Legislator Case Law & Legislation
I UK 3/18 AI generated

I UK 3/18 · Sąd Najwyższy

Case Number I UK 3/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome wyrok

Legislator summary

AI generated

Wyrokiem z dnia 11 lipca 2017 r. Sąd Apelacyjny w […] Wydział III Pracy i Ubezpieczeń Społecznych oddalił apelację Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Oddział w C. od wyroku Sądu Okręgowego w C. z dnia 12 kwietnia 2017 r., którym zmieniono decyzję organu rentowego i przyznano M. R. prawo do emerytury pomostowej od dnia 1 sierpnia 2016 r. Ustalił, że ubezpieczony nie spełnił warunków określonych w art. 4 ustawy z dnia 19 grudnia 2008 r. o emeryturach pomostowych (jednolity tekst: Dz.U. z 2018 r., poz. 1924; dalej „ustawa”), gdyż po dniu 31 grudnia 2008 r. nie wykonywał pracy w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3 tej ustawy, natomiast niewątpliwie spełnił warunki określone w art. 49 pkt 1 ustawy.

Legislator headnote

AI generated

art. 102 k.p.c; I UK 3/18 · Sąd Najwyższy: Stosownie do art. 49 pkt 2 ustawy o emeryturach pomostowych prawo do emerytury pomostowej przysługuje pracownikowi z którym nastąpiło rozwiązanie stosunku pracy (art. 4 pkt 7 ustawy), nie budzi więc wątpliwości, że prawo do emerytury pomostowej powstaje najwcześniej w dniu rozwiązania stosunku pracy i nie przysługuje przed spełnieniem tego warunku. Specyfika tej przesłanki sprawia, że jej weryfikacja jest częstokroć możliwa dopiero po potwierdzeniu spełnienia innych warunków nabycia emerytury pomostowej. Z tego powodu organ rentowy, kwestionując np. spełnienie warunku stażu ubezpieczeniowego, wydaje decyzję o braku prawa o świadczenia bez weryfikacji innych przesłanek – w tym ustalenia daty rozwiązania umowy o pracę.

Keywords

AI generated
effective date delayed asylum application reapplication for disability pension social security litigation late notice of dismissal acquisition of pension rights

Cited Legislation

AI generated
art. 102 k.p.c
Niedostrzeżenie tego błędu uzasadnia stwierdzenie, że wyrok Sądu Apelacyjnego w sposób oczywisty uchybia wymienionym w skardze przepisom ustawy o emeryturach pomostowych.Uwzględniając to, Sąd Najwyższy orzekł jak w sentencji (39816 k.p.c.), o kosztach postępowania postanawiając na podstawie art. 102 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I UK 3/18 WYROKW IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 26 marca 2019 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Dawid Miąsik (przewodniczący)‎SSN Beata Gudowska (sprawozdawca)‎SSN Piotr Prusinowski w sprawie z odwołania M. R.‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w C.‎o emeryturę pomostową,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 26 marca 2019 r.,‎skargi kasacyjnej organu rentowego od wyroku Sądu Apelacyjnego w […]‎z dnia 11 lipca 2017 r., sygn. akt III AUa […], uchyla zaskarżony wyrok i zmienia wyrok Sądu Okręgowego w C. z dnia 12 kwietnia 2017 r., IV U […] w ten sposób, że przyznaje M. R. prawo do emerytury pomostowej od dnia 21 września 2016 r.

UZASADNIENIE

Wyrokiem z dnia 11 lipca 2017 r. Sąd Apelacyjny w […] Wydział III Pracy i Ubezpieczeń Społecznych oddalił apelację Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Oddział w C. od wyroku Sądu Okręgowego w C. z dnia 12 kwietnia 2017 r., którym zmieniono decyzję organu rentowego i przyznano M. R. prawo do emerytury pomostowej od dnia 1 sierpnia 2016 r. Ustalił, że ubezpieczony nie spełnił warunków określonych w art. 4 ustawy z dnia 19 grudnia 2008 r. o emeryturach pomostowych (jednolity tekst: Dz.U. z 2018 r., poz. 1924; dalej „ustawa”), gdyż po dniu 31 grudnia 2008 r. nie wykonywał pracy w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3 tej ustawy, natomiast niewątpliwie spełnił warunki określone w art. 49 pkt 1 ustawy.

Wykazał również spełnienie przesłanek przewidzianych w art. 4 pkt 1, 3-5 i 7, ukończył bowiem 60 lat, legitymuje się ponad 25-letnim okresem składkowym i nieskładkowym przed dniem 1 stycznia 1999 r. oraz przez 25 lat i 25 dni wykonywał pracę w szczególnych warunkach w rozumieniu art. 32 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (jednolity tekst: Dz.U. z 2018 r., poz. 1270) oraz rozwiązano z nim stosunek pracy.Organ rentowy, odnosząc się w skardze kasacyjnej do części wyroku Sądu Apelacyjnego określającej datę przyznania świadczenia na dzień 1 sierpnia 2016 r., zarzucił naruszenie art. 15 ust. 1 oraz art. 49 w związku z art. 4 pkt 7 ustawy emeryturach pomostowych przez ich niewłaściwe zastosowanie w stanie faktycznym, w którym ubezpieczony nieprzerwanie od dnia 1 sierpnia 1986 r. do dnia 20 września 2016 r. pozostawał w stosunku pracy.

W związku z tym wniósł o uchylenie zaskarżonego wyroku w tej części i orzeczenie co do istoty sprawy przez przyznanie ubezpieczonemu prawa do emerytury od dnia 21 września 2016 r. oraz o zasądzenie kosztów zastępstwa procesowego przed Sądem Najwyższym.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Stosownie do art. 49 pkt 2 ustawy o emeryturach pomostowych prawo do emerytury pomostowej przysługuje pracownikowi z którym nastąpiło rozwiązanie stosunku pracy (art. 4 pkt 7 ustawy), nie budzi więc wątpliwości, że prawo do emerytury pomostowej powstaje najwcześniej w dniu rozwiązania stosunku pracy i nie przysługuje przed spełnieniem tego warunku. Specyfika tej przesłanki sprawia, że jej weryfikacja jest częstokroć możliwa dopiero po potwierdzeniu spełnienia innych warunków nabycia emerytury pomostowej. Z tego powodu organ rentowy, kwestionując np. spełnienie warunku stażu ubezpieczeniowego, wydaje decyzję o braku prawa o świadczenia bez weryfikacji innych przesłanek – w tym ustalenia daty rozwiązania umowy o pracę.

W razie kontroli odwoławczej od decyzji w przedmiocie odmowy prawa do świadczenia, sąd ma obowiązek weryfikacji wszystkich warunków nabycia prawa oraz chwili ich spełnienia (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 20 maja 2014 r., I UK 421/13, niepubl.).W sprawie objętej skargą kasacyjną organ rentowy kwestionował staż pracy w warunkach szczególnych. Sąd pierwszej instancji, uznawszy ten warunek za spełniony, ustalił prawo do emerytury pomostowej od dnia 1 sierpnia 2016 r., pomijając niesporny fakt zatrudnienia ubezpieczonego na podstawie umowy o pracę w pełnym wymiarze czasu pracy do dnia 20 września 2016 r.

Oznacza to, że prawo do emerytury pomostowej mógł on nabyć nie wcześniej niż w dniu 21 września 2016 r. Ustalenie tego faktu należało do Sądu pierwszej instancji, a przed Sądem drugiej instancji błąd powinien zostać wyeliminowany. Niedostrzeżenie tego błędu uzasadnia stwierdzenie, że wyrok Sądu Apelacyjnego w sposób oczywisty uchybia wymienionym w skardze przepisom ustawy o emeryturach pomostowych.Uwzględniając to, Sąd Najwyższy orzekł jak w sentencji (39816 k.p.c.), o kosztach postępowania postanawiając na podstawie art. 102 k.p.c.