Legislator Case Law & Legislation
I UK 127/04 AI generated

I UK 127/04 · Sąd Najwyższy

Case Number I UK 127/04
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome wyrok

Legislator summary

AI generated

Społecznych w . oddalił odwołanie H. J. od decyzji Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Sąd ustalił, że H. J. od 1997 r. do 31 sierpnia 2003 r. przebywał na rencie

Legislator headnote

AI generated

art. 47714 k.p.c, art. 285 k.p.c, art. 382 k.p.c, art. 391 § 1 k.p.c, art. 328 § 2 k.p.c, art. 39313 § 1 k.p.c; I UK 127/04 · Sąd Najwyższy: Społecznych w . oddalił odwołanie H. J. od decyzji Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Sąd ustalił, że H. J. od 1997 r. do 31 sierpnia 2003 r. przebywał na rencie

Keywords

AI generated
art. 47714 k.p.c art. 285 k.p.c art. 382 k.p.c art. 391 § 1 k.p.c art. 328 § 2 k.p.c art. 39313 § 1 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 47714 k.p.c
wykładnię art. 47714 k.p.c.
art. 285 k.p.c
art. 285 k.p.c. przez brak w opiniach biegłych fachowego uzasadnienia wniosków
art. 382 k.p.c
końcowych; (-) art. 382 k.p.c.
art. 391 § 1 k.p.c
w związku z art. 391 § 1 k.p.c.,
art. 328 § 2 k.p.c
art. 328 § 2 k.p.c. i 316 k.p.c., w związku z art. 391 § 1 k.p.c., przez „wydanie
art. 39313 § 1 k.p.c
art. 39313 § 1 k.p.c., a o kosztach postępowania kasacyjnego - na podstawie art.
art. 108 § 2 k.p.c
art. 39319 k.p.c
w związku z art. 39319 k.p.c.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I UK 127/04

WYROK

W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

Dnia 9 grudnia 2004 r.

Sąd Najwyższy w składzie :

SSN Teresa Flemming-Kulesza (przewodniczący)

SSN Zbigniew Hajn (sprawozdawca)

SSN Zbigniew Myszka

Protokolant Małgorzata Beczek

w sprawie z wniosku H. J.

przeciwko Kasie Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddziałowi

Regionalnemu w Z.

o rentę inwalidzką,

po rozpoznaniu na rozprawie w Izbie Pracy, Ubezpieczeń Społecznych i Spraw

Publicznych w dniu 9 grudnia 2004 r.,

kasacji wnioskodawcy od wyroku Sądu Apelacyjnego w B.

z dnia 9 marca 2004 r., sygn. akt III AUa …/03,

uchyla zaskarżony wyrok i przekazuje sprawę do ponownego

rozpoznania Sądowi Apelacyjnemu

z pozostawieniem temu

Sądowi orzeczenia o kosztach postępowania kasacyjnego.

Uzasadnienie

Wyrokiem z 14 listopada 2003 r. Sąd Okręgowy - Sąd Pracy i Ubezpieczeń

Społecznych w . oddalił odwołanie H. J. od decyzji Kasy Rolniczego Ubezpieczenia

Społecznego Oddział Regionalny w Z., odmawiającej mu prawa do renty

inwalidzkiej rolniczej od 1 września 2003 r.

Sąd ustalił, że H. J. od 1997 r. do 31 sierpnia 2003 r. przebywał na rencie

inwalidzkiej rolniczej. Celem ustalenia jego aktualnego stanu zdrowia Sąd dopuścił

dowód z opinii biegłych lekarzy z zakresu ortopedii, neurologii i reumatologii. Biegli

stwierdzili, że schorzenia odwołującego się ograniczają w pewnym stopniu

sprawność fizjologiczną organizmu, jednak nie powodują długotrwałej niezdolności

do pracy w gospodarstwie rolnym. W ocenie Sądu Okręgowego opinie te,

sporządzone przez biegłych specjalistów z zakresu schorzeń występujących u

odwołującego się, były wiarygodne i wskazywały aktualny stan jego zdrowia. Brak

było zatem podstaw, aby je kwestionować pod względem ich fachowości i

rzetelności.

Apelację od powyższego wyroku złożył H. J.

Sąd Apelacyjny apelację tę oddalił uznając ją za bezzasadną. Sąd stwierdził, że

zgodnie z prawidłowo zastosowanym przez Sąd pierwszej instancji art. 21 ustawy o

ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 1998 r., Nr 7, poz.25 ze zm.) renta

inwalidzka rolnicza przysługuje osobie, która, oprócz spełnienia innych warunków,

zostanie uznana za długotrwale niezdolną do pracy w gospodarstwie rolnym.

Przesłankę tę spełnia rolnik, który ze względu na pogorszenie się stanu zdrowia nie

może osobiście wykonywać niezbędnych prac w danym gospodarstwie rolnym

przez okres dłuższy niż 6 miesięcy. Biegli sądowi kategorycznie stwierdzili, że

schorzenia H. J. nie powodują długotrwałej niezdolności do pracy w gospodarstwie

rolnym. Sąd pierwszej instancji dał wiarę powyższej opinii biegłych uznając, ją za

logiczną, rzeczową i należycie uzasadnioną. Sąd Apelacyjny ocenę tę w pełni

podziela. Podniesione w apelacji zarzuty stanowią jedynie polemikę z prawidłowymi

ustaleniami biegłych oraz Sądu i wyrażają subiektywne przekonanie, że renta

inwalidzka rolnicza należy się wnioskodawcy.

W kasacji ubezpieczony zaskarżył w całości wyrok Sądu Apelacyjnego.

Skarżący zarzucił temu wyrokowi „naruszenie prawa materialnego, przez błędną

wykładnię art. 47714 k.p.c. i art. 21 ust. 2 ustawy z 20 grudnia 1990 r. o

ubezpieczeniu społecznym rolników”, wskazując, że według tego przepisu

niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym powinna być oceniana w kontekście

danego, konkretnego gospodarstwa, a nie pracy w rolnictwie czy w gospodarstwie

rolnym w pojęciu abstrakcyjnym, czego opinie lekarskie nie zawierają, a więc są

wadliwe. Mimo to Sądy pierwszej i drugiej instancji dały im wiarę uznając je za

logiczne, rzeczowe i należycie uzasadnione, a Sąd Apelacyjny opinię tę podzielił

bezkrytycznie i wydał wyrok oddalający apelację. Ponadto skarżący zarzucił

wyrokowi Sądu Apelacyjnemu rażące naruszenie przepisów postępowania, tj: (-)

art. 285 k.p.c. przez brak w opiniach biegłych fachowego uzasadnienia wniosków

końcowych; (-) art. 382 k.p.c. i 286 k.p.c. w związku z art. 391 § 1 k.p.c.,

polegającego na tym, że „doszło do nieprzestrzegania kompetencji Sądu II instancji

i niespełnienia jego procesowej funkcji (art. 382 kpc), czyli nieuzupełnienia opinii w

zakresie zdolności do pracy rolniczej odwołującego się, przy uwzględnieniu realiów

jego konkretnego gospodarstwa rolnego, po uprzednim koniecznym uzupełnieniu

braku w aktach rentowych bliższej charakterystyki gospodarstwa rolnego

odwołującego się, którą na żądanie Sądu obowiązany jest wydać Urząd Gminy”; (-)

art. 328 § 2 k.p.c. i 316 k.p.c., w związku z art. 391 § 1 k.p.c., przez „wydanie

wyroku Sądu II instancji i I, błędnego uzasadnienia i nierozpatrzenie istoty sprawy”;

(-) art. 5 i 232 k.p.c., przez nieudzielenie przez Sąd wskazówek skarżącemu,

działającemu bez pełnomocnika, który działał wyjątkowo nieporadnie.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Trafnie skarżący zarzucił wyrokowi Sądu Apelacyjnego naruszenie art. 21 ust. 2

ustawy z 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników, jednolity tekst:

Dz. U. z 1998 r., nr 7, poz. 25 ze zm. (dalej jako: „usr”), poprzez to, że oparł to

orzeczenie na opinii biegłych, którzy nie ocenili jego niezdolności do pracy w

odniesieniu do „danego”, czyli konkretnego gospodarstwa rolnego. Zgodnie z art.

21 ust. 1 usr (w brzmieniu obowiązującym w dacie wyrokowania przez Sąd

Apelacyjny) renta inwalidzka rolnicza przysługuje ubezpieczonemu, który, poza

spełnieniem

innych

przesłanek,

jest

długotrwale

niezdolny

do

pracy

w

gospodarstwie rolnym. Ubezpieczonego uważa się przy tym za długotrwale

niezdolnego do pracy w gospodarstwie rolnym, jeżeli ze względu na pogorszenie

się jego stanu zdrowia istnieją przeciwwskazania do osobistego wykonywania

niezbędnych prac w danym gospodarstwie rolnym w okresie dłuższym niż 6

miesięcy (art. 21 ust. 2 usr). Zgodnie z ustalonym orzecznictwem sądowym, w

świetle rozważanego art. 21 ust. 1 i 2, niezdolność do pracy ubezpieczonego

rolnika powinna być oceniana pod względem możliwości jej wykonywania w

konkretnym

gospodarstwie

rolnym

(por. wyroki

Sądu

Najwyższego

z:

października 1998 r., II UKN 250/98, OSNP 1999, nr 20, poz. 667; 20 maja 1997, II

UKN 121/97, OSNP 1998, nr 6, poz. 188; 13 października 1995 r., II URN 5/95

(Prokuratura i Prawo-Orzecznictwo 1996 nr 4 poz. 49 oraz wyrok Sądu

Apelacyjnego w Łodzi z 29 kwietnia 1994 r., III Aur 130/94, OSP 1995, nr 1, poz.

19). W szczególności w wyroku z 20 maja 1997 (powołanym wyżej) Sąd Najwyższy

stwierdził, że z art. 21 ust. 1 i 2 usr wynika, że nie chodzi o niezdolność do pracy w

rolnictwie

czy

stwierdzenie

jakimkolwiek

niezdolności

do

gospodarstwie

pracy

w

rolnym,

konkretnym

lecz

decydujące

gospodarstwie

jest

rolnym

ubezpieczonego.

Z powyższych względów Sąd Najwyższy orzekł jak w sentencji na podstawie

art. 39313 § 1 k.p.c., a o kosztach postępowania kasacyjnego - na podstawie art.

108 § 2 k.p.c. w związku z art. 39319 k.p.c.