Legislator Case Law & Legislation
I UK 337/17 AI generated

I UK 337/17 · Sąd Najwyższy

Case Number I UK 337/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Wyrokiem z 2 lutego 2017 r., III AUa […]/16 Sąd Apelacyjny w K. oddalił apelację E.Ł. (wnioskodawczyni), wniesioną od wyroku Sądu Okręgowego w G. – Ośrodek Zamiejscowy w R. z 3 marca 2016 r., IX U […]/15 oddalającego odwołanie wnioskodawczyni od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. (organ rentowy), ustalającej dla wnioskodawczyni od 1 kwietnia 2010 r. jako właściwe ustawodawstwo polskie, z tytułu na prowadzenie na terenie Polski działalności gospodarczej.Skargę kasacyjną od powyższego wyroku wniosła wnioskodawczyni, zaskarżając go w całości.Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania został oparty na przesłankach z art. 3989 § 1 pkt 2 i 4 k.p.c. wnioskodawczyni podniosła, że w stanie faktycznym przedmiotowej sprawy zachodzi istotna rozbieżność między zaskarżonym orzeczeniem Sądu Apelacyjnego oraz ugruntowaną linią orzeczniczą w przedmiocie podlegania ustawodawstwu polskiemu w zakresie ubezpieczeń społecznych oraz – na tej podstawie – obowiązkowo ubezpieczeniom społecznemu, emerytalnemu i rentowym na terenie RP z tytułu wykonywania pracy najemnej na terenie UE.

Legislator headnote

AI generated

I UK 337/17 · Sąd Najwyższy: Podnoszona rozbieżność, w ocenie wnioskodawczyni, wbrew stanowisku wyrażonym w wyroku Sądu Najwyższego z 6 czerwca 2013 r., II UK 33/12 (OSNP 2014 nr 3, poz. 47, s. 152), spowodowała, że mimo przedstawienia stosownych dowodów jako właściwe dla wnioskodawczyni uznano ustawodawstwo polskie, a nie brytyjskie, a następnie słowackie.W odpowiedzi na skargę kasacyjną wnioskodawczyni organ rentowy wniósł o odmowę przyjęcia jej do rozpoznania oraz o zasądzenie kosztów postępowania.

Keywords

AI generated
action by staff european works councils occupational pension rights foreign pension unemployment insurance administrative body organizational fault

Cited Case Law

AI generated
AI generated
II USK 348/21
Sąd Apelacyjny w (…), wyrokiem z dnia 23 lipca 2020 r., oddalił apelację od wyroku Sądu Okręgowego w B.
III USK 440/21
D. wniósł skargę kasacyjną od wyroku Sądu Apelacyjnego w […] z dnia 3 lutego 2021 r., którym oddalono jego apelację od wyroku Sądu Okręgowego w O. z dnia 29 maja 2020 r. Wyrokiem tym Sąd Okręgowy oddalił odwołanie M. D. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w O. z dnia 2 października 2019 r., określającej ustawodawstwo polskie w zakresie ubezpieczeń społecznych jako właściwe dla ubezpieczonego w związku z zatrudnieniem w przedsiębiorstwie mającym siedzibę na terenie Niemiec w okresie od 1 stycznia 2018 r.Zaskarżonemu wyrokowi zarzucono:1)naruszenie przepisów postępowania mające istotny wpływ na wynik sprawy, tj. art. 378 § 1 k.p.c. w związku z art. 47711 § 2 k.p.c., przez błędne przyjęcie przez Sąd drugiej instancji, że w niniejszej sprawie pracodawca niemiecki nie posiada statusu zainteresowanego, a tym samym nieuwzględnienie przez Sąd drugiej instancji nieważności postępowania określonej w art. 379 pkt 5 k.p.c., wywołanej pozbawieniem możliwości obrony przez pracodawcę niemieckiego swych praw;2)naruszenie prawa materialnego, tj. art. 13 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 883/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego (Dz.U.UE.L z 2004 r.
III USK 139/22
Zakład Ubezpieczeń Społecznych w Opolu (organ rentowy) decyzją z 16 sierpnia 2019 r.
IV U 213/16
Decyzją z 22 stycznia 2016r.
I USK 284/23
Decyzją z 3 grudnia 2021 r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I UK 337/17 POSTANOWIENIE Dnia 25 lipca 2018 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Dawid Miąsik w sprawie z odwołania E.Ł.‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w R.‎o ustalenie właściwego ustawodawstwa,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 25 lipca 2018 r.,‎skargi kasacyjnej ubezpieczonej od wyroku Sądu Apelacyjnego w K.‎z dnia 2 lutego 2017 r., sygn. akt III AUa […]/16, 1. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, 2. zasądza od ubezpieczonej na rzecz organu rentowego kwotę 240 (dwieście czterdzieści) złotych tytułem kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu kasacyjnym.

UZASADNIENIE

Wyrokiem z 2 lutego 2017 r., III AUa […]/16 Sąd Apelacyjny w K. oddalił apelację E.Ł. (wnioskodawczyni), wniesioną od wyroku Sądu Okręgowego w G. – Ośrodek Zamiejscowy w R. z 3 marca 2016 r., IX U […]/15 oddalającego odwołanie wnioskodawczyni od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. (organ rentowy), ustalającej dla wnioskodawczyni od 1 kwietnia 2010 r. jako właściwe ustawodawstwo polskie, z tytułu na prowadzenie na terenie Polski działalności gospodarczej.Skargę kasacyjną od powyższego wyroku wniosła wnioskodawczyni, zaskarżając go w całości.Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania został oparty na przesłankach z art. 3989 § 1 pkt 2 i 4 k.p.c. wnioskodawczyni podniosła, że w stanie faktycznym przedmiotowej sprawy zachodzi istotna rozbieżność między zaskarżonym orzeczeniem Sądu Apelacyjnego oraz ugruntowaną linią orzeczniczą w przedmiocie podlegania ustawodawstwu polskiemu w zakresie ubezpieczeń społecznych oraz – na tej podstawie – obowiązkowo ubezpieczeniom społecznemu, emerytalnemu i rentowym na terenie RP z tytułu wykonywania pracy najemnej na terenie UE.

Podnoszona rozbieżność, w ocenie wnioskodawczyni, wbrew stanowisku wyrażonym w wyroku Sądu Najwyższego z 6 czerwca 2013 r., II UK 33/12 (OSNP 2014 nr 3, poz. 47, s. 152), spowodowała, że mimo przedstawienia stosownych dowodów jako właściwe dla wnioskodawczyni uznano ustawodawstwo polskie, a nie brytyjskie, a następnie słowackie.W odpowiedzi na skargę kasacyjną wnioskodawczyni organ rentowy wniósł o odmowę przyjęcia jej do rozpoznania oraz o zasądzenie kosztów postępowania.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Skarga kasacyjna nie kwalifikowała się do przyjęcia celem jej merytorycznego rozpoznania.Przedstawiony przez wnioskodawczynię wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania nie spełnia wymogów przedsądu wielokrotnie prezentowanych w orzecznictwie Sądu Najwyższego (zamiast wielu zobacz postanowienie Sądu Najwyższego z 3 lutego 2014 r., I PK 238/13 (LEX nr 1646077).Niezależnie od powyższej uwagi Sąd Najwyższy stwierdza, że z ustalonego stanu faktycznego sprawy – wiążącego na etapie postepowania kasacyjnego - wynika, że wnioskodawczyni nie przedstawiła wiarygodnych dowodów przemawiających za przyjęciem, że podlegała ustawodawstwu brytyjskiemu, a następnie słowackiemu z tytułu wykonywania pracy najemnej.

Polski organ rentowy skonsultował się zarówno z organem brytyjskim, jak i słowackim. W wyniku tych konsultacji uzyskał informację, że organ brytyjski nie może potwierdzić zatrudnienia wnioskodawczyni na terenie Wielkiej Brytanii, zaś organ słowacki w terminie dwóch miesięcy od wystosowania zapytania nie zajął stanowiska, w tym przedmiocie, w tym w szczególności nie zgłosił sprzeciwu, a ostatecznie wydał decyzję wyłączającą wnioskodawczynię z ubezpieczenia na terenie Słowacji. W tej sytuacji, skoro stosowane porozumienia zostały poczynione przez organy rentowe, istniały podstawy do uznania, iż wnioskodawczyni podlega ustawodawstwu polskiemu.Mając na względzie powyższe, Sąd Najwyższy orzekł jak w sentencji. ał