Legislator Case Law & Legislation
I UK 315/05 AI generated

I UK 315/05 · Sąd Najwyższy

Case Number I UK 315/05
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome wyrok

Legislator summary

AI generated

z dnia 5 maja 2005 r. oddalił apelację Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału organu rentowego z dnia 28 listopada 2002 r. zobowiązującą ubezpieczonego do

Legislator headnote

AI generated

art. 39813 k.p.c, art. 39814 k.p.c; I UK 315/05 · Sąd Najwyższy: z dnia 5 maja 2005 r. oddalił apelację Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału organu rentowego z dnia 28 listopada 2002 r. zobowiązującą ubezpieczonego do

Keywords

AI generated
art. 39813 k.p.c art. 39814 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 39813 k.p.c
granicach podstaw (art. 39813 k.p.c.), które zostały ograniczone do zarzutów
art. 39814 k.p.c
podstaw prawnych skargę kasacyjną w zgodzie z art. 39814 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I UK 315/05

WYROK

W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

Dnia 14 czerwca 2006 r.

Sąd Najwyższy w składzie :

SSN Herbert Szurgacz (przewodniczący)

SSN Zbigniew Myszka (sprawozdawca)

SSA Romualda Spyt

Protokolant Halina Kurek

w sprawie z odwołania M. W.

przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R.

o zwrot nienależnie pobranej emerytury,

po rozpoznaniu na rozprawie w Izbie Pracy, Ubezpieczeń Społecznych i Spraw

Publicznych w dniu 14 czerwca 2006 r.,

skargi kasacyjnej organu rentowego od wyroku Sądu Apelacyjnego w K.

z dnia 5 maja 2005 r., sygn. akt III AUa …/03,

oddala skargę kasacyjną.

Uzasadnienie

Sąd Apelacyjny w K. – III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem

z dnia 5 maja 2005 r. oddalił apelację Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału

w R. od wyroku Sądu Okręgowego - Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w G.

Ośrodka Zamiejscowego w R. z dnia 10 czerwca 2003 r. zmieniającego decyzję

organu rentowego z dnia 28 listopada 2002 r. zobowiązującą ubezpieczonego do

zwrotu nienależnie pobranego świadczenia emerytalnego za okres od dnia 1

czerwca 1999 r. do dnia 28 lutego 2001 r. w kwocie 44.304,34 zł (ostatecznie

faktycznie w kwocie 21.496,90 zł) - w ten sposób, że zobowiązał ubezpieczonego

do zwrotu na rzecz organu rentowego nienależnie pobranego świadczenia w

kwocie 3.480,54 zł, a także przekazał organowi rentowemu do rozpoznania

odwołanie ubezpieczonego od decyzji organu rentowego z dnia 25 lipca 2002 r.

W sprawie tej ustalono, że ubezpieczony w dniu 5 marca 1999 r. złożył w

organie rentowym wniosek o emeryturę górniczą wskazując na dalsze zatrudnienie

w Kopalni Węgla Kamiennego „C.” i rozwiązanie stosunku pracy z dniem 1 kwietnia

1999 r., a także oświadczył, że zamierza osiągnąć dochód w wysokości

powodującej zawieszenie świadczenia. Decyzją z dnia 15 marca 1999 r. Zakład

Ubezpieczeń Społecznych w R. przyznał ubezpieczonemu prawo do emerytury

górniczej od dnia 2 kwietnia 1999 r., tj. od ustania zatrudnienia, zawieszając

wypłatę świadczenia do czasu nadesłania zaświadczenia o zwolnieniu z pracy z

dniem 1 kwietnia 1999 r. W dniu 8 kwietnia 1999 r. ubezpieczony przedłożył to

zaświadczenie oraz oświadczenie, że jego zamiarem jest osiąganie dochodu w

wysokości nie powodującej zawieszenia lub zmniejszenia świadczenia, wobec

czego decyzją z dnia 13 kwietnia 1999 r. podjęto wypłatę emerytury od dnia 2

kwietnia 1999 r. W dniu 7 kwietnia 2000 r. ubezpieczony przedłożył zaświadczenie

o kontynuowaniu zatrudnienia od dnia 1 lipca 1997 r. w Elektrowni „R.” S.A. na

stanowisku robotnika budowlanego w wymiarze 3/5 etatu, zaznaczając, ze umowa

jest zawarta na czas określony do dnia 30 czerwca 2003 r. Pismem wniesionym do

organu rentowego w dniu 20 kwietnia 2000 r. tenże zakład pracy poinformował o

wysokości uzyskiwanego przez ubezpieczonego przychodu w okresie od dnia 2

kwietnia 1999 r. do dnia 31 grudnia 1999 r. W oparciu o tę informację, decyzją z

dnia 28 kwietnia 2000 r. organ rentowy dokonał stosownego zwiększenia stażu

pracy, a decyzją z dnia 11 maja 2000 r. dokonał rozliczenia przychodu z pobieraną

emeryturą za rok 1999. Po otrzymaniu kolejnej informacji z Elektrowni z dnia 22

lutego 2001 r. organ rentowy dokonał kolejnego rozliczenia za rok 2000 decyzją z

dnia 3 kwietnia 2001 r. Dopiero decyzją z dnia 9 lutego 2001 r. organ rentowy

wstrzymał ubezpieczonemu wypłatę emerytury od dnia 1 marca 2001 r. wobec

kontynuowania zatrudnienia i następnie wznowił jej wypłatę decyzją z dnia 8 marca

2001 r., od dnia 1 marca 2001 r., wobec przedłożenia przez ubezpieczonego

świadectwa pracy wskazującego na ustanie zatrudnienia w Elektrowni od dnia 1

marca 2001 r. Kolejną decyzją z dnia 28 czerwca 2002 r. organ rentowy anulował

decyzję z dnia 15 marca 1999 r. i przyznał prawo do świadczenia od dnia 1 marca

2001 r., tj. od dnia następnego po rozwiązaniu stosunku pracy, odmawiając w

zaskarżonej decyzji z dnia z dnia 25 lipca 2002 r. prawa do emerytury za okres od

dnia 2 kwietnia 1999 r. do dnia 28 lutego 2001 r. Kolejną decyzją z dnia 28

listopada 2002 r., zamienną do decyzji z dnia 16 stycznia 2002 r., organ rentowy

zobowiązał ubezpieczonego do zwrotu nienależnie pobranego świadczenia

emerytalnego za okres od dnia 2 kwietnia 1999 r. do dnia 28 lutego 2001 r. w

kwocie 44.304,34 zł, ostatecznie zaś kwoty 21.496,90 zł wobec uznania, iż

świadczenia za okres od dnia 2 kwietnia 1999 r. do dnia 31 maja 1999 r. nie

podlegają dochodzeniu, zaliczenia na poczet zadłużenia kwoty 3.002,11 zł

wycofanych składek na ubezpieczenie zdrowotne, a także kwoty 16.459,32 zł z

tytułu „niedopłaty stażu i potrąconej zawieszalności”.

W tak ustalonych okolicznościach faktycznych Sąd Okręgowy, powołując się

na art. 49 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z

Funduszu Ubezpieczeń Społecznych

(Dz. U. Nr 162 poz. 1118 ze zm.,

powoływanej dalej jako ustawa o emeryturach i rentach lub ustawa) i ukształtowane

orzecznictwo w tym zakresie przyjął, iż wskazane w tym przepisie rozwiązanie

stosunku pracy dotyczy rozwiązania stosunku pracy górniczej rodzącej prawo do

świadczenia, nie zaś rozwiązania jakiegokolwiek innego stosunku pracy, będącego

dodatkowym zatrudnieniem. W konsekwencji ubezpieczonemu przysługiwało prawo

do emerytury górniczej, jak w pierwotnej decyzji przyznającej to świadczenie, skoro

nastąpiło

rozwiązanie

górniczego

stosunku

pracy.

Natomiast

kontynuacja

dodatkowego zatrudnienia w Elektrowni "R." pozostawała bez wpływu na

przyznanie emerytury górniczej, przy czym nie ulega wątpliwości, iż jej wypłata

powinna być zawieszona za okres od dnia 1 lipca 2000 r. do dnia ustania tego

zatrudnienia z uwagi na art.103 ust. 2 a ustawy rentowej. W konsekwencji Sąd

pierwszej instancji zobowiązał ubezpieczonego do zwrotu nienależnie pobranych

świadczeń w kwocie 3.480,54 zł, wypłaconych pomimo zaistnienia podstaw do jego

zawieszenia. Co do pozostałej kwoty wynikającej z zaskarżonej decyzji Sąd

Okręgowy przyjął, że nie stanowi ona nienależnego świadczenia pobranego w

okresie od dnia 2 kwietnia 1999 r. do dnia 30 czerwca 2000 r. „wobec braku

ustawowych przesłanek”.

Sąd Apelacyjny, analizując art. 49 ust. 1 ustawy, uznał za słuszne stanowisko

Sądu Okręgowego i stwierdził, że warunek rozwiązania stosunku pracy dotyczy

pracy górniczej, od której zależy prawo do górniczej emerytury, a nie jakiejkolwiek

innego zatrudnienia. Warunek ten został spełniony przez ubezpieczonego,

ponieważ z zaświadczenia wystawionego przez

Spółkę Węglową KWK "C."

wynika, że pozostawał on w stosunku pracy do dnia 1 kwietnia 1999 r., a zwolnienie

nastąpiło na zasadzie porozumienia stron. W tej sytuacji prawidłowe było

przyznanie ubezpieczonemu prawa do emerytury na podstawie art. 49 ustawy o

emeryturach i rentach. Nie ma podstaw do twierdzenia, że świadczenie wypłacone

w okresie od dnia 2 kwietnia 1999 r. do dnia 30 czerwca 2000 r. było nienależne w

rozumieniu art. 138 ust. 2 ustawy, zgodnie z którym za nienależnie pobrane

świadczenie uważa się świadczenie wypłacone mimo zaistnienia okoliczności

powodujących ustanie lub zawieszenie prawa do świadczeń albo wstrzymanie

wypłaty świadczeń w całości lub w części, jeżeli osoba pobierająca świadczenie

była pouczona o braku prawa do ich pobierania. Nie można też przyjąć, że

ubezpieczony świadomie wprowadził w błąd organ rentowy nie dołączając do

wniosku informacji o zatrudnieniu w Elektrowni "R.", gdyż fakt tego zatrudnienia nie

miał żadnego wpływu na uprawnienia do górniczej emerytury.

W skardze kasacyjnej organ rentowy podniósł naruszenie prawa materialnego,

a w szczególności: 1/ art. 49 ust. 1 pkt. 3 ustawy o emeryturach i rentach przez

błędną wykładnię i niewłaściwe zastosowanie polegające na uznaniu, że

ubezpieczony nabył prawo do emerytury górniczej z tytułu zatrudnienia w Kopalni

Węgla Kamiennego "C.", a świadczenie emerytalne powinno być wypłacane za

okres od dnia 2 kwietnia 1999 r. do dnia 30 czerwca 2000 r. pomimo

nierozwiązania stosunku pracy i kontynuowania zatrudnienia u innego pracodawcy,

jakim była „Elektrownia R.”, 2/ art. 138 ust. 1 i ust. 2 pkt 1 ustawy o emeryturach i

rentach przez błędną jego wykładnię i niewłaściwe zastosowanie polegające na

przyjęciu, że świadczenie emerytalne w kwocie 21.496,90 zł wypłacone przez

organ rentowy ubezpieczonemu nie stanowiło świadczenia nienależnego i nie

podlega zwrotowi. Jako okoliczności uzasadniające przyjęcie skargi do rozpoznania

skarżący wskazał oczywistą jej zasadność spowodowaną rażącym naruszeniem

przepisów prawa

oraz pozostawaniem w sprzeczności z uchwałą

Sądu

Najwyższego z dnia 10 listopada 2004 r., II UZP 9/04, że ubezpieczony

przechodząc na emeryturę nie miał obowiązku rozwiązania stosunku pracy

łączącego go ze wszystkimi pracodawcami. Ponadto w sprawie istnieje potrzeba

wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości oraz wywołujących

rozbieżności w orzecznictwie sądów, a w szczególności, czy pracownik

przechodzący na emeryturę z tytułu zatrudnienia u jednego z pracodawców ma

obowiązek rozwiązania stosunku pracy u tego pracodawcy oraz stosunku pracy

łączącego go z innymi pracodawcami. Zdaniem skarżącego, w świetle art. 49 ust. 1

pkt 3 ustawy, który jako jeden z warunków uzyskania emerytury górniczej wskazuje

na konieczność rozwiązania każdego stosunku pracy, także zatrudnienia u innego

pracodawcy niż tego, od którego nastąpiło przejście na emeryturę. W podobnych

sprawach wielokrotnie wypowiadał się Sąd Najwyższy, w tym w uchwale z dnia 10

listopada 2004 r., II UZP 9/04, w której stwierdził, że prawo do emerytury ulega

zawieszeniu, jeżeli emeryt nie rozwiąże wszystkich stosunków pracy, w których

pozostawał bezpośrednio przed dniem nabycia prawa do emerytury. Według Sądu

Najwyższego, użycie przez ustawodawcę terminu „pracodawca" w liczbie

pojedynczej nie jest równoznaczne z ograniczeniem zatrudnienia tylko do jednego

pracodawcy, lecz powinno być odnoszone do wszystkich stosunków pracy

kontynuowanych przez emeryta po dniu nabycia prawa do emerytury. Zdaniem

skarżącego, w celu uniknięcia zawieszenia prawa do emerytury emeryt powinien

rozwiązać wszystkie stosunki pracy, wiążące go ze wszystkimi pracodawcami, u

których pozostawał w zatrudnieniu bezpośrednio przed dniem nabycia prawa do

emerytury, niezależnie od tego, czy do podstawy wymiaru emerytury przyjęto

zarobki od wszystkich, czy też tylko od jednego z pracodawców. Pracownik, który

osiągnął wiek emerytalny może wybrać status emeryta lub zachować status

pracowniczy, pomimo nabycia prawa do emerytury. Nie można jednak łączyć bez

ograniczeń obu tych statusów, a co za tym idzie otrzymywać równocześnie

świadczenia z tytułu utraty zdolności do dotychczasowej pracy (wiek emerytalny

jest konwencjonalnym wiekiem utraty zdolności do zarobkowania własną pracą) i z

tytułu kontynuowania innego zatrudnienia. Z powołanego przepisu ustawy nie tyle

wynika obowiązek rozwiązania stosunku pracy przez pracownika, który nabył prawo

do emerytury, ile obowiązek dokonania przez niego wyboru pomiędzy statusem

pracownika a statusem emeryta. Na tych podstawach skarżący wniósł o uchylenie

zaskarżonego wyroku i przekazanie sprawy Sądowi Apelacyjnemu do ponownego

rozpatrzenia albo o uchylenie zaskarżonego wyroku i orzeczenie co do istoty

sprawy.

W odpowiedzi na skargę kasacyjną ubezpieczony wniósł o odmowę przyjęcia

skargi do rozpoznania, ewentualnie o jej oddalenie, ponieważ w sprawie nie istnieje

potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości, a w

szczególności potrzeba wykładni art. 49 ust.1 pkt 3 ustawy o emeryturach i rentach.

Z ustaleń Sądu Apelacyjnego wynika, że słuszne jest stanowisko Sądu

Okręgowego, że wymienione w art. 49 ustawy z rentowej prawo do emerytury

górniczej przysługuje w warunkach tam wymienionych, przy czym wspomniane tam

rozwiązanie stosunku pracy dotyczy pracy górniczej, od której należy prawo do

górniczej emerytury, a nie jakiejkolwiek innej wykonywanej dodatkowo. Przepis

został zamieszczony w rozdziale trzecim ustawy i reguluje prawo do górniczej

emerytury, zaś w punkcie 1 ust. 3 stanowi o rozwiązaniu stosunku pracy, a więc

pracy górniczej, a nie jakiejkolwiek innej pracy. Skarga kasacyjna dotyczy

natomiast rozwiązania innego stosunku pracy z Elektrownią '”R.", a więc nie

dotyczy stosunku pracy związanego z nabyciem prawa do emerytury, który został,

co jest bezsporne, rozwiązany. W ocenie ubezpieczonego, w sprawie nie zachodzą

również okoliczności z art. 138 ustawy rentowej, albowiem świadczenia nie były

nienależne. Nie ma żadnych podstaw do twierdzenia, że składając wniosek o

przyznanie emerytury ubezpieczony zataił fakt, że jednocześnie kontynuował

zatrudnienie u innego pracodawcy. Przeczy temu chociażby fakt, że w dniu 7

kwietnia 2000 r. ubezpieczony przedłożył zaświadczenie o zatrudnieniu go w

Elektrowni „R”.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje.

Rozpoznanie skargi kasacyjnej następuje w granicach zaskarżenia oraz w

granicach podstaw (art. 39813 k.p.c.), które zostały ograniczone do zarzutów

oczywistego naruszenia art. 49 ust. 1 pkt 3 oraz art. 138 ust. 1 i ust. 2 pkt 1 ustawy

o emeryturach i rentach. Równocześnie w uzasadnieniu wniesionej skargi organ

rentowy odwołał się do uchwały składu siedmiu sędziów Sąd Najwyższy z dnia 10

listopada 2004 r., II UZP 9/04, w której przyjęto, że prawo do emerytury ulega

zawieszeniu, jeżeli emeryt nie rozwiąże wszystkich stosunków pracy, w których

pozostawał bezpośrednio przed dniem nabycia prawa do emerytury (art. 103 ust.

2a ustawy o emeryturach i rentach), tyle że w skardze kasacyjnej w ogóle nie został

postawiony zarzut naruszenia tego przepisu, a Sąd Najwyższy nie ma możliwości

wyręczania czy uzupełniania skarżącego w prawidłowym wskazaniu (nazwaniu) i

uzasadnieniu podstaw prawnych skargi kasacyjnej.

W takim stanie związania wskazanymi podstawami skargi kasacyjnej, Sąd

Najwyższy uznał za oczywiście chybiony zarzut naruszenia art. 49 ust. 1 pkt 3

ustawy o emeryturach i rentach, z którego wynika obowiązek rozwiązania

górniczego stosunku pracy w celu nabycia prawa do emerytury górniczej i taki

warunek ubezpieczony niewątpliwie spełnił.

Równocześnie nabyta górnicza emerytura podlegała zawieszeniu z uwagi na

nierozwiązanie przez ubezpieczonego każdego stosunku pracy, w którym

bezpośrednio pozostawał przed nabyciem górniczej emerytury (art. 103 ust. 2a

ustawy o emeryturach i rentach), tyle że skarżący organ rentowy, mając o tym

fakcie informację od ubezpieczonego, nie zawiesił mu prawa do emerytury,

przyznając w odpowiedzi na odwołanie, że „błędem tut. Oddziału było to, że będąc

w posiadaniu powyższego zaświadczenia nie zmienił decyzji przyznającej prawo do

świadczenia, a jedynie decyzją z dnia 28.04.2000 r. dokonał korekty stażu pracy”, a

„(…) następnie zgodnie z art. 103 pkt 2A ustawy (…) decyzją z dnia 9.02.2001 r.

wstrzymał wypłatę świadczenia, by po nadesłaniu świadectwa pracy wznowić jego

wypłatę od 1.03.2001 r.”.

W dalszej kolejności organ rentowy wydawał kolejne zamienne decyzje, ale

ostatecznie Sąd pierwszej instancji wyrokiem z dnia 10 czerwca 2003 r. zmienił

decyzję z dnia 28 listopada 2002 r. w ten sposób, że zobowiązał ubezpieczonego

do zwrotu na rzecz organu rentowego nienależnie pobranego świadczenia w

kwocie 3.480,54 zł, zamiast żądanej w decyzji kwoty 21.496,90 zł. W uzasadnieniu

tego orzeczenia Sąd Okręgowy argumentował, iż organ rentowy, który niespornie

był w posiadaniu informacji o kontynuowaniu przez ubezpieczonego zatrudnienia w

Elektrowni „R.”, tj. w okolicznościach powodujących zawieszenie emerytury z mocy

art. 103 ust. 2a ustawy, był uprawniony do żądania zwrotu nienależnie wypłaconej

emerytury górniczej maksymalnie za okres 12 miesięcy (art. 138 ust. 4 ustawy o

emeryturach i rentach), natomiast w pozostałym zakresie wypłacone kwoty

emerytury nie stanowiły „świadczenia nienależnego w rozumieniu art. 49 i 138

ustawy powołanej wyżej wobec braku ustawowych przesłanek nienależności”.

Stanowisko takie zaakceptował Sąd Apelacyjny w zaskarżonym wyroku.

Natomiast w skardze kasacyjnej organ rentowy nie uzasadnił zarzutu

„oczywistego” naruszenia art. 138 ust. 1 i ust. 2 pkt 1 ustawy o emeryturach i

rentach, a jedynie odwołał się do powołanej wyżej uchwały składu siedmiu sędziów

Sądu Najwyższego, wydanej na gruncie art. 103 ust. 2a tej ustawy, który to przepis

nie został objęty, tj. wymieniony w skardze kasacyjnej, przeto nie mieścił się w

granicach podstaw skargi i usuwał się spod weryfikacji kasacyjnej. Dodatkowo

skarżący organ rentowy nie wskazał jakichkolwiek okoliczności, które mogłyby

uzasadnić zarzut naruszenia art. 138 ust. 1 i ust. 2 pkt 1 ustawy, a z których

wynikałoby, iż konkretne wydawane decyzje w sprawie emerytury górniczej

ubezpieczonego zawierały pouczenia o treści art. 103 ust. 2a ustawy o emeryturach

i rentach. Nie jest obowiązkiem najwyższej instancji sądowej wyręczanie

skarżącego w prawidłowym wskazaniu istotnych podstaw kasacyjnych oraz ich

uzasadnienia. W konsekwencji Sąd Najwyższy stwierdził brak jakiegokolwiek

uzasadnienia wyartykułowanej podstawy kasacyjnej - art. 138 ust. 1 i ust. 2 pkt 1 tej

ustawy, co w postępowaniu kasacyjnym wykluczało możliwość i potrzebę dalszego

szczegółowego odnoszenia się do kwestii nienależnie pobranych świadczeń

emerytalnych w rozumieniu tego przepisu. Ponadto posiadanie przez pozwanego

informacji

od

ubezpieczonego

o

kontynuowaniu

innego

zatrudnienia

po

uzyskaniu prawa do górniczej emerytury, tj. zawiadomienia o okoliczności

powodującej

zawieszenie

prawa

do

nabytego

świadczenia,

i

tak

wykluczało zasadność zwrotu nienależnie pobranego świadczenia ponad kwotę

wynikającą z wyroku Sądu pierwszej instancji, tj. za okres dłuższy niż 12 miesięcy

(art. 138 ust. 4 ustawy).

Warto także sygnalizować, że w judykaturze Sądu Najwyższego przyjmuje się,

iż emerytura pobrana przez pracownika kontynuującego zatrudnienie nie jest

świadczeniem nienależnym w rozumieniu art. 138 ust. 2 pkt 1 ustawy o

emeryturach i rentach, jeżeli decyzja przyznająca to świadczenie nie zawierała

pouczenia o treści art. 103 ust. 2a tej ustawy ( por. wyrok z dnia 11 stycznia 2005

r., I UK 136/04, OSNP 2006 nr 16, poz. 252), a świadczeniobiorca nie ma

obowiązku zwrotu nienależnie pobranego świadczenia, choćby z innych źródeł

mógł powziąć wiadomość o takich okolicznościach (por. wyrok z dnia 17 lutego

2005 r., II UK 440/03, OSNP 2005 nr 18, poz. 291).

Mając powyższe na uwadze Sąd Najwyższy oddalił niemającą uzasadnionych

podstaw prawnych skargę kasacyjną w zgodzie z art. 39814 k.p.c.