Legislator Case Law & Legislation
I UK 114/16 AI generated

I UK 114/16 · Sąd Najwyższy

Case Number I UK 114/16
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Wyrokiem z dnia 14 października 2015 r. Sąd Apelacyjny w Krakowie, Wydział III Pracy i Ubezpieczeń Społecznych oddalił apelację J. S. od wyroku Sądu Okręgowego w Krakowie z dnia 23 września 2014 r., oddalającego jego odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Oddział w Krakowie z dnia 5 grudnia 2012 r., stwierdzającej zobowiązanie z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenie społeczne, zdrowotne i Fundusz Pracy za okres od maja 2009 r. do stycznia 2011 r. Sąd drugiej instancji ustalił, że w tym okresie ubezpieczony wpisany był do ewidencji jako prowadzący działalność gospodarczą.

Legislator headnote

AI generated

art. 378 § 1 k.p.c, art. 382 k.p.c, art. 328 § 2 k.p.c, art. 391 k.p.c, art. 385 k.p.c, art. 234 k.p.c; I UK 114/16 · Sąd Najwyższy: Zrzucając naruszenie prawa materialnego przez błędną wykładnię lub niewłaściwe zastosowanie art. 6 ust. 1 pkt 4 w związku z art. 13 pkt 4 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (jednolity tekst: Dz.U. z 2016 r., poz. 963 ze zm.) i art. 6 k.c. polegające na przyjęciu, że nie stawiając się na przesłuchanie, uniemożliwił wykazanie braku prowadzenia działalności.Na uzasadnienie przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania skarżący podniósł potrzebę wykładni art. 227 k.p.c., "który wywołuje rozbieżności w orzecznictwie sądowym, czego przykładem są orzeczenia: wyrok Sądu Apelacyjnego w Gdańsku z dnia 11 kwietnia 2013 r., sygn.

Keywords

AI generated
cessation of gainful employment organizational deficiency failure to provide evidence failure to keep accounts sufficient earning capacity lack of economic substance

Cited Legislation

AI generated
art. 378 § 1 k.p.c
art. 382 k.p.c
w związku z art. 382 k.p.c., art.
art. 328 § 2 k.p.c
382 k.p.c., art. 328 § 2 k.p.c.
art. 391 k.p.c
i art. 391 k.p.c., polegającym na nienależytym rozpoznaniu zarzutów apelacji, a w konsekwencji nieuzasadnionym i sprzecznym ze zgromadzonym materiałem dowodowym przyjęciu, że prowadził działalność gospodarczą od maja 2009 r.
art. 385 k.p.c
do lipca 2010 r., "pomimo że z materiału dowodowego, niezakwestionowanego przez organ, a znajdującego się w aktach sprawy wynika, że faktycznie zaprzestał prowadzenia działalności gospodarczej", art. 385 k.p.c.
art. 234 k.p.c
227, 217 § 1 i art. 234 k.p.c.
art. 6 k.c
963 ze zm.) i art. 6 k.c.
art. 227 k.p.c
III CKN 434/00, Lex 530599, w których stwierdzono, że przepis art. 227 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
V ACa 144/12
Stowarzyszenie (...) działające w imieniu i na rzecz G.
II CSK 357/09
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 13 stycznia 2010 r.
I ACa 731/07
Powód (...) domagał się od Skarbu Państwa - Aresztu Śledczego w (...) zasądzenia zadośćuczynienia za utratę zdrowia w wysokości 200.000 zł oraz comiesięcznej renty w kwocie 1.000 zł.
IV CK 75/04
I CSK 124/12
art. 382, 235 zdanie pierwsze, 224 § 1, 210 § 3, 141 § 1 k.p.c. oraz art. 9 k.p.c. w zw. z art. 391 k.p.c. oraz art. 374 k.p.c. przez nieprzeprowadzenie przez Sąd drugiej instancji dowodu z oględzin nagrania radiowego i telewizyjnego, a z całą pewnością nieprzeprowadzenie tych dowodów na rozprawie, pomimo iż w przypadku nagrania telewizyjnego Sąd pierwszej instancji nie poczynił w tym zakresie ustaleń;
II CSK 677/11
na rzecz powódki E. C. tytułem zadośćuczynienia kwotę 144.000 złotych z odsetkami ustawowymi od dnia 18 marca 2006 r. do dnia zapłaty, 2) na rzecz każdego z pozostałych małoletnich powodów tytułem zadośćuczynienia kwoty po 20.000 złotych z odsetkami ustawowymi od dnia od kwot po 18.000 złotych od dnia 18 czerwca 2006 r. i od kwot po 2000 złotych od dnia 123 grudnia 2010 r. do dnia zapłaty, 3) na rzecz powódki E. C. tytułem zwrotu kosztów pogrzebu kwotę 13.384,70 złotych z odsetkami ustawowymi od kwoty 8.500 złotych od dnia 18 czerwca 2006 r. i od kwoty 4.884,70 złotych od dnia 13 grudnia 2010 r. do dnia zapłaty, 4) na rzecz powódki E. C. tytułem zwrotu kosztów leczenia kwotę 109,57 złotych z odsetkami ustawowymi od dnia 18 czerwca 2006 r. do dnia zapłaty.
AI generated
III AUa 309/12
Decyzją z dnia 18 lutego 2011 r.
III USK 109/21
Wyrokiem z 30 grudnia 2019 r., III AUa (…) Sąd Apelacyjny w (…) oddalił apelację N.
VI U 1530/14
Decyzją nr (...) z dnia 9 kwietnia 2014r.
VIII U 3697/19
WYROKU W CAŁOŚCI Decyzją z 19.06.2019 r.
II USK 358/23
K. odwołała się od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych […] Oddziału w Warszawie z dnia 14 września 2017 r., nr […], określającej wysokość jej zadłużenia z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne i ubezpieczenie zdrowotne.Zakład Ubezpieczeń Społecznych zaznaczył, że odwołująca się zobowiązana była w okresach:- od 8 października 2007 r. do 31 stycznia 2012 r. - do uiszczenia należności wyłącznie na ubezpieczenie zdrowotne;- od 1 lutego 2012 r. do 31 października 2013 r. - do uiszczenia należności na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne z tytułu prowadzonej pozarolniczej działalności gospodarczej;- od 1 listopada 2013 r. do 30 czerwca 2014 r. - do uiszczenia należności wyłącznie na ubezpieczenie zdrowotne;- od 1 lipca 2014 r. do 10 marca 2015 r. - do uiszczenia należności na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne z tytułu prowadzonej pozarolniczej działalności gospodarczej;- od 11 marca 2015 r. - do uiszczenia należności na ubezpieczenie zdrowotne w związku z pobieraniem świadczenia emerytalnego.Sąd Okręgowy Warszawa-Praga w Warszawie wyrokiem z dnia 7 maja 2018 r. oddalił odwołanie.Sąd Apelacyjny w Warszawie wyrokiem z dnia 23 marca 2023 r. uchylił zaskarżony przez odwołującą się wyrok Sądu Okręgowego i umarzył postępowanie w części uwzględniającej żądanie C.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I UK 114/16 POSTANOWIENIE Dnia 24 stycznia 2017 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Beata Gudowska w sprawie z odwołania J. S. ‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w Krakowie‎o składki,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 24 stycznia 2017 r.,‎skargi kasacyjnej ubezpieczonego od wyroku Sądu Apelacyjnego w Krakowie‎z dnia 14 października 2015 r., sygn. akt III AUa 1760/14, 1. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, 2. zasądza od J. S. na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Oddział w Krakowie kwotę 2.400 zł (dwa tysiące czterysta) tytułem zwrotu kosztów postępowania kasacyjnego.

UZASADNIENIE

Wyrokiem z dnia 14 października 2015 r. Sąd Apelacyjny w Krakowie, Wydział III Pracy i Ubezpieczeń Społecznych oddalił apelację J. S. od wyroku Sądu Okręgowego w Krakowie z dnia 23 września 2014 r., oddalającego jego odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Oddział w Krakowie z dnia 5 grudnia 2012 r., stwierdzającej zobowiązanie z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenie społeczne, zdrowotne i Fundusz Pracy za okres od maja 2009 r. do stycznia 2011 r. Sąd drugiej instancji ustalił, że w tym okresie ubezpieczony wpisany był do ewidencji jako prowadzący działalność gospodarczą.

Wyjaśnienie, że działalności nie prowadził, uznał za niewiarygodne, uwzględniając niezawiadomienie o zawieszeniu lub przerwaniu działalności oraz uznając dowód na wynajęcie lokalu użytkowego uznał za niewystarczający do stwierdzenia, że ubezpieczony nie prowadził już przedsiębiorstwa.Skarga kasacyjna ubezpieczonego została oparta na podstawie naruszenia przepisów postępowania, tj. art. 378 § 1 k.p.c. w związku z art. 382 k.p.c., art. 328 § 2 k.p.c. i art. 391 k.p.c., polegającym na nienależytym rozpoznaniu zarzutów apelacji, a w konsekwencji nieuzasadnionym i sprzecznym ze zgromadzonym materiałem dowodowym przyjęciu, że prowadził działalność gospodarczą od maja 2009 r. do lipca 2010 r., "pomimo że z materiału dowodowego, niezakwestionowanego przez organ, a znajdującego się w aktach sprawy wynika, że faktycznie zaprzestał prowadzenia działalności gospodarczej", art. 385 k.p.c. w związku z art. 299, 473 § 1, art. 227, 217 § 1 i art. 234 k.p.c. przez oddalenie apelacji i zaakceptowanie stanowiska Sądu I instancji polegającego na uznaniu, że przeprowadzenie dowodu z przesłuchania stron stanowiło istotny środek dowodowy w przypadku, gdy strona wykazała innymi środkami dowodowymi (z dokumentu) fakt zaprzestania prowadzenia działalności.

Zrzucając naruszenie prawa materialnego przez błędną wykładnię lub niewłaściwe zastosowanie art. 6 ust. 1 pkt 4 w związku z art. 13 pkt 4 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (jednolity tekst: Dz.U. z 2016 r., poz. 963 ze zm.) i art. 6 k.c. polegające na przyjęciu, że nie stawiając się na przesłuchanie, uniemożliwił wykazanie braku prowadzenia działalności.Na uzasadnienie przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania skarżący podniósł potrzebę wykładni art. 227 k.p.c., "który wywołuje rozbieżności w orzecznictwie sądowym, czego przykładem są orzeczenia: wyrok Sądu Apelacyjnego w Gdańsku z dnia 11 kwietnia 2013 r., sygn.

V ACa 144/12, Lex 1362685, wyrok SN z 13 stycznia 2010 r.. sygn. akt II CSK 357/09, SIP Legalis, wyrok Sądu Apelacyjnego w Poznaniu z dnia 18 października 2007 r., sygn. akt I ACa 731/07, Lex 370879, wyrok Sądu Najwyższego z dnia 7 października 2004 r., sygn. IV CK 75/04, Lex 142533. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 9 lutego 2000 r., sygn. III CKN 434/00, Lex 530599, w których stwierdzono, że przepis art. 227 k.p.c. nie może być przedmiotem naruszenia przez sąd, a także orzeczenia: wyrok Sądu Najwyższego z dnia 4 października 2012 r., sygn.

I CSK 124/12, Lex 1250552. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 11 lipca2012 r., sygn. II CSK 677/11, Lex 1228438, wyrok Sądu Najwyższego z dnia 14 maja 2008 r., sygn. II PK 322/07. Lex 491383, wyrok Sądu Najwyższego z dnia 20 października 1999 r., II UKN 153/99, Lex 44934, w których stwierdzono, iż przepis ten może zostać naruszony przez sąd orzekający w sprawie".Według skarżącego skarga kasacyjna jest także oczywiście uzasadniona, skoro w toku postępowania apelacyjnego sąd odwoławczy dopuścił się rażącego naruszenia przepisów wskazanych w podstawach skargi.Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Zgodnie z art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, jeżeli istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, jeżeli zachodzi nieważność postępowania lub jeżeli skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona.Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania został oparty jednocześnie na twierdzeniu o potrzebie wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości, oraz że skarga jest oczywiście uzasadniona.

Przyczyny te – określone w art. 3989 § 1 pkt 2 i 4 k.p.c. – wykluczają się, gdyż skarga kasacyjna nie może być uznana za oczywiście uzasadnioną, jeżeli o występowaniu tej przesłanki miałoby świadczyć naruszenie przepisów prawa, których wykładnia nasuwa tak duże wątpliwości, iż konieczne jest ich wyjaśnienie przez Sąd Najwyższy.Niezależnie od tego, argumenty nawiązujące do oceny dowodów - odnoszą się do stanu faktycznego odmiennego od dokonanych ustaleń, przez co uchylają się spod kontroli kasacyjnej (por. art. 3983 § 3 oraz art. 39813 § 2 k.p.c.).Z tych względów Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania (art. 3989 § 2 k.p.c.).

O zwrocie kosztów postępowania kasacyjnego orzeczono na podstawie art. 98 § 1 k.p.c. w związku z § 2 pkt 5 i § 10 ust. 4 pkt 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych (Dz.U. z 2015 r., poz. 1804).