I UK 326/04 · Sąd Najwyższy
Legislator summary
AI generatedwyrokiem z 19 czerwca 2002 r., XI U …/01, oddalił odwołanie U.S. od decyzji materialnego, a mianowicie art. 57 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu
Legislator headnote
AI generatedart. 233 k.p.c, art. 227 k.p.c, art. 233 § 1 k.p.c, art. 176 Konstytucji, art. 393 k.p.c, art. 393 § 1 k.p.c; I UK 326/04 · Sąd Najwyższy: od decyzji materialnego, a mianowicie art. 57 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu
Keywords
AI generatedCited Legislation
AI generatedCited Case Law
AI generatedFull text
Sygn. akt I UK 326/04
POSTANOWIENIE
Dnia 21 kwietnia 2005 r.
Sąd Najwyższy w składzie :
SSN Katarzyna Gonera
w sprawie z odwołania U. S.
przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w S.
o rentę z tytułu niezdolności do pracy,
po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń
Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 21 kwietnia 2005 r.,
kasacji ubezpieczonej od wyroku Sądu Apelacyjnego w K.
z dnia 17 września 2003 r., sygn. akt III AUa …/02,
1. odmawia przyjęcia kasacji do rozpoznania;
2. przyznaje od Skarbu Państwa (kasa Sądu Apelacyjnego w K.)
na rzecz adwokat A. K. kwotę 120 (sto dwadzieścia) złotych
tytułem nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej z urzędu.
Uzasadnienie.
Sąd Okręgowy w Katowicach – Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
wyrokiem z 19 czerwca 2002 r., XI U …/01, oddalił odwołanie U.S. od decyzji
Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. z 10 września 2001 r.,
odmawiającej ubezpieczonej prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy.
Sąd Apelacyjny w K. – Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z 17
września 2003 r., III AUa …/02, oddalił apelację ubezpieczonej od powyższego
wyroku Sądu Okręgowego.
Kasację od wyroku Sądu Apelacyjnego wniosła ubezpieczona, zaskarżając
wyrok ten w całości. Kasację oparto na podstawach: 1) naruszenia prawa
materialnego, a mianowicie art. 57 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu
Ubezpieczeń Społecznych, przez jego niewłaściwe zastosowanie – dokonanie
błędnej subsumcji ustalonego stanu faktycznego pod przytoczony przepis ustawy,
podczas gdy podstawą rozstrzygnięcia w danym stanie faktycznym powinien być
art. 6 ust. 1 pkt 6 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu
społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych; 2) naruszenia
przepisów prawa procesowego, mającego istotny wpływ na wynik sprawy, a to art.
233 k.p.c., poprzez nierozważenie przez Sąd drugiej instancji w sposób
wszechstronny zebranego materiału dowodowego; art. 227 k.p.c. poprzez
nieuwzględnienie jako przedmiotu dowodu rozpoznania klinicznego stanu zdrowia
ubezpieczonej, stwierdzającego chorobę zawodową powodującą niezdolność do
pracy wymagającej wysiłku fizycznego, dokonanego przez Instytut Medycyny Pracy
i Zdrowia Środowiskowego, na skutek odwołania się pracodawcy od decyzji o
ustaleniu choroby zawodowej przez Państwowego Inspektora Sanitarnego w K. z
17 grudnia 2002 r.
Jako okoliczności uzasadniające rozpoznanie kasacji skarżąca wskazała:
1) występujące w sprawie istotne zagadnienie prawne, mające znaczenie dla
rozstrzygnięcia w podobnych sprawach, dotyczące ustalenia czy w danym
stanie faktycznym ubezpieczonemu przysługuje prawo do świadczeń z
tytułu niezdolności do pracy wskutek choroby zawodowej;
2) konieczność ochrony interesu publicznego poprzez zapewnienie jednolitości
praktyki sądowej;
3) nierozważenie przez Sąd drugiej instancji w sposób wszechstronny
zebranego w sprawie materiału dowodowego, uzasadniające zarzut
naruszenia art. 233 § 1 k.p.c. (wyrok Sądu Najwyższego z 4 lutego 1999 r.,
II UKN 459/98, OSNAPiUS 2000 nr 6, poz. 25).
Pełnomocnik skarżącej wniósł o uchylenie zaskarżonego wyroku i przekazanie
sprawy do ponownego rozpoznania Sądowi Apelacyjnemu oraz o zasądzenie
kosztów nieopłaconej pomocy prawnej z urzędu.
Sąd Najwyższy zważył, co następuje:
Rozpoznanie kasacji, będącej środkiem odwoławczym sytuującym się poza
wymaganym przepisami art. 45 ust. 1 i art. 176 Konstytucji modelem postępowania
dwuinstancyjnego, następuje tylko z przyczyn wykraczających ponad toczący się
między stronami spór prywatnoprawny (por. postanowienie Sądu Najwyższego z 30
maja 2001 r., III CZ 36/01, OSNC z 2002 r., nr 2, poz. 22 lub postanowienie Sądu
Najwyższego z 5 lipca 2001 r., V CKN 176/01, niepublikowane). Publicznoprawny
charakter kasacji implikuje jej podstawowy cel, polegający na zapewnieniu
jednolitości wykładni oraz na wkładzie w rozwój prawa i orzecznictwa sądowego
(por. postanowienie Sądu Najwyższego z 4 lutego 2000 r., II CZ 178/99, OSNC z
2000 r., nr 7-8, poz. 147). W związku z tym Sąd Najwyższy przed rozpoznaniem
sprawy dokonuje, zgodnie z art. 393 k.p.c., wstępnego badania kasacji i może
odmówić przyjęcia jej do rozpoznania, jeżeli w sprawie nie występuje istotne
zagadnienie prawne, nie istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących
poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, a
ponadto gdy kasacja jest oczywiście bezzasadna (art. 393 § 1 k.p.c.); nie może
natomiast odmówić przyjęcia kasacji do rozpoznania tylko wówczas, gdy
zaskarżone orzeczenie w sposób oczywisty narusza prawo albo gdy zachodzi
nieważność postępowania (art. 393 § 2 k.p.c.).
Sformułowanie istotnego zagadnienia prawnego w rozumieniu art. 393 § 1
pkt 1 k.p.c. powinno przybrać postać porównywalną z formułowaniem zagadnienia
prawnego budzącego poważne wątpliwości, o którym stanowią na przykład art. 390
§ 1 k.p.c. lub art. 39314 § 1 k.p.c. Chodzi więc o przedstawienie wyraźnych
wątpliwości co do określonego przepisu (normy) lub zespołu przepisów (norm), albo
szerzej i bardziej ogólnie – wątpliwości co do pewnego uregulowania prawnego
(instytucji prawnej). Z przedstawionego przez wnoszącego kasację istotnego
zagadnienia prawnego musi jednak wynikać, jaki jest konkretny problem prawny, na
czym polegają istotne wątpliwości (na przykład interpretacyjne), na czym polega
ewentualna rozbieżność w orzecznictwie i
jakich kwestii owa niejednolitość
dotyczy. Tego wymagania skarżący w kasacji nie spełnił.
Zagadnienie prawne jest to zagadnienie, które wiąże się z określonym
przepisem
prawnym,
którego
wyjaśnienie
ma
znaczenie
nie
tylko
dla
rozstrzygnięcia przedmiotowej sprawy, ale także dla rozstrzygnięcia innych
podobnych spraw (por. wyrok Sądu Najwyższego z 14 lutego 2003 r., I PK 306/02,
Wokanda 2004 nr 7-8, poz. 51). Tymczasem skarżąca postawiła Sądowi
Najwyższemu zagadnienie „dotyczące ustalenia, czy w danym stanie faktycznym
ubezpieczonemu przysługuje prawo do świadczeń z tytułu niezdolności do pracy
wskutek choroby zawodowej”. Chodzi więc w istocie o prawidłową ocenę
materialnoprawną określonego, zindywidualizowanego, ustalonego w konkretnym
postępowaniu
sądowym,
stanu
faktycznego.
Rozstrzygnięcie
zagadnienia
prawnego nie może się sprowadzać do odpowiedzi na zarzuty skarżącego,
skierowane pod adresem zaskarżonego orzeczenia, ani też do odpowiedzi na
wątpliwości skarżącego, które można wyjaśnić przy pomocy obowiązujących reguł
wykładni, bądź w drodze prostego zastosowania przepisów. Nie są zatem istotnymi
zagadnieniami prawnymi mającymi znaczenie dla rozstrzygnięcia podobnych spraw
wątpliwości przedstawione w kasacji.
Pozostałe okoliczności wskazane przez skarżącą nie dają się zakwalifikować
w kategoriach ustawowych przesłanek kasacji (art. 393 § 1 pkt 1 i 2 albo § 2 k.p.c.).
W rozpoznawanej sprawie nie występują również okoliczności, które z
urzędu uzasadniałyby zmianę albo uchylenie zaskarżonego wyroku, mimo
nieistnienia przesłanek wskazanych w art. 393 § 1 pkt 1 i 2 a contrario k.p.c., gdyż
nie zachodzi nieważność postępowania ani oczywiste (rzucające się w oczy,
widoczne bez pogłębionej analizy prawniczej) naruszenie prawa. Kasacja
wniesiona przez ubezpieczoną nie zasługiwała w takiej sytuacji na przyjęcie jej do
rozpoznania.
Ponieważ w sprawie zachodzą pozytywne przesłanki odmowy przyjęcia
kasacji do rozpoznania (art. 393 § 1 k.p.c.), a zarazem nie zachodzą negatywne
przesłanki dokonania tej czynności (art. 393 § 2 k.p.c.), Sąd Najwyższy, stosownie
do art. 3937 § 1 k.p.c., orzekł jak w sentencji.