Legislator Case Law & Legislation
I UK 324/19 AI generated

I UK 324/19 · Sąd Najwyższy

Case Number I UK 324/19
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

W wyroku z dnia 13 lutego 2019 r., sygn. akt III AUa (…), Sąd Apelacyjny w (…) – w sprawie z odwołania A. T. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w C. , przy udziale zainteresowanej A. B. K. , zmienił zaskarżony apelacją organu rentowego wyrok Sądu Okręgowego – Sądu Ubezpieczeń Społecznych w K. z dnia 8 czerwca 2016 r., sygn. akt VIII U (…), i oddalił odwołanie A. T. od decyzji organu rentowego z dnia 6 lipca 2015 r., nr (…), w której organ rentowy ustalił, że A. T. jako pracownik u płatnika składek A. nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowemu, chorobowemu, wypadkowemu od 12 stycznia 2015 r.Powyższy wyrok Sądu Apelacyjnego ubezpieczona zaskarżyła skargą kasacyjną.

Legislator headnote

AI generated

art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c, art. 22 k.p, art. 3989 § 1 k.p.c, art. 3984 § 2 k.p.c, art. 3989 § 2 k.p.c; I UK 324/19 · Sąd Najwyższy: II pkt. 2 nin. skargi) a także poddania należytej subsumpcji tj. przyporządkowania stanu faktycznego w postaci dokonywanych czynności Skarżącej na rzecz płatnika składek pod ogólną normę prawną określoną w przepisie art. 22 k.p. (zarzut II pkt. 2 nin. skargi) nie budzi wątpliwości, będąc przedmiotem ugruntowanego orzecznictwa i wypowiedzi doktryny, względem których stanowisko Sądu ad quem zaprezentowane na gruncie niniejszej sprawy pozostaje w rażącej sprzeczności”.

Keywords

AI generated
social security litigation claim for insurance benefits disability insurance matter undue insurance benefit social security liability outstanding insurance premiums

Cited Legislation

AI generated
art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c
W uzasadnieniu wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wskazano na przyczynę przyjęcia skargi określoną w art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.
art. 22 k.p
przyporządkowania stanu faktycznego w postaci dokonywanych czynności Skarżącej na rzecz płatnika składek pod ogólną normę prawną określoną w przepisie art. 22 k.p.
art. 3989 § 1 k.p.c
W uzasadnieniu wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wskazano na przyczynę przyjęcia skargi określoną w art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.
art. 3984 § 2 k.p.c
Wypada przypomnieć, że wniosek o przyjęcie skargi do rozpoznania i jego uzasadnienie (art. 3984 § 2 k.p.c.) podlegają rozpoznaniu na etapie tzw.
art. 3989 § 2 k.p.c
3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy postanowił zgodnie z art. 3989 § 2 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
V CSK 204/06
III PK 70/07
I UK 283/07
II PK 352/07
I UK 218/07
II PK 11/08
AI generated
III USK 395/23
W wyroku z dnia 20 lipca 2023 r., sygn.
II USK 338/23
Wyrokiem z dnia 8 marca 2023 r.
II USK 315/23
A.Z. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych […] Oddziału w Warszawie z dnia 3 grudnia 2018 r., stwierdzającej, że nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu, wypadkowemu od 4 października 2017 r. jako pracownik E. sp. z o.o. z siedzibą w W..Sąd Okręgowy w Warszawie, wyrokiem z dnia 19 lutego 2021 r., zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, że stwierdził, że A. Z. podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, chorobowemu, wypadkowemu od 4 października 2017 r. jako pracownik u płatnika składek E. sp. z o.o. z siedzibą w W..Sąd Apelacyjny w Warszawie, wyrokiem z dnia 22 marca 2023 r., zmienił zaskarżony przez organ rentowy wyrok Sądu Okręgowego i oddalił odwołanie.W ocenie Sądu Apelacyjnego, fakty wynikające z dowodów zebranych w sprawie świadczą o tym, że ubezpieczona zawarła z E. sp. z o.o. umowę o pracę w warunkach sprzeczności z zasadami współżycia społecznego w rozumieniu art. 58 § 2 k.c. Ponadto sposób/warunki wykonywania umowy o pracę, przyjęte faktycznie przez strony, świadczą w rzeczywistości o pozorności przedmiotowej umowy (art. 83 § 1 k.c. w związku z art. 300 k.p.).
I USK 38/26
Sąd Apelacyjny w Rzeszowie, wyrokiem z 19 marca 2024 r., po rozpoznaniu apelacji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Rzeszowie od wyroku Sądu Okręgowego w Rzeszowie z 23 marca 2023 r.
I USK 117/23
Wyrokiem z dnia 22 września 2022 r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I UK 324/19 POSTANOWIENIE Dnia 17 listopada 2020 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Krzysztof Staryk w sprawie z odwołania A. T.‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w C.‎z udziałem zainteresowanej A. B.‎o ubezpieczenie społeczne,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 17 listopada 2020 r.,‎skargi kasacyjnej ubezpieczonej od wyroku Sądu Apelacyjnego w (…)‎z dnia 13 lutego 2019 r., sygn. akt III AUa (…), odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

UZASADNIENIE

W wyroku z dnia 13 lutego 2019 r., sygn. akt III AUa (…), Sąd Apelacyjny w (…) – w sprawie z odwołania A. T. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w C. , przy udziale zainteresowanej A. B. K. , zmienił zaskarżony apelacją organu rentowego wyrok Sądu Okręgowego – Sądu Ubezpieczeń Społecznych w K. z dnia 8 czerwca 2016 r., sygn. akt VIII U (…), i oddalił odwołanie A. T. od decyzji organu rentowego z dnia 6 lipca 2015 r., nr (…), w której organ rentowy ustalił, że A. T. jako pracownik u płatnika składek A. nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowemu, chorobowemu, wypadkowemu od 12 stycznia 2015 r.Powyższy wyrok Sądu Apelacyjnego ubezpieczona zaskarżyła skargą kasacyjną.

W uzasadnieniu wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wskazano na przyczynę przyjęcia skargi określoną w art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. W ocenie autorki skargi „…zarówno kwestia powinności Sądu w zakresie wskazania dowodów, na których się oparł oraz przyczyny, dla których innym dowodom odmówił wiarygodności i mocy dowodowej w toku postępowania drugiej instancji (zarzut I pkt 1 nin. skargi), kwestia orzekania na podstawie całości materiału dowodowego zgromadzonego zarówno w postępowaniu przed Sądem pierwszej instancji jak i przed Sądem drugiej instancji (zarzut I pkt. 2 nin. skargi) jak i kwestia należytego rozkładu ciężaru dowodu w postępowaniu w zakresie ustalenie objęcia obowiązkiem ubezpieczenia społecznego w obliczu zmiany sytuacji prawnej ubezpieczonego (zarzut.

II pkt. 2 nin. skargi) a także poddania należytej subsumpcji tj. przyporządkowania stanu faktycznego w postaci dokonywanych czynności Skarżącej na rzecz płatnika składek pod ogólną normę prawną określoną w przepisie art. 22 k.p. (zarzut II pkt. 2 nin. skargi) nie budzi wątpliwości, będąc przedmiotem ugruntowanego orzecznictwa i wypowiedzi doktryny, względem których stanowisko Sądu ad quem zaprezentowane na gruncie niniejszej sprawy pozostaje w rażącej sprzeczności”.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Skarga kasacyjna ubezpieczonej nie kwalifikuje się do przyjęcia jej do merytorycznego rozpoznania. Zgodnie z art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, zachodzi nieważność postępowania lub skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona. W związku z tym wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania powinien wskazywać, że zachodzi przynajmniej jedna z okoliczności wymienionych w powołanym przepisie, a jego uzasadnienie zawierać argumenty świadczące o tym, że rzeczywiście, biorąc pod uwagę sformułowane w ustawie kryteria, istnieje potrzeba rozpoznania skargi przez Sąd Najwyższy.Wniesiona w sprawie skarga kasacyjna zawiera wniosek o przyjęcie jej do rozpoznania uzasadniony twierdzeniem o oczywistej zasadności skargi kasacyjnej (art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.).

Nie można jednak uznać, że skarżąca wykazała istnienie przesłanki przyjęcia skargi do rozpoznania określonej w art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.Wykazanie podnoszonej w skardze oczywistej zasadności skargi kasacyjnej (art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.) – jako przyczyny przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania – wymagałoby przedstawienia tego, w czym wyraża się „oczywista zasadność” skargi oraz argumentacji wykazującej, że rzeczywiście skarga jest oczywiście uzasadniona (postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 26 kwietnia 2006 r., II CZ 28/06 LEX nr 198531; z dnia 10 sierpnia 2006 r., V CSK 204/06, LEX nr 421035; z dnia 9 stycznia 2008 r., III PK 70/07, LEX nr 448289; z dnia 11 stycznia 2008 r., I UK 283/07, LEX nr 448205; z dnia 3 kwietnia 2008 r., II PK 352/07, LEX nr 465859 i z dnia 5 września 2008 r., I CZ 64/08).

Podczas, gdy dla uwzględnienia skargi wystarczy, że jej podstawa jest usprawiedliwiona, to dla przyjęcia skargi do rozpoznania – z uwagi na jej oczywistą zasadność w rozumieniu art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. – niezbędne jest wykazanie kwalifikowanej postaci naruszenia przepisów prawa materialnego lub procesowego, polegającej na jego oczywistości widocznej prima facie, przy wykorzystaniu podstawowej wiedzy prawniczej, bez potrzeby wchodzenia w szczegóły, czy dokonywania pogłębionej analizy tekstu wchodzących w grę przepisów i doszukiwania się ich znaczenia (postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 16 września 2003 r., IV CZ 100/03, LEX nr 82274; z dnia 22 stycznia 2008 r., I UK 218/07, LEX nr 375616; z dnia 26 lutego 2008 r., II UK 317/ 07, LEX nr 453107; z dnia 9 maja 2008 r., II PK 11/08, LEX nr 490364; z dnia 21 maja 2008 r., I UK 11/08, LEX nr 491538 i z dnia 9 czerwca 2008 r., II UK 38/08, LEX nr 494134).

W judykaturze podkreśla się, że przesłanką przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania nie jest oczywiste naruszenie konkretnego przepisu prawa materialnego lub procesowego, lecz sytuacja, w której naruszenie to spowodowało wydanie oczywiście nieprawidłowego orzeczenia. Sam zarzut naruszenia (nawet oczywistego) określonego przepisu (przepisów) nie prowadzi wprost do oceny, że skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona (postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 7 stycznia 2003 r., I PK 227/02, OSNP 2004 nr 13, poz. 230; z dnia 11 stycznia 2008 r., I UK 285/07, LEX nr 442743; z dnia 11 kwietnia 2008 r., I UK 46/08, LEX nr 469185 i z dnia 9 czerwca 2008 r., II UK 37/08, LEX nr 494133 oraz postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 3 października 2013 r., III SK 11/13, LEX nr 1380967).Uzasadnienie wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania nie spełnia powyższych wymogów; nie wykazuje, aby w sprawie występował stan „oczywistej zasadności” skargi kasacyjnej w rozumieniu przepisu art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.Przede wszystkim autorka skargi uzasadnienie wniosku ogranicza do przedstawienia ogólnikowych twierdzeń będących w istocie prostym zaprzeczeniem podstawom zaskarżonego wyroku Sądu Apelacyjnego w (…).

Twierdzenia – zacytowane wyżej – nie zostały sprecyzowane we wskazaniu konkretnych naruszeń tak prawa materialnego i jak i prawa procesowego; brakuje w uzasadnieniu wniosku odpowiedniej argumentacji, którą autorka skargi wykazałaby walor oczywistej zasadności jej skargi kasacyjnej w rozumieniu przepisu art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. Uzasadnienie wniosku ignoruje w swojej konstrukcji stanowisko zaskarżonego wyroku Sądu drugiej instancji w zakresie oceny zasadniczej w sprawie kwestii – oceny charakteru prawnego umowy zawartej przez ubezpieczoną z zainteresowaną w kontekście regulacji prawa ubezpieczeń społecznych – stanowisko szeroko przedstawione w uzasadnieniu zaskarżonego wyroku.

Nie jest przy tym wystarczające odwołanie się do uzasadnienia zarzutów sformułowanych w ramach podstaw skargi kasacyjnej (art. 3983 § 1 pkt 1 i 2 k.p.c.). Wypada przypomnieć, że wniosek o przyjęcie skargi do rozpoznania i jego uzasadnienie (art. 3984 § 2 k.p.c.) podlegają rozpoznaniu na etapie tzw. „przedsądu”, natomiast przytoczone podstawy kasacyjne i ich uzasadnienie oceniane są dopiero po przyjęciu skargi kasacyjnej do rozpoznania, w trakcie jej merytorycznego rozpoznawania. Oba te elementy muszą być więc przez skarżącego wyodrębnione, oddzielnie przedstawione i uzasadnione.

Sąd Najwyższy w ramach „przedsądu” bada tylko wskazane w skardze okoliczności uzasadniające przyjęcie jej do rozpoznania, a nie podstawy kasacyjne i ich uzasadnienie (postanowienie Sądu Najwyższego z 16 maja 2008 r., I UK 16/08, LexPolonica nr 3058328).Stwierdzając, że nie zachodzą przyczyny przyjęcia skargi, określone w art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy postanowił zgodnie z art. 3989 § 2 k.p.c.