Legislator Case Law & Legislation
I UK 225/06 AI generated

I UK 225/06 · Sąd Najwyższy

Case Number I UK 225/06
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome wyrok

Legislator summary

AI generated

Społecznych w Bielsku-Białej oddalił odwołanie Kazimira G. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych-Oddziału w B.-B. z dnia 12 marca 2004 r., stwierdzającej,

Legislator headnote

AI generated

art. 232 k.p.c, art. 386 § 4 k.p.c, art. 299 k.p.c, art. 233 § 1 k.p.c, art. 316 § 1 k.p.c, art. 3 k.p.c; I UK 225/06 · Sąd Najwyższy: od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych-Oddziału w B.-B. z dnia 12 marca 2004 r., stwierdzającej,

Keywords

AI generated
art. 232 k.p.c art. 386 § 4 k.p.c art. 299 k.p.c art. 233 § 1 k.p.c art. 316 § 1 k.p.c art. 3 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 232 k.p.c
Obowiązek taki wynika wprost z treści art. 232 k.p.c.
art. 386 § 4 k.p.c
Zarzucił naruszenie art. 386 § 4 k.p.c., poprzez brak zwrócenia sprawy do rozpoznania Sądowi pierwszej instancji w sytuacji, kiedy to sprawa wymagała przeprowadzenia postępowania dowodowego w całości, w tym w szczególności z uwagi na
art. 299 k.p.c
w związku z art. 299 k.p.c.), w tym szczegółowego ustalenia, czy w
art. 233 § 1 k.p.c
systemie ubezpieczeń społecznych; art. 233 § 1 k.p.c., art.
art. 316 § 1 k.p.c
233 § 1 k.p.c., art. 316 § 1 k.p.c.
art. 3 k.p.c
z art. 3 k.p.c., poprzez wyrokowanie przez Sądy obu instancji w oparciu wyłącznie o

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Wyrok z dnia 17 stycznia 2007 r.

I UK 225/06

Umowa między Rzecząpospolitą Polską i Republiką Czechosłowacką o

ubezpieczeniu społecznym, podpisana w Warszawie dnia 5 kwietnia 1948 r.

(Dz.U. z 1949 r. Nr 6, poz. 34 ze zm.) nie reguluje spraw ubezpieczenia społecznego osób prowadzących pozarolniczą działalność. Powstanie obowiązku

ubezpieczenia obywateli czeskich prowadzących na obszarze Rzeczypospolitej

Polskiej pozarolniczą działalność w okresie do dnia 1 maja 2004 r. reguluje art.

5 ust. 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (jednolity tekst: Dz.U. z 2007 r. Nr 11, poz. 74 ze zm.). W okresie po dniu 1

maja 2004 r. sytuację tych osób należy ocenić z punktu widzenia przepisów

prawa właściwego, zamieszczonych w rozporządzeniu Rady (EWG) Nr 1408/71

z dnia 14 czerwca 1971 r. w sprawie stosowania systemów zabezpieczenia społecznego do pracowników najemnych, osób prowadzących działalność na własny rachunek i do członków ich rodzin przemieszczających się we Wspólnocie

(Dz.U.UE Polskie wydanie specjalne 2004 Rozdział 05, Tom 01, s. 35).

Przewodniczący SSN Zbigniew Hajn, Sędziowie SN: Katarzyna Gonera,

Herbert Szurgacz (sprawozdawca).

Sąd Najwyższy, po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w dniu 17 stycznia

2007 r. sprawy z odwołania Kazimira G. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych-Oddziałowi w B.-B. o objęcie ubezpieczeniem społecznym, na skutek skargi

kasacyjnej ubezpieczonego od wyroku Sądu Apelacyjnego w Katowicach z dnia 23

lutego 2006 r. [...]

u c h y l i ł zaskarżony wyrok i przekazał sprawę Sądowi Apelacyjnemu w

Katowicach do ponownego rozpoznania i orzeczenia o kosztach postępowania kasacyjnego.

Uzasadnienie

Wyrokiem z dnia 7 lipca 2004 r. Sąd Okręgowy-Sąd Pracy i Ubezpieczeń

Społecznych w Bielsku-Białej oddalił odwołanie Kazimira G. od decyzji Zakładu

Ubezpieczeń Społecznych-Oddziału w B.-B. z dnia 12 marca 2004 r., stwierdzającej,

że Kazimir G. od dnia 1 stycznia 2003 r. podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu

emerytalnemu, rentowemu i wypadkowemu z tytułu prowadzenia na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej działalności gospodarczej jako wspólnik jednoosobowej Spółki

z o.o. „D.P.”. Sąd Okręgowy ustalił, iż odwołujący się prowadził od dnia 12 lipca 1999

r. działalność gospodarczą jako jeden z trzech wspólników Spółki z o. o. W. Od dnia

22 grudnia 1999 r. po wykupieniu udziałów pozostałych wspólników wnioskodawca

prowadzi Spółkę pod nową nazwą D.P. z siedzibą w C., jest jedynym wspólnikiem i

pełni obowiązki prezesa zarządu. Zdaniem Sądu - wbrew stanowisku odwołującego

się - obowiązek ubezpieczenia społecznego obywateli państw obcych został wyraźnie określony w art. 5 ust. 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, który określa w jakich sytuacjach obywatele państw obcych nie

podlegają obowiązkowi ubezpieczenia społecznego. Sytuacje wskazane w tym przepisie nie odnoszą się do odwołującego się. W ocenie Sądu podlega on ubezpieczeniu społecznemu określonemu w art. 6 ust. 1 pkt 5 w związku z art. 8 ust. 6 pkt 4

ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych jako wspólnik jednoosobowej spółki z

o.o.

Wyrokiem z dnia 23 lutego 2006 r. Sąd Apelacyjny-Sąd Pracy i Ubezpieczeń

społecznych w Katowicach oddalił apelację Kazimira G. Sąd wskazał, iż zgodnie z

art. 6 ust. 1 pkt 5 i art. 12 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie

ubezpieczeń społecznych (Dz.U. Nr 137, poz. 887 ze zm.) osoby prowadzące pozarolniczą działalność podlegają obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu i rentowemu oraz wypadkowemu. Stosownie natomiast do treści art. 8 ust. 6 pkt 4 tej

ustawy za osobę prowadzącą pozarolniczą działalność uważa się między innymi

wspólnika jednoosobowej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością. W świetle przedstawionych przepisów Kazimir G. podlega wskazanym obowiązkowym ubezpieczeniom. Dla wyłączenia tego obowiązku nie ma znaczenia fakt, że skarżący jest Czechem. Z treści art. 5 ust. 2 powołanej ustawy wynika, że ubezpieczeniom społecznym

określonym w tej ustawie nie podlegają jedynie obywatele państw obcych, których

pobyt na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej nie ma charakteru stałego i którzy są

zatrudnieni w obcych przedstawicielstwach dyplomatycznych, urzędach konsularnych, misjach, misjach specjalnych lub instytucjach międzynarodowych, chyba że

umowy międzynarodowe stanowią inaczej. Sąd Apelacyjny podzielił pogląd Sądu

Okręgowego w Bielsku-Białej, że skarżący nie spełnia wskazanych powyżej warunków. W ocenie Sądu na „ubezpieczonym ciążył obowiązek wykazania, iż podlega już

ubezpieczeniu społecznemu w związku z prowadzoną w Polsce działalnością pozarolniczą w swoim kraju”. Obowiązek taki wynika wprost z treści art. 232 k.p.c. Przerzucenie tej odpowiedzialności na organ rentowy, czy też na sąd, jest nieuzasadnione, zwłaszcza że strona była reprezentowana w toku postępowania przez zawodowego pełnomocnika. Nadto Sąd zwrócił uwagę, iż odwołujący się nie udowodnił faktu

podlegania ubezpieczeniu społecznemu w Czechach.

Skargę kasacyjną od powyższego wyroku złożył pełnomocnik odwołującego

się. Zarzucił naruszenie art. 386 § 4 k.p.c., poprzez brak zwrócenia sprawy do rozpoznania Sądowi pierwszej instancji w sytuacji, kiedy to sprawa wymagała przeprowadzenia postępowania dowodowego w całości, w tym w szczególności z uwagi na

brak powołania przez Sądy obu instancji dowodu z przesłuchania stron (na podstawie art. 232 k.p.c. w związku z art. 299 k.p.c.), w tym szczegółowego ustalenia, czy w

stosunku do powoda nie zachodzi wyłączenie, o jakim mowa w art. 5 § 2 ustawy o

systemie ubezpieczeń społecznych; art. 233 § 1 k.p.c., art. 316 § 1 k.p.c. w związku

z art. 3 k.p.c., poprzez wyrokowanie przez Sądy obu instancji w oparciu wyłącznie o

częściowo przeprowadzone postępowanie dowodowe z pominięciem wszechstronnej

analizy wszystkich podniesionych przez strony okoliczności. Zarzucił także naruszenie art. 6 ust. 1 pkt 5 i art. 12 ust. 1 oraz art. 8 ust. 6 pkt 4 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych z rażącym pominięciem treści art. 5 tej ustawy, który wyłącza

powoda od podlegania obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym, z uwagi na brak

spełnienia przesłanki pobytu odwołującego się na terenie Polski. Skarżący podniósł,

iż nawet w razie uznania, że ubezpieczony posiada miejsce stałego pobytu na terenie Polski, dochodzi do naruszenia rozporządzenia z dnia 14 czerwca 1971 r. numer

1408/71 (art. 14c lit. a) i rozporządzenia z dnia 21 marca 1972 r. numer 574/72 (art.

12a), które to przepisy (prawa europejskiego) mają bezpośrednie zastosowanie.

Wskazując na okoliczności uzasadniające rozpoznanie kasacji podniósł, iż zaskarżone orzeczenie poprzez brak zwrócenia sprawy do rozpoznania przez Sąd pierwszej

instancji celem uzupełnienia postępowania dowodowego, w tym w szczególności w

zakresie dopuszczenia dowodu z przesłuchania stron, pominięcie oświadczeń powoda w zakresie jego czeskiego obywatelstwa i podlegania ubezpieczeniom na terenie

Czech - „nie spełnia dążenia do osiągnięcia prawdy materialnej i oczywiście narusza

prawo”. W uzasadnieniu wskazał, iż Kazimir G. nie posiada karty stałego pobytu w

Polsce, jak też nie przebywa w Polsce, zaś specyfika miasta Cieszyna pozwala mu

na podejmowanie czynności na rzecz D.P. Spółki z o.o. mimo stałego przebywania

na terenie państwa Czeskiego. Okoliczności te zostały pominięte przez Sądy obu

instancji, gdyż nie dopuszczono dowodu z przesłuchania stron. W ocenie pozwanego

w niniejszej sprawie istnieje potrzeba dokonania wykładni prawa co do możliwych

interpretacji i stosowania art. 5 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych zarówno

przed jak i po integracji Polski z Unią Europejską.

Wskazując na powyższe wniósł o uchylenie zaskarżonego wyroku Sądu Apelacyjnego w Katowicach, ewentualnie także wyroku Sądu Okręgowego w BielskuBiałej w całości i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania w zakresie ustalenia rzeczywistej sytuacji powoda określającej przesłanki zakwalifikowania podleganiu

ubezpieczeniom społecznym, w tym rozstrzygnięcia o kosztach postępowania i

kosztach zastępstwa adwokackiego, za wszystkie instancje; ewentualnie wniósł o

uchylenie zaskarżonych orzeczeń w całości i orzeczenie przez Sąd Najwyższy o

uchyleniu w całości decyzji organu rentowego, a także rozstrzygnięcie o kosztach

postępowania i kosztach zastępstwa adwokackiego, za wszystkie instancje.

Pełnomocnik odwołującego się dołączył do skargi kasacyjnej pismo Zakładu

Ubezpieczeń Społecznych-Oddziału w B.-B. z dnia 25 sierpnia 2004 r., w którym organ rentowy wskazał, iż Kazimir G. nie posiada obywatelstwa polskiego, nie zamieszkuje na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ani też nie przebywa na jej terytorium na podstawie zgody na pobyt tolerowany, nie posiada statusu uchodźcy nadanego w Rzeczypospolitej Polskiej, nie korzysta z ochrony czasowej na terytorium

Rzeczypospolitej Polskiej, nie jest zatem objęty obowiązkiem odprowadzania składek

na ubezpieczenie zdrowotne. Pełnomocnik dołączył także pismo Zakładu Ubezpieczeń Społecznych-Oddziału w B.-B. z dnia 10 maja 2005 r., w którym organ rentowy

wskazał, iż w celu zwolnienia z opłacania składek na ubezpieczenia z tytułu prowadzonej w Polsce działalności gospodarczej Kazimir G. powinien przedłożyć w terenowej jednostce ZUS właściwej ze względu na siedzibę prowadzonej działalności

formularz E-101, tj. zaświadczenie dotyczące ustawodawstwa właściwego, wystawiony przez uprawnioną instytucję zabezpieczenia społecznego w Czechach.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Z natury rzeczy ustawodawstwa krajowe o ubezpieczeniu społecznym miały

początkowo charakter regulacji narodowych, obejmujących wyłącznie własnych obywateli. Z czasem od tej zasady były wprowadzane wyjątki, czy to w drodze umów

międzynarodowych (ratyfikowanych konwencji Międzynarodowej Organizacji Pracy),

czy też w drodze regulacji krajowych, zawierających unormowania dotyczące wprost

sposobu traktowania w zakresie ubezpieczenia społecznego obywateli państw obcych bądź też odsyłające do odpowiednich aktów prawnomiędzynarodowych. Do

ujednolicenia zasad traktowania obywateli drugiego państwa w zakresie ubezpieczenia społecznego doszło w aktach prawnych Europejskiej Wspólnoty Gospodarczej, a

następnie Unii Europejskiej, w stosunku do obywateli państw członków tej Wspólnoty. Od 1971 r. odpowiednie uregulowania zawiera Rozporządzenie Rady (EWG) nr

1408/71 z dnia 14 czerwca 1971 r. w sprawie stosowania systemów zabezpieczenia

społecznego do pracowników najemnych i ich rodzin przemieszczających się we

Wspólnocie (Dz.U. UE L z dnia 5 lipca 1971 r. ze zm.). Stosunki między Polską a

Czechosłowacją, a następnie Czechami, regulowała umowa o ubezpieczeniu społecznym z dnia 5 kwietnia 1948 r. (Dz.U. R.P. z 1949 r. Nr 6, poz. 34 ), a także przepisy krajowe dotyczące poszczególnych rodzajów ubezpieczenia społecznego w

obydwu państwach. Z dniem uzyskania przez Polskę członkostwa w Unii Europejskiej (1 maja 2004 r.) zaczęły obowiązywać wprost i bezpośrednio przepisy powołanego już rozporządzenia Rady 1408/71.

Rozpoznawana sprawa dotyczy objęcia obowiązkiem ubezpieczenia od dnia 1

stycznia 2003 r., obejmuje więc okres zarówno sprzed członkostwa Polski w UE, jak i

po dacie 1 maja 2004 r. Wobec zarysowanej powyżej zmiany stanu prawnego w

związku z członkostwem Polski (i Czech) w UE, rozważenia wymaga najpierw sytuacja wnioskodawcy w okresie do 1 maja 2004 r.

Umowa o ubezpieczeniu społecznym z 1948 r. nie regulowała sprawy ubezpieczenia społecznego osób prowadzących działalność gospodarczą. Przepis art. 1

tej umowy deklaruje zasadę równego traktowania obywateli drugiego Państwa z własnymi obywatelami w prawie do ubezpieczenia społecznego. Według jego ust. 2,

przy wykonywaniu wszystkich działów ubezpieczenia społecznego mają zastosowanie (z zastrzeżeniami, o których mowa w ust. 3 do 6) przepisy prawa Państwa, na

którego obszarze jest wykonywane zatrudnienie, miarodajne dla ubezpieczenia.

Ograniczenie postanowień umowy do grupy pracowników jest zrozumiałe w związku

z ograniczonym dawniej zakresem podmiotowym ubezpieczenia społecznego. W

Polsce początek ubezpieczeniom osób prowadzących działalność gospodarczą dało

ubezpieczenie społeczne rzemieślników (por. ustawę z dnia 8 czerwca 1972 r. o

ubezpieczeniu społecznym rzemieślników, Dz.U. Nr 23, poz. 165 ze zm.).

Co się tyczy prawa krajowego, to ustawa z dnia 18 grudnia 1976 o ubezpieczeniu społecznym osób prowadzących działalność gospodarczą oraz ich rodzin

(jednolity tekst: Dz.U. 1989 r. Nr 46, poz. 250 ze zm.) wyraźnie ograniczała swój zakres podmiotowy do osób mających obywatelstwo polskie (art. 1). W stosunku do

prowadzących działalność gospodarczą nie wprowadzała w tym względzie zmian

ustawa z dnia 25 listopada 1986 r. o organizacji i finansowaniu ubezpieczeń społecznych, określająca zakres obowiązkowych ubezpieczeń społecznych w Polsce. Wymieniona ustawa w art. 4 ust. 2 wprowadzała zasadę, w myśl której nie podlegają

ubezpieczeniom społecznym określonym w ustawie obywatele państw obcych, których pobyt w Polsce nie ma charakteru stałego, chyba że umowy międzynarodowe

stanowią inaczej. Identyczne sformułowanie zawiera art. 5 ust. 2 ustawy z dnia 13

października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. Nr 137, poz. 887

ze zm.). W dalszych przepisach tej ustawy (art. 6) ustawodawca określił kategorie

osób fizycznych podlegających na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej obowiązkowo

ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym. Należą do nich osoby prowadzące pozarolniczą działalność (punkt 5). W art. 8 ustawy ustawodawca sprecyzował pojęcie poszczególnych kategorii osób fizycznych objętych ubezpieczeniem. Od dnia 1 stycznia

2003 r., w konsekwencji zmiany treści art. 8 ustawą z dnia 18 grudnia 2002 r., za

osobę prowadzącą pozarolniczą działalność uważa się między inymi. wspólnika jednoosobowej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością oraz wspólników spółki jawnej,

komandytowej lub partnerskiej (art. 8 ust. 6 pkt 4).

Mając na uwadze przytoczone unormowania należy dojść do wniosku, że

skoro umowa polsko czechosłowacka o ubezpieczeniu społecznym z 194 r. (zasada

pierwszeństwa umów międzynarodowych przewidziana w art. 5 ust. 2 ustawy systemowej) nie regulowała ubezpieczenia społecznego prowadzących pozarolniczą

działalność obywateli umawiających się stron, powstanie obowiązku tego ubezpieczenia na gruncie przepisów krajowych zależało od tego, czy pobyt wnioskodawcy

na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej miał charakter stały, czy też nie miał takiego

charakteru (art. 5 ust. 2 ustawy systemowej). Wymieniona kwestia, jak słusznie podnosi skarżący w skardze kasacyjnej, nie stała się przedmiotem ustaleń Sądu. Nieprzydanie przez Sąd Apelacyjny (ale również przez Sąd Okręgowy) żadnego zna-

czenia temu elementowi art. 5 ust. 2 ustawy systemowej stanowi jego błędną interpretację i trafnie zostało przez skarżącego wskazane jako podstawa skargi kasacyjnej. Już ta okoliczność uzasadnia uchylenie zaskarżonego wyroku i przekazanie

sprawy Sądowi Apelacyjnemu do ponownego rozpoznania.

Rozpoznając sprawę ponownie Sąd uwzględni ponadto istotną okoliczność, że

z momentem uzyskania członkostwa przez Polskę w Unii Europejskiej (1 maja 2004

r.) uległ zmianie stan prawny w przedmiocie traktowania w zakresie ubezpieczeń

społecznych obywateli państw członkowskich Unii, przebywających na terenie Polski.

Sąd Apelacyjny w ogóle nie uwzględnił faktu, że od dnia 1 maja 2004 r. poza przepisami krajowymi zastosowanie znajdują przepisy rozporządzenia Rady (EWG) nr

1408/71 z dnia 14 czerwca 1971 r. w sprawie stosowania systemów zabezpieczenia

społecznego do pracowników, osób prowadzących działalność na własny rachunek i

do członków ich rodzin przemieszczających się we Wspólnocie, a także przepisy

rozporządzenia wykonawczego nr 547/72 z dnia 21 marca 1972 r. ustalające sposób

stosowania rozporządzenia 1408/71. Przyznanie art. 5 ust. 2 ustawy systemowej

oraz art. 6 i 8 tej ustawy wyłączności w zakresie ustalenia podlegania ubezpieczeniom nie jest trafne.

Ponieważ, jak wcześniej ustalono, umowa polsko-czechosłowacka nie reguluje spraw objęcia ubezpieczeniem prowadzących pozarolniczą działalność, a także

z tej przyczyny, iż rozporządzenie zastępuje postanowienia każdej konwencji o zabezpieczeniu społecznym wiążącej wyłącznie dwa lub więcej państw członkowskich

(art. 6 pkt a rozporządzenia), chyba że określone postanowienia konwencji o zabezpieczeniu społecznym, do których państwa członkowskie przystąpiły przed wejściem

w życie rozporządzenia są korzystniejsze dla beneficjentów, o ile postanowienia te

są wymienione w załączniku III (art. 7 ust. 2 pkt c) - co jednak nie ma miejsca, ponieważ umowa polsko-czechosłowacka nie została wymieniona w załączniku III do

rozporządzenia - w rozpoznawanej sprawie znajdują zastosowanie odpowiednie

przepisy rozporządzenia dotyczące ustawodawstwa właściwego dla obywateli

państw członkowskich Unii Europejskiej, prowadzących działalność gospodarczą na

własny rachunek na terytorium innego państwa. Przepisy rozporządzenia 1408/71,

analogicznie jak inne akty unijne rangi rozporządzenia, obowiązują wprost i bezpośrednio na terytorium państw członkowskich, a w razie sprzeczności z prawem krajowym mają przed nim pierwszeństwo. Celem tych uregulowań jest, między innymi,

zapobieżenie tzw. konfliktowi ustawodawstw, tzn. sytuacji, gdy dana osoba objęta

byłaby równocześnie więcej niż jednym ustawodawstwem.

Ogólne zasady dotyczące prawa właściwego w przypadku różnych rodzajów

zatrudnienia określają przepisy tytułu II, art. 13 - 17a (9). Okoliczności sprawy zdają

się wskazywać (zastrzeżenie to jest potrzebne ze względu na brak dokonania przez

Sąd Apelacyjny stanowczych i jednoznacznych ustaleń) na zastosowalność w sprawie przepisu art. 14c (5) rozporządzenia, dotyczącego szczególnych zasad mających

zastosowanie w przypadku osób będących równocześnie pracownikami najemnymi

na terytorium jednego państwa członkowskiego i prowadzących działalność na własny rachunek na terytorium innego państwa członkowskiego. Osoby takie podlegają

ustawodawstwu państwa członkowskiego, na którego terytorium wykonują pracę za

wynagrodzeniem, lub, jeżeli są zatrudnione na terytorium dwóch lub więcej państw

członkowskich, ustawodawstwu określonemu zgodnie z art. 14 ust. 2 lub 3, chyba że

lit. b stanowi inaczej. Ten ostatni przypadek, przewidujący wyjątek od zasady jedności ustawodawstwa, odnosi się do enumeratywnie określonych przypadków, zamieszczonych w załączniku VII do rozporządzenia i przewiduje między innymi sytuację prowadzenia działalności na własny rachunek w Czechach oraz zatrudnienia za

wynagrodzeniem w innym państwie członkowskim.

Z przytoczonych motywów orzeczono jak w sentencji wyroku.