Legislator Case Law & Legislation
I UK 392/16 AI generated

I UK 392/16 · Sąd Najwyższy

Case Number I UK 392/16
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Sąd Apelacyjny w (…) III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z dnia 9 marca 2016 r. oddalił apelację ubezpieczonego J. W. od wyroku Sądu Okręgowego - Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w K. z dnia 6 maja 2015 r. oddalającego jego odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w C. z dnia 14 października 2014 r. stwierdzającej, że ubezpieczony z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, wypadkowemu i jest zobowiązany do opłacania składek na ubezpieczenia społeczne od podstawy nie niższej niż 60% prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego, przyjętego do ustalenia kwoty ograniczenia rocznej podstawy wymiaru składek na dany rok kalendarzowy.W sprawie tej ustalono, że ubezpieczony był zatrudniony na podstawie umowy o pracę w okresie od 2 kwietnia 2007 r. do 28 marca 2014 r. w H. spółce z ograniczoną odpowiedzialnością w W., zajmującej się sprzedażą środków czystości, na stanowisku przedstawiciela handlowego - doradcy klienta.

Legislator headnote

AI generated

art. 390 k.p.c, art. 39813 § 2 k.p.c, art. 3989 § 2 k.p.c, art. 39821 k.p.c; I UK 392/16 · Sąd Najwyższy: Przedmiotem tej umowy jest także pozyskiwanie nowych kontraktów dla H., przedstawianie klientom oferty handlowej spółki, jej reprezentowanie, reklamowanie towarów i usług spółki, podejmowanie innych czynności związanych z jej promocją, zbieranie zamówień, prezentowanie towarów, przedstawianie ofert, udzielanie klientom niezbędnych informacji dotyczących towarów, prowadzenie niezbędnej, rzetelnej kompleksowej dokumentacji oraz ewidencja dokonywanych czynności. W stosunku pracy ubezpieczony współpracował z firmami F. i E., którym dostarczał środki czystości.

Keywords

AI generated
prevention of overlapping of benefits cascading employment contract job sharing multiple employment convention priority employed gainful activity

Cited Legislation

AI generated
art. 390 k.p.c
art. 39813 § 2 k.p.c
3983 § 3 i art. 39813 § 2 k.p.c.
art. 3989 § 2 k.p.c
art. 39821 k.p.c
370 i art. 39821 k.p.c.).

Cited Case Law

AI generated
V CSK 75/06
(postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 9 maja 2006 r., V CSK 75/06, niepublikowane).
I PK 620/03
147, z dnia 18 marca 2004 r., I PK 620/03, LEX nr 513011, z dnia 8 lipca 2004r., II PK 71/04, LEX nr 375715 i z dnia 16 kwietnia 2008 r., I CZ 11/08, LEX nr 393883).
II PK 71/04
147, z dnia 18 marca 2004 r., I PK 620/03, LEX nr 513011, z dnia 8 lipca 2004r., II PK 71/04, LEX nr 375715 i z dnia 16 kwietnia 2008 r., I CZ 11/08, LEX nr 393883).
II CSK 428/14
Skarga kasacyjna ukształtowana została w przepisach kodeksu postępowania cywilnego jako nadzwyczajny środek zaskarżenia, nakierowany na ochronę interesu publicznego przez zapewnienie rozwoju prawa i jednolitości wykładni oraz usunięcie z obrotu prawnego orzeczeń wydanych w postępowaniu dotkniętym nieważnością lub oczywiście wadliwych, nie zaś jako ogólnie dostępny środek zaskarżenia orzeczeń nie satysfakcjonujących stron. Koniecznej selekcji skarg pod kątem realizacji tego celu służy instytucja tzw. przedsądu, ustanowiona w art. 3989 k.p.c., w ramach której Sąd Najwyższy dokonuje wstępnej oceny sprawy przedstawionej mu ze skargą kasacyjną.
II PK 220/08
w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, 2) istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, 3) zachodzi nieważność postępowania lub 4) skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona. 4 Nie spełnia obowiązku określonego w art. 3984 § 1 pkt 3 k.p.c. powołanie się przez skarżącego na jakiekolwiek względy, które w jego ocenie uzasadniają przyjęcie skargi do rozpoznania. Argumentacja uzasadniająca taki wniosek powinna nawiązywać do wymienionych w art. 3989 § 1 k.p.c. przesłanek przedsądu (por. postanowienie Sądu Najwyższego z 11 kwietnia 2006 r., II CSK 65/06, LEX nr 189753).
I PK 230/02
postanowienia Sądu Najwyższego: z 18 lutego 2015 r., II CSK 428/14, LEX nr 1652383; z 12 grudnia 2008 r., II PK 220/08, LEX nr 523522 oraz z 16 stycznia 2003 r., I PK 230/02, OSNP - wkładka z 2003 r.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I UK 392/16 POSTANOWIENIE Dnia 1 czerwca 2017 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Zbigniew Myszka w sprawie z odwołania J. W.‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w C. ‎o podleganie ubezpieczeniom społecznym,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 1 czerwca 2017 r.,‎skargi kasacyjnej ubezpieczonego od wyroku Sądu Apelacyjnego w (…)‎z dnia 9 marca 2016 r., sygn. akt III AUa (…), odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania i odrzuca zawarty w spóźnionej odpowiedzi na skargę wniosek strony pozwanej o zasądzenie od skarżącego zwrotu kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu kasacyjnym.

UZASADNIENIE

Sąd Apelacyjny w (…) III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z dnia 9 marca 2016 r. oddalił apelację ubezpieczonego J. W. od wyroku Sądu Okręgowego - Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w K. z dnia 6 maja 2015 r. oddalającego jego odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w C. z dnia 14 października 2014 r. stwierdzającej, że ubezpieczony z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, wypadkowemu i jest zobowiązany do opłacania składek na ubezpieczenia społeczne od podstawy nie niższej niż 60% prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego, przyjętego do ustalenia kwoty ograniczenia rocznej podstawy wymiaru składek na dany rok kalendarzowy.W sprawie tej ustalono, że ubezpieczony był zatrudniony na podstawie umowy o pracę w okresie od 2 kwietnia 2007 r. do 28 marca 2014 r. w H. spółce z ograniczoną odpowiedzialnością w W., zajmującej się sprzedażą środków czystości, na stanowisku przedstawiciela handlowego - doradcy klienta.

Do jego obowiązków należało pozyskiwanie nowych klientów, sprzedaż środków czystości, doradztwo w zakresie technik utrzymania czystości, kompletowanie dokumentów klientów, zakładanie karty klienta, tworzenie cenników specjalnych w systemie DE, tworzenie planów tygodniowych i raportów ze spotkań w systemie CRM, wprowadzanie zamówień do systemu DE, windykacja należności klientów, udział w inwentaryzacji oraz w szkoleniach produktowych. Po rozwiązaniu umowy o pracę, już jako osoba prowadząca działalność gospodarczą, począwszy od dnia 7 kwietnia 2014 r. ubezpieczony podpisał z byłym pracodawcą umowę agencyjną.

Przedmiotem tej umowy jest także pozyskiwanie nowych kontraktów dla H., przedstawianie klientom oferty handlowej spółki, jej reprezentowanie, reklamowanie towarów i usług spółki, podejmowanie innych czynności związanych z jej promocją, zbieranie zamówień, prezentowanie towarów, przedstawianie ofert, udzielanie klientom niezbędnych informacji dotyczących towarów, prowadzenie niezbędnej, rzetelnej kompleksowej dokumentacji oraz ewidencja dokonywanych czynności. W stosunku pracy ubezpieczony współpracował z firmami F. i E., którym dostarczał środki czystości.

Po rozwiązaniu stosunku pracy nadal otrzymuje zamówienia na środki czystości od tych dwóch firm, które następnie przekazuje H.. W ramach prowadzonej przez siebie działalności gospodarczej ubezpieczony zajmuje się sprzedażą hurtową wyrobów porcelanowych, ceramicznych i szklanych oraz środków czyszczących, ale także działalnością agentów zajmujących się sprzedażą towarów. W ramach stosunku pracy ubezpieczony wykonywał plany narzucone przez pracodawcę oraz obowiązywał go uzgodniony zakaz konkurencji. Natomiast z tytułu działalności gospodarczej przedstawia byłemu pracodawcy zamówienia od firm oraz otrzymuje prowizję w wysokości 15% zrealizowanych faktur.W takim stanie faktycznym Sąd drugiej instancji argumentował, że czynności ubezpieczonego w ramach stosunku pracy i umowy agencji są tożsame, bez względu na to, że skarżący aktualnie nie bierze udziału w bezpośrednich spotkaniach z klientami lub nie sporządza ankiet „ewaluacyjnych”.

Przepis art. 18a ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (jednolity tekst: Dz.U. z 2016 r., poz. 963 ze zm., dalej ustawa systemowa) nie wymaga, aby porównywane czynności były takie same, wystarczy - jak ustalono w przedmiotowej sprawie, że się częściowo pokrywały. W szczególności zarówno w ramach stosunku pracy jak i w ramach umowy agencyjnej ubezpieczony finalnie odbiera zamówienia od klientów i przekazuje je do H.. W konsekwencji Sąd drugiej instancji uznał, że bezpodstawne było zastosowanie do ubezpieczonego dyspozycji art. 18a ust. 1 ustawy systemowej stosowanej do osób rozpoczynających dopiero wykonywanie pozarolniczej działalności.W skardze kasacyjnej ubezpieczony zarzucił naruszenie art. 18a ust. 2 pkt 2 ustawy systemowej przez błędną wykładnię, pomijającą cel tego uregulowania oraz zamiar ustawodawcy, że „dla zastosowania tego przepisu wystarczający jest jeden punkt styczny między czynnościami faktycznymi wykonywanymi przez ubezpieczonego w ramach stosunku pracy oraz w ramach prowadzonej działalności gospodarczej, podczas gdy celem tego przepisu jest przeciwdziałanie wymuszonemu samozatrudnieniu”.We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania skarżący wskazał na występowanie w sprawie istotnego zagadnienia prawnego, „czy czynności wykonywane w ramach stosunku pracy przez pracownika zatrudnionego na stanowisku przedstawiciela handlowego - wchodzą w zakres działalności gospodarczej w rozumieniu art. 18a ust. 2 pkt 2 ustawy systemowej prowadzonej następnie przez tego agenta na rzecz dającego zlecenie - byłego pracodawcy na podstawie umowy agencji?”.

Skarżący wniósł o uchylenie zaskarżonego wyroku w całości i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania Sądowi Apelacyjnemu w (…) wraz z pozostawieniem temu Sądowi rozstrzygnięcia o kosztach postępowania, w tym kosztach zastępstwa procesowego według norm przepisanych.W odpowiedzi na skargę kasacyjną organ rentowy wniósł o jej oddalenie oraz o zasądzenie kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Skarga kasacyjna nie zawierała usprawiedliwionych wniosków o przyjęcie jej do merytorycznego rozpoznania. W razie powołania przesłanki „przedsądu” jaką jest występowanie w sprawie istotnego zagadnienia prawnego, obowiązkiem skarżącego jest wywiedzenie i uzasadnienie występującego w sprawie problemu w sposób zbliżony do tego, jaki przewidziany jest przy przedstawianiu zagadnienia prawnego przez sąd odwoławczy na podstawie art. 390 k.p.c. (postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 9 maja 2006 r., V CSK 75/06, niepublikowane). Sformułowanie zagadnienia powinno odwoływać się w sposób generalny i abstrakcyjny do treści przepisu, który nie podlega jednoznacznej wykładni, a którego wyjaśnienie przez Sąd Najwyższy przyczyni się do rozwoju jurysprudencji i prawa pozytywnego.

Rolą Sądu Najwyższego, jako najwyższego organu sądowego w Rzeczypospolitej Polskiej, nie jest działanie w interesie indywidualnym, lecz powszechnym, przez ochronę obowiązującego porządku prawnego przed dowolnością orzekania i ujednolicanie praktyki stosowania prawa pozytywnego. Nie każde orzeczenie zasługuje na kontrolę w postępowaniu kasacyjnym (postanowienia Sądu Najwyższego z dnia 4 lutego 2000 r., II CZ 178/99, OSNC 2000 nr 7-8, poz. 147, z dnia 18 marca 2004 r., I PK 620/03, LEX nr 513011, z dnia 8 lipca 2004r., II PK 71/04, LEX nr 375715 i z dnia 16 kwietnia 2008 r., I CZ 11/08, LEX nr 393883).

Ponadto, istotne zagadnienie prawne oraz potrzeba wykładni przepisów nie występują, jeżeli Sąd Najwyższy w określonej kwestii wyraził pogląd we wcześniejszym orzecznictwie, a nie zachodzą okoliczności uzasadniające zmianę tego poglądu (por. postanowienia Sądu Najwyższego: z 18 lutego 2015 r., II CSK 428/14, LEX nr 1652383; z 12 grudnia 2008 r., II PK 220/08, LEX nr 523522 oraz z 16 stycznia 2003 r., I PK 230/02, OSNP - wkładka z 2003 r. nr 13, poz. 5).Tymczasem Sąd Najwyższy już w wyroku z dnia 23 marca 2010 r., I UK 323/09 (LEX nr 585735) wyjaśnił, że zwrot „wykonywały w ramach stosunku pracy czynności wchodzące w zakres wykonywanej działalności gospodarczej” z art. 18a ustawy systemowej należy odnieść do czynności zatrudnienia (obowiązków) powierzonych przez pracodawcę i wykonywanych faktycznie przez pracownika na konkretnym stanowisku pracy, a nie do wszystkich czynności jakie pracownik może wykonywać np.: z racji posiadanych przez niego kwalifikacji, bądź też do działań o takim samym lub podobnym charakterze.

Także w znanym skarżącemu, bo przytoczonym w skardze kasacyjnej wyroku z dnia 12 lutego 2013 r., II UK 184/12 (OSNP 2013 nr 23-24, poz. 284), potwierdził wykładnię, że podjęta pozarolnicza działalność nie może być wykonywana na rzecz byłego pracodawcy, jeżeli czynności wykonywane w ramach stosunku pracy wchodzą w zakres wykonywanej działalności gospodarczej, co ma przeciwdziałać sytuacjom, w których pracodawcy wymuszaliby na pracownikach rozwiązanie stosunku pracy, przejście na tzw. samozatrudnienie, tj. rozpoczęcie działalności gospodarczej i prowadzenie jej w oparciu o obowiązki (czynności) realizowane poprzednio w ramach stosunku pracy.W zaskarżonym zakresie w skardze zabrakło proceduralnych zarzutów kasacyjnych, co sprawiało, że miarodajne były ustalenia faktyczne oraz ocena prawna dokonana przez Sąd drugiej instancji, który prawidłowo ocenił, iż czynności wykonywane przez ubezpieczonego w charakterze pracownika - przedstawiciela handlowego w istotnym zakresie pokrywały się z jego działalnością agenta, którą kontynuował w ramach pozarolniczej działalności.

W konsekwencji nie było podstaw prawnych zastosowania do skarżącego preferencyjnej stawki ubezpieczenia osób rozpoczynających dopiero wykonywanie pozarolniczej działalności z art. 18a ust.1 ustawy systemowej, a sformułowane w skardze zagadnienie prawne miało charakter pozorny wobec miarodajnego ustalenia że porównywane zakresy działalności były w znacznej części „tożsame” i wypełniały dyspozycje art. 18 ust. 2 pkt 2 tej ustawy.Powyższe oznaczało, że skarga kasacyjna nie zawierała usprawiedliwionych wniosków wymaganych do przyjęcia jej do merytorycznego rozpoznania, ponieważ powołane w niej zarzuty w istocie rzeczy ograniczały się do nieuprawnionej i bezpodstawnej polemiki z ustalonymi przez Sąd drugiej instancji stanem faktycznym oraz jego oceną prawną, przeto usuwały się spod rozeznania kasacyjnego w rozumieniu art. 3983 § 3 i art. 39813 § 2 k.p.c. W konsekwencji Sąd Najwyższy postanowił jak w sentencji w zgodzie z art. 3989 § 2 k.p.c., jednocześnie odrzucając zawarty w spóźnionej odpowiedzi na skargę także spóźniony wniosek strony pozwanej o zasądzenie na jej rzecz od skarżącego zwrotu kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu kasacyjnym (art. 361 w związku z art. 370 i art. 39821 k.p.c.).