Legislator Case Law & Legislation
I UK 1/18 AI generated

I UK 1/18 · Sąd Najwyższy

Case Number I UK 1/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Wyrokiem z dnia 11 lipca 2017 r. Sąd Apelacyjny w […] zmienił, zaskarżony przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R., wyrok Sądu Okręgowego w G. – Zamiejscowy Ośrodek w R. z dnia 22 marca 2017 r. i oddalił odwołanie E. C. od decyzji organu rentowego z dnia 22 maja 2015 r. odmawiającej jej prawa do renty rodzinnej po mężu G. C..Sąd ustalił, że odwołująca się zawarła związek małżeński w dniu 7 czerwca 1986 r., a Sąd Okręgowy w G. wyrokiem z dnia 6 maja 2010 r. orzekł separację, nie orzekając o alimentach. Po orzeczeniu separacji małżonkowie nadal mieszkali w jednym domu, ubezpieczona gotowała wspólne posiłki, zajmowała się sprzątaniem i praniem.

Legislator headnote

AI generated

art. 60 § 1 k.r.o, art. 614 § 4 k.r.o, art. 60 k.r.o, art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c, art. 3989 § 2 k.p.c, art. 167 k.p.c; I UK 1/18 · Sąd Najwyższy: U jego podstaw legły następujące argumenty. Przede wszystkim nie można negować stanowiska Trybunału Konstytucyjnego, wyrażonego w wyroku z dnia 13 maja 2014 r. (SK 61/13) oraz faktu przekazywania środków pieniężnych odwołującej się w kwocie 800 zł. Jednak istotne jest ustalenie, czy te środki spełniały wymogi z art. art. 60 § 1 k.r.o. w zw. z art. 614 § 4 k.r.o., to znaczy, czy ubezpieczona znajdowała się w niedostatku, czy też uzyskiwane przez nią dochody pozwalały na zaspokojenie jej usprawiedliwionych potrzeb w całości.Sąd Apelacyjny przychylił się do argumentacji organu rentowego, że dostarczane ubezpieczonej środki przez G.

Keywords

AI generated
couples' disability pension loss of financial support living separate and apart family maintenance contributions living expenses need-based pension

Cited Legislation

AI generated
art. 60 § 1 k.r.o
Inaczej rzecz ujmując, nie zostały spełnione przesłanki z art. 60 k.r.o.
art. 614 § 4 k.r.o
z art. 614 § 4 k.r.o., to znaczy, czy ubezpieczona znajdowała się w niedostatku, czy też uzyskiwane przez nią dochody pozwalały na zaspokojenie jej usprawiedliwionych potrzeb w całości.Sąd Apelacyjny przychylił się do argumentacji organu rentowego, że dostarczane ubezpieczonej środki przez G.
art. 60 k.r.o
Inaczej rzecz ujmując, nie zostały spełnione przesłanki z art. 60 k.r.o.
art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c
Jednocześnie w skardze kasacyjnej został zawarty wniosek o przyjęcie jej do rozpoznania z racji oczywistej zasadności skargi kasacyjnej (art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.).
art. 3989 § 2 k.p.c
Jednocześnie w skardze kasacyjnej został zawarty wniosek o przyjęcie jej do rozpoznania z racji oczywistej zasadności skargi kasacyjnej (art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.).
art. 167 k.p.c
Nie jest zasadny wniosek pozwanego o zasądzenie kosztów w postępowaniu kasacyjnym, gdyż odpowiedź na skargę kasacyjną została złożona po terminie (art. 167 k.p.c.
art. 391 § 1 k.p.c
w związku z art. 391 § 1 k.p.c.
art. 3987 k.p.c

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I UK 1/18 POSTANOWIENIE Dnia 10 stycznia 2019 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Bohdan Bieniek w sprawie z odwołania E. C.‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w R.‎o prawo do renty rodzinnej,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 10 stycznia 2019 r.,‎skargi kasacyjnej ubezpieczonej od wyroku Sądu Apelacyjnego w […]‎z dnia 11 lipca 2017 r., sygn. akt III AUa […], 1. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania;

2. oddala wniosek pozwanego o zwrot kosztów postępowania kasacyjnego.

UZASADNIENIE

Wyrokiem z dnia 11 lipca 2017 r. Sąd Apelacyjny w […] zmienił, zaskarżony przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R., wyrok Sądu Okręgowego w G. – Zamiejscowy Ośrodek w R. z dnia 22 marca 2017 r. i oddalił odwołanie E. C. od decyzji organu rentowego z dnia 22 maja 2015 r. odmawiającej jej prawa do renty rodzinnej po mężu G. C..Sąd ustalił, że odwołująca się zawarła związek małżeński w dniu 7 czerwca 1986 r., a Sąd Okręgowy w G. wyrokiem z dnia 6 maja 2010 r. orzekł separację, nie orzekając o alimentach. Po orzeczeniu separacji małżonkowie nadal mieszkali w jednym domu, ubezpieczona gotowała wspólne posiłki, zajmowała się sprzątaniem i praniem.

G. C. zachorował na nowotwór gardła. Wymagał całodobowej opieki, wymiany pampersów. Nie stwierdzono, by między małżonkami odnowiła się wspólność małżeńska. W ocenie Sądu pierwszej instancji, przeprowadzone postępowanie dowodowe wykazało, że – zmarły małżonek płacił ubezpieczonej stałe kwoty pieniężne w wysokości minimum 800 zł, które miały charakter alimentacyjny. Z tej racji, odwołująca się spełnia przesłanki z art. 70 ust. 3 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (jednolity tekst:

Dz.U. z 2018 r., poz. 1270, dalej ustawa emerytalna) oraz wyroku Trybunału Konstytucyjnego z dnia 13 maja 2014 r., SK 61/13. Stąd Sąd Okręgowy w G. – Ośrodek zamiejscowy w R. wyrokiem z dnia 1 grudnia 2015 r. zmienił zaskarżoną decyzję i przyznał odwołującej się prawo do renty rodzinnej po zmarłym mężu. Rozpoznając apelację organu rentowego, Sąd Apelacyjny w […] wyrokiem z dnia 28 lipca 2016 r. uchylił zaskarżony wyrok i przekazał sprawę do ponownego rozpoznania Sądowi pierwszej instancji, który ponownie przyznał prawo do renty rodzinnej (wyrok z dnia 22 marca 2017 r.)Tym razem Sąd odwoławczy uznał za zasadne orzeczenie reformatoryjne.

U jego podstaw legły następujące argumenty. Przede wszystkim nie można negować stanowiska Trybunału Konstytucyjnego, wyrażonego w wyroku z dnia 13 maja 2014 r. (SK 61/13) oraz faktu przekazywania środków pieniężnych odwołującej się w kwocie 800 zł. Jednak istotne jest ustalenie, czy te środki spełniały wymogi z art. art. 60 § 1 k.r.o. w zw. z art. 614 § 4 k.r.o., to znaczy, czy ubezpieczona znajdowała się w niedostatku, czy też uzyskiwane przez nią dochody pozwalały na zaspokojenie jej usprawiedliwionych potrzeb w całości.Sąd Apelacyjny przychylił się do argumentacji organu rentowego, że dostarczane ubezpieczonej środki przez G.

C. w istocie stanowiły obowiązkowe świadczenie, przeznaczone na pokrycie kosztów zamieszkiwania w domu oraz koszty bieżącego utrzymania. Kwota 800 zł nie miała zatem charakteru alimentacyjnego z przeznaczeniem na zaspokojenie potrzeb wyłącznie ubezpieczonej, ale świadczona była za konkretne usługi na rzecz G. C. (kosztów wydatkowanych na żywność i środki czystości). W momencie choroby małżonek odwołującej się wymagał przygotowywania specjalnego pożywienia, łącznie z kosztownymi suplementami diety oraz zakupu drogich lekarstw.

Zestawienie wydatków ubezpieczonego, a następnie kosztów jego utrzymania, pozwala zauważyć, że z uzyskiwanych środków nie było alimentacji na rzecz żony. Stąd nie można twierdzić, że na G. C. ciążył obowiązek alimentacyjny wynikający z faktu orzeczenia separacji między małżonkami. Inaczej rzecz ujmując, nie zostały spełnione przesłanki z art. 60 k.r.o. oraz art. 70 ust. 3 ustawy emerytalnej. Z tych względów Sąd Apelacyjny orzekł z mocy art. 386 § 1 k. p. c. Skargę kasacyjną od wyroku Sądu odwoławczego złożył pełnomocnik odwołującej, zaskarżając go w całości i zarzucając naruszenie art. 70 ust. 3 ustawy emerytalnej.

Jednocześnie w skardze kasacyjnej został zawarty wniosek o przyjęcie jej do rozpoznania z racji oczywistej zasadności skargi kasacyjnej (art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.).

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Skarga kasacyjna nie może być przyjęta do merytorycznego rozpoznania, gdyż argumentacja wniosku w tej kwestii nie realizuje ustawowych przesłanek z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. Po pierwsze, skarżący w żaden sposób nie wykazał, że skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona. Poza powtórzeniem ustawowego terminu ta część wniosku o przyjęcie skargi do rozpoznania nie identyfikuje kwalifikowanej postaci naruszenia prawa, polegającej na jej oczywistości, widocznej prima facie przy wykorzystaniu podstawowej wiedzy prawniczej i bez potrzeby uzupełniania materiału dowodowego (por. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 10 stycznia 2003 r., V CZ 187/02, OSNC 2004 nr 3, poz. 49).

Pojęcie „oczywistego” naruszenia prawa należy do sfery obiektywnej i wymaga wykazania, że podniesione zarzuty naruszenia podstaw zaskarżenia były ewidentnie zasadne bez potrzeby dokonywania szczegółowej lub ponownej weryfikacji kontestowanego stanu faktycznego. Krótko mówiąc, zadaniem skarżącego jest wskazanie takiego uchybienia i przypisanie go do konkretnego przepisu prawa procesowego lub materialnego. Skarżący suponuje kwalifikowane naruszenie art. 70 ust. 3 ustawy emerytalnej. Rzecz w tym, że ów przepis zawiera swoisty luz decyzyjny, uzależniony od wykładni takich pojęć jak wspólność małżeńska, dobrowolna alimentacja.

Z kolei prawidłowe odkodowanie tych pojęć wymaga postępowania dowodowego, którego wyniki podlegają swobodnej ocenie dowodów. Stąd o kwalifikowanym naruszeniu, widocznym prima facie, można mówić dopiero, gdy na etapie subsumcji wykaże się klarowne uchybienie sądu odwoławczego w złożonym procesie stosowania prawa. Analiza stanowiska Sądu Apelacyjnego – w celu dostrzeżenia elementarnego naruszenia prawa – nie potwierdza stanowiska skarżącego. W zaskarżonym wyroku dostrzega się różnicę między wspólnym ponoszeniem kosztów utrzymania związanych z bieżącymi wydatkami, które – jednak w ocenie Sądu odwoławczego – nie prowadzą do odtworzenia wspólności małżeńskiej, od realizowania dobrowolnego obowiązku alimentacyjnego, który z kolei nie pozostaje uzależniony od wykonania wzajemnego świadczenia.

W ten sposób Sąd Apelacyjny wyjaśnił charakter przekazywanej małżonce sumy pieniężnej, która w ramach swobodnej oceny dowodów, nie została zaliczona na poczet rat alimentacyjnych. Warto przy tej okazji zauważyć, że omawiany problem stanowił w ostatnim czasie przedmiot wypowiedzi powiększonego składu Sądu Najwyższego, a tym samym zagadnienie wykładni art. 70 ust. 3 ustawy emerytalnej może być dekodowane z wykorzystaniem argumentów tego judykatu (zob. uchwałę składu siedmiu sędziów Sądu Najwyższego z dnia 25 maja 2017 r., III UZP 2/17, OSNP 2018 nr 1, poz. 5 z glosą A.

Wypych-Żywickiej: OSP 2018 nr 7-8, poz. 77). W rezultacie w sprawie nie występuje przesłanka opisana w art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. Nie jest też wystarczające – jak chce tego skarżący – odwołanie się do samego rezultatu sprawy (oddalenia odwołania), gdyż tego rodzaju decyzja nie realizuje cech oczywistego naruszenia prawa, bowiem wówczas każde oddalenie odwołania (powództwa) realizowałoby daną podstawę, co z istoty rzeczy wyklucza tak rozumianą podstawę przedsądu.Mając powyższe na względzie, Sąd Najwyższy orzekł z mocy art. 3989 § 2 k.p.c. Nie jest zasadny wniosek pozwanego o zasądzenie kosztów w postępowaniu kasacyjnym, gdyż odpowiedź na skargę kasacyjną została złożona po terminie (art. 167 k.p.c. w związku z art. 391 § 1 k.p.c. i art. 3987 k.p.c.).

Odpis skargi kasacyjnej pozwany otrzymał w dniu 30 listopada 2017 r. (k. – 133), zaś odpowiedź na nią została nadana w dniu 23 stycznia 2018 r. W konsekwencji nie wywołuje ona skutków w zakresie zawartego w niej wniosku o zasądzenie kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu kasacyjnym, obejmujących sporządzenie i wniesienie odpowiedzi na skargę kasacyjną (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 2 marca 2010 r., II PK 241/09, LEX nr 589976).