Legislator Case Law & Legislation
I CSK 184/21 AI generated

I CSK 184/21 · Sąd Najwyższy

Case Number I CSK 184/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Wyrokiem z dnia 2 października 2019 r., Sąd Okręgowy w W. zasądził od pozwanego (…) S.A. w W. na rzecz powoda K. spółki jawnej w W. kwotę 95 873,81 zł. z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia 13 listopada 2018 r. Po rozpoznaniu apelacji pozwanego ubezpieczyciela, Sąd Apelacyjny w (...) wyrokiem z dnia 31 sierpnia 2020 r. zmienił powyższy wyrok w ten sposób, że oddalił powództwo. Powodowa Spółka wniosła skargę kasacyjną, opierając wniosek o jej przyjęcie do rozpoznania na przyczynie kasacyjnej objętej art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Legislator headnote

AI generated

art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c, art. 3899 § 1 pkt 2 k.p.c, art. 805 § 1 k.c, art. 65 § 2 k.c, art. 391 § 1 k.p.c; I CSK 184/21 · Sąd Najwyższy: Wbrew stanowisku skarżącej, wykładnia oświadczeń woli należy do zagadnień prawnych wyjątkowo obszernie i wyczerpująco omówionych zarówno w orzecznictwie Sądu Najwyższego, jak i w nauce prawa, nie ma więc potrzeby kolejnej wypowiedzi Sądu Najwyższego na ten temat. W judykaturze jednoznacznie przyjęto, że postanowienia umów ubezpieczenia oraz ogólnych warunków ubezpieczenia podlegają wykładni według reguł określonych w art. 65 § 2 k.c. Powinna ona uwzględniać cel zawarcia umowy, jakim jest udzielenie ubezpieczonemu ochrony w razie wystąpienia opisanego w umowie ryzyka (wypadku) ubezpieczeniowego.

Keywords

AI generated
amendment of the claim grounds for cassation assessment of success prospects value in dispute type of action pleas in law

Cited Legislation

AI generated
art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c
Powodowa Spółka wniosła skargę kasacyjną, opierając wniosek o jej przyjęcie do rozpoznania na przyczynie kasacyjnej objętej art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.Sąd Najwyższy zważył, co następuje:
art. 3899 § 1 pkt 2 k.p.c
art. 805 § 1 k.c
art. 65 § 2 k.c
805-834 k.c., należy kierować się ogólnymi regułami interpretacji oświadczeń woli wynikającymi z art. 65 § 2 k.c.
art. 391 § 1 k.p.c
39821 i art. 391 § 1 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
I CSK 11/08
postanowienia Sądu Najwyższego z dnia 8 lipca 2008 r., I CSK 11/08, niepubl.
II PK 220/08
w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, 2) istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, 3) zachodzi nieważność postępowania lub 4) skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona. 4 Nie spełnia obowiązku określonego w art. 3984 § 1 pkt 3 k.p.c. powołanie się przez skarżącego na jakiekolwiek względy, które w jego ocenie uzasadniają przyjęcie skargi do rozpoznania. Argumentacja uzasadniająca taki wniosek powinna nawiązywać do wymienionych w art. 3989 § 1 k.p.c. przesłanek przedsądu (por. postanowienie Sądu Najwyższego z 11 kwietnia 2006 r., II CSK 65/06, LEX nr 189753).
I PK 28/17
Powódka G.Z. wniosła o zasądzenie na jej rzecz od pozwanego Szpitala […] kwoty 31.500 zł z ustawowymi odsetkami od 1 listopada 2012 r. do dnia zapłaty tytułem odprawy wynikającej z umowy o pracę zawartej 1 czerwca 2006 r. Sąd Rejonowy w K., wyrokiem z 6 listopada 2015 r., zasądził od strony pozwanej na rzecz powódki kwotę 31.500 zł z ustawowymi odsetkami (punkt I.) oraz orzekł o kosztach sądowych (punkt II.) i rygorze natychmiastowej wykonalności (punkt III.). Sąd Rejonowy ustalił, że powódka była zatrudniona w pozwanym Szpitalu w okresie od 1 czerwca 2006 r. do 9 listopada 2011 r. na stanowisku prezesa zarządu - dyrektora NZOZ, natomiast od 10 listopada 2011 r. do 31 października 2012 r. tylko na stanowisku dyrektora NZOZ.W dniu 1 marca 2006 r. zawiązano spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością pod firmą Szpital [...].
V CSK 262/17
Wyrokiem z dnia 22 października 2015 r.
V CSK 675/16
Powód A. D. wniósł o zasądzenie od pozwanej C. - Towarzystwa Ubezpieczeń Wzajemnych w P. kwoty 54 240 zł z ustawowymi odsetkami i kosztami procesu, w związku ze zdarzeniem objętym zawartą między stronami umową ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej.Sąd pierwszej instancji - Sąd Rejonowy w W. ustalił, że w dniu 13 listopada 2012 r., w trakcie realizowanego przez powoda na zlecenie A. L. transportu piwa stanowiącego własność C. Sp. z o.o. do magazynu tej Spółki, doszło do zdarzenia losowego, w wyniku którego została zniszczona znaczna część butelek piwa, wszystkie zaś pozostałe butelki zostały uszkodzone w sposób uniemożliwiający ich sprzedaż i w efekcie zutylizowane.
AI generated
I CSK 3840/23
Pozwany H.W. wniósł skargę kasacyjną od wyroku Sądu Okręgowego w Gliwicach, którym oddalono apelację skarżącego od wyroku Sądu pierwszej instancji w sprawie o zapłatę z powództwa Z. sp. z o.o. w Z.Sąd Najwyższy zważył, co następuje:Jako przyczynę przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania skarżący wskazał oczywistą zasadność skargi. Przedstawił przy tym obszerny (s. 5-11) wywód, który koncentrował się na dwóch kwestiach: (1) nieprawidłowym wykonywaniu przez powódkę umowy o zaopatrywanie pozwanego w wodę, skutkującym naliczaniem opłat za zawyżone wskazania wodomierza oraz (2) przedawnieniu się roszczeń powódki, gdyż – w ocenie skarżącego – bieg przedawnienia nie został przerwany złożonym przez powódkę zawezwaniem do próby ugodowej.Oparcie wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania na przesłance z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. wymaga wykazania niewątpliwej, widocznej prima facie sprzeczności przyjętej przez Sąd drugiej instancji wykładni lub zastosowania prawa z brzmieniem przepisów lub powszechnie przyjętymi regułami interpretacji prawa.
I CSK 1564/22
spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w B.
III PSK 220/21
Pozwana K. S. wniosła skargę kasacyjną od wyroku Sądu Apelacyjnego w Szczecinie z dnia 4 marca 2021 r. Wyrokiem tym Sąd Apelacyjny oddalił jej apelację od wyroku Sądu Okręgowego w Szczecinie z dnia 4 stycznia 2018 r. zasądzającego od niej na rzecz Spółdzielni w T. kwotę 432.061,12 zł z ustawowymi odsetkami od 27 października 2016 r. do dnia zapłaty.Skarżąca zarzuciła:1. naruszenie prawa materialnego, tj. art. 122 k.p., przez jego niewłaściwe zastosowanie i przyjęcie, iż pozwana dopuściła się powstania szkody w majątku powódki, działając w sposób umyślny, podczas gdy Sąd drugiej instancji nie wykazał spełniania wszystkich przesłanek odpowiedzialności na podstawie art. 122 k.p., w szczególności wystąpienia winy umyślnej,2. naruszenie przepisów postępowania, mające istotny wpływ na wynik sprawy, tj.: (-) art. 321 § 1 k.p.c. w związku z art. 379 pkt 5 k.p.c., przez wyrokowanie co do przedmiotu, który nie był objęty żądaniem pozwu, co przejawiło się w oparciu zaskarżonego wyroku częściowo na podstawie faktycznej, której powód nie powoływał w toku procesu; (-) art. 1562 k.p.c. w związku z art. 379 pkt 5 k.p.c., przez brak uprzedzenia pozwanej o rozstrzygnięciu sprawy na innej podstawie prawnej niż wskazana przez pozwaną w pozwie czy też stanowiąca przedmiot analizy w toku postępowania sądowego przed Sądem pierwszej i drugiej instancji, co w dalszej kolejności doprowadziło do pozbawienia strony pozwanej możności obrony swoich praw, a tym samym winno skutkować stwierdzeniem nieważności postępowania na podstawie przepisu art. 379 pkt 5 k.p.c.Skarżąca wniosła o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania, wskazując na jej oczywistą zasadność, nieważność postępowania, jak również istnienie istotnego zagadnienia prawnego, tj.:1.
I CSK 3118/22
Wyrokiem z 11 grudnia 2019 r.
I CSK 6304/22
Wyrokiem z 13 maja 2021 r. Sąd Okręgowy w Białymstoku oddalił powództwo B. G. i J. G. przeciwko Bank S.A. w W. o ustalenie, ewentualnie o zapłatę, ewentualnie o ustalenie i zapłatę. Wyrokiem z 27 maja 2022 r. Sąd Apelacyjny w Białymstoku zmienił wyrok Sądu Okręgowego i ustalił, że umowa kredytu na cele mieszkaniowe zawarta pomiędzy powodami a poprzednikiem prawnym pozwanego jest nieważna. W skardze kasacyjnej pozwany, jako uzasadnienie wniosku o przyjęcie skargi do rozpoznania, wskazał na przesłanki przedsądu przewidziane w art. 3989 § 1 pkt 1 i 2 k.p.c. Zdaniem skarżącego w sprawie występują istotne zagadnienia prawne oraz potrzeba wykładni przepisów prawnych wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I CSK 184/21 POSTANOWIENIE Dnia 16 lipca 2021 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Agnieszka Piotrowska w sprawie z powództwa "K. spółki jawnej" w W. ‎przeciwko Towarzystwu Ubezpieczeń (…) S.A. w W. ‎o zapłatę,‎na posiedzeniu niejawnym w Izbie Cywilnej w dniu 16 lipca 2021 r.,‎na skutek skargi kasacyjnej strony powodowej od wyroku Sądu Apelacyjnego w (…)‎z dnia 31 sierpnia 2020 r., sygn. akt VII AGa (…), 1) odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, 2) zasądza od strony powodowej na rzecz pozwanego koszty postępowania kasacyjnego w kwocie 2700 (dwa tysiące siedemset) zł.

UZASADNIENIE

Wyrokiem z dnia 2 października 2019 r., Sąd Okręgowy w W. zasądził od pozwanego (…) S.A. w W. na rzecz powoda K. spółki jawnej w W. kwotę 95 873,81 zł. z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia 13 listopada 2018 r. Po rozpoznaniu apelacji pozwanego ubezpieczyciela, Sąd Apelacyjny w (...) wyrokiem z dnia 31 sierpnia 2020 r. zmienił powyższy wyrok w ten sposób, że oddalił powództwo. Powodowa Spółka wniosła skargę kasacyjną, opierając wniosek o jej przyjęcie do rozpoznania na przyczynie kasacyjnej objętej art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Skarga kasacyjna jest nadzwyczajnym środkiem zaskarżenia przysługującym od prawomocnych orzeczeń sądu drugiej instancji, służącym ochronie interesu publicznego przez zapewnienie jednolitości wykładni i stosowania prawa, wkład Sądu Najwyższego w rozwój orzecznictwa i nauki prawa oraz eliminowanie z obrotu prawnego orzeczeń wydanych w postępowaniu nieważnym lub orzeczeń oczywiście niezgodnych z prawem. Stosownie do 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania w razie wykazania przez stronę, że w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, zachodzi nieważność postępowania lub skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona.

Z punktu widzenia funkcji oraz założeń skargi kasacyjnej jako nadzwyczajnego środka zaskarżenia, rolą „przedsądu” jest wstępna selekcja skarg pod kątem spełniania wymienionych wyżej kryteriów (przyczyn kasacyjnych) kwalifikujących skargę do jej przedstawienia Sądowi Najwyższemu w celu merytorycznego rozpoznania.Powołanie przyczyny kasacyjnej objętej art. 3899 § 1 pkt 2 k.p.c. nakładało na skarżącą powinność przytoczenia przepisów prawa, których wykładnia budzi poważne wątpliwości lub wywołuje rozbieżności w orzecznictwie, szczegółowego opisania, na czym polegają wątpliwości interpretacyjne, określenia, że mają poważny charakter lub przedstawienia orzeczeń sądów, w których przeprowadzono różną wykładnię tych przepisów rzutującą na wynik spraw, a także wykazania, że dokonanie wykładni przez Sąd Najwyższy jest niezbędne do rozstrzygnięcia tej skargi, a nadto będzie przydatne w przypadku innych podobnych spraw (por. postanowienia Sądu Najwyższego z dnia 8 lipca 2008 r., I CSK 11/08, niepubl. oraz z dnia 12 grudnia 2008 r., II PK 220/08, niepubl.).Skarżąca wskazała na potrzebę wykładni art. 65 § 2 w zw. z art. 805 § 1 k.c. obejmującą udzielenie przez Sąd Najwyższy odpowiedzi, czy przy dokonywaniu wykładni umowy ubezpieczenia, uregulowanej w art. 805-834 k.c., należy kierować się ogólnymi regułami interpretacji oświadczeń woli wynikającymi z art. 65 § 2 k.c. czy też ulegają one modyfikacji przez przyjęcie, że dla wykładni umowy ubezpieczenia podstawowe znaczenie ma punkt widzenia tego podmiotu, który jest chroniony.

Wbrew stanowisku skarżącej, wykładnia oświadczeń woli należy do zagadnień prawnych wyjątkowo obszernie i wyczerpująco omówionych zarówno w orzecznictwie Sądu Najwyższego, jak i w nauce prawa, nie ma więc potrzeby kolejnej wypowiedzi Sądu Najwyższego na ten temat. W judykaturze jednoznacznie przyjęto, że postanowienia umów ubezpieczenia oraz ogólnych warunków ubezpieczenia podlegają wykładni według reguł określonych w art. 65 § 2 k.c. Powinna ona uwzględniać cel zawarcia umowy, jakim jest udzielenie ubezpieczonemu ochrony w razie wystąpienia opisanego w umowie ryzyka (wypadku) ubezpieczeniowego.

Jednocześnie jednak należy zaakcentować, że dyrektywy interpretacyjne odnoszą się do oświadczeń woli stron, składających się na treść umowy, a nie do subiektywnego przekonania strony co do jej treści. Ani norma art. 65 § 2 k.c. ani cel umowy nie mogą stanowić instrumentu zmierzającego do narzucenia ubezpieczycielowi przez ubezpieczonego własnego korzystnego dla niego sposobu rozumienia treści umowy, zatem nie dają one powodowi podstawy do wywodzenia, że jego interpretacja jest właśnie wyrazem owego „zgodnego zamiaru" obu stron w sytuacji, w której ubezpieczyciel w postępowaniu likwidacyjnym i sądowym neguje takie rozumienie tych postanowień.

W sytuacji, w której strony różnią co do treści oświadczeń woli składających się na zawartą przez nich umowę ubezpieczenia, za prawnie wiążące należy uznać ich znaczenie ustalone według obiektywnego wzorca wykładni. W jego ramach jako właściwy - z punktu widzenia prawa - sens oświadczenia woli ustala się tak, jak adresat tego oświadczenia sens ten rozumiał i rozumieć powinien, przy czym wiążące jest rozumienie oświadczenia woli, będące wynikiem starannych zabiegów interpretacyjnych rozsądnego adresata. Wobec braku faktycznego konsensusu stron umowy, uwzględnienia wymagają dyrektywy językowe, kontekst sytuacyjny, w tym zachowania stron przed i po zawarciu umowy, a także uzgodniony cel umowy (por. wyroki Sądu Najwyższego z dnia 17 kwietnia 2018 roku, I PK 28/17; z dnia 21 marca 2018 roku, V CSK 262/17 oraz z dnia 31 sierpnia 2017 roku, V CSK 675/16), niepubl.).Wzorce umowne takie jak ogólne warunki ubezpieczenia, podlegają wykładni według zasad właściwych dla oświadczeń woli; zatem ze względu na funkcję wzorców umownych wprowadzających jednolite postanowienia skierowane do nieoznaczonego kręgu adresatów, ich interpretacja powinna być dokonywana według metody obiektywnej, tj. zmierzać do ustalenia treści i znaczenia postanowień wzorca z punktu widzenia wiedzy i możliwości poznawczych jego adresata.

W uzasadnieniu zaskarżonego wyroku Sąd Apelacyjny zawarł obszerne, wyczerpujące i uwzględniające przedstawione wyżej uwagi, rozważania prawne dotyczące wykładni spornego między stronami pojęcia „niewłaściwa obsługa agregatu chłodniczego”, uznając, że - w okolicznościach faktycznych tej sprawy - zaszła ta przewidziana umową sytuacja wyłączająca odpowiedzialność ubezpieczyciela za szkodę. Skarżąca spółka nie wykazała zatem istnienia przyczyny kasacyjnej, uzasadniającej przyjęcie skargi do rozpoznania, stąd orzeczono jak w sentencji.

O kosztach postępowania kasacyjnego na rzecz strony pozwanej, która wniosła w terminie odpowiedź na skargę kasacyjną, rozstrzygnięto na zasadzie odpowiedzialności za wynik sprawy (art. 98 § 1 i art.99 w zw. z art. 39821 i art. 391 § 1 k.p.c. oraz § 10 ust.4 pkt 2 w zw. z § 2 pkt 6 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności adwokackie (tekst jedn. Dz.U. z 2018 r., poz. 265). ke