Legislator Case Law & Legislation
I UK 270/10 AI generated

I UK 270/10 · Sąd Najwyższy

Case Number I UK 270/10
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome wyrok

Legislator summary

AI generated

stwierdził, że L. J. (ubezpieczony) podlegał w okresie od 1 stycznia 1999 r. do 30 zarzucając naruszenie art. 32 Konstytucji RP, art. 4 ust. 1, art. 6 i art. 17 umowy

Legislator headnote

AI generated

art. 32 Konstytucji RP; I UK 270/10 · Sąd Najwyższy: stwierdził, że L. J. (ubezpieczony) podlegał w okresie od 1 stycznia 1999 r. do 30 zarzucając naruszenie art. 32 Konstytucji RP, art. 4 ust. 1, art. 6 i art. 17 umowy

Keywords

AI generated
art. 32 Konstytucji RP

Cited Legislation

AI generated
art. 32 Konstytucji RP
zarzucając naruszenie art. 32 Konstytucji RP, art.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I UK 270/10

WYROK

W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

Dnia 28 stycznia 2011 r.

Sąd Najwyższy w składzie :

SSN Romualda Spyt (przewodniczący)

SSN Jolanta Strusińska-Żukowska

SSN Andrzej Wróbel (sprawozdawca)

w sprawie z odwołania L. J.

przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych o podleganie ubezpieczeniu

społecznemu,

po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń

Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 28 stycznia 2011 r.,

skargi kasacyjnej ubezpieczonego od wyroku Sądu Apelacyjnego w […]

z dnia 10 marca 2010 r.,

oddala skargę kasacyjną.

UZASADNIENIE

Zakład Ubezpieczeń Społecznych decyzją z dnia 17 grudnia 2008 r.

stwierdził, że L. J. (ubezpieczony) podlegał w okresie od 1 stycznia 1999 r. do 30

kwietnia 2004 r. obowiązkowemu ubezpieczeniu emerytalnemu, rentowemu i

wypadkowemu z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej.

Ubezpieczony

zaskarżył

powyższą

decyzję

odwołaniem

w

całości,

zarzucając naruszenie art. 32 Konstytucji RP, art. 4 ust. 1, art. 6 i art. 17 umowy

między Rzeczpospolitą Polską a Republiką Austrii o zabezpieczeniu społecznym

(Dz.U. z 2000 r., Nr 104, poz. 1105, dalej jako umowa) oraz przepisów art. 6 ust. 1

pkt 5 i art. 9 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń

społecznych (Dz.U. z 2007 r., Nr 11, poz. 74, ze zm., dalej jako ustawa

systemowa).

Sąd Okręgowy w K. wyrokiem z dnia 24 czerwca 2009 r. oddalił odwołanie,

opierając się na następujących ustaleniach faktycznych i ich ocenie prawnej.

Ubezpieczony w okresie od 1 stycznia 1999 r. do 30 kwietnia 2004 r. prowadził

działalność gospodarczą na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej, podlegając w tym

okresie ubezpieczeniu zdrowotnemu. W tym samym czasie był zatrudniony na

podstawie umowy o pracę w Austrii i z tego tytułu podlegał ubezpieczeniu

społecznemu w tym państwie. Zgodnie z art. 6 umowy, osoba wykonująca

działalność zarobkową podlega obowiązkowi ubezpieczenia zgodnie z przepisami

prawnymi tej umawiającej się strony, na której terytorium działalność zarobkowa

jest wykonywana. Na tej podstawie Sąd Okręgowy przyjął, że ubezpieczony

podlega ubezpieczeniu z tytułu wykonywania pracy w Austrii, zaś z tytułu

działalności gospodarczej prowadzonej na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej

zgodnie z ustawodawstwem polskim. Wynika to z art. 6 ust. 1 pkt 5 oraz art. 12 ust.

1 ustawy systemowej.

Ubezpieczony zaskarżył wyrok Sądu Okręgowego w całości apelacją,

zarzucając naruszenie art. 6, art. 4 oraz art. 9 ust. 2 umowy w związku z art. 2a ust.

2 pkt 1 i 2, art. 6 ust. 1 pkt 5, art. 8 i art. 9 ust. 1 ustawy systemowej.

Sąd Apelacyjny wyrokiem z dnia 10 marca 2010 r., oddalił apelację L. J.,

podzielając ustalenia faktyczne poczynione przez Sąd Okręgowy i ich ocenę

prawną. Dodatkowo Sąd Apelacyjny wyjaśnił, że przepisy umowy odnoszą się do

terytorium prowadzenia działalności zarobkowej skutkującej powstaniem obowiązku

podlegania ubezpieczenia społecznemu, zatem zgodnie z ustawą systemową

ubezpieczony podlegał obowiązkowemu ubezpieczeniu społecznemu z tytułu

prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej prowadzonej w Polsce,

zgodnie z zasadami obowiązującymi w polskim systemie ubezpieczeń społecznych.

Postanowienia umowy nie stanowią o zwolnieniu ubezpieczonego z obowiązku

podlegania polskiemu systemowi ubezpieczeń społecznych w tym zakresie.

Ubezpieczony zaskarżył wyrok Sądu Apelacyjnego w całości skargą

kasacyjną, zarzucając naruszenie art. 4 ust. 1 i art. 6 umowy między

Rzeczpospolitą Polską a Republiką Austrii o zabezpieczeniu społecznym (Dz.U. z

2000 r., Nr 104, poz. 1105) oraz przepisów art. 6 ust. 1 pkt 5, art. 9 ust. 1 ustawy z

dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. z 2007 r.,

Nr 11, poz. 74, ze zm.) poprzez przyjęcie, że przy stosowaniu przepisów prawnych

jednej z umawiających się stron dopuszczalne jest traktowanie obywateli drugiej z

umawiających się stron w sposób odmienny niż obywateli własnych co powoduje,

że obywatel polski (objęty stosowaniem umowy) zatrudniony w Austrii i objęty w

tym

państwie

wypadkowym,

obowiązkowym

prowadząc

ubezpieczeniem

równocześnie

(w

emerytalnym,

tym

samym

rentowym

okresie

i

czasu)

pozarolniczą działalność gospodarczą na terenie Polski podlega obowiązkowym

ubezpieczeniem emerytalnym, rentowym i wypadkowym zarówno na terenie Austrii,

(z tytułu zatrudnienia), jak i na terenie Polski (z tytułu pozarolniczej działalności

gospodarczej), podczas gdy inni obywatele polscy zatrudnienie w ramach stosunku

pracy na terenie Rzeczpospolitej i wykonujący tu równocześnie pozarolniczą

działalność gospodarczą, podlegali tylko jednemu obowiązkowemu ubezpieczeniu

emerytalnemu, rentowemu i wypadkowemu z tytułu zatrudnienia.

Ubezpieczony wniósł o uchylenie zaskarżonego wyroku i orzeczenie, że w

okresie od 1 stycznia 1999 r. do 30 kwietnia 2004 r. nie podlegał ubezpieczeniu

społecznemu z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej na

terenie Rzeczpospolitej Polskiej, ewentualnie o uchylenie wyroku i przekazanie

sprawy do ponownego rozpoznania.

Sąd Najwyższy zważył co następuje:

Skarga kasacyjna ubezpieczonego nie ma uzasadnionych podstaw.

Bezzasadne są zarzuty naruszenia art. 4 oraz 6 umowy. Zgodnie z art. 6

umowy „jeżeli artykuły 7 i 8 nie stanowią inaczej, osoba wykonująca działalność

zarobkową podlega obowiązkowi ubezpieczenia zgodnie z przepisami prawnymi tej

Umawiającej się Strony, na której terytorium działalność jest wykonywana”. W

zakresie relewantnym dla stanu faktycznego niniejszej sprawy, umowa ta określała

zasady podlegania ubezpieczeniom społecznym pracowników, co wynika wprost z

jej art. 2, gdzie definiując zakres przedmiotowy umowy sprecyzowano wprost, że

znajduje ona zastosowanie do polskich przepisów prawnych o „zaopatrzeniu

emerytalnym pracowników”. Z kolei wyartykułowana w art. 4 umowy zasada

równego traktowania odnosi się do traktowania obywateli polskich podlegających

austriackiemu systemowi ubezpieczenia społecznego na takich samych zasadach,

jakie znajdują zastosowanie wobec obywateli austriackich. Analogiczne zasady

obowiązują

w

odniesieniu

do

zasad

traktowania

obywateli

austriackich

podlegających ubezpieczeniom społecznym w Polsce. Z zasady tej nie wynika

zwolnienie z podlegania ubezpieczeniu społecznemu z tytułu prowadzenia

pozarolniczej działalności na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej dla obywatela

polskiego, objętego austriackim systemem ubezpieczenia społecznego z tytułu

wykonywania w tym państwie pracy.

Z powyższych powodów bezzasadny jest zarzut naruszenia art. 6 ust. 1 pkt 1

oraz art. 9 ust. 1 ustawy systemowej, ponieważ powołane umowa nie wyłączyła

zastosowania tych przepisów do sytuacji ubezpieczonego.

Mając powyższe na względzie, Sąd Najwyższy orzekł jak w sentencji

wyroku.