Legislator Case Law & Legislation
I UK 325/06 AI generated

I UK 325/06 · Sąd Najwyższy

Case Number I UK 325/06
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

r. odmówił E. M. prawa do renty z braku wymaganych 5 lat okresów składkowych i postanowieniem z dnia 29 marca 2006 r. umorzył postępowanie wobec cofnięcia

Legislator headnote

AI generated

art. 469 k.p.c, art. 203 § 4 k.p.c, art. 5 k.p.c, art. 116 § 2 k.p.c, art. 210 k.p.c, art. 212 k.p.c; I UK 325/06 · Sąd Najwyższy: r. odmówił E. M. prawa do renty z braku wymaganych 5 lat okresów składkowych i postanowieniem z dnia 29 marca 2006 r. umorzył postępowanie wobec cofnięcia

Keywords

AI generated
art. 469 k.p.c art. 203 § 4 k.p.c art. 5 k.p.c art. 116 § 2 k.p.c art. 210 k.p.c art. 212 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 469 k.p.c
dopuszczalne według art. 469 k.p.c.
art. 203 § 4 k.p.c
odwołania nie było sprzeczne z art. 203 § 4 k.p.c.
art. 5 k.p.c
art. 5 k.p.c. „o możliwości wystąpienia z wnioskiem o ustalenie stopnia
art. 116 § 2 k.p.c
poprzednio art. 116 § 2 k.p.c.
art. 210 k.p.c
oceny zasadności odwołania przez sąd (sędziego) przed wyrokowaniem (art. 210
art. 212 k.p.c
k.p.c., art. 212 k.p.c., art.
art. 468 k.p.c
212 k.p.c., art. 468 k.p.c.).
art. 355 k.p.c
i umorzenia postępowania (art. 355 k.p.c.).

Cited Case Law

AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I UK 325/06

POSTANOWIENIE

Dnia 18 kwietnia 2007 r.

Sąd Najwyższy w składzie :

SSN Zbigniew Korzeniowski (przewodniczący, sprawozdawca)

SSN Romualda Spyt

SSN Jolanta Strusińska-Żukowska

w sprawie ubezpieczonej E. M.

przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w Ł.

o prawo do renty,

po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń

Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 18 kwietnia 2007 r.,

skargi kasacyjnej ubezpieczonej od postanowienia Sądu Apelacyjnego w […]

z dnia 13 lipca 2006 r., sygn. akt (...),

uchyla zaskarżone postanowienie oraz postanowienie Sądu

Okręgowego - Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Ł. z

dnia 29 marca 2006 r. i przekazuje sprawę Sądowi Okręgowemu

w Ł. do ponownego rozpoznania oraz orzeczenia o kosztach

postępowania kasacyjnego.

Uzasadnienie

Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Ł. decyzją z 22 listopada 2005

r. odmówił E. M. prawa do renty z braku wymaganych 5 lat okresów składkowych i

nieskładkowych w dziesięcioleciu przed powstaniem niezdolności do pracy, mimo

stwierdzenia okresowej całkowitej niezdolności do pracy i niezdolności do

samodzielnej egzystencji oraz ponad 20 lat okresów ubezpieczenia.

Sąd

Okręgowy

–

Sąd

Pracy

i

Ubezpieczeń

Społecznych

w

Ł.

postanowieniem z dnia 29 marca 2006 r. umorzył postępowanie wobec cofnięcia

przez ubezpieczoną odwołania od tej decyzji. Uznał, że skoro ubezpieczona nie

spełnia warunku pięcioletniego ubezpieczenia w dziesięcioleciu przed powstaniem

niezdolności, to na podstawie art. 58 ust. 2 w związku z art. 57 ust. 1 pkt 2 ustawy z

17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z FUS (Dz.U. z 2004 r. Nr 39, poz. 353;

powoływanej dalej jako „ustawa emerytalna”) odmowa prawa do renty była

uzasadniona. Z tej przyczyny cofnięcie odwołania przez ubezpieczoną uznał za

dopuszczalne według art. 469 k.p.c.

Sąd Apelacyjny postanowieniem z 13 lipca 2006 r. oddalił zażalenie

ubezpieczonej na umorzenie postępowania. Podzielił ocenę pierwszej instancji, że

w niespornym stanie faktycznym nie miałaby prawa do renty i dlatego cofnięcie

odwołania nie było sprzeczne z art. 203 § 4 k.p.c. i art. 469 k.p.c.

W skardze kasacyjnej ubezpieczona zarzuciła błędną wykładnię art. 57 ust. 1

pkt 2 i ust. 2 oraz art. 58 ust. 2 ustawy emerytalnej wobec wprowadzenia

nieuprawnionego

dodatkowego

warunku

do

uzyskania

świadczenia

oraz

naruszenie art. 469 k.p.c. w związku z art. 203 § 4 k.p.c. przez umorzenie

postępowania skutkiem uznania, że cofnięcie odwołania nie naruszało jej słusznego

interesu. Na tej podstawie wniosła o uchylenie obu postanowień i przekazanie

sprawy do ponownego rozpoznania oraz orzeczenia o kosztach postępowania

kasacyjnego.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Skarga kasacyjna jest zasadna.

O umorzeniu postępowaniu zadecydowało przekonanie, że ubezpieczona

mimo całkowitej niezdolności do pracy (także niezdolności do samodzielnej

egzystencji) i posiadania ponad 20 lat ubezpieczenia, nie ma prawa do renty z

braku

pięcioletniego

ubezpieczenia

w

dziesięcioleciu

przed

powstaniem

niezdolności do pracy.

Przyjmując takie założenie Sąd pierwszej instancji decyzję organu rentowego

uznawał za zgodną z prawem. Dalej stanowisko to zaaprobował Sąd drugiej

instancji. Na uzasadnienie dopuszczalności cofnięcia odwołania i umorzenia

postępowania według art. 469 k.p.c. stwierdzono, że czynność ta nie naruszała

słusznego interesu ubezpieczonej.

Nie

było

to

prawidłowe

ze

względów

procesowych

i

materialnych.

Ubezpieczona w procesie nie miała pełnej swobody w cofnięciu odwołania. Nawet

gdy wyraziła taką wolę, to ocenie Sądu podlegało to, czy ta czynność nie narusza

jej słusznego interesu. Ze względu na przesłanki umorzenia postępowania w

sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych (art. 469 k.p.c.) kontrola ta jest

szersza niż w zwykłym postępowaniu (art. 203 § 4 k.p.c.).

W ocenie słusznego interesu ubezpieczonego według art. 469 k.p.c. chodzi o

skutek materialnoprawny, który jest przedmiotem sprawy. Obowiązkiem sądu jest

kontrola decyzji strony o cofnięciu odwołaniu, co wyraża się w odmowie przyjęcia

skutku takiej czynności dyspozycyjnej. Kontrola ta jest prawidłowa tylko wtedy, gdy

sąd właściwie rozumie prawo materialne. Takie jest modelowe założenie tej

kontroli. Można wyprowadzić z niej nawet imperatyw braku zgody na cofnięcie

odwołania, gdyby naruszało słuszny interes ubezpieczonego. Szczególność tego

rozwiązania wyraża się właśnie w tym, że wbrew woli strony sąd może, a nawet

powinien, uznać za niedopuszczalne cofnięcie odwołania.

Nie jest jednak wykluczone, że w praktyce wykładnia prawa mającego w

sprawie zastosowanie nie zawsze jest prawidłowa. Wówczas i zgoda sądu na

cofnięcie odwołania z tych przyczyn może być wadliwa. Ta sytuacja nie oznacza

jednak, że taka aprobata dla cofnięcia odwołania, nie prowadzi do naruszenia

słusznego interesu ubezpieczonego, skoro idzie wszak o kontrolę w aspekcie

prawidłowego rozumienia (wykładni i stosowania) prawa materialnego.

Prowadzi to do pytania o sposób postępowania sądu gwarantujący spełnienie

warunków z art. 469 k.p.c. Jedynym z jego elementów jest na pewno ocena

zasadności żądania (odwołania). O tym sąd rozstrzyga w wyroku i wtedy również

wypowiada się wiążąco merytorycznie. Takiego charakteru nie ma natomiast jego

wypowiedź przy cofnięciu odwołania. Nie powinien też tak czynić przed

wyrokowaniem, gdyż brak ku temu podstaw w procedurze. Nie stanowi jej art. 5

k.p.c., gdyż odnosi się tylko do niezbędnych pouczeń co do czynności

procesowych.

Dopuszczalność

wypowiedzi

o

oczywistej

bezzasadności

dochodzonego roszczenia przewidziana jest przy zwolnieniu od kosztów sądowych

(por. poprzednio art. 116 § 2 k.p.c. a obecnie art. 109 ust. 2 ustawy o kosztach w

sprawach cywilnych), jednak też tylko na użytek kwestii pobocznej. W samym

przebiegu postępowania brak jest natomiast wyraźnej podstawy do podejmowania

oceny zasadności odwołania przez sąd (sędziego) przed wyrokowaniem (art. 210

k.p.c., art. 212 k.p.c., art. 468 k.p.c.). W istocie to sama strona ocenia zasadność

swego odwołania (akcji sądowej). Nie dopuszcza się tu ze strony sądu

jakichkolwiek ocen w tym zakresie oraz w formie, która mogłaby sugerować stronie

stanowisko sądu lub motywować ją do określonej decyzji procesowej. Każdorazowo

decyzja o cofnięciu odwołania zależeć ma od woli samej strony. Rola sądu wymaga

jedynie uznania za niedopuszczalne takiej czynności procesowej, gdyby naruszała

słuszny interes ubezpieczonego (art. 469 k.p.c.).

W sprawie przekonanie ubezpieczonej o prawie do renty było wyraźnie

określone. Wniosła odwołanie do sądu i nic się nie zmieniło po decyzji organu

rentowego. Pełnomocnik wnioskodawczyni (jej mąż) podtrzymywał odwołanie na

rozprawie. Jak się wydaje, dopiero po pouczeniu przez przewodniczącą w trybie

art. 5 k.p.c. „o możliwości wystąpienia z wnioskiem o ustalenie stopnia

niepełnoprawności” cofnął odwołanie (protokół rozprawy z 29 marca 2006 r.). Sąd

pierwszej instancji też pierwotnie nie przyjmował oczywistej bezzasadności

odwołania, skoro przeprowadził dowód z opinii biegłego. Następnie po błędnej

wykładni

prawa

materialnego

nastąpiło

cofnięcie

odwołania

i

umorzenie

postępowania z naruszeniem art. 469 k.p.c. Ma rację skarżąca, że w jej przypadku

możliwa było odmienna kwalifikacja i pozytywna ocena o prawie do renty. Jeżeli

nawet Sąd pierwszej instancji nie zauważył jeszcze uchwały 7 sędziów z 23 marca

2006 r. (I UZP 5/05 OSNP 2006/19-20/305), stwierdzającej, że renta z tytułu

niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który udowodnił okres

składkowy i nieskładkowy wynoszący co najmniej 20 lat dla kobiety lub 25 lat dla

mężczyzny oraz jest całkowicie niezdolny do pracy (art. 57 ust. 2 ustawy

emerytalnej), bez potrzeby wykazywania przewidzianego w art. 58 ust. 2 tej ustawy

pięcioletniego okresu składkowego i nieskładkowego przypadającego w ciągu

ostatniego dziesięciolecia przed zgłoszeniem wniosku o rentę lub przed dniem

powstania niezdolności do pracy, to winien mieć na uwadze zmianę wprowadzoną

od 1 października 2003 r. do art. 57 ustawy emerytalnej i zachodzącą niejednolitość

orzecznictwa (poza powołanym, także wyrok Sądu Najwyższego z 25 listopada

2005 r., I UK 67/05 OSNP 2006/19-20/308).

Ocena słusznego interesu ubezpieczonego według art. 469 k.p.c. jest więc

tylko wtedy prawidłowa, gdy oparta jest na właściwej wykładni prawa materialnego.

Rezygnacja strony z rozstrzygnięcia sprawy przez sąd nie może zatem wynikać z

niewłaściwej wykładni prawa materialnego przed wyrokowaniem. Sprzeciwia się

temu klauzula słusznego interesu ubezpieczonego, który zostaje naruszony, gdy

sam ubezpieczony jak i sąd błędnie przyjmują brak podstawy prawnej do

dochodzenia żądania. Błąd sądu co do wykładni prawa materialnego i skutkiem

tego zgoda na umorzenie postępowanie oznacza naruszenie art. 469 k.p.c., gdy w

ustalonym (niespornym stanie faktycznym) odwołanie może być uwzględnione.

Prowadzi to do odpowiedzi na postawione pytanie i stwierdzenia, że w metodyce

prowadzenia

postępowania

ubezpieczonego

od

decyzji

ocena

przez

sąd

organu

rentowego

zasadności

winna

być

odwołania

co

najmniej

wstrzemięźliwa. Natomiast gdy mimo to dochodzi do podjęcia błędnej kwalifikacji, w

szczególności w zakresie wykładni i stosowania prawa materialnego, to zajęte

przez sąd stanowisko musi podlegać weryfikacji w ramach kontroli stosowania art.

469 k.p.c. i umorzenia postępowania (art. 355 k.p.c.). Tak też stało się w niniejszej

sprawie, gdyż zakończenie sprawy orzeczeniem formalnym wynikało z niewłaściwej

wykładni prawa materialnego, co nie pozwalało na stwierdzenie prawidłowej kontroli

dopuszczalności

cofnięcia

przez

ubezpieczoną

odwołania

i

umorzenie

postępowania .

Z tych motywów Sąd Najwyższy orzekł jak w sentencji na mocy art. 398 15 § 1

k.p.c. oraz art. 39821 k.p.c. w związku z art. 108 § 2 k.p.c.

/tp/