Legislator Case Law & Legislation
I UK 250/19 AI generated

I UK 250/19 · Sąd Najwyższy

Case Number I UK 250/19
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Sąd Okręgowy w K. wyrokiem z 29 listopada 2018 r. oddalił apelację skarżącej A.B. od wyroku Sądu Rejonowego w K. z 10 lipca 2018 r., który oddalił jej odwołanie od decyzji pozwanego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w K. z 30 listopada 2017 r., odmawiającej przyznania prawa do świadczenia rehabilitacyjnego. Podstawą negatywnego rozstrzygnięcia było ustalenie Sądu o braku dalszej niezdolności do pracy, uzasadniającej przyznanie świadczenia rehabilitacyjnego po okresie zasiłku chorobowego. Ustalenie to oparte było na opiniach biegłych i potwierdzało wcześniejsze rozpoznania i orzeczenia lekarza orzecznika oraz komisji lekarskiej.W skardze kasacyjnej zarzucono naruszenie:

Legislator headnote

AI generated

art. 278 § 1 k.p.c, art. 285 § 1 k.p.c, art. 233 k.p.c, art. 236 k.p.c, art. 382 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c; I UK 250/19 · Sąd Najwyższy: Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania nie przedstawia zasadnej podstawy przedsądu i dlatego nie został uwzględniony.Przyjmuje błędne założenie, że podstawy kasacyjne (art. 3983 § 1 pkt 1 i 2 k.p.c.) składają się na podstawę przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. („Wskazując na powyższe…”). Nie jest to prawidłowe, gdyż podstawy kasacyjne stanowią odrębny element skargi i podlegają rozpoznaniu dopiero po przyjęciu skargi kasacyjnej do rozpoznania. Oznacza to, że nie zastępują ani nie uzupełniają podstawy przedsądu.

Keywords

AI generated
reinstatement of disability benefits rehabilitation capability unfit notwithstanding health condition medical rehabilitation measure vocational rehabilitation post-care rehabilitation

Cited Legislation

AI generated
art. 278 § 1 k.p.c
przepisów postępowania – art. 278 § 1 k.p.c.
art. 285 § 1 k.p.c
art. 233 k.p.c
w związku z art. 233 k.p.c., art.
art. 236 k.p.c
233 k.p.c., art. 236 k.p.c.
art. 382 k.p.c
art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c
3983 § 1 pkt 1 i 2 k.p.c.) składają się na podstawę przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.
art. 39814 k.p.c
3983 § 1 pkt 1 i 2 k.p.c.) mogą prowadzić do uwzględnienia skargi kasacyjnej (art. 39814 k.p.c.
art. 3986 § 1 k.p.c
Brak jest takich zarzutów we wniosku o przyjęcie skargi.Nie jest konieczne wzywanie do uzupełnienia wniosku w tym zakresie, gdyż nie można stwierdzić braku wniosku (art. 3986 § 1 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
I PK 154/18
Sąd Okręgowy w K. wyrokiem z 5 października 2017 r. oddalił apelację powódki G. K. od wyroku Sądu Rejonowego w K. z 11 maja 2017 r., który oddalił jej powództwo o przywrócenie do pracy i wynagrodzenie za czas pozostawania bez pracy wniesione po rozwiązaniu umowy o pracę na podstawie art. 52 § 1 pkt 1 k.p.W skardze kasacyjnej zarzucono naruszenie prawa procesowego, w tym niedostrzeżoną z urzędu nieważność postępowania (art. 378 § 1 k.p.c. w związku z art. 224 § 2 k.p.c. i art. 379 pkt 5 k.p.c.) i materialnego (art. 52 § 1 pkt 1 k.p., art. 52 § 2 k.p.), a ponadto art. 49 k.p.c., art. 233 § 1 k.p.c., art. 233 § 1 k.p.c. w związku z art. 39 k.p. w związku z art. 24 ust. 1 pkt 18 ustawy z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z FUS.W oparciu o zarzuty podstaw kasacyjnych, powołując art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c., skarżąca wniosła o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania z uwagi na fakt, iż jest oczywiście uzasadniona wobec rażących naruszeń przez Sąd Okręgowy przepisów prawa materialnego i procesowego, jakie legły u podstaw zaskarżonego wyroku, skutkujących niezgodnym z prawem i poczuciem sprawiedliwości rozstrzygnięciem, które to uchybienia w niewątpliwy sposób wpłynęły na wynik przedmiotowej sprawy.Pozwany wniósł o nieprzyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania i zasądzenie kosztów.Sąd Najwyższy zważył, co następuje:Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania nie przedstawia zasadnej podstawy przedsądu i dlatego nie został uwzględniony.Zasadniczy mankament wniosku polega na założeniu, że podstawy kasacyjne z art. 3983 § 1 pkt 1 i 2 k.p.c. składają się na podstawę przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. („W oparciu o powyższe zarzuty …”).
I UK 410/18
Sąd Apelacyjny w (…) wyrokiem z 21 czerwca 2018 r.
AI generated
VII U 1127/14
W dniu 7 października 2014r ubezpieczona – I.
VI U 88/21
K. dnia 16 lutego 2021r. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z dnia 19 stycznia 2021r., (...) - (...), domagając się jej zmiany. Uzasadniając odwołująca wskazała, że lekarz orzecznik ZUS nie uwzględnił stopnia naruszenia sprawności ręki prawej, odbierając jej świadczenie rehabilitacyjne od dnia 31 grudnia 2020r. Nadto, podniosła iż nie wzięto pod uwagę skierowania jej na dalszą rehabilitację, której odbycie przesunęło się w czasie, w związku z S. C.-2. Odwołująca wskazała, że jest praworęczna, a utrzymujące się trudności w prawej ręce uniemożliwiają jej powrót do pracy. (odwołanie k.
VII Ua 91/18
28 września 2018r. Sąd Rejonowy dla Warszawy Pragi – Południe w Warszawie VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wydał wyrok w sprawie o sygn. akt VI U 339/17 z odwołania E. W. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z 10 sierpnia 2017r. znak: (...) w którym oddalił odwołanie i zasądził od E. W. na rzecz organu rentowego kwotę 180 zł tytułem zwrotu kosztów procesu.
IV U 336/17
w oparciu o art. 18 ust. 1 i ust. 3 - 6 ustawy z dnia 25 czerwca 1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa - odmówił K. O. (1) prawa do świadczenia rehabilitacyjnego. O. (1) w odwołaniu od powyższej decyzji wniósł o zmianę decyzji i przyznanie mu prawa świadczenia rehabilitacyjnego. W uzasadnieniu odwołujący wskazał, że nie jest w stanie podjąć żadnej pracy ze względu na ogromny ból kręgosłupa. Wskazał również, że przepracował zawodowo 39 lat, zaś zawód, który wykonywał wymagał od niego wytężonej pracy fizycznej. Podkreślił, że oczekuje na operację kręgosłupa, która będzie przeprowadzona w 2019 roku.
IV U 547/16
Decyzją z dnia 26.08.2016r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I UK 250/19 POSTANOWIENIE Dnia 26 maja 2020 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Zbigniew Korzeniowski w sprawie z odwołania A.B.‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w K.‎o świadczenie rehabilitacyjne,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 26 maja 2020 r.,‎skargi kasacyjnej ubezpieczonej od wyroku Sądu Okręgowego - Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w K.‎z dnia 29 listopada 2018 r., sygn. akt V Ua […], odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

UZASADNIENIE

Sąd Okręgowy w K. wyrokiem z 29 listopada 2018 r. oddalił apelację skarżącej A.B. od wyroku Sądu Rejonowego w K. z 10 lipca 2018 r., który oddalił jej odwołanie od decyzji pozwanego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w K. z 30 listopada 2017 r., odmawiającej przyznania prawa do świadczenia rehabilitacyjnego. Podstawą negatywnego rozstrzygnięcia było ustalenie Sądu o braku dalszej niezdolności do pracy, uzasadniającej przyznanie świadczenia rehabilitacyjnego po okresie zasiłku chorobowego. Ustalenie to oparte było na opiniach biegłych i potwierdzało wcześniejsze rozpoznania i orzeczenia lekarza orzecznika oraz komisji lekarskiej.W skardze kasacyjnej zarzucono naruszenie:

1) przepisów postępowania – art. 278 § 1 k.p.c. i art. 285 § 1 k.p.c. w związku z art. 233 k.p.c., art. 236 k.p.c. i art. 382 k.p.c. w następstwie którego doszło do braku wyczerpujących ustaleń poprzez przyjęcie, że ubezpieczona odzyskała zdolność do pracy zarobkowej w oparciu o sporządzoną w toku postępowania łączną opinię biegłych sądowych lekarzy z zakresu neurologii i chirurgii ogólnej, która to opinia okazała się niekompletna i nie zasługiwała w pełni na wiarygodność, jak też wymagała uzupełnienia o opinie biegłych z zakresu neurochirurgii i ortopedii oraz o opinie kontrolną neurologa;

2) prawa materialnego przez niewłaściwe zastosowanie art. 18 ust. 1 ustawy z 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa wskutek uznania, że wnioskodawczyni nie spełnia zasadniczej przesłanki uprawniającej do świadczenia rehabilitacyjnego, a mianowicie jest osobą nadal niezdolną do pracy a świadczenie rehabilitacyjne pozwoli jej ową zdolność do pracy dotychczasowej odzyskać, w sytuacji gdy stan faktyczny sprawy nie został w pełni wyjaśniony.We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania na podstawie art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. wskazano, że skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona, ponieważ w toku postępowania apelacyjnego i podejmowanych czynności decyzyjnych nie została zrealizowana zarówno funkcja kontrolna jak i rozpoznawcza tego Sądu, bowiem Sąd Okręgowy wadliwie rozważył zebrany materiał dowodowy w aspekcie zdolności do pracy ubezpieczonej, przez co uchybienie to wykluczyło prawidłowe ustalenie podstawy faktycznej oraz samodzielną jego ocenę z punktu widzenia prawa materialnego i w konsekwencji wywarło istotny wpływ na wynik sprawy.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania nie przedstawia zasadnej podstawy przedsądu i dlatego nie został uwzględniony.Przyjmuje błędne założenie, że podstawy kasacyjne (art. 3983 § 1 pkt 1 i 2 k.p.c.) składają się na podstawę przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. („Wskazując na powyższe…”). Nie jest to prawidłowe, gdyż podstawy kasacyjne stanowią odrębny element skargi i podlegają rozpoznaniu dopiero po przyjęciu skargi kasacyjnej do rozpoznania. Oznacza to, że nie zastępują ani nie uzupełniają podstawy przedsądu.

Odnosi się to również do szczególnej podstawy przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c., która jako jedyna podstawa przedsądu ma na uwadze indywidulany interes skarżącego w przyjęciu skargi kasacyjnej do rozpoznania. O ile zasadne podstawy kasacyjne (art. 3983 § 1 pkt 1 i 2 k.p.c.) mogą prowadzić do uwzględnienia skargi kasacyjnej (art. 39814 k.p.c. a contrario), to w przypadku podstawy przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. znaczenie ma dopiero aż oczywista zasadność skargi, czyli samodzielne (odrębne od podstaw kasacyjnych) wskazanie i wykazanie we wniosku naruszenia przepisów, które bez wątpliwości prowadzi do stwierdzenia, że objęty skargą wyrok, jest oczywiście wadliwy i dlatego skarga powinna zostać przyjęta do rozpoznania.

Brak jest takich zarzutów we wniosku o przyjęcie skargi.Nie jest konieczne wzywanie do uzupełnienia wniosku w tym zakresie, gdyż nie można stwierdzić braku wniosku (art. 3986 § 1 k.p.c. w związku z art. 3984 § 2 k.p.c. i art. 3986 § 3 k.p.c.). Jeśli w skardze kasacyjnej zawarto wniosek o jej przyjęcie do rozpoznania oraz przedstawiono "jakiekolwiek" uzasadnienie takiego wniosku, to skargi nie można traktować jako niespełniającej wymagań formalnych – art. 3984 § 2 k.p.c. oraz art. 3986 § 3 k.p.c. (por. postanowienia Sądu Najwyższego z 22 czerwca 2016 r., III UZ 6/16, z 21 lutego 2019 r., I PK 154/18, z 14 listopada 2019 r., I UK 410/18).Nawet gdyby próbować odstąpić od tego reżimu, to wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania nie zarzuca naruszenia przepisów postępowania.

Wiążą zatem ustalenia i ocena, że skarżąca była zdolna do pracy (art. 39813 § 2 k.p.c. na odpowiednie zastosowanie na etapie przedsądu). Granicę ustaleń stanu faktycznego stanowi dwuinstancyjne postępowanie przed sądem powszechnym (art. 3983 § 3 k.p.c.). Ponadto nie każde naruszenie przepisów postępowania ma wpływ na wynik sprawy (art. 3983 § 1 pkt 2 k.p.c.). Taką miarą ocenia się procesową podstawę kasacyjną, zatem tym bardziej jest aktualna w odniesieniu do podstawy przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. W odniesieniu do tej szczególnej podstawy przedsądu znaczenie miałoby zatem nie zwykłe, lecz oczywiste naruszenie przepisów postępowania.

Sąd powszechny oparł się na opiniach biegłych i mógł uznać, że sporne okoliczności sprawy zostały już dostatecznie wyjaśnione dla zastosowania prawa materialnego. Zarzut o konieczności uzupełnienia materiału dowodowego nie jest oczywiście zasadny, bo skarżąca nie zarzuca naruszenia art. 217 § 3 k.p.c.Z tych motywów orzeczono jak w sentencji (art. 3989 § 2 k.p.c.).