Legislator Case Law & Legislation
I UK 341/18 AI generated

I UK 341/18 · Sąd Najwyższy

Case Number I UK 341/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Wyrokiem z 23 maja 2018 r., III AUa (…), Sąd Apelacyjny w (…) oddalił apelację Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w P. (organ rentowy), wniesioną od wyroku Sądu Okręgowego w P. z 4 lipca 2017 r., VI U (…), zmieniającego decyzje organu rentowego z 26 sierpnia 2016 r. i z 1 września 2016 r., w ten sposób, że podjął wypłatę emerytury J.S. (ubezpieczony) od 1 listopada 2015 r.Skargę kasacyjną od powyższego wyroku Sądu Apelacyjnego wniósł organ rentowy, zaskarżając go w całości. Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania został oparty na przesłance jej oczywistej zasadności, której organ rentowy upatruje w dokonaniu przez Sąd Apelacyjny nieprawidłowej subsumpcji art. 129 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (jednolity tekst:

Legislator headnote

AI generated

I UK 341/18 · Sąd Najwyższy: Dz.U. z 2016 r., poz. 887; dalej jako ustawa emerytalna) oraz § 3 ust. 1 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej w sprawie postępowania o świadczenia emerytalno-rentowe (Dz.U. z 2011 Nr 237, poz. 1412 ze zm., dalej jako rozporządzenie wykonawcze), przejawiającej się w uznaniu przez Sąd, że wypłata emerytury powinna nastąpić przed dostarczeniem przez wnioskodawcę świadectwa pracy wraz z wnioskiem o wypłatę emerytury.

Keywords

AI generated
eligibility for unemployment benefits social security litigation entitlement to benefits termination of disability benefits reapplication for disability pension emoluments, social security benefits
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I UK 341/18 POSTANOWIENIE Dnia 1 października 2019 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Dawid Miąsik w sprawie z odwołania J.S.‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w P.‎o datę wypłaty emerytury,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 1 października 2019 r.,‎skargi kasacyjnej organu rentowego od wyroku Sądu Apelacyjnego w (…)‎z dnia 23 maja 2018 r., sygn. akt III AUa (…), odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

UZASADNIENIE

Wyrokiem z 23 maja 2018 r., III AUa (…), Sąd Apelacyjny w (…) oddalił apelację Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w P. (organ rentowy), wniesioną od wyroku Sądu Okręgowego w P. z 4 lipca 2017 r., VI U (…), zmieniającego decyzje organu rentowego z 26 sierpnia 2016 r. i z 1 września 2016 r., w ten sposób, że podjął wypłatę emerytury J.S. (ubezpieczony) od 1 listopada 2015 r.Skargę kasacyjną od powyższego wyroku Sądu Apelacyjnego wniósł organ rentowy, zaskarżając go w całości. Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania został oparty na przesłance jej oczywistej zasadności, której organ rentowy upatruje w dokonaniu przez Sąd Apelacyjny nieprawidłowej subsumpcji art. 129 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (jednolity tekst:

Dz.U. z 2016 r., poz. 887; dalej jako ustawa emerytalna) oraz § 3 ust. 1 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej w sprawie postępowania o świadczenia emerytalno-rentowe (Dz.U. z 2011 Nr 237, poz. 1412 ze zm., dalej jako rozporządzenie wykonawcze), przejawiającej się w uznaniu przez Sąd, że wypłata emerytury powinna nastąpić przed dostarczeniem przez wnioskodawcę świadectwa pracy wraz z wnioskiem o wypłatę emerytury.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Skarga kasacyjna nie kwalifikowała się do przyjęcia celem jej merytorycznego rozpoznania, ponieważ Sąd drugiej instancji nie naruszył w ewidentny sposób art. 129 ust. 1 ustawy emerytalnej w związku § 3 ust. 1 rozporządzenia wykonawczego.W pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę, że zasady wznawiania wypłaty świadczenia w przypadku ustania przyczyny powodującej wstrzymanie tej wypłaty normuje art. 135 ustawy emerytalnej, a nie art. 129 tej ustawy. W drugiej kolejności należy zwrócić uwagę, że ewentualne zastosowanie zasady wynikającej z art. 135 ust. 1 ustaw emerytalnej (wypłatę wznawia się od ustania tej przyczyny, ale nie wcześniej niż od miesiąca, w którym złożono wniosek o wznowienia lub wydano decyzję z urzędu w tym przedmiocie) z oczywistych i uwzględnionych przez Sądy obu instancji okoliczności nie może mieć miejsca w stanie faktycznym sprawy.

Stan ten, z uwagi na okoliczności nabycia prawa do emerytury w wieku obniżonym (w wyniku odwołania od odmownej decyzji organu rentowego), nie jest bowiem stanem faktycznym, w którym zastosowanie znajduje wprost unormowanie wynikające z art. 135 ustawy emerytalnej. Unormowanie to znajdowałoby zastosowanie wówczas, gdyby organ rentowy przyznał prawo do emerytury w wieku obniżonym od lipca 2015 r. a jedocześnie wstrzymał wypłatę świadczenia z powodu kontynuowania pracy przez ubezpieczonego. Wówczas mógłby zasadnie oczekiwać na wniosek ubezpieczonego o odwieszenie wypłaty i zaskarżona decyzja byłaby prawidłowa.

W sytuacji, gdy prawo do emerytury zostało przyznane od lipca 2015 r. na mocy wyroku sądowego, zaś decyzja z 26 sierpnia 2016 r. stanowi jedynie wykonanie tego wyroku (co wynika wprost z jej treści), to okoliczność zalegania w aktach rentowych wniosku emerytalnego, zgodnie z którym w dacie złożenia tego wniosku ubezpieczony świadczył pracę na podstawie umowy o pracę na czas określony (do 31 sierpnia 2015 r.) rodziła po stronie organu rentowego obowiązek wyjaśnienia, czy stosunek pracy zakończył się w dniu przewidzianym w umowie o pracę, będącej w dyspozycji organu rentowego.

Brak takiego ustalenia nie uprawnia organu rentowego do orzeczenia w sierpniu 2016 r. o wstrzymaniu wypłaty świadczenia z tytułu emerytury, do której prawo zostało przyznane od lipca 2015 r. wyrokiem sądu wydanym w 2016 r.Mając powyższe naw względzie, Sąd Najwyższy orzekł jak w sentencji.as