Legislator Case Law & Legislation
I UK 214/07 AI generated

I UK 214/07 · Sąd Najwyższy

Case Number I UK 214/07
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

ubezpieczony jest całkowicie niezdolny do pracy okresowo od listopada 2003 r. do r. zmienił wyrok Sądu Okręgowego oraz decyzję organu rentowego i przyznał mu

Legislator headnote

AI generated

art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c, art. 87 Konstytucji, art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c, art. 3989 § 2 k.p.c; I UK 214/07 · Sąd Najwyższy: do r. zmienił wyrok Sądu Okręgowego oraz decyzję organu rentowego i przyznał mu

Keywords

AI generated
art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c art. 87 Konstytucji art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c art. 3989 § 2 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c
Skarżący wskazał na podstawę z art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c., czyli na potrzebę
art. 87 Konstytucji
uchwała, której nadano moc zasady prawnej (art. 87 Konstytucji).
art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c
Skarżący wskazał na podstawę z art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c., czyli na potrzebę
art. 3989 § 2 k.p.c
Z tych motywów orzeczono na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I UK 214/07

POSTANOWIENIE

Dnia 16 października 2007 r.

Sąd Najwyższy w składzie :

SSN Zbigniew Korzeniowski

w sprawie z odwołania W. G.

przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych o rentę z tytułu niezdolności do

pracy,

po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń

Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 16 października 2007 r.,

skargi kasacyjnej organu rentowego od wyroku Sądu Apelacyjnego w […]

z dnia 6 lutego 2007 r., sygn. akt (...)

odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

Uzasadnienie

Zakład Ubezpieczeń Społecznych decyzją z 18 czerwca 2004 r. odmówił

ubezpieczonemu W. G. (ur. w 1943 r.) prawa do renty wobec powstania

niezdolności do pracy po upływie 18 miesięcy od ostatniego ubezpieczenia

społecznego, które miał do 3 lutego 1993 r.

Sąd Okręgowy Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w K. po ustaleniu, że

ubezpieczony jest całkowicie niezdolny do pracy okresowo od listopada 2003 r. do

maja 2005 r., uznał decyzję organu rentowego za prawidłową i wyrokiem z 16

marca 2005 r. oddalił jego odwołanie.

Sąd Apelacyjny skutkiem apelacji ubezpieczonego wyrokiem z 6 lutego 2007

r. zmienił wyrok Sądu Okręgowego oraz decyzję organu rentowego i przyznał mu

rentę z tytułu całkowitej niezdolności do pracy na okres od 1 kwietnia 2004 r. do 31

maja 2005 r. W uzasadnieniu wskazał, że po zmianie art. 57 ustawy z 17 grudnia

1998 r. o emeryturach i rentach z FUS (ustawy emerytalnej) ubezpieczony

całkowicie niezdolny do pracy i posiadający 28 lat okresów zatrudnienia ma prawo

do renty niezależnie od daty powstania niezdolności do pracy. Taką wykładnię

prawa potwierdza uchwała siedmiu sędziów Sądu Najwyższego z 23 marca 2006 r.

(I UZP 5/05, OSNP 2006/19-20/305).

Zakład Ubezpieczeń Społecznych w skardze kasacyjnej zarzucił naruszenie

przepisów ustawy emerytalnej przez przyjęcie, że ubezpieczony spełnia warunki do

renty bez potrzeby wykazywania wymaganego okresu ubezpieczenia w 10-leciu

przed powstaniem niezdolności do pracy lub przed zgłoszeniem wniosku (art. 57

ust. 1 pkt 2 w związku z art. 58 ust. 1 pkt 5 i ust. 2 ustawy) oraz przez uznanie, że

art. 57 ust. 2 samodzielnie reguluje prawo do renty. W uzasadnieniu wniosku o

przyjęcie skargi do rozpoznania skarżący wskazał na potrzebę wykładni przepisów

ustawy budzących poważne wątpliwości a także wywołujących rozbieżności w

orzecznictwie sądowym, bowiem nie rozstrzygnęła ich uchwała Sądu Najwyższego

z 23 marca 2006 r., która nie została wpisana do księgi zasad prawnych i nie ma

powszechnej mocy wiążącej. Jednocześnie Sąd Najwyższy w indywidualnej

sprawie w wyroku z 22 czerwca 2005 r. (I UK 352/04, OSNP 2006/5-6/91) wyraził

pogląd odmienny i zbieżny ze stanowiskiem skarżącego, zgodnie z którym

ubezpieczony, który wystąpił z wnioskiem o rentę na podstawie art. 57 ust. 2

powinien spełniać także warunek wynikający z art. 58 ust. 2 ustawy emerytalnej.

Ubezpieczonemu

przyznano

zatem

prawo

do

renty mimo, że

nie

miał

ubezpieczenia w 10-leciu przed powstaniem niezdolności do pracy. Na tej

podstawie skarżący wniósł o uchylenie zaskarżonego orzeczenia.

Sąd Najwyższy zważył co następuje:

Warunkiem przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania jest wystąpienie co

najmniej jednej z podstaw wskazanych w art. 398 9 § 1 k.p.c. (przesłanek

przedsądu).

Skarżący wskazał na podstawę z art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c., czyli na potrzebę

wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących

rozbieżności w orzecznictwie sądów.

Nie sprostał jednak postawionemu (sobie) założeniu, gdyż nie wykazał

rozbieżności w orzecznictwie sądów ani potrzeby wykładni przepisów budzących

poważne wątpliwości.

Powołanie tylko jednego wyroku Sądu Najwyższego z 22 czerwca 2005 r. (I

UK 352/04) nie uzasadnia tezy o rozbieżności w orzecznictwie. Skarżący prócz

tego orzeczenia nie powołał dalszych, które by potwierdzały taką rozbieżność i jego

wykładnię prawa. Oczywiście, że na tle przepisów mających w sprawie znacznie

wystąpiła rozbieżność w orzecznictwie i miała szersze odbicie niż tylko w

wskazanym wyroku z 22 czerwca 2005 r. Spowodowało to przedstawienie

zagadnienia prawnego składowi siedmiu sędziów Sądu Najwyższego.

O ile więc przy wykładni prawa dochodzi do rozbieżności w orzecznictwie, to

po podjęciu uchwały przez Sąd Najwyższy w powiększonym składzie nie można

nadal twierdzić, że zagadnienie prawne pozostaje nie rozstrzygnięte i nie ma

sądowej wykładni prawa.

Uchwała siedmiu sędziów z 23 marca 2006 r. została podjęta właśnie

skutkiem rozbieżności orzecznictwa. Przyjęto w niej, iż renta z tytułu niezdolności

do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który udowodnił okres składkowy i

nieskładkowy wynoszący co najmniej 20 lat dla kobiety lub 25 lat dla mężczyzny

oraz jest całkowicie niezdolny do pracy (art. 57 ust. 2 ustawy z dnia 17 grudnia

1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych), bez

potrzeby wykazywania przewidzianego w art. 58 ust. 2 tej ustawy pięcioletniego

okresu składkowego i nieskładkowego przypadającego w ciągu ostatniego

dziesięciolecia przed zgłoszeniem wniosku o rentę lub przed dniem powstania

niezdolności do pracy.

Jest już zatem określona wykładnia prawa, której walor wynika z rangi

składu, który podjął tę uchwałę.

To, że uchwale tej nie nadano mocy zasady nie oznacza, że nie ma

znaczenia dla wykładni prawa i jednolitości orzecznictwa (art. 1 ust. 1 lit a i b i art.

59 ustawy z 23 listopada 2002 r. o Sądzie Najwyższym).

Oczywiście, że taka uchwała nie jest źródłem prawa - nie jest nim również

uchwała, której nadano moc zasady prawnej (art. 87 Konstytucji). Należy też się

zgodzić, że związanie uchwałą siedmiu sędziów w innych sprawach nie jest

bezwzględne i nawet w przypadku uchwały, której nadano moc zasady prawnej

zachodzi możliwość podjęcia odmiennej uchwały (art. 61 i 62 ustawy o Sądzie

Najwyższym).

Jednakże każdorazowo muszą być ku temu podstawy. Takich podstaw

skarżący jednak nie przedstawił. Przede wszystkim nie wykazuje rozbieżności w

orzecznictwie już po podjęciu uchwały przez skład siedmiu sędziów. Nie podaje

również innej argumentacji prawnej, niż ta, którą już wzięto pod uwagę przy

podejmowaniu uchwały z 23 marca 2006 r. Sąd Najwyższy odniósł się wszak w niej

do argumentacji wynikającej z wyroku z 22 czerwca 2005 r. (również do innych

wyroków) oraz do odrębności świadczenia rentowego od emerytalnego. Inaczej

mówiąc skarga nie wskazuje istotnego zagadnienia prawnego (przesłanki z art.

3989 § 1 pkt 1 k.p.c.) i nie wnosi odmiennej argumentacji prawnej od już rozważonej

przy podejmowaniu uchwały przez skład siedmiu sędziów. Właśnie w takiej sytuacji

argumentacja przesłanki przedsądu winna mieć szczególnie doniosłą wartość

skłaniającą do innej wykładni prawa.

Brak zatem w skardze podstawy uzasadniającej przyjęcie jej do rozpoznania

łączonej z potrzebą wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości

lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów.

Z tych motywów orzeczono na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c.