Legislator Case Law & Legislation
I UK 159/19 AI generated

I UK 159/19 · Sąd Najwyższy

Case Number I UK 159/19
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Wyrokiem z 13 lutego 2018 r. Sąd Rejonowy w K., w sprawie z odwołania A.G. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w K. z 12 maja 2017 r. o zasiłek chorobowy, zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, że ustalił, że podstawa wymiaru zasiłku chorobowego przysługującego A. G. za okres od 10 lutego 2017 r. do 20 maja 2017 r. wynosi 5516,28 zł (pkt I) i oddalił odwołanie w pozostałej części (pkt II).Sąd Okręgowy w K. wyrokiem z dnia 13 grudnia 2018 r. oddalił apelację ubezpieczonej zaskarżającą powyższy wyrok w punkcie II.Ubezpieczona wniosła skargę kasacyjną od powyższego wyroku, zarzucając naruszenie prawa materialnego, tj.:a) art. 9 ust. 1c, art. 11 ust. 2, art. 13 pkt 4 oraz art. 14 ust. 2 pkt 3 ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (jednolity tekst:

Legislator headnote

AI generated

art. 3989 § 2 k.p.c, art. 3989 § 1 k.p.c, art. 102 k.p.c; I UK 159/19 · Sąd Najwyższy: Przyjęto w niej, że rozpoczęcie pobierania zasiłku macierzyńskiego przez osobę prowadzącą pozarolniczą działalność, która uprzednio została objęta dobrowolnie ubezpieczeniem chorobowym, powoduje ustanie ubezpieczenia chorobowego (art. 9 ust. 1c w związku z art. 14 ust. 2 pkt 3 w związku z art. 11 ust. 2 ustawy systemowej).W związku z powyższym nie ma podstaw do przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.Uwzględniając powyższe, na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c., orzeczono jak w sentencji. O kosztach postępowania kasacyjnego rozstrzygnięto na mocy art. 102 k.p.c., biorąc pod uwagę, że w chwili wnoszenia skargi kasacyjnej rzeczywiście istniała rozbieżność w orzecznictwie Sądu Najwyższego.

Keywords

AI generated
suspension of insurance benefits staggering of health insurance premiums health impairment in military insurance duration of insurance entitlement health insurance benefit chronic illness

Cited Legislation

AI generated
art. 3989 § 2 k.p.c
2 ustawy systemowej).W związku z powyższym nie ma podstaw do przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.Uwzględniając powyższe, na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c., orzeczono jak w sentencji.
art. 3989 § 1 k.p.c
2 ustawy systemowej).W związku z powyższym nie ma podstaw do przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.Uwzględniając powyższe, na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c., orzeczono jak w sentencji.
art. 102 k.p.c
O kosztach postępowania kasacyjnego rozstrzygnięto na mocy art. 102 k.p.c., biorąc pod uwagę, że w chwili wnoszenia skargi kasacyjnej rzeczywiście istniała rozbieżność w orzecznictwie Sądu Najwyższego.

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I UK 159/19 POSTANOWIENIE Dnia 19 maja 2020 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Romualda Spyt w sprawie z odwołania A. G.‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w K.‎o zasiłek chorobowy,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 19 maja 2020 r.,‎skargi kasacyjnej ubezpieczonej od wyroku Sądu Okręgowego - Sądu Pracy ‎i Ubezpieczeń Społecznych w K.‎z dnia 13 grudnia 2018 r., sygn. akt VII Ua (…), odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, nie obciążając odwołującej się kosztami postępowania kasacyjnego.

UZASADNIENIE

Wyrokiem z 13 lutego 2018 r. Sąd Rejonowy w K., w sprawie z odwołania A.G. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w K. z 12 maja 2017 r. o zasiłek chorobowy, zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, że ustalił, że podstawa wymiaru zasiłku chorobowego przysługującego A. G. za okres od 10 lutego 2017 r. do 20 maja 2017 r. wynosi 5516,28 zł (pkt I) i oddalił odwołanie w pozostałej części (pkt II).Sąd Okręgowy w K. wyrokiem z dnia 13 grudnia 2018 r. oddalił apelację ubezpieczonej zaskarżającą powyższy wyrok w punkcie II.Ubezpieczona wniosła skargę kasacyjną od powyższego wyroku, zarzucając naruszenie prawa materialnego, tj.:a) art. 9 ust. 1c, art. 11 ust. 2, art. 13 pkt 4 oraz art. 14 ust. 2 pkt 3 ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (jednolity tekst:

Dz.U z 2019 r., poz. 300 ze zm.; dalej: ustawa systemowa), przez błędne przyjęcie, że z chwilą nabycia prawa do zasiłku macierzyńskiego dobrowolne ubezpieczenie chorobowe osoby prowadzącej pozarolniczą działalność gospodarczą ulega „zawieszeniu”;b) art. 48 ust. 1 i 2 oraz art. 48a ust. 1 i 2 ustawy z 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (jednolity tekst: Dz.U. z 2019 r., poz. 645 ze zm.; dalej: ustawa zasiłkowa), przez ich błędną wykładnię i wadliwe przyjęcie, że pobieranie zasiłku macierzyńskiego powoduje „zawieszenie” podlegania dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej i w związku z tym nie można traktować okresu pobierania zasiłku macierzyńskiego jako okresu podlegania dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu w myśl tych przepisów,c) w konsekwencji błędów, o których mowa w pkt a) i b) błędne przyjęcie, że ubezpieczona A.

G. podlegała dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu przez okres krótszy niż 12 miesięcy kalendarzowych i błędne zastosowanie w jej sprawie art. 48a ust. 1 i 2 ustawy zasiłkowej, a nie art. 48 ust. 1 i 2 tej ustawy.Skarżąca wniosła o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c., z uwagi na potrzebę wykładni przepisów prawa wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, wskazując, że okres pobierania zasiłku macierzyńskiego przez kobietę prowadzącą działalność gospodarczą i podlegania z tego tytułu obowiązkowemu ubezpieczeniu emerytalnemu i rentowemu jest traktowany w różnych orzeczeniach, w tym aktualnych orzeczeniach Sądu Najwyższego, rozbieżnie: albo jako przerwa lub „zawieszenie” podlegania dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej (jak w orzeczeniach Sądu Najwyższego z dnia 7 grudnia 2016 r., II UK 478/15, oraz z dnia 4 października 2018 r., III UZP 6/18) albo jako czas podlegania dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej (jak w orzeczeniach Sądu Najwyższego z dnia 13 lutego 2018 r., II UK 698/18 oraz z dnia 17 kwietnia 2018 r., I UK 73/17).Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Stosownie do art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne (pkt 1), istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów (pkt 2), zachodzi nieważność postępowania (pkt 3) lub skarga jest oczywiście uzasadniona (pkt 4). W związku z tym wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania powinien wskazywać, że zachodzi przynajmniej jedna z okoliczności wymienionych w powołanym przepisie, a jego uzasadnienie zawierać argumenty świadczące o tym, że rzeczywiście, biorąc pod uwagę sformułowane w ustawie kryteria, istnieje potrzeba rozpoznania skargi przez Sąd Najwyższy.Przedstawione wątpliwości prawne dotyczą wzajemnych relacji art. 9 ust. 1c, art. 11 ust. 2 i art. 14 ust. 2 pkt 3 ustawy systemowej i na tym tle ujawniły się rozbieżności w orzecznictwie Sądu Najwyższego.

Według pierwszego stanowiska wyrażonego w wyroku Sądu Najwyższego z dnia 7 grudnia 2016 r., II UK 478/15 (OSNP 2018 nr 2, poz.

22) oraz w uzasadnieniu uchwały z dnia 25 października 2015 r., III UZP 8/18 (LEX nr 2558420), z chwilą nabycia prawa do zasiłku macierzyńskiego dobrowolne ubezpieczenie chorobowe osoby prowadzącej pozarolniczą działalność ustaje. Zgodnie z drugim stanowiskiem wyrażonym przez Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 9 sierpnia 2018 r., II UK 213/17 (OSNP 2019 nr 3, poz. 38), ubezpieczenie chorobowe osoby prowadzącej pozarolniczą działalność nie kończy się z chwilą rozpoczęcia pobierania zasiłku macierzyńskiego, ale ustaje dopiero w momencie zaprzestania korzystania z tego świadczenia.

Powyższe zapatrywanie zostało - w sposób pośredni - podtrzymane przez Sąd Najwyższy w uzasadnieniu uchwały z dnia 4 października 2018 r., III UZP 6/18 (OSNP 2019 nr 2, poz. 18). Przyjęto w nim bowiem, że jedynie przystąpienie przez osobę prowadzącą pozarolniczą działalność do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego w dniu następnym po zakończeniu pobierania zasiłku macierzyńskiego, powoduje „ciągłość ubezpieczenia”. Z kolei według trzeciego poglądu jurydycznego wyrażonego w wyroku Sądu Najwyższego z dnia 13 lutego 2018 r., II UK 698/16 (OSNP 2018 nr 10, poz. 139), w sprawie o wysokość zasiłku chorobowego, a następnie podtrzymanego w całej rozciągłości przez Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 17 kwietnia 2018 r., I UK 73/17 (LEX nr 2540111), również w sprawie o zasiłek chorobowy, dobrowolne ubezpieczenie chorobowe osoby prowadzącej pozarolniczą działalność, zainicjowane wnioskiem złożonym przed rozpoczęciem pobierania zasiłku macierzyńskiego, nie ustaje ani z chwilą rozpoczęcia, ani zakończenia pobierania zasiłku macierzyńskiego, ale trwa w sposób nieprzerwany tak długo, aż nie wystąpi którakolwiek z okoliczności wskazanych enumeratywnie w art. 14 ust. 2 ustawy systemowej.Należy zauważyć, że powyższe rozbieżności w orzecznictwie zostały dostrzeżone i rozstrzygnięte w uchwale składu siedmiu sędziów Sądu Najwyższego z dnia 11 lipca 2019 r., III UZP 2/19 (LEX nr 2694497).

Przyjęto w niej, że rozpoczęcie pobierania zasiłku macierzyńskiego przez osobę prowadzącą pozarolniczą działalność, która uprzednio została objęta dobrowolnie ubezpieczeniem chorobowym, powoduje ustanie ubezpieczenia chorobowego (art. 9 ust. 1c w związku z art. 14 ust. 2 pkt 3 w związku z art. 11 ust. 2 ustawy systemowej).W związku z powyższym nie ma podstaw do przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.Uwzględniając powyższe, na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c., orzeczono jak w sentencji. O kosztach postępowania kasacyjnego rozstrzygnięto na mocy art. 102 k.p.c., biorąc pod uwagę, że w chwili wnoszenia skargi kasacyjnej rzeczywiście istniała rozbieżność w orzecznictwie Sądu Najwyższego.