Legislator Case Law & Legislation
I UK 110/19 AI generated

I UK 110/19 · Sąd Najwyższy

Case Number I UK 110/19
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

W wyroku z dnia 11 października 2018 r., sygn. akt V Ua […], Sąd Okręgowy – Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w K. – w sprawie z odwołania D.Ż. przeciwko Wojewódzkiemu Sztabowi Wojskowemu w Z. – oddalił apelację ubezpieczonego od wyroku Sądu Rejonowego – Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w K. z dnia 21 listopada 2017 r., sygn. akt IV U […], w którym Sąd Rejonowy zmienił zaskarżoną decyzję Wojewódzkiego Sztabu Wojskowego w Z. z dnia 14 listopada 2016 r. i przyznał D.Ż. prawo do jednorazowego odszkodowania za 15% długotrwałego uszczerbku na zdrowiu z tytułu choroby powstałej w związku ze służbą wojskową.Powyższy wyrok Sądu Okręgowego ubezpieczony zaskarżył skargą kasacyjną.

Legislator headnote

AI generated

art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c, art. 3989 § 1 k.p.c, art. 3989 § 2 k.p.c, art. 102 k.p.c; I UK 110/19 · Sąd Najwyższy: Biegła w opiniach wyczerpująco odpowiedziała na zadane pytania, uzasadniając w sposób logiczny i konkretny wywiedzione wnioski co do wysokości uszczerbku na zdrowiu ubezpieczonego i związku występujących schorzeń ze służbą wojskową. Według Sądu drugiej instancji brak jest podstaw do ustalenia, że występujący u ubezpieczonego uszczerbek na zdrowiu uległ zwiększeniu o więcej niż 15%.Stwierdzając, że nie zachodzą przyczyny przyjęcia skargi, określone w art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy postanowił zgodnie z art. 3989 § 2 k.p.c. (pkt 1.).

Keywords

AI generated
health impairment in military insurance breach of military service duty military disciplinary proceedings claim for insurance benefits reapplication for disability benefits health claims

Cited Legislation

AI generated
art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c
W uzasadnieniu wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wskazano, że skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona (art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.).
art. 3989 § 1 k.p.c
Według Sądu drugiej instancji brak jest podstaw do ustalenia, że występujący u ubezpieczonego uszczerbek na zdrowiu uległ zwiększeniu o więcej niż 15%.Stwierdzając, że nie zachodzą przyczyny przyjęcia skargi, określone w art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy postanowił zgodnie z art.
art. 3989 § 2 k.p.c
3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy postanowił zgodnie z art. 3989 § 2 k.p.c.
art. 102 k.p.c
niniejszego postanowienia ma podstawę w art. 102 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
V CSK 204/06
III PK 70/07
I UK 283/07
II PK 352/07
I UK 218/07
II UK 317/07
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I UK 110/19 POSTANOWIENIE Dnia 28 maja 2020 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Krzysztof Staryk w sprawie z odwołania D.Ż.‎przeciwko Wojewódzkiemu Sztabowi Wojskowemu w Z.‎o jednorazowe odszkodowanie,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 28 maja 2020 r.,‎skargi kasacyjnej ubezpieczonego od wyroku Sądu Okręgowego - Sądu Pracy ‎i Ubezpieczeń Społecznych w K.‎z dnia 11 października 2018 r., sygn. akt V Ua […], 1. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

2. nie obciąża ubezpieczonego kosztami pełnomocnika strony przeciwnej w postępowaniu kasacyjnym.

UZASADNIENIE

W wyroku z dnia 11 października 2018 r., sygn. akt V Ua […], Sąd Okręgowy – Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w K. – w sprawie z odwołania D.Ż. przeciwko Wojewódzkiemu Sztabowi Wojskowemu w Z. – oddalił apelację ubezpieczonego od wyroku Sądu Rejonowego – Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w K. z dnia 21 listopada 2017 r., sygn. akt IV U […], w którym Sąd Rejonowy zmienił zaskarżoną decyzję Wojewódzkiego Sztabu Wojskowego w Z. z dnia 14 listopada 2016 r. i przyznał D.Ż. prawo do jednorazowego odszkodowania za 15% długotrwałego uszczerbku na zdrowiu z tytułu choroby powstałej w związku ze służbą wojskową.Powyższy wyrok Sądu Okręgowego ubezpieczony zaskarżył skargą kasacyjną.

W uzasadnieniu wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wskazano, że skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona (art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.). Oczywista zasadność skargi kasacyjnej wynika z jednoznacznego brzmienia przepisu art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 11 kwietnia 2003 r. o świadczeniach odszkodowawczych przysługujących w razie wypadków i chorób pozostających w związku ze służbą wojskową, będącego materialnoprawną podstawą roszczenia powoda. Przepis ten, z uwagi na swój niekwestionowany i nie wymagający jurydycznej interpretacji charakter nie był przedmiotem wnikliwej analizy przez judykaturę oraz przedstawicieli nauk prawniczych.

Jego treść nie budzi wątpliwości interpretacyjnych, jednak doczekał się analizowanego szerzej w uzasadnieniu podstaw kasacyjnych, niekwestionowanego stanowiska Sądu Najwyższego, z którego w sposób jednoznaczny wynika, że odszkodowanie z tytułu choroby pozostającej w związku ze służbą żołnierzy jest ukształtowane na zasadzie odpowiedzialności gwarancyjnej, dla której wystarczające jest ustalenie skutku. W zaskarżonym orzeczeniu natomiast podstawą rozstrzygnięcia było ustalenie przez Sąd braku adekwatnego związku przyczynowego między chorobą skarżącego i uszczerbkiem na zdrowiu z tego wynikającym a służbą wojskową.

Taka interpretacja materialnoprawnej podstawy roszczenia powoda jest, w ocenie skarżącego, oczywiście nieprawidłowa, albowiem jak wskazano powyżej, gwarancyjny charakter odpowiedzialności odszkodowawczej jest niekwestionowany.W ocenie skarżącego oczywista zasadność skargi kasacyjnej wynika ponadto z uchybienia przez Sąd Okręgowy w K. przepisom postępowania, dotyczących wyłączenia biegłego. Z uwagi na naruszenia przepisów proceduralnych, w procesie brała udział osoba nieuprawniona, co powoduje, że czynności z jej udziałem winny zostać uznane za nieistniejące.

To z kolei obarcza wadą postępowanie przed Sądem II instancji. Dodatkowo wystąpiły też okoliczności, które w ocenie strony skarżącej mogą wskazywać, iż strona powodowa została pozbawiona gwarancji bezstronnego rozpoznania sprawy przez Sąd drugiej instancji, co podważa konstytucyjną zasadę demokratycznego państwa prawa i zaufania obywatela do państwa.W odpowiedzi na skargę kasacyjną strona przeciwna wniosła o: - odmowę przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, - oddalenie skargi – w przypadku przyjęcia jej do rozpoznania, - zasądzenie od odwołującego się na rzecz organu rentowego kosztów postępowania kasacyjnego, w tym kosztów zastępstwa procesowego, według norm przepisanych.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Skarga kasacyjna odwołującego się nie kwalifikuje się do przyjęcia jej do merytorycznego rozpoznania. Zgodnie z art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, zachodzi nieważność postępowania lub skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona. W związku z tym wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania powinien wskazywać, że zachodzi przynajmniej jedna z okoliczności wymienionych w powołanym przepisie, a jego uzasadnienie zawierać argumenty świadczące o tym, że rzeczywiście, biorąc pod uwagę sformułowane w ustawie kryteria, istnieje potrzeba rozpoznania skargi przez Sąd Najwyższy.Wniesiona w sprawie skarga kasacyjna zawiera wniosek o przyjęcie jej do rozpoznania uzasadniony twierdzeniem o oczywistej zasadności skargi kasacyjnej (art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.).

Nie można jednak uznać, że skarżący wykazał istnienie przesłanki przyjęcia skargi do rozpoznania określonej w art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.Wykazanie podnoszonej w skardze oczywistej zasadności skargi kasacyjnej (art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.) – jako przyczyny przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania – wymagałoby przedstawienia tego, w czym wyraża się „oczywista zasadność” skargi oraz argumentacji wykazującej, że rzeczywiście skarga jest oczywiście uzasadniona (postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 26 kwietnia 2006 r., II CZ 28/06, LEX nr 198531; z dnia 10 sierpnia 2006 r., V CSK 204/06, LEX nr 421035; z dnia 9 stycznia 2008 r., III PK 70/07, LEX nr 448289; z dnia 11 stycznia 2008 r., I UK 283/07, LEX nr 448205; z dnia 3 kwietnia 2008 r., II PK 352/07, LEX nr 465859 i z dnia 5 września 2008 r., I CZ 64/08).

Podczas, gdy dla uwzględnienia skargi wystarczy, że jej podstawa jest usprawiedliwiona, to dla przyjęcia skargi do rozpoznania – z uwagi na jej oczywistą zasadność w rozumieniu art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. – niezbędne jest wykazanie kwalifikowanej postaci naruszenia przepisów prawa materialnego lub procesowego, polegającej na jego oczywistości widocznej prima facie, przy wykorzystaniu podstawowej wiedzy prawniczej, bez potrzeby wchodzenia w szczegóły, czy dokonywania pogłębionej analizy tekstu wchodzących w grę przepisów i doszukiwania się ich znaczenia (postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 16 września 2003 r., IV CZ 100/03, LEX nr 82274; z dnia 22 stycznia 2008 r., I UK 218/07, LEX nr 375616; z dnia 26 lutego 2008 r., II UK 317/07, LEX nr 453107; z dnia 9 maja 2008 r., II PK 11/08, LEX nr 490364; z dnia 21 maja 2008 r., I UK 11/08, LEX nr 491538 i z dnia 9 czerwca 2008 r., II UK 38/08, LEX nr 494134).

W judykaturze podkreśla się, że przesłanką przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania nie jest oczywiste naruszenie konkretnego przepisu prawa materialnego lub procesowego, lecz sytuacja, w której naruszenie to spowodowało wydanie oczywiście nieprawidłowego orzeczenia. Sam zarzut naruszenia (nawet oczywistego) określonego przepisu (przepisów) nie prowadzi wprost do oceny, że skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona (postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 7 stycznia 2003 r., I PK 227/02, OSNP 2004 nr 13, poz. 230; z dnia 11 stycznia 2008 r., I UK 285/07, LEX nr 442743; z dnia 11 kwietnia 2008 r., I UK 46/08, LEX nr 469185 i z dnia 9 czerwca 2008 r., II UK 37/08, LEX nr 494133 oraz postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 3 października 2013 r., III SK 11/13, LEX nr 1380967).Uzasadnienie wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania nie spełnia powyższych wymogów; nie wykazuje, aby w sprawie występował stan „oczywistej zasadności” skargi kasacyjnej w rozumieniu przepisu art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.Autor skargi – w uzasadnieniu wniosku – powtarza argumentację przedstawioną w uzasadnieniu obydwu podstaw skargi kasacyjnej.

Brakuje – w takim ujęciu uzasadnienia wniosku – odpowiedniego wywodu zawierającego argumentację, którą autor skargi wykazałby walor oczywistej zasadności jego skargi kasacyjnej w rozumieniu przepisu art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.Twierdzenia o oczywistym naruszeniu przepisu art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 11 kwietnia 2003 r. o świadczeniach odszkodowawczych przysługujących w razie wypadków i chorób pozostających w związku ze służbą wojskową są prostym zaprzeczeniem stanowiska zaskarżonego wyroku Sądu Okręgowego w K. w zakresie zastosowania w sprawie powołanego przepisu.Z kolei twierdzenia uzasadnienia wniosku o oczywistym „uchybieniu przepisom postępowania dotyczącym wyłączenia biegłego” – w swojej ogólnikowości – nie zostały powiązane z żadnym, konkretnie wskazanym w uzasadnieniu wniosku, przepisem prawa procesowego określającym sygnalizowaną kwestię.Sąd drugiej instancji – oceniając zasadność żądania przyznania odwołującemu się odszkodowania na podstawie art. 2 ust. 1 oraz art. 10 ustawy z dnia 11 kwietnia 2003 r. o świadczeniach odszkodowawczych przysługujących w razie wypadków i chorób pozostających w związku ze służbą wojskową (Dz.U. z 2017 r., poz. 1950 ze zm.) – uznał, że zasadniczym przedmiotem sporu w niniejszej sprawie było ustalenie, czy istniejący u ubezpieczonego D.Ż. uszczerbek na zdrowiu jest następstwem pełnionej służby wojskowej.

Sąd drugiej instancji uzupełnił postępowanie dowodowe przez przeprowadzenie dowodu z opinii uzupełniającej biegłego specjalisty laryngologa celem ustalenia wysokości procentowego uszczerbku na zdrowiu i wyjaśnienia, czy istniejący u ubezpieczonego uszczerbek na zdrowiu ma związek z pełnioną służbą wojskową. Sąd zobowiązał biegłego z zakresu otolaryngologii, specjalisty foniatry lek. med. B.S-J. do wskazania, czy ustalony przez nią ubytek słuchu na 50% na dzień 30 sierpnia 2017 r. jest następstwem choroby zawodowej, a ponadto, czy jest możliwe obecnie określenie uszczerbku na zdrowiu według stanu na dzień 7 listopada 2017 r. tj. na datę zamknięcia rozprawy przed Sądem pierwszej instancji.

Biegła sądowa w pisemnej opinii uzupełniającej z dnia 27 sierpnia 2018 r. wskazała, że w związku z zakończeniem służby wojskowej w 2015 r. ustało narażenie zawodowe i uszczerbek na zdrowiu wyniósł 30% w związku z chorobą zawodową. Na dzień 30 sierpnia 2017 r. uszczerbek ten wynosi 50%, jednakże nie pozostaje on w związku z choroba zawodową. Natomiast na dzień 7 listopada 2017 r. występujący u ubezpieczonego uszczerbek na zdrowiu nie ma związku z chorobą zawodową i jego wysokość może być ustalona na podstawie aktualnego badania z tego dnia lub kolejnych.

W ustnej opinii uzupełniającej z dnia 11 października 2018 r. biegła dodatkowo wyjaśniła, że ubezpieczony doznał uszczerbku słuchu w związku z pracą w wojsku. Jest to obustronny niedosłuch odbiorczy ślimakowy pochodzenia zawodowego. Schorzenie takie może powstać w wyniku działania hałasu lub chorób ogólnoustrojowych, wypadków, czynników genetycznych. U ubezpieczonego schorzenie to powstało w związku z pracą w wojsku. Po ustaniu narażenia na czynniki zawodowe powinna następować poprawa w tym zakresie. W przypadku ubezpieczonego uszczerbek na zdrowiu spowodowany chorobą zawodową wynosi 30%.

Uszczerbek ten wprawdzie zwiększał się, ale bez narażenia zawodowego. Wprawdzie choroba nadal istnieje, ale uszczerbek nie narasta w związku z pracą zawodową.Sąd drugiej instancji – podzielając wnioski opinii biegłej sądowej – uznał, że kwestia wysokości stwierdzonego u ubezpieczonego uszczerbku na zdrowiu i jego związku ze służbą wojskową została w sposób jednoznaczny wyjaśniona. Rodzaj schorzenia jakie występuje u ubezpieczonego, uznanego za chorobę zawodową w związku ze służbą wojskową skutkuje tym, iż dalszy jego rozwój bądź pogarszanie się, przez zwiększanie się tego uszczerbku zdrowiu, musi być wynikiem działania określonych czynników; dalszego narażania na hałas bądź innych czynników chorobowych, ale nie mających już związku ze służbą wojskową.

Uszczerbek na zdrowiu spowodowany chorobą zawodową w związku ze służbą wojskową na okres jej zakończenia tj. 2015 r. wynosi 30%, a więc powiększył się od czasu orzeczonego uszczerbku i wypłaconego odszkodowania w 2008 r. po urazie akustycznym w 2007 r. o 15%. Natomiast dalsze zwiększanie się występującego u ubezpieczonego uszczerbku na zdrowiu o ponad 30% powstało bez narażenia zawodowego, a zatem było spowodowane czynnikami pozazawodowymi. Według Sądu drugiej instancji powołany w sprawie biegły z zakresu otolaryngologii i foniatrii specjalizuje się w tej dziedzinie medycyny w ramach, których są diagnozowane i leczone poszczególne schorzenia stwierdzone u ubezpieczonego.

Biegła w opiniach wyczerpująco odpowiedziała na zadane pytania, uzasadniając w sposób logiczny i konkretny wywiedzione wnioski co do wysokości uszczerbku na zdrowiu ubezpieczonego i związku występujących schorzeń ze służbą wojskową. Według Sądu drugiej instancji brak jest podstaw do ustalenia, że występujący u ubezpieczonego uszczerbek na zdrowiu uległ zwiększeniu o więcej niż 15%.Stwierdzając, że nie zachodzą przyczyny przyjęcia skargi, określone w art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy postanowił zgodnie z art. 3989 § 2 k.p.c. (pkt 1.).

Rozstrzygnięcie zawarte w pkt 2. niniejszego postanowienia ma podstawę w art. 102 k.p.c.