Legislator Case Law & Legislation
I UK 292/17 AI generated

I UK 292/17 · Sąd Najwyższy

Case Number I UK 292/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Wyrokiem z dnia 8 lutego 2017 r. Sąd Apelacyjny w […], Wydział III Pracy i Ubezpieczeń Społecznych oddalił apelację D. K. od wyroku Sądu Okręgowego - Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w C. z dnia 6 kwietnia 2016 r., którym oddalono jej odwołanie od decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w przedmiocie odmowy prawa do renty rodzinnej z ubezpieczenia społecznego rolników. Sąd drugiej instancji oddalił apelację na podstawie art. 29 ust. 1 ustawy z 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (jednolity tekst:

Legislator headnote

AI generated

art. 365 § 1 k.p.c, art. 3899 § 1 pkt 4 k.p.c, art. 3989 § 1 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c, art. 3989 § 2 k.p.c; I UK 292/17 · Sąd Najwyższy: Dz.U. z 2017 r., poz. 2336) w związku z art. 70 ust. 3 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (jednolity tekst: Dz.U. z 2016 r., poz. 887; dalej „ustawa o emeryturach i rentach) po ustaleniu, że małżonkowie D. i B. K. nie pozostawali we wspólności małżeńskiej i od 20 lat przed śmiercią męża nie istniała między nimi więź materialna i duchowa. Ubezpieczona opuściła męża i dwóch synów, wyprowadzając się do matki, a następnie do konkubenta, z którym deklarowała pozostawanie w nieformalnym związku.

Keywords

AI generated
couples' disability pension living separate and apart reverse family reunification existing family unit siblings' pension deficit of the marital property

Cited Legislation

AI generated
art. 365 § 1 k.p.c
23, 31, 56, 58, 60, 63 i 130 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego oraz art. 365 § 1 k.p.c.Wnosząc o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania, skarżąca wskazała na przyczynę kasacyjną ujętą w art.
art. 3899 § 1 pkt 4 k.p.c
365 § 1 k.p.c.Wnosząc o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania, skarżąca wskazała na przyczynę kasacyjną ujętą w art. 3899 § 1 pkt 4 k.p.c., posługując się zarzutem nieprawidłowej wykładni art.
art. 3989 § 1 k.p.c
Powołanie się na przesłankę z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.
art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c
Powołanie się na przesłankę z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.
art. 3989 § 2 k.p.c
Powołanie się na przesłankę z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I UK 292/17 POSTANOWIENIE Dnia 24 kwietnia 2018 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Beata Gudowska w sprawie z odwołania D. K.‎przeciwko Prezesowi Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego‎o prawo do renty rodzinnej z ubezpieczenia społecznego rolników,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 24 kwietnia 2018 r.,‎skargi kasacyjnej ubezpieczonej od wyroku Sądu Apelacyjnego w […]‎z dnia 8 lutego 2017 r., sygn. akt III AUa […], 1. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, 2. przyznaje adwokatowi J. J. od Skarbu Państwa - Sądu Apelacyjnego w […] kwotę 120 zł (sto dwadzieścia) powiększoną o bieżącą stawkę podatku od towarów i usług tytułem kosztów pomocy prawnej świadczonej z urzędu.

UZASADNIENIE

Wyrokiem z dnia 8 lutego 2017 r. Sąd Apelacyjny w […], Wydział III Pracy i Ubezpieczeń Społecznych oddalił apelację D. K. od wyroku Sądu Okręgowego - Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w C. z dnia 6 kwietnia 2016 r., którym oddalono jej odwołanie od decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w przedmiocie odmowy prawa do renty rodzinnej z ubezpieczenia społecznego rolników. Sąd drugiej instancji oddalił apelację na podstawie art. 29 ust. 1 ustawy z 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (jednolity tekst:

Dz.U. z 2017 r., poz. 2336) w związku z art. 70 ust. 3 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (jednolity tekst: Dz.U. z 2016 r., poz. 887; dalej „ustawa o emeryturach i rentach) po ustaleniu, że małżonkowie D. i B. K. nie pozostawali we wspólności małżeńskiej i od 20 lat przed śmiercią męża nie istniała między nimi więź materialna i duchowa. Ubezpieczona opuściła męża i dwóch synów, wyprowadzając się do matki, a następnie do konkubenta, z którym deklarowała pozostawanie w nieformalnym związku.

Skarga kasacyjna ubezpieczonej została oparta na podstawie naruszenia art. 29 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników, art. 70 ust. 3 ustawy o emeryturach i rentach, art. 23, 31, 56, 58, 60, 63 i 130 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego oraz art. 365 § 1 k.p.c.Wnosząc o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania, skarżąca wskazała na przyczynę kasacyjną ujętą w art. 3899 § 1 pkt 4 k.p.c., posługując się zarzutem nieprawidłowej wykładni art. 70 ust 3 ustawy o emeryturach i rentach, opartym na stwierdzeniu, że z przepisu tego nie wynika wykluczenie uprawnienia do renty rodzinnej małżonki niepozostającej w pożyciu z mężem.

Przeciwnie, zgodnie z tym przepisem, „małżonka rozwiedziona lub wdowa, która do dnia śmierci męża nie pozostawała z nim we wspólności małżeńskiej, ma prawo do renty rodzinnej, jeżeli oprócz spełnienia warunków określonych w ust. 1 lub 2 miała w dniu śmierci męża prawo do alimentów z jego strony ustalone wyrokiem lub ugodą sądową”. Przedstawiła, że na podstawie wyroku Trybunału Konstytucyjnego z dnia 13 maja 2014 r., sygn. akt SK 61/13 (Dz.U. z 2014 r., poz. 683) przepis ten utracił moc z dniem 26 maja 2014 r.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Zgodnie z art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, jeżeli istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, jeżeli zachodzi nieważność postępowania lub jeżeli skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona.Skarga jest oczywiście uzasadniona, jeżeli bez wątpliwości nastąpiły podnoszone w niej uchybienia lub gdy jest pewne, że miały one wpływ na treść zaskarżonego orzeczenia albo też podniesione zarzuty oczywiście uzasadniają wniesioną skargę.

Powołanie się na przesłankę z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. wymaga zatem wykazania kwalifikowanej postaci naruszenia przepisów, widocznej prima facie, mającej - przy wykorzystaniu podstawowej wiedzy prawniczej - charakter oczywisty (por. np. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 5 października 2007 r., III CSK 216/07, niepubl.).Bez potrzeby głębszej analizy oraz szczegółowych rozważań jest jasne, że podstawa kasacyjna nie uzasadnia uwzględnienia skargi, a uzasadnienie wniosku ubezpieczonej o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania nie daje podstaw do jej oceny jako oczywiście uzasadnionej.Uwzględniając to, Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania (art. 3989 § 2 k.p.c.), przyznawszy pełnomocnikowi skarżącej koszty pomocy prawnej świadczonej z urzędu.