Legislator Case Law & Legislation
III AUa 2770/11 AI generated

III AUa 2770/11 · Sąd powszechny

Case Number III AUa 2770/11
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Sąd Okręgowy - Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Katowicach wyrokiem z dnia 18 sierpnia 2011 roku oddalił odwołanie S. K. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z dnia 8 kwietnia 2010 roku i 2 grudnia 2010 roku. Decyzją z dnia 8 kwietnia 2010 roku organ rentowy ponownie ustalił wysokość emerytury ubezpieczonego, pobieranej od 13 marca 2006 roku, poprzez doliczenie nieuwzględnionych dotychczas w wymiarze świadczenia okresów składkowych w ilości 5 miesięcy (art. 113 ustawy o emeryturach i rentach z FUS). Decyzją z dnia 2 grudnia 2010 roku natomiast organ rentowy odmówił ubezpieczonemu ponownego obliczenia wysokości emerytury na podstawie art. 110 ustawy o emeryturach i rentach po rozpoznaniu jego wniosku z dnia 31 marca 2010 roku o przeliczenie świadczenia z zastosowaniem do wyliczeń aktualnej kwoty bazowej zarówno w tzw. części stażowej i socjalnej emerytury i z przyjęciem w podstawie wymiaru świadczenia podstawy wymiaru składek przypadającej w części po przyznaniu świadczenia (tj. z lat 2008-2010).

Legislator headnote

AI generated

art. 385 k.p.c; III AUa 2770/11 · Sąd powszechny: Organ rentowy stwierdził, że wskaźnik wysokości podstawy wymiaru (wwpw) obliczony od podstawy wymiaru składek z 20 lat kalendarzowych, wybranych z całego okresu podlegania ubezpieczeniu, obejmujących po części okres po przyznaniu emerytury (tj. z lat 1973-1991 i 2008) wyniósł 146,81 % i okazał się niższy od dotychczasowego wwpw 156,26 %, wynikającego z podstawy wymiaru składek z 20 lat kalendarzowych: 1968, 1969, 1973-1990). Sąd Okręgowy powołując się na przepis art. 110 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z FUS zaaprobował stanowisko organu rentowego.

Keywords

AI generated
art. 385 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 385 k.p.c
Sąd Apelacyjny oddalił apelację, jako bezzasadną (art. 385 k.p.c.).

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III AUa 2770/11

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 6 września 2012 r. Sąd Apelacyjny w Katowicach III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSA Marek Żurecki (spr.) Sędziowie SSA Irena Goik SSA Marek Procek Protokolant Beata Gandyk po rozpoznaniu w dniu 6 września 2012r. w Katowicach sprawy z odwołania S. K. (S. K. ) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. o wysokość emerytury na skutek apelacji ubezpieczonego S. K. od wyroku Sądu Okręgowego - Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Katowicach z dnia 18 sierpnia 2011r. sygn. akt XI U 107/11 oddala apelację. /-/ SSA I. Goik /-/ SSA M. Żurecki /-/ SSA M. Procek Sędzia Przewodniczący Sędzia Sygn. akt III AUa 2770/11

UZASADNIENIE

Sąd Okręgowy - Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Katowicach wyrokiem z dnia 18 sierpnia 2011 roku oddalił odwołanie S. K. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z dnia 8 kwietnia 2010 roku i 2 grudnia 2010 roku. Decyzją z dnia 8 kwietnia 2010 roku organ rentowy ponownie ustalił wysokość emerytury ubezpieczonego, pobieranej od 13 marca 2006 roku, poprzez doliczenie nieuwzględnionych dotychczas w wymiarze świadczenia okresów składkowych w ilości 5 miesięcy (art. 113 ustawy o emeryturach i rentach z FUS). Decyzją z dnia 2 grudnia 2010 roku natomiast organ rentowy odmówił ubezpieczonemu ponownego obliczenia wysokości emerytury na podstawie art. 110 ustawy o emeryturach i rentach po rozpoznaniu jego wniosku z dnia 31 marca 2010 roku o przeliczenie świadczenia z zastosowaniem do wyliczeń aktualnej kwoty bazowej zarówno w tzw. części stażowej i socjalnej emerytury i z przyjęciem w podstawie wymiaru świadczenia podstawy wymiaru składek przypadającej w części po przyznaniu świadczenia (tj. z lat 2008-2010).

Organ rentowy stwierdził, że wskaźnik wysokości podstawy wymiaru (wwpw) obliczony od podstawy wymiaru składek z 20 lat kalendarzowych, wybranych z całego okresu podlegania ubezpieczeniu, obejmujących po części okres po przyznaniu emerytury (tj. z lat 1973-1991 i 2008) wyniósł 146,81 % i okazał się niższy od dotychczasowego wwpw 156,26 %, wynikającego z podstawy wymiaru składek z 20 lat kalendarzowych: 1968, 1969, 1973-1990). Sąd Okręgowy powołując się na przepis art. 110 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z FUS zaaprobował stanowisko organu rentowego.

W apelacji od wyroku ubezpieczony zarzucił nierozpoznanie jego wszystkich żądań, w szczególności dotyczących wysokości wwpw ustalonego na poziomie 156,26 % - bez uwzględnienia przy jego wyliczeniu wartości deputatu węglowego, nie odtworzenia wysokości wynagrodzeń na podstawie dokumentacji dotyczącej czasu pracy. W związku z tym skarżący kwestionował wysokość swego świadczenia, żądając jego podwyższenia i nadpłaty od 2003 roku. Sąd Apelacyjny oddalił apelację, jako bezzasadną (art. 385 k.p.c.). Przede wszystkim należy wskazać, że zakres i przedmiot rozpoznania sądowego z zakresu ubezpieczeń społecznych wyznacza przedmiot decyzji organu rentowego i żądanie zgłoszone w odwołaniu wniesionym do Sądu, co wynika z treści art. 477 9 § 1 k.p.c. i art. 477 14 k.p.c. Zakres i przedmiot rozpoznania w niniejszej sprawie wyznaczała treść decyzji z dnia 2 grudnia 2010 roku odmawiającej ponownego obliczenia wysokości emerytury ubezpieczonego w oparciu o zasoby określone w przepisie art. 110 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z FUS, wydanej w związku z wnioskiem ubezpieczonego z dnia 31 marca 2010 roku (k. 814 akt ZUS), powtórzonym w treści odwołania z dnia 28 grudnia 2010 roku.

Sąd Okręgowy zatem prawidłowo rozpoznał istotę sprawy, skupiając rozważania na ocenie możliwości przeliczenia wysokości emerytury w oparciu o dołączone do wniosku zaświadczenie o zarobkach ubezpieczonego z lat 2008-2010, uzyskanych po nabyciu prawa do emerytury w firmie (...). Apelujący nie przedstawił jakichkolwiek argumentów na podważenie zasadniczego w sprawie ustalenia, tj. stwierdzenia, że obliczony na nowo wwpw jest niższy od poprzednio obliczonego, co eliminuje w świetle art. 110 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach możliwość ustalenia wysokości świadczenia na nowo w sposób określony w art. 15 ustawy.

Należy zauważyć, że dotychczasowy wwpw 156,26 % emerytury ubezpieczonego został ustalony wyrokiem Sądu Okręgowego z dnia 4 lipca 2007 roku, od którego apelacja ubezpieczonego została oddalona wyrokiem tut. Sądu Apelacyjnego z dnia 24 kwietnia 2008 roku, sygn. III AUa 1647/07, obejmującym również żądanie nadpłaty emerytury od 2003 roku. Ubezpieczony, jak wynika z treści jego apelacji, zdaje się ignorować stan powagi rzeczy osądzonej, nawiązując do kwestii objętych poprzednimi postępowaniami sądowymi. /-/ SSA I. Goik /-/ SSA M.

Żurecki /-/ SSA M. Procek Sędzia Przewodniczący Sędzia JR