Legislator Case Law & Legislation
I CSK 254/08 AI generated

I CSK 254/08 · Sąd Najwyższy

Case Number I CSK 254/08
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

art. 3981 § 1 k.p.c., skargę kasacyjną można wnieść od wydanego przez sąd drugiej albo umorzenia postępowania kończącego postępowanie w sprawie. Zaskarżone przez

Legislator headnote

AI generated

art. 3981 § 1 k.p.c; I CSK 254/08 · Sąd Najwyższy: art. 3981 § 1 k.p.c., skargę kasacyjną można wnieść od wydanego przez sąd drugiej albo umorzenia postępowania kończącego postępowanie w sprawie. Zaskarżone przez

Keywords

AI generated
art. 3981 § 1 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 3981 § 1 k.p.c
art. 3981 § 1 k.p.c., skargę kasacyjną można wnieść od wydanego przez sąd drugiej

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I CSK 254/08

POSTANOWIENIE

Dnia 19 listopada 2008 r.

Sąd Najwyższy w składzie:

SSN Kazimierz Zawada

w sprawie ze skargi E. G.

o wznowienie postępowania

w sprawie z powództwa E. G.

przeciwko W.(…) w S. i B. C.

o ochronę dóbr osobistych i zapłatę,

na posiedzeniu niejawnym w Izbie Cywilnej w dniu 19 listopada 2008 r.,

na skutek skargi kasacyjnej powódki od postanowienia Sądu Najwyższego z dnia 15

lutego 2008 r., sygn. akt I CZ (…),

odrzuca skargę kasacyjną.

Uzasadnienie

Skarga kasacyjna podlegała odrzuceniu jako niedopuszczalna. Zgodnie z

art. 3981 § 1 k.p.c., skargę kasacyjną można wnieść od wydanego przez sąd drugiej

instancji prawomocnego wyroku lub postanowienia w przedmiocie odrzucenia pozwu

albo umorzenia postępowania kończącego postępowanie w sprawie. Zaskarżone przez

E. G. postanowienie Sądu Najwyższego, odrzucające zażalenie na postanowienie Sądu

Apelacyjnego, odrzucające skargę o wznowienie postępowania, nie należy do kategorii

orzeczeń wymienionych w art. 3981 § 1 k.p.c.

Mając powyższe na względzie, orzeczono jak w sentencji (art. 398 6 § 3 k.p.c.).