Legislator Case Law & Legislation
I UK 344/14 AI generated

I UK 344/14 · Sąd Najwyższy

Case Number I UK 344/14
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Sąd Apelacyjny w […] III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z dnia 10 kwietnia 2014 r. oddalił apelację Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w […] od wyroku Sądu Okręgowego w […] z dnia 5 czerwca 2013 r. zmieniającego decyzję organu rentowego z dnia 13 marca 2013 r. odmawiającą przyznania ubezpieczonemu S.B. prawa do świadczenia przedemerytalnego i przyznającego mu to świadczenie od dnia 26 lutego 2013 r.Sąd Apelacyjny podzielił ustalenia faktyczne i ocena prawną Sądu Okręgowego, według którego ubezpieczony spełnił negowany przez organ rentowy wymóg pobierania zasiłku dla bezrobotnych przez okres co najmniej 6 miesięcy, o którym mowa w art. 2 ust. 3 ustawy z dnia 30 kwietnia 2004 r. o świadczeniach przedemerytalnych (jednolity tekst:

Legislator headnote

AI generated

art. 39813 § 2 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c, art. 3989 § 2 k.p.c; I UK 344/14 · Sąd Najwyższy: Dz.U. z 2013 r., poz. 170 ze zm.). Ostatnie zatrudnienie ubezpieczonego w „Skupie złomu” A. L. w Z., trwające od 4 czerwca 2012 r., ustało 15 grudnia 2012 r. w związku z likwidacją stanowiska pracy. Ubezpieczony na dzień 15 grudnia 2012 r. legitymował się okresem uprawniającym do emerytury wynoszącym ponad 35 lat okresów składkowych i nieskładkowych, a od 18 grudnia 2012 r. do 21 lutego 2013 r. pobierał zasiłek dla bezrobotnych. Ponadto przed podjęciem ostatniego zatrudnienia ubezpieczony również pobierał zasiłek dla bezrobotnych, w okresie od 9 sierpnia 2011 r. do 3 czerwca 2012 r.

Keywords

AI generated
art. 39813 § 2 k.p.c art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c art. 3989 § 2 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 39813 § 2 k.p.c
Z tych wiążących Sąd Najwyższy ustaleń faktycznych stanowiących podstawę zaskarżonego wyroku (art. 39813 § 2 k.p.c.) miarodajnie wynikało, że ubezpieczony pobierał zasiłek dla bezrobotnych przed podjęciem ostatniego zatrudnienia przez okres niemal 10 miesięcy (od 9 sierpnia 2011 r.
art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c
3 ustawy o świadczeniach przedemerytalnych, która jest sprzeczna z utrwaloną linią orzeczniczą ujawnioną w przytoczonych judykatach.Z powyższych względów na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c.
art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c
postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 23 marca 2011 r., II PK 284/11, LEX nr 1214575, z dnia 9 marca 2011 r., I UK 370/11, LEX nr 1215126, z dnia 24 lutego 2011 r., II PK 274/11, LEX nr 1215146).Natomiast powołanie się na przesłankę zawartą w art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c., tj.
art. 3989 § 2 k.p.c
3 ustawy o świadczeniach przedemerytalnych, która jest sprzeczna z utrwaloną linią orzeczniczą ujawnioną w przytoczonych judykatach.Z powyższych względów na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
II PK 284/11
art. 87 w związku z art. 88 § 1 k.c. w związku z art. 300 k.p., polegające na jego wadliwej wykładni i zastosowaniu wyrażających się pominięciem - przy ocenie bezprawności zagrożenia przez pozwanego wobec powoda zawiadomieniem prokuratury o podejrzeniu popełnienia przez powoda przestępstwa - celu, dla jakiego zagrożenie to pozwany powołał wobec powoda, mimo że zagrożenie to in casu nie zmierzało do osiągnięcia celów jakie przyświecają uprawnieniu do zgłoszenia zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa, a obliczone 2 było jedynie na niedozwolone wpłynięcie na decyzję powoda i kształt jego oświadczenia woli;
I UK 370/11
art. 4 ust. 1 i art. 5 ustawy z dnia 27 czerwca 2003 r. o rencie socjalnej w związku z art. 12 ust. 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (powoływanej dalej jako ustawa emerytalna) polegające na ich błędnej wykładni i niewłaściwym zastosowaniu poprzez przyjęcie, że wnioskodawca nie jest całkowicie niezdolny do pracy;
II PK 274/11
w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, 2) istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, 3) zachodzi nieważność postępowania lub 4) skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona. Jednocześnie, zgodnie z art. 39813 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy rozpoznaje skargę kasacyjną w granicach zaskarżenia oraz w granicach podstaw; w granicach zaskarżenia bierze z urzędu pod rozwagę jedynie nieważność postępowania (przed sądem drugiej instancji).
I PK 201/11
Wyrokiem z dnia 30 czerwca 2011 r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I UK 344/14 POSTANOWIENIE Dnia 24 marca 2015 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Zbigniew Myszka w sprawie z odwołania S.B.‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych […] Oddziałowi w Ł.‎o świadczenie przedemerytalne,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 24 marca 2015 r.,‎skargi kasacyjnej organu rentowego od wyroku Sądu Apelacyjnego w […]‎z dnia 10 kwietnia 2014 r., sygn. akt III AUa […], odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

UZASADNIENIE

Sąd Apelacyjny w […] III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z dnia 10 kwietnia 2014 r. oddalił apelację Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w […] od wyroku Sądu Okręgowego w […] z dnia 5 czerwca 2013 r. zmieniającego decyzję organu rentowego z dnia 13 marca 2013 r. odmawiającą przyznania ubezpieczonemu S.B. prawa do świadczenia przedemerytalnego i przyznającego mu to świadczenie od dnia 26 lutego 2013 r.Sąd Apelacyjny podzielił ustalenia faktyczne i ocena prawną Sądu Okręgowego, według którego ubezpieczony spełnił negowany przez organ rentowy wymóg pobierania zasiłku dla bezrobotnych przez okres co najmniej 6 miesięcy, o którym mowa w art. 2 ust. 3 ustawy z dnia 30 kwietnia 2004 r. o świadczeniach przedemerytalnych (jednolity tekst:

Dz.U. z 2013 r., poz. 170 ze zm.). Ostatnie zatrudnienie ubezpieczonego w „Skupie złomu” A. L. w Z., trwające od 4 czerwca 2012 r., ustało 15 grudnia 2012 r. w związku z likwidacją stanowiska pracy. Ubezpieczony na dzień 15 grudnia 2012 r. legitymował się okresem uprawniającym do emerytury wynoszącym ponad 35 lat okresów składkowych i nieskładkowych, a od 18 grudnia 2012 r. do 21 lutego 2013 r. pobierał zasiłek dla bezrobotnych. Ponadto przed podjęciem ostatniego zatrudnienia ubezpieczony również pobierał zasiłek dla bezrobotnych, w okresie od 9 sierpnia 2011 r. do 3 czerwca 2012 r.

Rozwiązanie stosunku pracy poprzedzającego ten zasiłek nie nastąpiło z przyczyn dotyczących zakładu pracy. Sąd Apelacyjny, powołując się na ugruntowane stanowisko orzecznictwa, uznał, że do wymaganego i okresu pobierania zasiłku dla bezrobotnych trwającego co najmniej 6 miesięcy po rozwiązaniu stosunku pracy można doliczyć także okresy jego wcześniejszego pobierania. W konsekwencji świadczenie przedemerytalne przysługuje ubezpieczonemu, z którym został rozwiązany stosunek pracy z przyczyn dotyczących zakładu pracy po upływie co najmniej 6 miesięcy pobierania zasiłku dla bezrobotnych, o którym mowa w ustawie o promocji zatrudnienia, bez potrzeby wykazania nieprzerwanego pobierania zasiłku dla bezrobotnych przez okres 6 miesięcy bezpośrednio przypadających po rozwiązaniu stosunku pracy rozwiązanego z przyczyn dotyczących zakładu pracy.W skardze kasacyjnej organ rentowy zarzucił naruszenie prawa materialnego przez błędną wykładnię art. 2 ust. 1 i 3 ustawy o świadczeniach przedemerytalnych i przyjęcie, że okres co najmniej 180 dni pobierania zasiłku dla bezrobotnych może przypadać okresem zatrudnienia, o którym mowa w art. 2 ust. 1 pkt 1, 2, 5 i 6 tej ustawy.

Skarżący wniósł o przyjęcie skargi do rozpoznania, „ponieważ jest oczywiście uzasadniona, ewentualnie (...) w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne polegające na odpowiedzi na pytanie: czy okres co najmniej 180 dni pobierania zasiłku dla bezrobotnych, o którym mowa w art. 2 ust. 3 ustawy o świadczeniach przedemerytalnych musi przypadać po 6-cio miesięcznym okresie zatrudnienia, o którym mowa w art. 2 ust. 1 pkt 1, 2, 5 i 6 ustawy, czy też może przypadać także przed tym okresem?”.Skarżący wniósł o zmianę zaskarżonego wyroku przez zmianę wyroku Sądu Okręgowego i oddalenie odwołania oraz zasądzenie kosztów postępowania, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych, ewentualnie o uchylenie zaskarżonego wyroku i przekazanie sprawy Sądowi Apelacyjnemu do ponownego rozpatrzenia i rozstrzygnięcia o kosztach postępowania kasacyjnego, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Skarga kasacyjna została oparta wyłącznie na zarzutach naruszenia przepisów prawa materialnego, co wobec braku adekwatnych proceduralnych zarzutów kasacyjnych oznaczało, że Sąd Najwyższy był związany ustaleniami faktycznymi oraz oceną zebranego w sprawie materiału dowodowego dokonaną w uzasadnieniu zaskarżonego wyroku. Z tych wiążących Sąd Najwyższy ustaleń faktycznych stanowiących podstawę zaskarżonego wyroku (art. 39813 § 2 k.p.c.) miarodajnie wynikało, że ubezpieczony pobierał zasiłek dla bezrobotnych przed podjęciem ostatniego zatrudnienia przez okres niemal 10 miesięcy (od 9 sierpnia 2011 r. do 3 czerwca 2012 r.), a następnie także przez dalsze ponad 2 miesiące (od 18 grudnia 2012 r. do 21 lutego 2013 r.) po likwidacji stanowiska pracy w miejscu jego ostatniego zatrudnienia.

Po takim ustaleniu Sądy obu instancji przyjęły, że do okresu pobierania zasiłku przedemerytalnego po rozwiązaniu stosunku pracy trwającego, co najmniej 6 miesięcy, można doliczyć okresy jego wcześniejszego pobierania. Stanowisko to potwierdzają powołane przez Sąd Apelacyjny orzeczenia Sądu Najwyższego. I tak w wyroku z dnia 23 maja 2012 r., I BU 15/11 (OSNP 2013 nr 11-12, poz. 134), Sąd Najwyższy uznał, że świadczenie przedemerytalne przysługuje pracownikowi, z którym stosunek pracy został rozwiązany z powodu likwidacji lub niewypłacalności pracodawcy, po upływie co najmniej 6 miesięcy pobierania zasiłku dla bezrobotnych (art. 2 ust. 3 ustawy o świadczeniach przedemerytalnych), bez potrzeby wykazywania nieprzerwanego (ciągłego) pobierania zasiłku dla bezrobotnych przez okres 6 miesięcy po rozwiązaniu „ostatniego” stosunku pracy.

Stanowisko to zostało powielone następnie w uchwale Sądu Najwyższego z dnia 2 lipca 2013 r., III UZP 2/13 (OSNP 2013 nr 21-22, poz. 256), że okres pobierania zasiłku dla bezrobotnych, określony w art. 2 ust. 3 ustawy o świadczeniach przedemerytalnych nie musi przypadać bezpośrednio po rozwiązaniu stosunku pracy z przyczyn wymienionych w art. 2 ust. 1 tej ustawy. Powołane judykaty wskazują jednocześnie, że wątpliwości prawne podniesione przez skarżącego były już przedmiotem jurysdykcji Sądu Najwyższego, dlatego w sprawie nie występuje kolejna potrzeba wyjaśniania analogicznego zagadnienia prawnego (art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c.), jeżeli Sąd Najwyższy wyraził swój pogląd we wcześniejszych orzeczeniach, a nie zachodzą żadne okoliczności uzasadniające zmianę tego poglądu (por. postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 23 marca 2011 r., II PK 284/11, LEX nr 1214575, z dnia 9 marca 2011 r., I UK 370/11, LEX nr 1215126, z dnia 24 lutego 2011 r., II PK 274/11, LEX nr 1215146).Natomiast powołanie się na przesłankę zawartą w art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c., tj. oczywiste uzasadnienie skargi kasacyjnej wymaga wykazania kwalifikowanej postaci naruszenia przepisów prawa materialnego lub procesowego polegającej na jego kwalifikowanej postaci (oczywistości), widocznej prima facie, przy wykorzystaniu podstawowej wiedzy prawniczej i bez wnikania w szczegóły sprawy.

Spełnienie tej przesłanki możliwe jest wyłącznie przy tak ewidentnym naruszeniu prawa, którego stwierdzenie nie wymaga dokonywania pogłębionej analizy prawnej lub prawniczej (zob. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 22 marca 2012 r., I PK 201/11, LEX nr 1214543, z dnia 16 września 2003 r., IV CZ 100/03, LEX nr 82274). W uzasadnieniu wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania brak jest jakichkolwiek argumentów dla poparcia tezy o rozumianej w ten sposób oczywistej zasadności skargi, ponieważ skarżący skupił się w nim na przedstawieniu własnej interpretacji art. 2 ust. 3 ustawy o świadczeniach przedemerytalnych, która jest sprzeczna z utrwaloną linią orzeczniczą ujawnioną w przytoczonych judykatach.Z powyższych względów na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c. Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania. [l.n]