Legislator Case Law & Legislation
I UK 270/19 AI generated

I UK 270/19 · Sąd Najwyższy

Case Number I UK 270/19
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Sąd Okręgowy w K. wyrokiem z dnia 22 listopada 2018 r. zmienił wyrok Sądu Rejonowego w K. z dnia 29 grudnia 2017 r. w punkcie I i oddalił odwołanie M. J. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w K. z dnia 20 marca 2017 r.Przedmiotem sprawy było pozbawienie ubezpieczonej prawa do zasiłku chorobowego z uwagi na wykonywanie w okresie choroby pracy zarobkowej. Sąd odwoławczy stanął na stanowisku, że podpisywanie przez ubezpieczoną faktur związanych z prowadzona działalnością gospodarczą stanowią pracę zarobkową w rozumieniu art. 17 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (obecnie jednolity tekst:

Legislator headnote

AI generated

art. 5 k.c, art. 382 k.p.c, art. 3989 § 1 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c, art. 3989 § 2 k.p.c; I UK 270/19 · Sąd Najwyższy: Dz.U. z 2019 r., poz. 645 – dalej jako ustawa zasiłkowa). Skargę kasacyjną wniosła M. J. , zarzuciła orzeczeniu naruszenie art. 17 ust. 1 zasiłkowej i art. 84 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych oraz art. 5 k.c., a także art. 382 k.p.c.Uzasadniając wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania skarżąca wskazała, że Sąd Okręgowy wydając zaskarżony wyrok dopuścił się naruszenia prawa materialnego i procesowego, co skutkowało naruszeniem słusznego interesu prawnego i materialnego ubezpieczonej.

Keywords

AI generated
concept of occupational disease sick pay insurance benefits medically certified work incapacity admission to health insurance practice occupational disability pension employment subject to social contributions

Cited Legislation

AI generated
art. 5 k.c
o systemie ubezpieczeń społecznych oraz art. 5 k.c., a także art.
art. 382 k.p.c
5 k.c., a także art. 382 k.p.c.Uzasadniając wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania skarżąca wskazała, że Sąd Okręgowy wydając zaskarżony wyrok dopuścił się naruszenia prawa materialnego i procesowego, co skutkowało naruszeniem słusznego interesu prawnego i materialnego ubezpieczonej.
art. 3989 § 1 k.p.c
Skarga kasacyjna nie może zostać przyjęta do rozpoznania.W myśl art. 3989 § 1 k.p.c.
art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c
Skarżąca nie wyjaśniła na czym ma polegać ziszczenie się przesłanki z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.
art. 3989 § 2 k.p.c
Konkluzja ta dotyczy również pozostałych podstaw prawnych zaskarżenia.Dlatego na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I UK 270/19 POSTANOWIENIE Dnia 14 maja 2020 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Piotr Prusinowski w sprawie z odwołania M. J.‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w K.‎o zwrot zasiłku chorobowego i zasiłku opiekuńczego,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 14 maja 2020 r.,‎skargi kasacyjnej ubezpieczonej od wyroku Sądu Okręgowego - Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w K. ‎z dnia 22 listopada 2018 r., sygn. akt V Ua (…), odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

UZASADNIENIE

Sąd Okręgowy w K. wyrokiem z dnia 22 listopada 2018 r. zmienił wyrok Sądu Rejonowego w K. z dnia 29 grudnia 2017 r. w punkcie I i oddalił odwołanie M. J. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w K. z dnia 20 marca 2017 r.Przedmiotem sprawy było pozbawienie ubezpieczonej prawa do zasiłku chorobowego z uwagi na wykonywanie w okresie choroby pracy zarobkowej. Sąd odwoławczy stanął na stanowisku, że podpisywanie przez ubezpieczoną faktur związanych z prowadzona działalnością gospodarczą stanowią pracę zarobkową w rozumieniu art. 17 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (obecnie jednolity tekst:

Dz.U. z 2019 r., poz. 645 – dalej jako ustawa zasiłkowa). Skargę kasacyjną wniosła M. J. , zarzuciła orzeczeniu naruszenie art. 17 ust. 1 zasiłkowej i art. 84 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych oraz art. 5 k.c., a także art. 382 k.p.c.Uzasadniając wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania skarżąca wskazała, że Sąd Okręgowy wydając zaskarżony wyrok dopuścił się naruszenia prawa materialnego i procesowego, co skutkowało naruszeniem słusznego interesu prawnego i materialnego ubezpieczonej.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Skarga kasacyjna nie może zostać przyjęta do rozpoznania.W myśl art. 3989 § 1 k.p.c. Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, zachodzi nieważność postępowania lub skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona.Z treści skargi kasacyjnej można się tylko domyślać, że w ocenie ubezpieczonej przyjęcie skargi do rozpoznania uzasadnione jest jej oczywistością.

Nie sformułowano bowiem istotnego zagadnienia prawnego, jak też nie odwołano się do rozbieżności w orzecznictwie i nieważności postępowania. Skarżąca nie wyjaśniła na czym ma polegać ziszczenie się przesłanki z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. W każdym razie nie jest wystarczające powołanie się na odmienną subsumcje ustalonych faktów z pozycji art. 17 ust. 1 ustawy zasiłkowej. Ujęta w art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. przesłanka ma miejsce wtedy, gdy zasadność podniesionych w niej zarzutów wynika prima facie, bez głębszej analizy prawnej.

Dotyczy to więc jedynie uchybień przepisom prawa materialnego albo procesowego, zarzucanym sądowi drugiej instancji, o charakterze elementarnym polegających w szczególności na oparciu rozstrzygnięcia na wykładni przepisu oczywiście sprzecznej z jednolitą i ugruntowaną jego wykładnią przyjmowaną w orzecznictwie i nauce prawa, na zastosowaniu przepisu, który już nie obowiązywał, względnie na oczywiście błędnym zastosowaniu określonego przepisu w ustalonym stanie faktycznym (postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 6 listopada 2015 r., IV CSK 263/15, LEX nr 1940571).

W rozpoznawanej sprawie żadna tego rodzaju okoliczność nie miała miejsca. Staje się to zrozumiałe, jeśli prześledzi się orzecznictwo dotyczące art. 17 ust. 1 ustawy zasiłkowej. Prawdą jest, że w wyjątkowych przypadkach dokonywanie przez osobę prowadzącą działalność gospodarczą pojedynczych czynności nie jest kwalifikowane jako „praca zarobkowa”. Ocena ta jednak w każdym przypadku ma charakter zindywidualizowany i podlega ocenie sądu. W tych okolicznościach nie sposób przyjąć, że wyrok Sądu Okręgowego w K. jest oczywiście wadliwy, czyli dla przeciętnego prawnika, bez szerszej analizy prawnej jawi się jako naruszający art. 17 ust. 1 ustawy zasiłkowej.

Konkluzja ta dotyczy również pozostałych podstaw prawnych zaskarżenia.Dlatego na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c. orzeczono jak w sentencji.