I UK 2/14 · Sąd Najwyższy
Legislator summary
AI generatedR. wniósł skargę kasacyjną od wyroku Sądu Apelacyjnego w (…) z 3 września 2013 r. Zarzucono naruszenie art. 22 k.p., art. 391 § 1 w zw. z art. 382 w zw. z art. 233 § 1 k.p.c., art. 391 § 1 w zw. z art. 328 § 2 k.p.c., art. 385 w zw. z art. 378 § 1 k.p.c. Skarga ma być oczywiście uzasadniona.Sąd Najwyższy zważył, co następuje:Stosownie do art. 39813 § 1 i 2 k.p.c. Sąd Najwyższy rozpoznaje skargę kasacyjną w granicach zaskarżenia oraz w granicach podstaw i jest związany ustaleniami faktycznymi stanowiącymi podstawę zaskarżonego orzeczenia.W uzasadnieniu zaskarżonego wyroku stwierdzono przede wszystkim, że „ubezpieczony nie wykazał jednak, by pozyskał dla zainteresowanego jakichkolwiek klientów lub chociażby nawiązał kontakt z potencjalnymi klientami.
Legislator headnote
AI generatedart. 22 k.p, art. 233 § 1 k.p.c, art. 328 § 2 k.p.c, art. 378 § 1 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c; I UK 2/14 · Sąd Najwyższy: W stanie faktycznym sprawy, zawarcie umowy o pracę i zgłoszenie do ubezpieczenia społecznego nie spowodowało powstania obowiązkowego ubezpieczenia społecznego, bowiem z okoliczności sprawy wynika, że praca nie była świadczona, zaś ustalone warunki wynagradzania za pracę nie odpowiadały zatrudnieniu, ale zostały uzgodnione w celu uzyskania nieproporcjonalnych świadczeń z ubezpieczenia społecznego.Z przepisu art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. wynika konieczność nie tylko powołania się na okoliczność, że skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona, ale również wykazania, że przesłanka ta rzeczywiście zachodzi.
Keywords
AI generatedCited Legislation
AI generatedCited Case Law
AI generatedFull text
Sygn. akt I UK 2/14 POSTANOWIENIE Dnia 23 kwietnia 2014 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Bogusław Cudowski w sprawie z odwołania J. R., K. Spółki z o.o. w B.przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w B.o podleganie ubezpieczeniom społecznym,po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 23 kwietnia 2014 r.,skargi kasacyjnej ubezpieczonego J. R. od wyroku Sądu Apelacyjnego w (…)z dnia 3 września 2013 r., sygn. akt III AUa (…), odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.
UZASADNIENIE
J. R. wniósł skargę kasacyjną od wyroku Sądu Apelacyjnego w (…) z 3 września 2013 r. Zarzucono naruszenie art. 22 k.p., art. 391 § 1 w zw. z art. 382 w zw. z art. 233 § 1 k.p.c., art. 391 § 1 w zw. z art. 328 § 2 k.p.c., art. 385 w zw. z art. 378 § 1 k.p.c. Skarga ma być oczywiście uzasadniona.Sąd Najwyższy zważył, co następuje:Stosownie do art. 39813 § 1 i 2 k.p.c. Sąd Najwyższy rozpoznaje skargę kasacyjną w granicach zaskarżenia oraz w granicach podstaw i jest związany ustaleniami faktycznymi stanowiącymi podstawę zaskarżonego orzeczenia.W uzasadnieniu zaskarżonego wyroku stwierdzono przede wszystkim, że „ubezpieczony nie wykazał jednak, by pozyskał dla zainteresowanego jakichkolwiek klientów lub chociażby nawiązał kontakt z potencjalnymi klientami.
Nie podał również żadnych bliższych danych dotyczących firm, z którymi ewentualnie kontaktował się w ramach realizacji obowiązków wynikających z umowy o pracę. Wskazane okoliczności świadczą o braku po stronie zawierających umowę o pracę zamiaru wzajemnego wykonania zobowiązań wynikających z umowy, a co najmniej poddają w wątpliwość pracowniczy charakter przedmiotowego zatrudnienia. Ubezpieczony miał mieć do dyspozycji gabinet Prezesa Spółki. Ale nikt nie widział go pracującym w tej firmie, poza panią J. K., która wręczała mu pieniądze.
Nadto, ubezpieczony nie wykazał, że za wykonaną pracę otrzymywał umówione wynagrodzenie. Wprawdzie ubezpieczony, składając zeznania, podał, że wynagrodzenie pobierał w kasie, to jednak same twierdzenia strony nie mogą stanowić dowodu w sprawie, a w okolicznościach sprawy niniejszej budzą wątpliwości Sądu Apelacyjnego. […] , ubezpieczony (pracujący w siedzibie spółki) twierdził, że nie miał kontaktu z pracownikami firmy. Skoro zaś ubezpieczony pracował w gabinecie Prezesa, to niewątpliwie osoby kontaktujące się zawodowo z Prezesem, musiałyby widzieć ubezpieczonego przebywającego w tym samym pomieszczeniu i wykonującego obowiązki pracownicze […].
Zastanawiającym jest także fakt - biorąc pod uwagę dotychczasowy przebieg pracy ubezpieczonego - że ubezpieczony nie posiadający odpowiednich kwalifikacji, po 2 latach bezrobocia został zatrudniony na stanowisku specjalisty ds. marketingu na okres próbny z wynagrodzeniem w kwocie 6 000 zł. J. R. zeznał, że uprzednio pracował na stanowisku dyrektora do spraw marketingu w firmie E. Sp. z o.o., niemniej nie przedstawił żadnego dowodu (świadectwa pracy, referencji itp.) na wskazaną okoliczność, twierdząc, że utracił dokumenty dotyczące zatrudnienia w tej firmie, która prawdopodobnie już nie istnieje […].
W stanie faktycznym sprawy, zawarcie umowy o pracę i zgłoszenie do ubezpieczenia społecznego nie spowodowało powstania obowiązkowego ubezpieczenia społecznego, bowiem z okoliczności sprawy wynika, że praca nie była świadczona, zaś ustalone warunki wynagradzania za pracę nie odpowiadały zatrudnieniu, ale zostały uzgodnione w celu uzyskania nieproporcjonalnych świadczeń z ubezpieczenia społecznego.Z przepisu art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. wynika konieczność nie tylko powołania się na okoliczność, że skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona, ale również wykazania, że przesłanka ta rzeczywiście zachodzi.
Oznacza to, że skarżący musi wskazać, w czym - w jego ocenie - wyraża się "oczywistość" zasadności skargi oraz podać argumenty na poparcie tego twierdzenia. Skarżący winien w wywodzie prawnym wykazać kwalifikowaną postać naruszenia przepisów prawa materialnego lub procesowego polegającą na jego oczywistości (postanowienie SN z 25 lutego 2008 r., I UK 336/07, LEX nr 846126). Pojęcie „oczywistości” mieści się w sferze obiektywnej i łączy się z powinnością wykazania, że podniesione zarzuty naruszenia wskazanych przepisów są zasadne prima facie, bez dokonywania głębszej analizy tekstu tych przepisów i bez doszukiwania się ich znaczenia (niepublikowane postanowienia SN z 24 kwietnia 2007 r., I CSK 100/07 i z 2 sierpnia 2007 r., III UK 45/07 oraz z 25 lutego 2008 r., I UK 339/07, LEX nr 453109).Z tych względów orzeczono jak w sentencji.