Legislator Case Law & Legislation
I UK 217/17 AI generated

I UK 217/17 · Sąd Najwyższy

Case Number I UK 217/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Sąd Apelacyjny III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z dnia 13 grudnia 2016 r. oddalił apelację odwołującej się R. K. od wyroku Sądu Okręgowego w K.z dnia 18 listopada 2015 r., oddalającego jej odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z dnia 23 czerwca 2015 r., stwierdzającej, że jest dłużnikiem organu rentowego z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne oraz Fundusz Pracy w łącznej kwocie 33.212,94 zł.W sprawie tej ustalono, że ubezpieczona mieszka w Polsce i od 1 lutego 2006 r. prowadzi działalność gospodarczą w zakresie zawierania umów ubezpieczenia na rzecz PZU.

Legislator headnote

AI generated

art. 22 k.p, art. 83 § 1 k.c, art. 58 § 1 k.c, art. 2 Konstytucji RP, art. 65 § 2 k.c, art. 6 k.c; I UK 217/17 · Sąd Najwyższy: Skarga kasacyjna nie zasługiwała na przyjęcie do merytorycznego rozpoznania. Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej został oparty na przesłankach przedsądu określonych w art. 3989 § 1 pkt 2 i 4 k.p.c. z uwagi na rzekomą rozbieżność w orzecznictwie lub oczywiste uzasadnienie skargi. Tymczasem w utrwalonym orzecznictwie Sądu Najwyższego przyjmuje się, że jednoczesne uzasadnienie wniosku o przyjęcie skargi do rozpoznania występującymi w sprawie wątpliwościami prawnymi (zagadnienie prawne, potrzeba wykładni przepisów) generalnie wyklucza możliwość twierdzenia o oczywistej zasadności skargi (postanowienia Sądu Najwyższego z dnia 26 listopada 2013 r., I UK 291/13, LEX nr 1430990 oraz z 20 marca 2014 r., I CSK 343/13, LEX nr 1523355).

Keywords

AI generated
foreign pension foreign posting allowance foreign contribution period unpaid pension contributions foreign insurer voluntary unemployment

Cited Legislation

AI generated
art. 22 k.p
TSUE) nie może podlegać ocenie z punktu widzenia krajowych przepisów prawa pracy, definiujących stosunek pracy, przez co w konsekwencji doszło do niewłaściwego zastosowania art. 22 k.p., 3/ art.
art. 83 § 1 k.c
58 § 2 i art. 83 § 1 k.c.
art. 58 § 1 k.c
art. 2 Konstytucji RP
W skardze kasacyjnej ubezpieczona zarzuciła naruszenie: 1/ art. 288 akapit 2 Traktatu o Funkcjonowaniu Unii Europejskiej (Dz.U.
art. 65 § 2 k.c
art. 6 k.c
przez błędną wykładnię i pominięcie przez Sąd Apelacyjny, iż przy dokonywaniu wykładni treści umowy należy badać zgodny zamiar stron i cel zawarcia umowy o pracę z pracodawcą brytyjskim, która nie była pozorną czynnością prawną, 9/ art. 6 k.c.
art. 232 k.p.c
w związku z art. 232 k.p.c.
art. 233 § 1 k.p.c
przez niewłaściwe zastosowanie i pominięcie obarczającego polski organ rentowy ciężaru wykazania okoliczności, na które się powoływał, jakoby umowa została zawarta w celu obejścia ustawy ze skutkiem nieważności umowy, 10/ art. 233 § 1 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
I UK 291/13
Wyrokiem z dnia 12 lutego 2013 r., Sąd Apelacyjny oddalił apelację ubezpieczonego J.
I CSK 343/13
Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania jeżeli: w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, zachodzi nieważność postępowania lub skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona (art. 398 § 1 k.p.c.). Instytucja przedsądu, jak wynika z orzecznictwa Trybunału Konstytucyjnego, jest zgodna z normami konstytucyjnymi, a także z zaleceniami Rady Europy zezwalającymi na wprowadzenie środków eliminujących dostęp do sądu najwyższego szczebla.
II UK 587/13
2 Wniosek A. P. z dnia 5 września 2011 r. o ustalenie ustawodawstwa właściwego dla ubezpieczenia społecznego, która poinformowała Zakład Ubezpieczeń Społecznych o zamieszkiwaniu i prowadzeniu działalności gospodarczej w Polsce przy jednoczesnym wykonywaniu umowy o pracę na terytorium Słowacji na rzecz pracodawcy słowackiego, został załatwiony decyzją z dnia 10 listopada 2011 r., stwierdzającą podleganie przez wnioskodawczynię polskiemu ubezpieczeniu społecznemu. Wnioskodawczyni nie przedstawiła, poza umową o pracę, innych dowodów wykonywania pracy na Słowacji, przez co nie zastosowała się do wezwań Zakładu Ubezpieczeń Społecznych o złożenie wyjaśnień i przedstawienie dowodów potwierdzających wykonywanie pracy, które organ ubezpieczeń społecznych kierował do niej, powołując się na art. 3 ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 987/2009 z dnia 16 września 2009 r. dotyczącego wykonywania rozporządzenia (WE) nr 883/2004 w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego (Dz.Urz.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I UK 217/17 POSTANOWIENIE Dnia 15 marca 2018 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Zbigniew Myszka w sprawie z odwołania R. K. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w O.‎o wysokość zadłużenia,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 15 marca 2018 r.,‎skargi kasacyjnej ubezpieczonej od wyroku Sądu Apelacyjnego w Ł.‎z dnia 13 grudnia 2016 r., sygn. akt III AUa …/16, odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

UZASADNIENIE

Sąd Apelacyjny III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z dnia 13 grudnia 2016 r. oddalił apelację odwołującej się R. K. od wyroku Sądu Okręgowego w K.z dnia 18 listopada 2015 r., oddalającego jej odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z dnia 23 czerwca 2015 r., stwierdzającej, że jest dłużnikiem organu rentowego z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne oraz Fundusz Pracy w łącznej kwocie 33.212,94 zł.W sprawie tej ustalono, że ubezpieczona mieszka w Polsce i od 1 lutego 2006 r. prowadzi działalność gospodarczą w zakresie zawierania umów ubezpieczenia na rzecz PZU.

W dniu 10 września 2012 r. złożyła w organie rentowym oświadczenie o zatrudnieniu w Wielkiej Brytanii i dokonała wyrejestrowania z ubezpieczeń społecznych z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej w Polsce. W postępowaniu o ustalenie właściwego ustawodawstwa dotyczącego podlegania ubezpieczeniom społecznym polski organ rentowy w dniu 7 sierpnia 2013 r. wydał decyzję stwierdzająca, że odwołująca się z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowemu i wypadkowemu od dnia 1 września 2012 r.

Odwołanie od tej decyzji było przedmiotem postępowania sądowego, które zakończyło się prawomocnym wyrokiem Sądu Apelacyjnego z dnia 20 listopada 2014 r., oddalającym apelację odwołującej się od negatywnego dla niej wyroku Sądu Okręgowego z dnia 10 grudnia 2013 r.W konsekwencji 28 kwietnia 2015 r. organ rentowy skierował do odwołującej się zawiadomienie o wszczęciu postępowania w sprawie nieopłaconych składek za okres od września 2012 r. do lutego 2013 r. wraz z należnymi odsetkami. Odwołująca się w piśmie z 19 maja 2015 r., nadal twierdziła, iż w myśl przepisów Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 88/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r., jako osoba dotychczas prowadząca na terytorium Polski działalność gospodarczą podlega od daty podjęcia pracy najemnej w innym niż Polska kraju członkowskim - ustawodawstwu tego drugiego państwa, tj.

Anglii. Odwołująca się nie kwestionowała kwot podanych w zaskarżonej decyzji określających jej zadłużenie, lecz podważała tytuł podlegania ubezpieczeniu społecznemu w Polsce. Sądy obydwu instancji uznały, że odwołanie nie zasługuje na uwzględnienie, gdyż prawomocny wyrok rozstrzygnął o tym, że odwołująca się osoba prowadząca działalność gospodarczą w Polsce nie podlegała ubezpieczeniem społecznym z tytułu pracy najemnej w Anglii, ale od dnia 1 września 2012 r. podlega obowiązkowo polskim ubezpieczeniom społecznym.

Wniesiona od tego wyroku skarga o wznowienie postępowania została odrzucona. Natomiast przedmiotem odwołania w niniejszej sprawie było zadłużenie odwołującej się z tytułu nieopłaconych składek w Polsce, którego wysokości nie kwestionuje, a jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej powinna obliczać, potrącać z dochodów ubezpieczonych, rozliczać oraz opłacać należne składki za każdy miesiąc kalendarzowy (art. 6 ust. 5 w związku z art. 46 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, jednolity tekst:

Dz.U. z 2017 r., poz. 1778 ze zm.). W skardze kasacyjnej ubezpieczona zarzuciła naruszenie: 1/ art. 288 akapit 2 Traktatu o Funkcjonowaniu Unii Europejskiej (Dz.U. z 2004 r. Nr 90, poz. 864/2 ze zm.; dalej: TFUE) w związku z art. 4 ust. 3 Traktatu o Unii Europejskiej (Dz.Urz. UE C 2008.115; dalej: TUE) przez niezastosowanie i wydanie rozstrzygnięcia na podstawie przepisów prawa krajowego, zamiast na podstawie przepisów rozporządzeń unijnych, 2/ art. 13 ust. 3 rozporządzenia nr 883/2004 przez błędną wykładnię i ustalenie pojęcia „pracy najemnej” bez uwzględnienia autonomiczności tego pojęcia prawa unijnego, zdefiniowanej w rozporządzeniu podstawowym, które wyczerpująco zinterpretowane w orzecznictwie Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej (dalej:

TSUE) nie może podlegać ocenie z punktu widzenia krajowych przepisów prawa pracy, definiujących stosunek pracy, przez co w konsekwencji doszło do niewłaściwego zastosowania art. 22 k.p., 3/ art. 3 ust. 2 rozporządzenia nr 987/2009 „przez błędną wykładnię i zobowiązanie ubezpieczonej do przedstawienia organowi rentowemu dokumentów i dowodów potwierdzających wykonywanie pracy i przerzucenie na nią ciężaru dowodu rzeczywistego wykonywania pracy w innym państwie członkowskim”, 4/ art. 11 ust. 2 lit. a rozporządzenia nr 883/2004 przez niewłaściwe zastosowanie, gdyż w sprawie miał zastosowanie art. 13 ust. 3 tego rozporządzenia, bo ubezpieczona wykonywała nie tylko pracę na własny rachunek w Polsce, ale także pracę najemną w Wielkiej Brytanii, 5/ art. 16 ust. 2 rozporządzenia wykonawczego przez zaniechanie przez organ rentowy niezwłocznego określenia ustawodawstwa właściwego zgodnie z uzyskaną informacją, a zamiast tego wszczęcie postępowania wyjaśniającego i odwołanie się do informacji uzyskanej z brytyjskiej instytucji ubezpieczeń społecznych, której ustalenia nie są prawnie wiążące dla polskiego organu rentowego, 6/ art. 58 § 2 i art. 83 § 1 k.c. przez błędną wykładnię i uznanie, że zawarta umowa o pracę z pracodawcą brytyjskim była nieważna, sprzeczna z zasadami współżycia społecznego i z celem systemu ubezpieczeń społecznych, a nade wszystko służyła obejściu przepisów ubezpieczeń społecznych lub świadczyła o jej pozorności, podczas gdy zasady współżycia społecznego nie zostały naruszone zachowaniem ubezpieczonej, a cel umowy i sposób wykonywania obowiązków obligacyjnych wynikających z umowy nie był niezgodny z prawem, a w konsekwencji sporna umowa o pracę wywoływała skutki z niej wynikające tak w sferze prawa cywilnego, jak i ubezpieczeń społecznych, 7/ art. 58 § 1 k.c. w związku z art. 6 ust. 1 pkt 5, art. 9 ust. 2 i art. 18 ust. 8 ustawy systemowej w związku z art. 2 Konstytucji RP przez niewłaściwe zastosowanie i przyjęcie, że zawarta przez ubezpieczoną umowa o pracę z pracodawcą brytyjskim miała na celu obejście przepisów polskiego prawa ubezpieczeń społecznych i opłacanie zdecydowanie niższej składki na ubezpieczenia społeczne, niż należna z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej na terenie RP, podczas gdy treść umowy o pracę z brytyjskim pracodawcą nie pozostaje w sprzeczności z przepisami prawa, a jej cel nie zmierzał do obejścia prawa polskiego, 8/ art. 65 § 2 k.c. przez błędną wykładnię i pominięcie przez Sąd Apelacyjny, iż przy dokonywaniu wykładni treści umowy należy badać zgodny zamiar stron i cel zawarcia umowy o pracę z pracodawcą brytyjskim, która nie była pozorną czynnością prawną, 9/ art. 6 k.c. w związku z art. 232 k.p.c. przez niewłaściwe zastosowanie i pominięcie obarczającego polski organ rentowy ciężaru wykazania okoliczności, na które się powoływał, jakoby umowa została zawarta w celu obejścia ustawy ze skutkiem nieważności umowy, 10/ art. 233 § 1 k.p.c. przez błędne zastosowanie „skutkujące kwalifikowanym naruszeniem granic swobodnej oceny dowodów i dowolne przyjęcie, że umowa została zawarta przez ubezpieczoną wyłącznie w celu pozyskania dodatkowego tytułu do ubezpieczenia społecznego, a nie w celu świadczenia pracy i nabycia wierzytelności w postaci wynagrodzenia”, 11/ art. 328 § 2 w związku z art. 391 § 1 k.p.c. przez niewłaściwe zastosowanie i niewyjaśnienie podstawy prawnej zaskarżonego wyroku w zakresie „podstawy przypisania czynności prawnej dotkniętej sankcją bezwzględnej nieważności”.We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania skarżąca twierdziła, że w sprawie zachodzi „istotna rozbieżność pomiędzy zaskarżonym orzeczeniem Sądu Apelacyjnego oraz ugruntowaną linią orzecznictwa w przedmiocie podlegania ustawodawstwu polskiemu w zakresie ubezpieczeń społecznych oraz - na tej podstawie - obowiązkowo ubezpieczeniom społecznemu, emerytalnemu i rentowym na terenie RP z tytułu wykonywania pracy najemnej na terenie UE” oraz twierdziła, że skarga jest oczywiście uzasadniona.

Wniosła o uchylenie zaskarżonego wyroku oraz poprzedzającego go wyroku Sądu Okręgowego w K. i przekazanie sprawy organowi rentowemu do ponownego rozpoznania, ewentualnie o zmianę zaskarżonego wyroku w całości przez stwierdzenie, że ubezpieczona nie podlega ustawodawstwu polskiemu w zakresie ubezpieczeń społecznych.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Skarga kasacyjna nie zasługiwała na przyjęcie do merytorycznego rozpoznania. Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej został oparty na przesłankach przedsądu określonych w art. 3989 § 1 pkt 2 i 4 k.p.c. z uwagi na rzekomą rozbieżność w orzecznictwie lub oczywiste uzasadnienie skargi. Tymczasem w utrwalonym orzecznictwie Sądu Najwyższego przyjmuje się, że jednoczesne uzasadnienie wniosku o przyjęcie skargi do rozpoznania występującymi w sprawie wątpliwościami prawnymi (zagadnienie prawne, potrzeba wykładni przepisów) generalnie wyklucza możliwość twierdzenia o oczywistej zasadności skargi (postanowienia Sądu Najwyższego z dnia 26 listopada 2013 r., I UK 291/13, LEX nr 1430990 oraz z 20 marca 2014 r., I CSK 343/13, LEX nr 1523355).

Z tego spostrzeżenia wypływa wniosek, że co najmniej jedna z „konkurencyjnych” przesłanek wskazanych jako uzasadnienia przyjęcia skargi kasacyjnej jest chybiona. Ponadto wniosek o przyjęcie skargi do rozpoznania nie może opierać się jedynie na wskazaniu jednej z okoliczności uzasadniających rozpoznanie skargi kasacyjnej, ale wymaga też odpowiedniego uzasadnienia (art. 3984 § 2 k.p.c.).Wbrew stanowisku skarżącej we wskazanym w skardze kasacyjnej zakresie, nie występuje rozbieżność orzecznictwa sądowego. W wyroku Sądu Najwyższego, który powołała skarżąca, jak i wyroku z dnia 11 września 2014 r., II UK 587/13 (LEX nr 1545145) Sąd Najwyższy wyjaśnił tylko tyle, że zarówno Zakład Ubezpieczeń Społecznych, jak i polskie sądy ubezpieczeń społecznych nie mają kompetencji do samodzielnej weryfikacji stosunku prawnego stanowiącego tytuł ubezpieczenia społecznego w innym państwie członkowskim osoby wnoszącej o ustalenie ustawodawstwa właściwego, a ponadto instytucje ubezpieczeń społecznych zainteresowanych państw porozumiały się w kwestii niepodlegania skarżącej brytyjskiemu systemowi zabezpieczenia społecznego.

Gdyby w takiej sytuacji przychylić się do stanowiska skarżącej, to nie podlegałaby ona żadnemu systemowi ubezpieczeń społecznych z tytułu pracy lub działalności pozarolniczej wykonywanej w dwóch państwach unijnych, co jest wykluczone w prawie wspólnotowym.Dalsze kontrowersje w tym zakresie nie mogły być weryfikowane przy orzekaniu w przedmiotowej sprawie, która już nie dotyczyła ustalenia właściwego ustawodawstwa podlegania przez ubezpieczoną polskim ubezpieczeniom społecznym, bo to zostało prawomocnie orzeczone wyrokiem Sądu drugiej instancji z dnia 20 listopada 2014 r., III AUa …/14, od którego została odrzucona skarga o wznowienie postępowania, a następnie oddalone zażalenie wniesione w tej sprawie do Sądu Najwyższego.

Wobec powagi rzeczy osądzonej w zakresie podlegania polskim ubezpieczeniom społecznym została wydana decyzja z dnia 23 czerwca 2015 r. o zadłużeniu składkowym ubezpieczonej z tytułu prawomocnie orzeczonego obowiązku podlegania polskim ubezpieczeniom społecznym. Tymczasem poddana procedurze przedsądu skarga kasacyjna nadal zmierzała w istocie rzeczy do podważenia powagi rzeczy osądzonej prawomocnym wyrokiem, który przesądził o obowiązku podlegania skarżącej polskiemu ustawodawstwu ubezpieczeń społecznych, przeto taki skutek prawomocnego wyroku (art. 366 k.p.c.) nie może być w dalszym ciągu kontestowany tym razem w postępowaniu odwoławczym od składkowej decyzji wymiarowej, zobowiązującej skarżącą do uregulowania zaległości składkowych z tytułu prawomocnie osądzonego obowiązku jej podlegania polskim ubezpieczeniom społecznym.Mając powyższe na uwadze Sąd Najwyższy postanowił jak w sentencji na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c. kc