Legislator Case Law & Legislation
I UK 220/10 AI generated

I UK 220/10 · Sąd Najwyższy

Case Number I UK 220/10
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

wyroku z dnia 29 czerwca 2009 r. Sądu Okręgowego - Sądu Pracy i Ubezpieczeń wnioskodawczyni od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych - Oddziału w O. z

Legislator headnote

AI generated

art. 282 k.p.c, art. 187 § 2 pkt 3 k.p.c, art. 19 Konstytucji RP, art. 3984 § 1 k.p.c, art. 3984 § 1 pkt 3 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c; I UK 220/10 · Sąd Najwyższy: Sądu Okręgowego - Sądu Pracy i Ubezpieczeń wnioskodawczyni od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych - Oddziału w O. z

Keywords

AI generated
art. 282 k.p.c art. 187 § 2 pkt 3 k.p.c art. 19 Konstytucji RP art. 3984 § 1 k.p.c art. 3984 § 1 pkt 3 k.p.c art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 282 k.p.c
pkt 3, art. 227 i 228, art. 233 § 1, art. 244 § 1, art. 278 i art. 282 k.p.c.
art. 187 § 2 pkt 3 k.p.c
podstawie art. 187 § 2 pkt 3 k.p.c.
art. 19 Konstytucji RP
wykładnię i niewłaściwe zastosowanie: a) art. 194a ust.
art. 3984 § 1 k.p.c
Stosownie do art. 3984 § 1 k.p.c.
art. 3984 § 1 pkt 3 k.p.c
Przepis art. 3984 § 1 pkt 3 k.p.c.
art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c
Tymczasem z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.
art. 3989 § 2 k.p.c
rozpoznania na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
I UK 321/05
Wyrok z dnia 30 maja 2006 r.
I PK 306/02
14 lutego 2003 r., I PK 306/02, Wokanda z 2004 7-8, poz.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I UK 220/10

POSTANOWIENIE

Dnia 26 października 2010 r.

Sąd Najwyższy w składzie :

SSN Małgorzata Wrębiakowska-Marzec

w sprawie z odwołania J. K.

przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w O.

o wysokość świadczenia,

po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń

Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 26 października 2010 r.,

skargi kasacyjnej ubezpieczonej od wyroku Sądu Apelacyjnego

z dnia 10 marca 2010 r.,

odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

Uzasadnienie

Wyrokiem z dnia 10 marca 2010 r. Sąd Apelacyjny oddalił apelację J. K. od

wyroku z dnia 29 czerwca 2009 r. Sądu Okręgowego - Sądu Pracy i Ubezpieczeń

Społecznych w K. z dnia 29 czerwca 2009 r., którym oddalono odwołanie

wnioskodawczyni od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych - Oddziału w O. z

dnia 1 marca 2008 r. waloryzującej rentę rodzinną oraz z dnia 25 marca 2008 r.

odmawiającej prawa do świadczenia rodzinnego po inwalidzie wojennym.

W skardze kasacyjnej od powyższego wyroku wnioskodawczyni zaskarżyła

go w całości, zarzucając: 1) naruszenie prawa materialnego poprzez błędną

wykładnię i niewłaściwe zastosowanie: a) art. 194a ust. 4 pkt 2 ustawy o

emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych w związku z art. 19

tej ustawy; b) art. 6 ust. 1 pkt 1 oraz art. 7 pkt 1 i 2 w związku z art. 9 ustawy o

zaopatrzeniu inwalidów wojennych i wojskowych; 2) mające istotny wpływ na wynik

sprawy uchybienie w postaci naruszenia przepisów postępowania, tj. art. 187 § 2

pkt 3, art. 227 i 228, art. 233 § 1, art. 244 § 1, art. 278 i art. 282 k.p.c.

Wskazując na powyższe zarzuty skarżąca wniosła o uchylenie zaskarżonego

wyroku i przekazanie sprawy Sądowi drugiej instancji do ponownego rozpoznania.

Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania uzasadniony został: 1)

występowaniem istotnego zagadnienia prawnego i wynikającą z niego potrzebą

wykładni art. 194a ust. 4 pkt 2 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu

Ubezpieczeń Społecznych w związku z art. 19 tej ustawy, sprowadzających się do

odpowiedzi na pytanie „czy art. 194a powołanej ustawy stanowi lex specialis w

stosunku do art. 19 tej ustawy - bo jeżeli tak, to świadczeniobiorca ma możliwość

uzyskania świadczenia bez pomniejszeń wskazanych w art. 19 ustawy”; 2)

koniecznością utrwalenia wynikającej z wyroku Sądu Najwyższego z dnia 30 maja

2006 r., I UK 321/05 (OSNP 2007 nr 11-12, poz. 171) zasady, że ciężar dowodu w

sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych obciąża organ rentowy, który musi

bardzo dokładnie wykazać te wszystkie okoliczności podnoszone w sprawie, na

których oparł odmowę przyznania świadczenia; 3) potrzebą zbadania czy w sprawie

zachodzą szczególne okoliczności, które umożliwiają podniesienie na etapie

postępowania kasacyjnego zarzutów dotyczących oceny materiału dowodowego

(wyrok Sądu Najwyższego z dnia 30 maja 2006 r., I UK 321/05, OSNP 2007 nr 1112, poz. 171); 4) koniecznością „doprecyzowania przesłanek, w oparciu o które sąd

może pominąć przedłożoną w sprawie opinię biegłych wydaną z pominięciem

istotnych okoliczności wynikających z materiału dowodowego i będącą prostym

powtórzeniem opinii biegłych wydanej w sprawie wcześniejszej - co może

wskazywać, że skarga kasacyjna w takiej sprawie jest oczywiście uzasadniona”; 5)

koniecznością „doprecyzowania zasad gromadzenia materiału dowodowego na

podstawie art. 187 § 2 pkt 3 k.p.c. - czy wniosek w takiej sprawie jest wiążący dla

Sądu?”; 6) potrzebą „kształtowania i wzmacniania właściwej postawy dotyczącej

obronności kraju, tak aby weterani walk o niepodległość - byli i przyszli - wiedzieli,

że mogą liczyć na własne Państwo w kwestii opieki nad nimi wynikającej z art. 19

Konstytucji RP i bez zbędnych utrudnień ze strony organu rentowego mogli

zyskiwać status inwalidy wojennego”.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje.

Stosownie do art. 3984 § 1 k.p.c. skarga kasacyjna powinna zawierać

oznaczenie zaskarżonego orzeczenia (pkt 1), przytoczenie podstaw kasacyjnych i

ich uzasadnienie (pkt 2), wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania i

jego uzasadnienie (pkt 3) oraz wniosek o uchylenie lub zmianę orzeczenia (pkt 4).

Przepis art. 3984 § 1 pkt 3 k.p.c. wymaga, aby wniosek o przyjęcie skargi

kasacyjnej stanowił odrębny element pisma niezależny od przytoczenia podstaw

kasacyjnych i ich uzasadnienia. Uzasadnienie wniosku natomiast powinno

nawiązywać do przesłanek przyjęcia skargi do rozpoznania określonych w art. 398 9

§ 1 k.p.c. Zgodnie z tym przepisem Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do

rozpoznania, jeżeli: 1) w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, 2) istnieje

potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub

wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, 3) zachodzi nieważność

postępowania lub 4) skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona. Spełnienie

wymagania z art. 3984 § 1 pkt 3 k.p.c. powinno zatem przybrać formę

wyodrębnionego wywodu prawnego, w którym skarżący wskaże, jakie występujące

w sprawie okoliczności pozwalają na uwzględnienie wniosku o przyjęcie skargi

kasacyjnej do rozpoznania i jednocześnie uzasadni, dlaczego odpowiadają one

ustawowemu katalogowi przesłanek.

Spośród wskazanych przez skarżącą okoliczności mających uzasadniać

przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania jedynie wskazanie na występowanie w

sprawie istotnego zagadnienia prawnego oraz wynikającą z niego potrzebę

wykładni art. 194a ust. 4 pkt 2 w związku z art. 19 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r.

o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (jednolity tekst:

Dz.U. z 2009 r. Nr 153, poz. 1227 ze zm., zwanej dalej ustawą o emeryturach i

rentach) odnosi się do przesłanek ustawowych.

Należy zatem przypomnieć, że zagadnienie prawne jest to zagadnienie,

które wiąże się z określonym przepisem prawa materialnego lub procesowego lub

uregulowaniem prawnym, których wyjaśnienie ma nie tylko znaczenie dla

rozstrzygnięcia przedmiotowej sprawy, ale także dla rozstrzygnięcia innych

podobnych spraw. Wskazanie zagadnienia prawnego uzasadniającego wniosek o

rozpoznanie skargi kasacyjnej powinno zatem nastąpić przez określenie przepisów

prawa, w związku z którymi zostało sformułowane i wskazaniu argumentów, które

prowadzą do rozbieżnych ocen. Dopiero bowiem wówczas Sąd Najwyższy ma

podstawę

do

oceny,

czy

przedstawione

zagadnienie

jest

rzeczywiście

zagadnieniem „prawnym” oraz czy jest to zagadnienie „istotne” (por. postanowienia

Sądu Najwyższego z dnia 10 maja 2001 r., II CZ 35/01, OSNC z 2002 nr 1, poz. 11,

z dnia 13 sierpnia 2002 r., I PKN 649/01, OSNP z 2004 nr 9, poz. 158 oraz z dnia

14 lutego 2003 r., I PK 306/02, Wokanda z 2004 7-8, poz. 51). Ponadto

rozstrzygnięcie zagadnienia prawnego nie może się sprowadzać do odpowiedzi na

zarzuty skarżącego skierowane pod adresem zaskarżonego orzeczenia ani też do

odpowiedzi na wątpliwości skarżącego, które można wyjaśnić za pomocą

obowiązujących reguł wykładni bądź w drodze prostego zastosowania przepisów. Z

kolei odwołanie się do przesłanki istnienia potrzeby wykładni przepisów prawnych

budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie

sądów wymaga wykazania, że określony przepis prawa, mimo że budzi poważne

wątpliwości (ze wskazaniem, na czym te poważne wątpliwości polegają), nie

doczekał się wykładni, bądź niejednolita jego wykładnia wywołuje rozbieżności w

orzecznictwie

sądów,

które

należy

przytoczyć

(por.

postanowienia

Sądu

Najwyższego z dnia 11 stycznia 2002 r., III CKN 570/01, OSNC 2002 nr 12, poz.

151 i z dnia 15 października 2002 r., II CZ 102/02, niepublikowane).

Uzasadnienie wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania nie

spełnia powyższych wymagań, gdyż po pierwsze - formułując pytanie i nazywając

je istotnym zagadnieniem prawnym skarżąca nie przedstawia jakiejkolwiek

argumentacji prawnej pozwalającej na uznanie, iż wskazana przez nią wątpliwość

ma znaczenie dla rozstrzygnięcia sprawy i istotnie jest tego rodzaju, że wymaga

zaangażowania Sądu Najwyższego i to w sytuacji, gdy Sąd drugiej instancji uznał,

iż art. 19 i 194a ustawy o emeryturach i rentach w ogóle nie miały w sprawie

zastosowania, a po drugie - odwołując się do przesłanki potrzeby wykładni

powołanych przepisów - nie wskazuje czy ma na myśli brak ich wykładni, czy też

rzeczywiście występujące w orzecznictwie sądów rozbieżności wywołane ich

niejednolitą wykładnią, oraz na czym wątpliwości interpretacyjne miałyby polegać.

Odnośnie do pozostałych okoliczności to nie odpowiadają one ustawowemu

katalogowi przesłanek, a Sąd Najwyższy nie jest ani zobowiązany, ani uprawniony

do domyślania się, o którą z nich skarżącej chodzi. Dotyczy to również wskazania

na możliwość uznania oczywistej zasadności skargi kasacyjnej, gdyż jest to

stwierdzenie jedynie hipotetyczne i nie zostało odniesione do któregokolwiek z

licznych przepisów powołanych w kasacyjnej podstawie naruszenia prawa

procesowego. Tymczasem z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. wynika konieczność nie tylko

powołania się na okoliczność, że skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona,

ale również wykazania, iż przesłanka ta rzeczywiście zachodzi, a więc że doszło do

kwalifikowanej (widocznej przy wykorzystaniu podstawowej wiedzy prawniczej, bez

wdawania się w pogłębioną analizę prawną) obrazy wskazanych w podstawach

kasacyjnych przepisów prawa materialnego lub procesowego, prowadzącej w

oczywisty sposób do uznania zaskarżonego wyroku za błędny i jego wzruszenia.

Z powyższych względów odmówiono przyjęcia skargi kasacyjnej do

rozpoznania na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c.