Legislator Case Law & Legislation
I UK 375/18 AI generated

I UK 375/18 · Sąd Najwyższy

Case Number I UK 375/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Wyrokiem z 2 sierpnia 2018 r., VII Ua (…) Sąd Okręgowy w K. oddalił apelacje M. R. (wnioskodawca), wniesioną od wyroku Sądu Rejonowego w K. z 30 stycznia 2018 r., IV U (…), oddalającego odwołanie wnioskodawcy od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w K. (organ rentowy) z 28 listopada 2016 r., odmawiającej wnioskodawcy prawa do jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadu przy pracy, który miał miejsce 29 października 1951 r.Wnioskodawca zaskarżył w całości powyższy wyrok Sądu Apelacyjnego skargą kasacyjną. Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania został oparty na przesłance występowania w sprawie istotnego zagadnienia prawnego, które dotyczy wykładni art. 49a ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (jednolity tekst:

Legislator headnote

AI generated

I UK 375/18 · Sąd Najwyższy: Dz.U. z 2015 r., poz. 1242 ze zm., dalej jako ustawa wpadkowa) w zakresie jakim dotyczy on prawa żądania jednorazowego odszkodowania z tytułu uszczerbku na zdrowiu, który jest wynikiem zdarzenia, mającego charakter wypadku przy pracy zgodnie z przepisami, obowiązującymi przed dniem 1 stycznia 2003 r., w związku z którymi dokonano ustalenia procentowego uszczerbku na zdrowiu po tej dacie.W odpowiedzi na skargę kasacyjną wnioskodawcy organ rentowy wniósł o odmowę przyjęcia jej do rozpoznania i zasądzenie kosztów postępowania kasacyjnego, w tym kosztów zastępstwa procesowego.

Keywords

AI generated
occupational accident insurance concept of occupational disease incapacity for work claim for insurance benefits daily sickness benefit insurance social security litigation

Cited Case Law

AI generated
AI generated
II USK 132/22
Sąd Apelacyjny w Poznaniu III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z 18 listopada 2021 r., III AUa 332/20, oddalił apelację odwołującego się M.
VI U 342/13
T. skierował do Sądu odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...)w W. z dnia 4 października 2013r. odmawiającej mu prawa do jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku przy pracy. 1 k.p.c. stanowi, że sąd odrzuci odwołanie w sprawie o świadczenie z ubezpieczeń społecznych, do którego prawo jest uzależnione od stwierdzenia niezdolności do pracy lub niezdolności do samodzielnej egzystencji, a podstawę do wydania decyzji stanowi orzeczenie lekarza orzecznika Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, jeżeli osoba zainteresowana nie wniosła sprzeciwu od tego orzeczenia do komisji lekarskiej Zakładu Ubezpieczeń Społecznych i odwołanie jest oparte wyłącznie na zarzutach dotyczących tego orzeczenia. Jeżeli odwołanie opiera się także na zarzucie nierozpatrzenia wniesionego po terminie sprzeciwu od tego orzeczenia, a wniesienie sprzeciwu po terminie nastąpiło z przyczyn niezależnych od osoby zainteresowanej, sąd uchyla decyzję, przekazuje sprawę do ponownego rozpoznania organowi rentowemu i umarza postępowanie. W takim przypadku organ rentowy kieruje sprzeciw do rozpatrzenia do komisji lekarskiej Zakładu Ubezpieczeń Społecznych.
II USK 440/21
Sąd Okręgowy w S. wyrokiem z dnia 30 listopada 2020 r. oddalił apelację organu rentowego wniesioną od wyroku Sądu Rejonowego w S. z dnia 20 lipca 2020 r., zmieniającego zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z dnia 16 maja 2019 r. i przyznał ubezpieczonej D. D. prawo do jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku przy pracy z dnia 15 listopada 2018 r. w kwocie 27.510 zł za 30% długotrwałego uszczerbku na zdrowiu.Od powyższego wyroku organ rentowy wywiódł skargę kasacyjną. W podstawach skargi podniósł zarzut naruszenia prawa materialnego: art. 3 ust. 1 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (jednolity tekst:
VII Ua 59/22
Sąd Rejonowy dla Warszawy Pragi-Północ w Warszawie VI Wydział Pracyi Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z dnia 13 kwietnia 2022 r., wydanym po rozpoznaniu w sprawy P.
VII Ua 100/22
Sąd Rejonowy dla Warszawy Pragi-Północ w Warszawie VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z dnia 13 października 2022r., wydanym po rozpoznaniu odwołania M.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I UK 375/18 POSTANOWIENIE Dnia 10 października 2019 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Dawid Miąsik w sprawie z odwołania M. R. ‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w K. ‎o jednorazowe odszkodowanie,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 10 października 2019 r.,‎skargi kasacyjnej ubezpieczonego od wyroku Sądu Okręgowego - Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w K. ‎z dnia 2 sierpnia 2018 r., sygn. akt VII Ua (…), 1. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, 2. zasądza od ubezpieczonego na rzecz organu rentowego kwotę 240 (dwieście czterdzieści) złotych tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu kasacyjnym.

UZASADNIENIE

Wyrokiem z 2 sierpnia 2018 r., VII Ua (…) Sąd Okręgowy w K. oddalił apelacje M. R. (wnioskodawca), wniesioną od wyroku Sądu Rejonowego w K. z 30 stycznia 2018 r., IV U (…), oddalającego odwołanie wnioskodawcy od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w K. (organ rentowy) z 28 listopada 2016 r., odmawiającej wnioskodawcy prawa do jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadu przy pracy, który miał miejsce 29 października 1951 r.Wnioskodawca zaskarżył w całości powyższy wyrok Sądu Apelacyjnego skargą kasacyjną. Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania został oparty na przesłance występowania w sprawie istotnego zagadnienia prawnego, które dotyczy wykładni art. 49a ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (jednolity tekst:

Dz.U. z 2015 r., poz. 1242 ze zm., dalej jako ustawa wpadkowa) w zakresie jakim dotyczy on prawa żądania jednorazowego odszkodowania z tytułu uszczerbku na zdrowiu, który jest wynikiem zdarzenia, mającego charakter wypadku przy pracy zgodnie z przepisami, obowiązującymi przed dniem 1 stycznia 2003 r., w związku z którymi dokonano ustalenia procentowego uszczerbku na zdrowiu po tej dacie.W odpowiedzi na skargę kasacyjną wnioskodawcy organ rentowy wniósł o odmowę przyjęcia jej do rozpoznania i zasądzenie kosztów postępowania kasacyjnego, w tym kosztów zastępstwa procesowego.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Skarga kasacyjna nie kwalifikowała się do przyjęcia celem jej merytorycznego rozpoznania, ponieważ podniesiony w niej problem prawny został już wyjaśniony w orzecznictwie Sądu Najwyższego zgodnie z poglądami wyrażonymi w uzasadnieniu zaskarżonego wyroku. Z orzecznictwa tego wynika, że gdy wypadek przy pracy, z tytułu którego ubezpieczony domaga się przyznania świadczenia miał miejsce przed wejściem w życie ustawy wypadkowej, to na mocy art. 49a tej ustawy zastosowanie znajdują przepisy ustawy obowiązujące w dacie tego zdarzenia (wyroki Sądu Najwyższego: z 21 września 2004 r., II UK 448/03, OSNP 2005 nr 9, poz. 129; z 24 marca 2011 r., I UK 344/10, LEX nr 811829 oraz postanowienie z 12 lipca 2005 r., II UZP 4/05, OSNP z 2006 r., nr 9-10, poz. 164).W niniejszej sprawie do zdarzenia, które ma wpływ na prawo do świadczenia, doszło 29 października 1951 r., a zatem pod rządami ustawy z dnia 28 marca 1933 r. o ubezpieczeniu społecznym (Dz.U. z 1993 r., Nr 51, poz. 396 ze zm.), która nie przewidywała możliwości przyznania jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku przy pracy.

Jako że konsekwencją prawną wypadku wnioskodawcy mogło być jedynie przyznanie świadczeń, przewidzianych w ustawie, obowiązującej w dniu, w którym wypadek miał miejsce, to świadczenie którego się domagał w niniejszym postępowaniu nie mogło mu zostać przyznane.Mając na względzie powyższe, Sąd Najwyższy orzekł jak w sentencji.