Legislator Case Law & Legislation
I PKN 425/99 AI generated

I PKN 425/99 · Sąd Najwyższy

Case Number I PKN 425/99
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome wyrok

Legislator summary

AI generated

Zakład Lotniczy „P.-M.” Spółka z o.o. w M. z dniem 18 listopada 1997 r. w trybie art. zł/godz. i prawem do dodatku wyrównawczego. Powód odmówił podjęcia pracy na

Legislator headnote

AI generated

I PKN 425/99 · Sąd Najwyższy: powoduje obniżenie wynagrodzenia, pracownikowi przysługuje dodatek wyrównawczy przez okres nie przekraczający 6 miesięcy (art. 230 § 2 KP).

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Wyrok z dnia 1 grudnia 1999 r.

I PKN 425/99

Przeniesienie pracownika do innej pracy w trybie art. 230 KP należy traktować jako polecenie, którego odmowa może być uznana za ciężkie naruszenie

podstawowych obowiązków pracowniczych (art. 52 § 1 pkt 1 KP).

Przewodniczący: SSN Roman Kuczyński (sprawozdawca), Sędziowie SN:

Walerian Sanetra, Jadwiga Skibińska-Adamowicz.

Sąd Najwyższy, po rozpoznaniu w dniu 1 grudnia 1999 r. sprawy z powództwa

Jana D. przeciwko Zakładowi Lotniczemu „P.-M.” Spółce z o.o. w M. o przywrócenie

do pracy, na skutek kasacji powoda od wyroku Sądu Okręgowego-Sądu Pracy i

Ubezpieczeń Społecznych w Rzeszowie z dnia 18 marca 1999 r. [...]

1. o d d a l i ł kasację.

2. nie obciążył powoda kosztami postępowania kasacyjnego.

Uzasadnienie

Pismem z dnia 17 listopada 1997 r. powód Jan D. przeniesiony został przez

Zakład Lotniczy „P.-M.” Spółka z o.o. w M. z dniem 18 listopada 1997 r. w trybie art.

230 KP na stanowisko nieszkodliwe dla jego zdrowia ze stawką wynagrodzenia 3,45

zł/godz. i prawem do dodatku wyrównawczego. Powód odmówił podjęcia pracy na

nowym stanowisku i od dnia 18 listopada 1997 r. korzystał ze zwolnienia lekarskiego

do dnia 5 sierpnia 1998 r. W dniu 6 sierpnia 1998 r. zgłosił się do pracy na poprzednio zajmowane stanowisko pracy, wobec czego pracodawca rozwiązał z nim umowę

o pracę bez wypowiedzenia z jego winy.

Wyrokiem z dnia 19 stycznia 1999 r. Sąd Rejonowy-Sąd Pracy w Mielcu

uwzględnił powództwo i przywrócił powoda do pracy u pozwanego z uzasadnieniem,

że po powrocie ze zwolnienia lekarskiego powód nie otrzymał polecenia udania się

do pracy na nowym stanowisku.

W wyniku apelacji pozwanego Sąd Okręgowy-Sąd Pracy i Ubezpieczeń Spo-

łecznych w Rzeszowie zmienił wyrok Sądu Rejonowego i roszczenie powoda oddalił

w całości, z uzasadnieniem, iż Sąd pierwszej instancji naruszył art. 52 KP, bowiem

pismo pracodawcy z dnia 17 listopada 1997 r. uznać należało za polecenie zmiany

stanowiska pracy, którego powód nie wykonał. Sąd drugiej instancji wytknął Sądowi

Rejonowemu sprzeczność ustaleń, polegającą na przywróceniu powoda do pracy na

nowe, a nie dawne stanowisko.

Kasacja powoda od powyższego wyroku zarzuciła naruszenie art. 52 KP i art.

233 § 1 KPC, zaś pozwany w odpowiedzi na kasację wniósł o jej oddalenie, o ile postępowanie nie zostanie zawieszone na podstawie art. 174 § 1 pkt 4 KPC w związku z

ogłoszeniem upadłości pozwanego.

Sąd Najwyższy rozważył, co następuje:

Kasacja okazała się nieuzasadniona.

Treść przepisu art. 230 § 1 KP nie pozostawia wątpliwości, iż w razie stwierdzenia u pracownika objawów wskazujących na powstanie choroby zawodowej, pracodawca obowiązany jest przenieść pracownika do innej pracy, nie narażającej go

na działanie czynnika, który wywołał te objawy. Jeżeli przeniesienie do innej pracy

powoduje obniżenie wynagrodzenia, pracownikowi przysługuje dodatek wyrównawczy przez okres nie przekraczający 6 miesięcy (art. 230 § 2 KP).

Zarówno z treści pozwu, jak i pisma powoda do głównego ekonomisty, wynika,

że zakład pracy zrealizował wobec powoda obowiązek z art. 230 KP, zaś powód

przeniesienia tego nie zaakceptował, gdyż pomijając, iż od dnia, w którym miał rozpocząć pracę na nowym stanowisku, udał się na zwolnienie lekarskie, to po zakończeniu tego zwolnienia zgłosił się na poprzednie stanowisko, które ze względów

zdrowotnych było dla niego przeciwwskazane. Trafnie zatem Sąd Okręgowy uznał,

że pismo z dnia 17 listopada 1997 r. zachowało aktualność, zaś treść pisma powoda

dowodzi, że z tym pismem został zapoznany, a zaczyna się ono od słów „przenieść

Pana do pracy od dnia 18 listopada 1997 r. nie narażającej na działanie czynnika

szkodliwego...”. Pismo to ma więc charakter polecenia i wskazuje, do jakiego działu

powód został przeniesiony. Na swoje pismo adresowane do Głównego Ekonomisty

(z dnia 18 listopada 1997 r.), powód otrzymał w dniu 20 listopada 1997 r. odpowiedź,

nie pozostawiającą wątpliwości co do przeniesienia, a nawet wyjaśniającą, że może

w trybie art. 55 KP rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia. Dowodom tym nie

mogą przeczyć zeznania świadków, dlatego też prawidłowo ocenił je Sąd drugiej instancji uznając, iż skoro powód otrzymał polecenie zmiany stanowiska pracy, ale go

(choćby po upływie zwolnienia lekarskiego) nie wykonał – dopuścił się ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków pracowniczych, co uzasadniało rozwiązanie

umowy o pracę bez wypowiedzenia z jego winy. Sąd Okręgowy nie naruszył zatem

przepisu art. 233 § 1 KPC, bowiem powód, stawiając się po zwolnieniu lekarskim do

pracy, powinien stawić się na stanowisko zaproponowane w piśmie z 17 listopada

1997 r., zaś dokumenty w sprawie innego pracownika, czy dywagacje świadka P.

pozostają bez znaczenia dla oceny zachowania powoda, który powinien postąpić tak,

jak mu nakazuje wspomniane pismo, a nie jak uważa ex post świadek P. Skoro zaś

powód uchybił podstawowym obowiązkom pracowniczym, nie doszło do obrazy art.

52 KP.

Ponieważ powód domagał się przywrócenia do pracy, jego roszczenia nie

można potraktować jako wchodzącego w skład masy upadłościowej po ogłoszeniu

przez pozwanego upadłości, przeto stan upadłości w tym przypadku nie powoduje

konieczności zawieszenia postępowania na podstawie art. 174 § 1 pkt 4 KPC.

W tym stanie rzeczy Sąd Najwyższy nie znalazł usprawiedliwionych podstaw

do uwzględnienia kasacji i w oparciu o art. 39312 KPC orzekł jak w sentencji wyroku.