Legislator Case Law & Legislation
I CSK 596/12 AI generated

I CSK 596/12 · Sąd Najwyższy

Case Number I CSK 596/12
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Zgodnie z art. 3982 § 1 k.p.c., skarga kasacyjna nie przysługuje w sprawach z powodów z tytułu zachowku kwoty po 36 294,50 zł. Zgodnie z utrwaloną i nie

Legislator headnote

AI generated

art. 3982 § 1 k.p.c, art. 3986 § 3 k.p.c; I CSK 596/12 · Sąd Najwyższy: Zgodnie z art. 3982 § 1 k.p.c., skarga kasacyjna nie przysługuje w sprawach z powodów z tytułu zachowku kwoty po 36 294,50 zł. Zgodnie z utrwaloną i nie

Keywords

AI generated
art. 3982 § 1 k.p.c art. 3986 § 3 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 3982 § 1 k.p.c
Zgodnie z art. 3982 § 1 k.p.c., skarga kasacyjna nie przysługuje w sprawach
art. 3986 § 3 k.p.c
orzeczono, jak w sentencji (art. 3986 § 3 k.p.c.).

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I CSK 596/12

POSTANOWIENIE

Dnia 14 maja 2013 r.

Sąd Najwyższy w składzie :

SSN Tadeusz Wiśniewski

w sprawie z powództwa S. W., S. W. i I. E.

przeciwko J.W.

o zapłatę,

na posiedzeniu niejawnym w Izbie Cywilnej w dniu 14 maja 2013 r.,

na skutek skargi kasacyjnej pozwanego

od wyroku Sądu Okręgowego w W.

z dnia 30 kwietnia 2012 r., sygn. akt […]

odrzuca skargę kasacyjną.

Uzasadnienie

Zgodnie z art. 3982 § 1 k.p.c., skarga kasacyjna nie przysługuje w sprawach

o prawa majątkowe, w których wartość przedmiotu zaskarżenia jest niższa niż

50 000 zł. Zaskarżonym wyrokiem oddalono apelację pozwanego od wyroku

Sądu pierwszej instancji, którym zasądzono od niego na rzecz każdego

z powodów z tytułu zachowku kwoty po 36 294,50 zł. Zgodnie z utrwaloną i nie

budzącą najmniejszych zastrzeżeń wykładnią wskazanego artykułu, w razie

współuczestnictwa powodów, które nie jest współuczestnictwem koniecznym lub

jednolitym, wartość przedmiotu zaskarżenia w postępowaniu kasacyjnym oznacza

się odrębnie dla roszczeń każdego z powodów. Innymi słowy, wartości te nie

podlegają sumowaniu. Skoro zatem wartość przedmiotu zaskarżenia liczona

odrębnie dla roszczenia każdego z powodów jest niższa niż 50 000 zł, to tym

samym należy przyjąć, że wywiedzenie przez pozwanego skargi kasacyjnej od

zaskarżonego wyroku Sądu drugiej instancji nie było dopuszczalne. Dlatego też

orzeczono, jak w sentencji (art. 3986 § 3 k.p.c.).

jw