Legislator Case Law & Legislation
I UK 230/16 AI generated

I UK 230/16 · Sąd Najwyższy

Case Number I UK 230/16
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome wyrok

Legislator summary

AI generated

Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w [...] decyzją z dnia 28 sierpnia 2014 r. odmówił ubezpieczonemu K. D. prawa do emerytury, ponieważ udokumentował on jedynie 10 lat, 10 miesięcy i 16 dni pracy w szczególnych warunkach zamiast wymaganych 15 lat.W odwołaniu od tej decyzji ubezpieczony wniósł o uwzględnienie do stażu pracy w szczególnych warunkach zatrudnienia od dnia 3 kwietnia 1991 r. do dnia 16 czerwca 1994 r. i od dnia 7 września 1994 r. do dnia 31 października 1995 na stanowisku piekarza w Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” w W. (dalej GS W.) oraz okresu służby wojskowej od dnia 24 października 1973 r. do dnia 15 października 1975 r.Sąd Okręgowy – Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w [...] wyrokiem z dnia 24 lutego 2015 r. oddalił odwołanie.Sąd Okręgowy ustalił, że ubezpieczony od dnia 24 października 1973 r. do dnia 15 października 1975 r. odbywał zasadniczą służbę wojskową.

Legislator headnote

AI generated

art. 39813 § 1 k.p.c, art. 39815 § 1 k.p.c, art. 108 § 2 k.p.c, art. 39821 k.p.c; I UK 230/16 · Sąd Najwyższy: Tym samym nie spełnił on wszystkich przesłanek z art. 184 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (obecnie jednolity tekst: Dz.U. z 2016 r., poz. 887 ze zm.) warunkujących prawo do emerytury w wieku obniżonym.W apelacji od tego wyroku ubezpieczony domagał się zmiany zaskarżonego wyroku przez przyznanie mu prawa do emerytury i zaliczenia do stażu pracy w szczególnych warunkach zatrudnienia w GS W. od dnia 3 kwietnia 1991 r. do dnia 16 czerwca 1994 r. na stanowisku piekarza piecowego i ciastowego.Sąd Apelacyjny - Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w [...] wyrokiem z dnia 25 listopada 2015 r. zmienił zaskarżony wyrok oraz poprzedzającą go decyzję organu rentowego i przyznał ubezpieczonemu K.

Keywords

AI generated
art. 39813 § 1 k.p.c art. 39815 § 1 k.p.c art. 108 § 2 k.p.c art. 39821 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 39813 § 1 k.p.c
art. 39815 § 1 k.p.c
1, 2 i 4 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.Z powyższych względów Sąd Najwyższy na podstawie art. 39815 § 1 k.p.c.
art. 108 § 2 k.p.c
oraz art. 108 § 2 k.p.c.
art. 39821 k.p.c
w związku z art. 39821 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I UK 230/16 WYROKW IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 7 czerwca 2017 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Piotr Prusinowski (przewodniczący)‎SSN Jolanta Frańczak (sprawozdawca)‎SSN Krzysztof Rączka w sprawie z odwołania K. D.‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w [...]‎o emeryturę,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 7 czerwca 2017 r.,‎skargi kasacyjnej organu rentowego od wyroku Sądu Apelacyjnego w [...]‎z dnia 25 listopada 2015 r., sygn. akt III AUa …/15, uchyla zaskarżony wyrok i przekazuje sprawę Sądowi Apelacyjnemu w [...] do ponownego rozpoznania i orzeczenia o kosztach postępowania kasacyjnego.

UZASADNIENIE

Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w [...] decyzją z dnia 28 sierpnia 2014 r. odmówił ubezpieczonemu K. D. prawa do emerytury, ponieważ udokumentował on jedynie 10 lat, 10 miesięcy i 16 dni pracy w szczególnych warunkach zamiast wymaganych 15 lat.W odwołaniu od tej decyzji ubezpieczony wniósł o uwzględnienie do stażu pracy w szczególnych warunkach zatrudnienia od dnia 3 kwietnia 1991 r. do dnia 16 czerwca 1994 r. i od dnia 7 września 1994 r. do dnia 31 października 1995 na stanowisku piekarza w Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” w W. (dalej GS W.) oraz okresu służby wojskowej od dnia 24 października 1973 r. do dnia 15 października 1975 r.Sąd Okręgowy – Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w [...] wyrokiem z dnia 24 lutego 2015 r. oddalił odwołanie.Sąd Okręgowy ustalił, że ubezpieczony od dnia 24 października 1973 r. do dnia 15 października 1975 r. odbywał zasadniczą służbę wojskową.

Od dnia 3 kwietnia 1991 r. do dnia 16 czerwca 1994 r. pracował w GS W., w tym od dnia 3 kwietnia 1991 r. do dnia 31 stycznia 1994 r. jako piekarz ciastowy, a od dnia 1 lutego 1994 r. jako piekarz piecowy. Następnie ubezpieczony był zatrudniony od dnia 1 lipca 1994 r. do dnia 31 sierpnia 1994 r. na stanowisku piekarza w prywatnej piekarni R. G. oraz ponownie od dnia 7 września 1994 r. do dnia 31 października 1995 r. jako piekarz piecowy w GS W.. Kolejne zatrudnienie ubezpieczonego na stanowisku piekarza datuje się od dnia 2 listopada 1995 r. do dnia 31 lipca 1996 r. w P.U.H J.

B. i od dnia 1 sierpnia 1996 r. do dnia 2 października 1996 r. w „Piekarni” A. B.W ocenie Sądu Okręgowego, do pracy w szczególnych warunkach ubezpieczonemu należało zaliczyć okres służby wojskowej, a także okres zatrudnienia w P.U.H J. B. i w „Piekarni” A. B. bowiem tylko wówczas ubezpieczony stale i w pełnym wymiarze czasu pracy wykonywał prace wymienione pod poz. 11 Działu X wykazu A stanowiącego złącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.U.

Nr 8, poz. 43 ze zm., dalej jako rozporządzenie z dnia 7 lutego 1983 r.), tj. prace przy wypieku pieczywa. Do prac przy wypieku pieczywa Sąd Okręgowy nie zaliczył ubezpieczonemu okresów zatrudnienia w GS W., ponieważ nie pracował on wówczas stale przy wypieku pieczywa. Nie uwzględnił też zatrudnienia w piekarni R. G. wobec braku dowodów na okoliczność charakteru wykonywanej tam pracy. W tej sytuacji ubezpieczony łącznie z niespornym okresem uznanym przez organ rentowy wykazał jedynie 13, lat 9 miesięcy i 8 dni pracy w szczególnych warunkach zamiast wymaganych 15 lat.

Tym samym nie spełnił on wszystkich przesłanek z art. 184 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (obecnie jednolity tekst: Dz.U. z 2016 r., poz. 887 ze zm.) warunkujących prawo do emerytury w wieku obniżonym.W apelacji od tego wyroku ubezpieczony domagał się zmiany zaskarżonego wyroku przez przyznanie mu prawa do emerytury i zaliczenia do stażu pracy w szczególnych warunkach zatrudnienia w GS W. od dnia 3 kwietnia 1991 r. do dnia 16 czerwca 1994 r. na stanowisku piekarza piecowego i ciastowego.Sąd Apelacyjny - Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w [...] wyrokiem z dnia 25 listopada 2015 r. zmienił zaskarżony wyrok oraz poprzedzającą go decyzję organu rentowego i przyznał ubezpieczonemu K.

D. prawo do emerytury od dnia 1 lipca 2014 r.Sąd Apelacyjny uznał, że pracując w GS W. na stanowisku piekarza piecowego ubezpieczony stale i w pełnym wymiarze czasu pracy wykonywał pracę w szczególnych warunkach. Z tego względu zaliczył do okresu zatrudnienia w szczególnych warunkach okres pracy ubezpieczonego w GS W. od dnia 1 lutego 1994 r. do dnia 16 czerwca 1994 r. (4 miesiące i 16 dni) i od dnia 7 września 1994 r. do dnia 31 października 1995 r. (1 rok, 1 miesiąc i 25 dni). W ocenie Sądu Apelacyjnego, zaliczeniu do prac w szczególnych warunkach podlegało także zatrudnienie ubezpieczonego w P.U.H J.

B. i w „Piekarni” A. B. od dnia 2 listopada 1995 r. do dnia 2 października 1996 r. (11 miesięcy i 1 dzień) oraz okres służby wojskowej od dnia 24 października 1973 r. do dnia 15 października 1975 r. (1 rok, 11 miesięcy i 22 dni) - co łącznie daje 4 lata i 5 miesięcy. Sąd Apelacyjny stwierdził, że wobec uznanego przez organ rentowy niespornego okresu pracy w szczególnych warunkach wynoszącego 10 lat, 10 miesięcy i 16 dni, ubezpieczony wykazał okres pracy w szczególnych warunkach w łącznym wymiarze 15 lat, 3 miesięcy i 20 dni, a więc spełniał wszystkie przesłanki do przyznania mu prawa do wcześniejszej emerytury.Skargę kasacyjną od tego wyroku wywiódł organ rentowy zaskarżając go w całości oraz wnosząc o jego uchylenie i zmianę przez oddalenie apelacji, ewentualnie o jego uchylenie w całości i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania Sądowi drugiej instancji oraz o zasądzenie od ubezpieczonego na rzecz skarżącego kosztów zastępstwa procesowego, a także o orzeczenie o zwrocie spełnionego przez skarżącego świadczenia, tj. wypłaconej ubezpieczonemu emerytury począwszy od dnia 1 lipca 2014 r.Skarga kasacyjna została oparta na podstawie naruszenia prawa materialnego, a to art. 184 w związku z art. 32 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz § 2 i § 4 rozporządzenia z dnia 7 lutego 1983 r. przez ich błędne zastosowanie i przyjęcie, że udowodnienie 13 lat, 3 miesięcy i 12 dni pracy w szczególnych warunkach spełnia przesłanki do przyznania prawa do wcześniejszej emerytury wynikające z tych przepisów.Skarżący zarzucił, że Sąd drugiej instancji błędnie ustalił staż pracy ubezpieczonego w szczególnych warunkach w wymiarze 15 lat, 3 miesięcy i 20 dni, ponieważ zaliczył do tego stażu okres służby wojskowej ubezpieczonego od dnia 24 października 1973 r. do dnia 15 października 1975 r., który został już wcześniej uwzględniony w zaskarżonej decyzji w ramach uznanego za pracę w szczególnych warunkach zatrudnienia ubezpieczonego w okresie od dnia 1 sierpnia 1973 r. do dnia 4 października 1975 r. w PSS S. w M.

Oznacza to, że ubezpieczony udowodnił jedynie 13 lat, 3 miesiące i 12 dni pracy w szczególnych warunkach, na co składa się niesporny okres w wymiarze 10 lat, 9 miesięcy i 19 dni (w tym okres służby wojskowej) uznany przez organ rentowy w zaskarżonej decyzji oraz zaliczony przez Sąd drugiej instancji okres zatrudnienia w GS W. od dnia 1 lutego 1994 r. do dnia 16 czerwca 1994 r. i od dnia 7 września 1994 r. do dnia 31 października 1995 r. oraz w P.U.H J. B. i w „Piekarni” A. B. od dnia 2 listopada 1995 r. do dnia 2 października 1996 r. w wymiarze 2 lata, 5 miesięcy i 12 dni.

Powoduje to, że w prawidłowo ustalonym stanie faktycznym, tj. przy udowodnionych 13 latach, 3 miesiącach i 12 dniach pracy w warunkach szczególnych, Sąd drugiej instancji dokonał błędnej subsumcji uznając, że zostały spełnione wszystkie przesłanki przyznania prawa do wcześniejszej emerytury wynikające art. 184 w związku z art. 32 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz § 2 i § 4 rozporządzenia z dnia 7 lutego 1983 r.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Zarzuty skargi kasacyjnej uzasadniają jej wniosek o uchylenie zaskarżonego wyroku i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania.Zgodnie z art. 184 ust. 1 w związku z art. 32 ust. 1, 2 i 4 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ubezpieczonym urodzonym po dniu 31 grudnia 1948 r. przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku przewidzianego w art. 32, jeżeli w dniu wejścia w życie ustawy, tj. 1 stycznia 1999 r., osiągnęli okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymaganym w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku niższym niż 65 lat dla mężczyzn oraz okres składkowy i nieskładkowy wynoszący 25 lat.

Przepisy dotychczasowe w rozumieniu art. 184 ust. 1 tej ustawy zawiera rozporządzenie z dnia 7 lutego 1983 r. Według § 1 ust. 1 tego rozporządzenia, ma ono zastosowanie do pracowników wykonujących prace w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, wymienione w § 4-15 rozporządzenia oraz w wykazach stanowiących załącznik do rozporządzenia, przy czym w myśl § 2 ust. 1 okresami pracy uzasadniającymi prawo do świadczeń na zasadach określonych w rozporządzeniu są okresy, w których praca w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze jest wykonywana stale i w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym na danym stanowisku pracy.

Stosownie do § 4 ust. 1 rozporządzenia pracownik, który wykonywał prace w szczególnych warunkach wymienione w wykazie A nabywa prawo do emerytury, jeżeli spełnia łącznie następujące warunki:

1) osiągnął wiek emerytalny wynoszący dla mężczyzny 60 lat;

2) ma wymagany okres zatrudnienia, w tym co najmniej 15 lat pracy w szczególnych warunkach.Koniecznym warunkiem przyznania prawa do emerytury jest zatem wykazanie 15 lat pracy w szczególnych warunkach. Ponadto, jak uwypuklił Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 6 grudnia 2016 r., II UK 445/15 (LEX nr 2188635), stwierdzenie prawa do emerytury dopiero przez Sąd drugiej instancji wymaga samodzielnej analizy i wykazania, że wszystkie przesłanki emerytury zostały spełnione, nawet gdy nie stanowiły zasadniczego przedmiotu sporu czy wcześniej decyzji organu rentowego.Tymczasem z ustaleń stanu faktycznego, który legł u podstaw wydania zaskarżonego wyroku nie wynika, które okresy zostały uwzględnione przez skarżącego w decyzji odmawiającej ubezpieczonemu prawa do emerytury.

Sądy orzekające w sprawie przyjęły jedynie, że zaskarżona przez ubezpieczonego decyzja uznaje za udowodnione 10 lat 10, miesięcy i 16 dni pracy w szczególnych warunkach. Według skarżącego, który w tej kwestii odwołuje się do akt emerytalnych, na ten okres składają się okresy zatrudnienia ubezpieczonego w PSS S. w M. od dnia 1 sierpnia 1973 r. do dnia 4 października 1975 r. (w tym okres służby wojskowej od dnia 24 października 1973 r. do dnia 15 października 1975 r.) i od dnia 2 listopada 1975 r. do dnia 30 czerwca 1978 r. oraz w PKP Stacja M. od dnia 16 stycznia 1984 r. do dnia 31 grudnia 1989 r.

Wobec tego okresy zatrudnienia, które dodatkowo zaliczył Sąd drugiej instancji do prac w szczególnych warunkach, tj. zatrudnienie ubezpieczonego w GS W. od dnia 1 lutego 1994 r. do dnia 16 czerwca 1994 r. (4 miesiące i 16 dni) i od dnia 7 września 1994 r. do dnia 31 października 1995 r. (1 rok, 1 miesiąc i 25 dni) oraz zatrudnienie w P.U.H J. B. i w „Piekarni” A. B. od dnia 2 listopada 1995 r. do dnia 2 października 1996 r. (11 miesięcy i 1 dzień) nie dają łącznie wymiaru 15 lat, 3 miesięcy i 20 dni pracy w szczególnych warunkach a jedynie 13 lat, 3 miesiące i 28 dni.

Oznacza to, że przy zaliczeniu do okresów zatrudnienia w szczególnych warunkach okresów, wskazanych w zaskarżonej decyzji oraz okresów zatrudnienia uznanych przez Sąd drugiej instancji ubezpieczony nie legitymuje się 15 letnim okresem pracy w szczególnych warunkach.Wskazać w tym miejscu należy, że Sąd Najwyższy nie wychodzi poza treść zarzutów skargi (art. 39813 § 1 k.p.c.) a podwójne zaliczenie okresu odbywania zasadniczej służby wojskowej powoduje, że zasadnym jest naruszenie art. 184 ust. 1 w związku z art. 32 ust. 1, 2 i 4 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.Z powyższych względów Sąd Najwyższy na podstawie art. 39815 § 1 k.p.c. oraz art. 108 § 2 k.p.c. w związku z art. 39821 k.p.c. orzekł jak w sentencji. kc