulacji i ma zapobiec przerwie (luce) w ubezpieczeniu chorobowym, niepożądanej wszak i będącej wbrew żywotnym interesom kobiet, które w okresie zasiłku macierzyńskiego stały się niezdolne do pracy w związku z kolejną ciążą.

Brak takiego pouczenia przemawia za uwzględnieniem wniosku o wyrażenie zgody na opłacenie składki po terminie, co w przypadku trwałej niezdolności do pracy może być bezprzedmiotowe. Pozwala też utrzymać ubezpieczenie, gdy w okresie niezdolności do pracy po zasiłku macierzyńskim nie rozpoczyna się od nowa dotychczasowej działalności, tylko z reguły trwa się w zamiarze jej dalszego prowadzenia.Z tych motywów, z braku zasadnej podstawy przedsądu orzeczono jak w sentencji (art. 3989 § 2 k.p.c.).