Legislator Case Law & Legislation
I UK 101/18 AI generated

I UK 101/18 · Sąd Najwyższy

Case Number I UK 101/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 20 października 2015 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. (organ rentowy) stwierdził, że P. M. (zainteresowana) podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowemu, wypadkowemu i chorobowemu z tytułu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę w płatnika składek M. S.A. w G. (odwołujący się). W wyniku wniesienia odwołania przez odwołującego się wyrokiem z 7 czerwca 2016 r., VI U […] Sąd Okręgowy w B. zmienił zaskarżoną decyzję i ustalił, że zainteresowana nie podlega ubezpieczeniom społecznym jako pracownik odwołującego się. Wyrokiem z 21 września 2017 r., III AUa […] Sąd Apelacyjny w […], w wyniku uwzględnienia apelacji organu rentowego, zmienił zaskarżony wyrok Sądu Okręgowego i oddalił odwołanie.Skargę kasacyjną od powyższego wyroku Sądu Apelacyjnego wniósł odwołujący się. Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania został oparty na przesłance występowania w sprawie istotnych zagadnień prawnych:

Legislator headnote

AI generated

art. 231 k.p, art. 22 k.p, art. 3989 § 2 k.p.c; I UK 101/18 · Sąd Najwyższy: Skarga kasacyjna odwołującego się nie kwalifikowała się do przyjęcia celem merytorycznego rozpoznania.Problem prawny objęty zagadnieniami prawnymi nr 1 i 2 został już rozstrzygnięty przez Sąd Najwyższy w wyroku z 19 marca 2018 r., III UK 84/18 (niepublikowany). W orzeczeniu tym przyjęto, że w przypadku niespełnienia przesłanek zastosowania ustawy o zatrudnianiu pracowników tymczasowych lub w przypadku obchodzenia przepisów o maksymalnym okresie zatrudnienia pracownika tymczasowego u danego pracodawcy użytkownika, stosunek pracy tymczasowej łączący pracownika z agencją pracy tymczasowej jest nieważny a w jego miejsce wchodzi stosunek pracy zawarty per facta concludentia między pracownikiem tymczasowym a pracodawcą użytkownikiem.

Keywords

AI generated
temporary workers contract staff casual employment employment status interim employment employment subject to social contributions

Cited Legislation

AI generated
art. 231 k.p
art. 22 k.p
art. 3989 § 2 k.p.c

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I UK 101/18 POSTANOWIENIE Dnia 26 marca 2019 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Dawid Miąsik w sprawie z odwołania M. Spółki Akcyjnej w G.‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w B.‎z udziałem zainteresowanych: Syndyka Masy Upadłości K. Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w upadłości likwidacyjnej i P. M.‎o objęcie obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 26 marca 2019 r.,‎skargi kasacyjnej M. Spółki Akcyjnej w G. od wyroku Sądu Apelacyjnego w […]‎z dnia 21 września 2017 r., sygn. akt III AUa […], odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

UZASADNIENIE

Decyzją z 20 października 2015 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. (organ rentowy) stwierdził, że P. M. (zainteresowana) podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowemu, wypadkowemu i chorobowemu z tytułu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę w płatnika składek M. S.A. w G. (odwołujący się). W wyniku wniesienia odwołania przez odwołującego się wyrokiem z 7 czerwca 2016 r., VI U […] Sąd Okręgowy w B. zmienił zaskarżoną decyzję i ustalił, że zainteresowana nie podlega ubezpieczeniom społecznym jako pracownik odwołującego się. Wyrokiem z 21 września 2017 r., III AUa […] Sąd Apelacyjny w […], w wyniku uwzględnienia apelacji organu rentowego, zmienił zaskarżony wyrok Sądu Okręgowego i oddalił odwołanie.Skargę kasacyjną od powyższego wyroku Sądu Apelacyjnego wniósł odwołujący się. Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania został oparty na przesłance występowania w sprawie istotnych zagadnień prawnych:

1) czy wystarczającym jest posiadanie przez podmiot statusu agencji zatrudnienia/pracy tymczasowej, aby podmiot ten uznany był pracodawcą w rozumieniu przepisów art. 6 ust. 1 pkt 1, art. 11 ust. 1, art. 12 ust. 1 i art. 13 pkt 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (jednolity tekst: Dz.U. z 2015 r., poz. 121 ze zm., dalej jako ustawa systemowa) dla pracownika tymczasowego lub innego swojego pracownika (zatrudnionego bezpośrednio i nie przyjętego w trybie art. 231 k.p.), który wykonuje pracę na rzecz pracodawcy-użytkownika, do którego został skierowany przez agencję zatrudnienia/pracy tymczasowej, a w rezultacie, czy agencja zatrudnienia/pracy tymczasowej zobowiązana jest do odprowadzania za tego pracownika składek na obowiązkowe ubezpieczenie społeczne?;

2) czy naruszenie przepisów art. 2 pkt 3, art. 7 ust. 1 i art. 20 ustawy z dnia 9 lipca 2003 r. o zatrudnieniu pracowników tymczasowych (Dz.U. Nr 166, poz. 1608 ze zm., dalej jako ustawa o zatrudnieniu pracowników tymczasowych) w zakresie charakteru umów o pracę, zawieranych między agencją zatrudnienia/pracy tymczasowej a pracownikiem powoduje nieważność takiej umowy o prace, czy też stosunek pracy tymczasowej między agencją zatrudnienia/pracy tymczasowej a pracownikiem zmienia się w stosunek pracy, regulowany przepisem art. 22 k.p., czy też może prowadzi do powstania stosunku pracy między pracownikiem a pracodawcą użytkownikiem?;

3) czy skierowanie pracownika, zatrudnionego w agencji zatrudnienia/pracy tymczasowej do pracy w podmiocie trzecim w oparciu o umowę świadczenia usług, zawartą między tą agencją zatrudnienia/pracy tymczasowej a podmiotem trzecim oraz za zgodą i wiedzą pracownika narusza standardy ochrony prawnej?

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Skarga kasacyjna odwołującego się nie kwalifikowała się do przyjęcia celem merytorycznego rozpoznania.Problem prawny objęty zagadnieniami prawnymi nr 1 i 2 został już rozstrzygnięty przez Sąd Najwyższy w wyroku z 19 marca 2018 r., III UK 84/18 (niepublikowany). W orzeczeniu tym przyjęto, że w przypadku niespełnienia przesłanek zastosowania ustawy o zatrudnianiu pracowników tymczasowych lub w przypadku obchodzenia przepisów o maksymalnym okresie zatrudnienia pracownika tymczasowego u danego pracodawcy użytkownika, stosunek pracy tymczasowej łączący pracownika z agencją pracy tymczasowej jest nieważny a w jego miejsce wchodzi stosunek pracy zawarty per facta concludentia między pracownikiem tymczasowym a pracodawcą użytkownikiem.

W konsekwencji pracownik taki podlega ubezpieczeniom społecznym z tytułu zatrudnienia u pracodawcy użytkownika a nie w agencji pracy tymczasowej. Niezależnie od powyższego, w ustaleniach postępowania sądowego nie ma informacji o tym, by odwołujący się miał status pracodawcy użytkownika a zainteresowana była zatrudniona przez agencje pracy tymczasowej. Powoduje to, że sformułowane w skardze kasacyjnej zagadnienia prawne nie pozostają w związku z ustalonym wiążąco dla sądu kasacyjnego stanem faktycznym sprawy. Z kolei trzecie zagadnienie prawne nie spełnia wymogów wynikających z utrwalonego orzecznictwa Sądu Najwyższego, ponieważ w jego treści nie powołano żadnego przepisu, który byłby objęty zakresem podstaw skargi kasacyjnej odwołującego się.Mając na względzie powyższe, Sąd Najwyższy z mocy art. 3989 § 2 k.p.c. orzekł jak w sentencji.