Legislator Case Law & Legislation
I UK 291/17 AI generated

I UK 291/17 · Sąd Najwyższy

Case Number I UK 291/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Wyrokiem z dnia 14 grudnia 2016 r. Sąd Apelacyjny w […], Wydział III Pracy i Ubezpieczeń Społecznych oddalił apelację ubezpieczonego K. S. od wyroku Sądu Okręgowego w K. z dnia 19 maja 2015 r., którym oddalono jego odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Oddział w S. z dnia 8 lipca 2014 r. w przedmiocie odmowy prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy.Sąd drugiej instancji oparł ustalenia na podstawie uzupełniającej opinii biegłego neurologa, wobec których przyjął brak związku czasowego stwierdzonej częściowej niezdolności do pracy z powodu padaczki z okresami wykonywania zatrudnienia i niespełnienie warunku przewidzianego w art. 57 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (jednolity tekst:

Legislator headnote

AI generated

art. 3989 § 1 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c, art. 390 k.p.c, art. 3989 § 2 k.p.c; I UK 291/17 · Sąd Najwyższy: Dz.U. z 2016 r., poz. 887).Skarga kasacyjna ubezpieczonego została oparta na podstawie naruszenia prawa materialnego przez błędną wykładnię i niewłaściwe zastosowanie art. 12 ust. 2 ustawy o emeryturach i rentach i uznanie, że za osobę całkowicie niezdolną do pracy można uznać jedynie taką, która nie może wykonywać jakiejkolwiek pracy, bez uwzględnienia okoliczności, iż określenie „jakakolwiek praca” nie obejmuje pracy wykonywanej w ramach konieczności stworzenia warunków specjalnych na danym stanowisku w celu jego przystosowania dla takiej osoby.

Keywords

AI generated
adapted work capacity permanent earning incapacity psychological incapacity compensable work loss occupational disability pension reapplication for disability pension

Cited Legislation

AI generated
art. 3989 § 1 k.p.c
We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania, zgłoszonym z powołaniem się na art. 3989 § 1 pkt 1 i 4 k.p.c., skarżący wskazał na występowanie istotnego zagadnienia prawnego polegającego na ustaleniu, czy określenie „jakakolwiek praca” wyrażone w art.
art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c
We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania, zgłoszonym z powołaniem się na art. 3989 § 1 pkt 1 i 4 k.p.c., skarżący wskazał na występowanie istotnego zagadnienia prawnego polegającego na ustaleniu, czy określenie „jakakolwiek praca” wyrażone w art.
art. 390 k.p.c
Nie spełnił wymagania przedstawienia wywodu prawnego w tej kwestii, zbliżonego do takiego, jaki przyjęty jest przy przedstawieniu zagadnienia prawnego przez sąd drugiej instancji na podstawie art. 390 k.p.c.
art. 3989 § 2 k.p.c
10).Ze względu na to, Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania (art. 3989 § 2 k.p.c.), przyznawszy pełnomocnikowi skarżącego koszty pomocy prawnej świadczonej z urzędu.

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I UK 291/17 POSTANOWIENIE Dnia 24 kwietnia 2018 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Beata Gudowska w sprawie z odwołania K. S.‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w S.‎o prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 24 kwietnia 2018 r.,‎skargi kasacyjnej ubezpieczonego od wyroku Sądu Apelacyjnego w […]‎z dnia 14 grudnia 2016 r., sygn. akt III AUa […], 1. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania,‎2. przyznaje adwokat S. D., Kancelaria [….] w K. od Skarbu Państwa - Sądu Apelacyjnego w […] kwotę 120 zł (sto dwadzieścia) powiększoną o bieżącą stawkę podatku od towarów i usług tytułem kosztów pomocy prawnej świadczonej z urzędu.

UZASADNIENIE

Wyrokiem z dnia 14 grudnia 2016 r. Sąd Apelacyjny w […], Wydział III Pracy i Ubezpieczeń Społecznych oddalił apelację ubezpieczonego K. S. od wyroku Sądu Okręgowego w K. z dnia 19 maja 2015 r., którym oddalono jego odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Oddział w S. z dnia 8 lipca 2014 r. w przedmiocie odmowy prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy.Sąd drugiej instancji oparł ustalenia na podstawie uzupełniającej opinii biegłego neurologa, wobec których przyjął brak związku czasowego stwierdzonej częściowej niezdolności do pracy z powodu padaczki z okresami wykonywania zatrudnienia i niespełnienie warunku przewidzianego w art. 57 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (jednolity tekst:

Dz.U. z 2016 r., poz. 887).Skarga kasacyjna ubezpieczonego została oparta na podstawie naruszenia prawa materialnego przez błędną wykładnię i niewłaściwe zastosowanie art. 12 ust. 2 ustawy o emeryturach i rentach i uznanie, że za osobę całkowicie niezdolną do pracy można uznać jedynie taką, która nie może wykonywać jakiejkolwiek pracy, bez uwzględnienia okoliczności, iż określenie „jakakolwiek praca” nie obejmuje pracy wykonywanej w ramach konieczności stworzenia warunków specjalnych na danym stanowisku w celu jego przystosowania dla takiej osoby.

We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania, zgłoszonym z powołaniem się na art. 3989 § 1 pkt 1 i 4 k.p.c., skarżący wskazał na występowanie istotnego zagadnienia prawnego polegającego na ustaleniu, czy określenie „jakakolwiek praca” wyrażone w art. 12 ust. 2 ustawy o emeryturach i rentach oznacza także pracę, dla której należy stworzyć specjalne warunki dla osoby o stwierdzonej niezdolności do pracy, czy też - jak to wynika z wykładni wskazanego przepisu - oznacza to jedynie pracę wykonywaną na zasadach niewymagających stworzenia specjalnych warunków i dostosowywania stanowiska pracy do upośledzenia funkcji życiowych pracownika.

Oczywista zasadność skargi miała zaś wynikać z niedokonania przez Sąd Apelacyjny wszechstronnej wykładni art. 12 ust. 2 ustawy o emeryturach i rentach i przyjęcia nazbyt wąskiego kryterium uznania osoby za całkowicie niezdolną do pracy.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Zgodnie z art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, jeżeli istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, jeżeli zachodzi nieważność postępowania lub jeżeli skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona.W uzasadnieniu wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania, opartego na przyczynie przewidzianej w art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c., skarżący nie wykazał istnienia poważnych i dotychczas nierozstrzygniętych wątpliwości interpretacyjnych zwrotu „jakakolwiek praca” ujętego w art. 12 ust. 2 ustawy o emeryturach i rentach.

Nie spełnił wymagania przedstawienia wywodu prawnego w tej kwestii, zbliżonego do takiego, jaki przyjęty jest przy przedstawieniu zagadnienia prawnego przez sąd drugiej instancji na podstawie art. 390 k.p.c. (por. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 9 maja 2006 r., V CSK 75/06, niepubl.). Ostatecznie nie wykazał, że przedstawione przez niego zagadnienie istnieje jako zagadnienia prawne jeszcze nierozstrzygnięte lub wywołujące rozbieżności w orzecznictwie. Przedmiotem wniosku nie jest zresztą zagadnienie prawne „występujące w sprawie” i mające znaczenie dla jej rozstrzygnięcia (por. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 13 lipca 2007 r., III CSK 180/07, niepubl., z dnia 26 września 2005 r., II PK 98/05, OSNP 2006 nr 15-16, poz. 243 i z dnia 22 lutego 2007 r., I KZ 2/06, OSNP 2008 nr 7-8, poz. 118).

Przesłanka nabycia prawa do renty, określona w art. 57 ust. 1 pkt 3 ustawy o emeryturach i rentach, jest spełniona przez osobę częściowo niezdolną do pracy przed podjęciem zatrudnienia, a wykonującą pracę zgodnie z jej możliwościami zdrowotnymi, w razie pogorszenia się jej stanu zdrowia w stopniu, który uniemożliwia wykonywanie dotychczasowej pracy (por. uchwałę z dnia 12 czerwca 1984 r., III UZP 24/84, OSNCP 1985 nr 1, poz. 6, wyrok z dnia 28 września 1994 r., II URN 30/94, OSNAPiUS 1994 nr 11, poz. 182, wyrok z dnia 6 marca 1996 r., II URN 3/96, OSNAPiUS 1996 nr 18, poz. 277, wyrok z dnia 19 lutego 2002 r., II UKN 115/01, OSNP 2003 nr 24, poz. 598, wyrok z dnia 8 stycznia 2007 r., I UK 228/06 oraz wyrok z dnia 6 sierpnia 2014 r., II UK 513/13, OSNP 2016 nr 1, poz. 10).Ze względu na to, Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania (art. 3989 § 2 k.p.c.), przyznawszy pełnomocnikowi skarżącego koszty pomocy prawnej świadczonej z urzędu.