Legislator Case Law & Legislation
VI U 1555/14 AI generated

VI U 1555/14 · Sąd powszechny

Case Number VI U 1555/14
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 9 września 2014 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. odmówił F. K. (1) prawa do emerytury po osiągnięciu 60 roku życia, z uwagi na nieudowodnienie przez niego okresu 15 lat pracy w szczególnych warunkach lub szczególnym charakterze. Ubezpieczony zaskarżył powyższą decyzję, wnosząc o jej zmianę i przyznanie mu prawa do emerytury. Wniósł o uwzględnienie w jego stażu pracy w warunkach szczególnych okresu zatrudnienia od 12 września 1974 r. do 10 października 1992 r. w (...) w D.na stanowisku ładowacza.

Legislator headnote

AI generated

art. 245 k.p.c; VI U 1555/14 · Sąd powszechny: okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymagany w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku 65 lat - dla mężczyzn oraz 2) okres składkowy i nieskładkowy, o którym mowa w art. 27 (co najmniej 25 lat dla mężczyzn). Emerytura, o której mowa w ust. 1, przysługuje pod warunkiem nieprzystąpienia do otwartego funduszu emerytalnego albo złożenia wniosku o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym, za pośrednictwem Zakładu, na dochody budżetu państwa.

Keywords

AI generated
art. 245 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 245 k.p.c

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VI U 1555/14

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 29 października 2014 r. Sąd Okręgowy w Szczecinie VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie następującym: Przewodniczący: SSO Monika Miller-Młyńska Protokolant: sekr. sądowy Karolina Miedzińska po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 29 października 2014 r. w S. sprawy F. K. (1) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w S. o prawo do emerytury na skutek odwołania F. K. (1) od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z dnia 1 sierpnia 2014 roku znak (...) zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że przyznaje F. K. (1) prawo do emerytury, poczynając od 1 listopada 2013 roku.

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 9 września 2014 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. odmówił F. K. (1) prawa do emerytury po osiągnięciu 60 roku życia, z uwagi na nieudowodnienie przez niego okresu 15 lat pracy w szczególnych warunkach lub szczególnym charakterze. Ubezpieczony zaskarżył powyższą decyzję, wnosząc o jej zmianę i przyznanie mu prawa do emerytury. Wniósł o uwzględnienie w jego stażu pracy w warunkach szczególnych okresu zatrudnienia od 12 września 1974 r. do 10 października 1992 r. w (...) w D.na stanowisku ładowacza.

W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie w całości, podtrzymując argumentację wyrażoną w zaskarżonej decyzji. Wyjaśnił, że nie ma możliwości doliczenia do wnioskowanego okresu stażu pracy ubezpieczonego w warunkach szczególnych, z uwagi na brak dokumentów, które potwierdzałyby powyższą okoliczność. Sąd ustalił następujący stan faktyczny: F. K. (1) urodził się w dniu (...). Jego łączny staż ubezpieczeniowy (udowodnione okresy składkowe, nieskładkowe) na dzień 1 stycznia 1999 r. wynosił 26 lat, 3 miesiące i 7 dni.

Wniosek o emeryturę złożył w organie emerytalnym w dniu 29 listopada 2013 r. Ubezpieczony nie jest członkiem otwartego funduszu emerytalnego. Okoliczności niesporne, a nadto dowody: - wniosek o emeryturę – k. 1-2 plik I akt rentowych; - karta przebiegu zatrudnienia – k. 48 plik I akt rentowych. W okresie od 15 marca 1973 r. do 20 grudnia 1973 r. oraz od 2 stycznia 1974 r. do 11 lipca 1974 r. F. K. był zatrudniony w pełnym wymiarze czasu pracy w Przedsiębiorstwie (...) na stanowisku kopacza, zajmując się kopaniem rowów melioracyjnych.

Dowody: - zaświadczenie – k. 9 plik I akt rentowych; - zeznania ubezpieczonego w wersji elektronicznej oraz transkrypcja – k. 51, 53, 57v-58v akt sprawy. W okresie od 12 września 1974 r. do 10 października 1992 r. ubezpieczony był zatrudniony w pełnym wymiarze czasu pracy w (...)w D.na stanowisku ładowacza w wydziale transportu. W czasie zatrudnienia w tym zakładzie pracy ubezpieczony wykonywał ciężkie prace załadunkowe i wyładunkowe. Ręcznie (oraz przy użyciu ręcznych wózków dwukołowych) wyładowywał i załadowywał surowce do produkcji, jak również wytworzone w zakładzie produkty (50 - kilogramowe skrzynie z butelkami win (po 25 butelek w skrzynce), skrzynie ze słoikami z dżemami, marmoladami i kompotami, puszki z groszkiem itp.), beczki z kwasem używanym do produkcji.

Dodatkowo zdarzało się że rozładowywał i załadowywał mięso (półtusze do chłodni), a także węgiel z wagonów. Pod koniec zatrudnienia ubezpieczonego (pod koniec lat 80-tych) wprowadzono pewne ułatwienia dla ładowaczy w postaci podnośników widłowych, których używano w czasie załadunku palet. Pozostałe prace - związane z przesuwaniem palet, przenoszeniem beczek, produktów sypkich (cukier) - nadal wykonywano ręcznie. Dowody: - świadectwo pracy – k. 10 plik I akt rentowych; - dokumentacja pracownicza – k. 8 -21, koperta k. 41 akt sprawy, w szczególności karty płac; - zeznania ubezpieczonego w wersji elektronicznej oraz transkrypcja – k. 51, 53, 57v-58v akt sprawy; - zeznania świadka W.

P. w wersji elektronicznej oraz transkrypcja – k. 54-55v akt sprawy; - zeznania świadka A. S. w wersji elektronicznej oraz transkrypcja k. 55v-57v akt sprawy.

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie okazało się uzasadnione. Zgodnie z przepisem art. 24 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2013 r. poz. 1440 j.t.; dalej jako: ustawa emerytalna) - ubezpieczonym urodzonym po dniu 31 grudnia 1948 r. przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku emerytalnego, wynoszącego co najmniej 60 lat dla kobiet i co najmniej 65 lat dla mężczyzn, z zastrzeżeniem art. 46, 47, 50, 50a i 50e i 184. W myśl przepisu art. 184 ust. 1 i 2 ustawy emerytalnej - ubezpieczonym urodzonym po dniu 31 grudnia 1948 r. przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku przewidzianego w art. 32, 33, 39 i 40, jeżeli w dniu wejścia w życie ustawy osiągnęli:

1) okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymagany w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku 65 lat - dla mężczyzn oraz 2) okres składkowy i nieskładkowy, o którym mowa w art. 27 (co najmniej 25 lat dla mężczyzn). Emerytura, o której mowa w ust. 1, przysługuje pod warunkiem nieprzystąpienia do otwartego funduszu emerytalnego albo złożenia wniosku o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym, za pośrednictwem Zakładu, na dochody budżetu państwa.

Wykaz prac zaliczanych do prac w warunkach szczególnych lub w szczególnym charakterze zamieszczony został w załączniku do rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983 roku w sprawie wieku emerytalnego dla pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz. U. Nr 8, poz. 43 z późn. zm.). Przepis §4 ust. 1 tego rozporządzenia stanowi przy tym, że pracownik, który wykonywał prace w szczególnych warunkach, wymienione w wykazie A, nabywa prawo do emerytury, jeżeli spełnia łącznie następujące warunki:

1) osiągnął wiek emerytalny wynoszący: 55 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn, 2) ma wymagany okres zatrudnienia, w tym co najmniej 15 lat pracy w szczególnych warunkach. W myśl przepisu § 2 powołanego aktu prawnego, okresami pracy uzasadniającymi prawo do emerytury są okresy, w których praca w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze jest wykonywana stale i w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym na danym stanowisku pracy. Okresy pracy, o którym mowa stwierdza przy tym zakład pracy, na podstawie posiadanej dokumentacji, w świadectwie wykonywania prac w szczególnych warunkach, wystawionym według wzoru stanowiącego załącznik do przepisów wydanych na podstawie § 1 cytowanego rozporządzenia lub w świadectwie pracy.

W załączniku nr 1 do powyższego rozporządzenia, w Wykazie A w dziale VIII dotyczącym prac wykonywanych w transporcie, pod pozycją 1 jako prace w warunkach szczególnych wskazano ciężkie prace załadunkowe i wyładunkowe oraz przeładunek materiałów sypkich, pylistych, toksycznych, żrących lub parzących. W niniejszej sprawie poza sporem pozostawało to, że ubezpieczony ukończył 60 lat w dniu (...)roku, nie przystąpił do OFE oraz iż na koniec 1998 roku posiadał łączny okres składkowy i nieskładkowy przekraczający 25 lat. Bezspornym było również, że w okresie od dnia 12 września 1974 r. do 10 października 1992 r. ubezpieczony był zatrudniony w pełnym wymiarze czasu pracy w (...)w D.na stanowisku ładowacza w wydziale transportu.

Przedmiotem sporu pozostawało wyłącznie ustalenie, czy wypracowany przez ubezpieczonego okres pracy w tym Przedsiębiorstwie należało uznać za okres pracy w szczególnych warunkach. Organ rentowy odmówił bowiem zaliczenia przedmiotowego okresu do stażu pracy ubezpieczonego w warunkach szczególnych z uwagi na nieprzedłożenie przez F. K.świadectwa pracy w warunkach szczególnych wystawionego przez pracodawcę. Mając na uwadze powyższe, w pierwszej kolejności trzeba podkreślić, że faktem jest, iż zgodnie z §2 ust. 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.

U. 1983 r. Nr 8 poz. 43 ze zm.), okresy pracy w warunkach szczególnych stwierdza zakład pracy, na podstawie posiadanej dokumentacji, w świadectwie wykonywania prac w szczególnych warunkach, wystawionym według wzoru stanowiącego załącznik do przepisów wydanych na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia lub w świadectwie pracy. Trzeba jednak zwrócić uwagę, że zgodnie z utartą praktyką i orzecznictwem w postępowaniu przed sądem okresy zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, przewidziane wskazanym wyżej rozporządzeniem mogą być ustalane także innymi środkami dowodowymi niż dowód z zaświadczenia z zakładu pracy (por. uchwała Sądu Najwyższego z dnia 10 marca 1984 r., III UZP 6/84 oraz uchwała Sądu Najwyższego z dnia 21 września 1984 r.

III UZP 48/84), a więc wszelkimi dopuszczalnymi przez prawo środkami dowodowym. Wydanie lub niewydanie przez pracodawcę świadectwa wykonywania pracy w szczególnych warunkach nie rodzi bowiem żadnych skutków materialnoprawnych, skoro świadectwo to jest jedynie dokumentem prywatnym (art. 245 k.p.c.), wydawanym dla celów dowodowych, a okoliczności w tym dokumencie potwierdzone przez pracodawcę podlegają weryfikacji zarówno w postępowaniu sądowym, jak i w postępowaniu przed organem rentowym. Określenie stanowiska pracy i jej charakteru wskazane w wystawionym przez pracodawcę świadectwie pracy (w niniejszym postępowaniu pracownik fizyczny) nie wiąże zatem sądu, który na podstawie całego zgromadzonego w sprawie materiału dowodowego ocenia, czy ubezpieczony pracował – stale i w pełnym wymiarze czasu pracy – w warunkach szczególnych.

Samodzielnie sąd ustala również, jak zakwalifikować pracę wnioskodawcy w odniesieniu do wykazu prac określonych w załączniku do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. Dla oceny, czy pracownik pracował w szczególnych warunkach, nie ma istotnego znaczenia nazwa zajmowanego przez niego stanowiska, tylko rodzaj powierzonej mu pracy. Praca w szczególnych warunkach to praca wykonywana stale (codziennie) i w pełnym wymiarze czasu pracy w warunkach pozwalających na uznanie jej za jeden z rodzajów pracy wymienionych w wykazie stanowiącym załącznik do rozporządzenia z Rady Ministrów w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze.

Mając powyższe na uwadze, w niniejszej sprawie sąd przeprowadził dowód z dokumentów znajdujących się w aktach ubezpieczonego prowadzonych przez organ rentowy, ale także i w archiwalnych aktach osobowych ubezpieczonego z okresu jego zatrudnienia w (...) w D.. Autentyczność dokumentów nie była przez strony kwestionowana i nie budziła wątpliwości sądu. Zostały one sporządzone w sposób zgodny z przepisami prawa, przez uprawnione do tego osoby, w ramach ich kompetencji, oraz w sposób rzetelny, stąd też sąd uznał je za wiarygodne.

Prymat wiarygodności przyznał sąd także zeznaniom świadków W. P. oraz A. S. oraz korespondującym z nimi zeznaniom ubezpieczonego. Oceniając zeznania świadków sąd miał na względzie, że są oni osobami obcymi dla ubezpieczonego i niemającymi żadnego interesu w tym, by nieprawdziwie zeznawać na korzyść F. K. (1), narażając się jednocześnie na odpowiedzialność karną. Świadkowie, jako pracownicy zatrudnieni w tym samym czasie w tym samym co ubezpieczony zakładzie pracy mieli bezpośrednią wiedzę odnośnie powierzanych wówczas ubezpieczonemu obowiązków.

Treść ich zeznań była przy tym spójna, konsekwentna i zbieżna, nie budząc jakichkolwiek wątpliwości sądu co do ich wiarygodności. Sąd miał przy tym na uwadze, że zarówno ubezpieczony, jak i świadkowie w swoich wyjaśnieniach nie pomijali żadnych okoliczności, zdając pełną relację ze wszystkich powierzanych ładowaczom w spornym okresie obowiązków, w tym wskazywali na okoliczności które mogły ewentualnie wpłynąć na niekorzystne dla ubezpieczonego rozstrzygnięcie – np. potwierdzili, że w końcowym okresie zatrudnienia wprowadzono pewne ułatwienia dla ładowaczy w postaci podnośnika widłowego.

W ocenie sądu materiał dowodowy dał podstawy do przyjęcia, że ubezpieczony w całym okresie zatrudnienia (...)w D.na stanowisku ładowacza (tj. w okresie od 12 września 1974 r. do 10 października 1992 r.) pracował w warunkach szczególnych, wykonując ciężkie prace załadunkowe i wyładunkowe. Ubezpieczony ręcznie wyładowywał bowiem i załadowywał surowce do produkcji, jak również wytworzone w zakładzie produkty (50 kilogramowe skrzynie z butelkami win, skrzynie ze słoikami z dżemami, marmoladami i kompotami, puszki z groszkiem itp.), czy beczki z kwasem używanym do produkcji.

Dodatkowo zdarzało się że rozładowywał i załadowywał mięso (półtusze do chłodni), węgiel. Nie uszło przy tym uwadze sądu, że ubezpieczony oraz świadkowie wskazywali, że pod koniec zatrudnienia F. K. w tym przedsiębiorstwie (tj. pod koniec lat 80-tych) wprowadzono pewne ułatwienia dla ładowaczy w postaci podnośników widłowych. Wyjaśnili przy tym, że podnośniki wykorzystywali do przemieszczania palet ze skrzyniami, a pozostałe prace (związane z przesuwaniem palet, przenoszeniem beczek oraz produktów sypkich, jak np. cukier) nadal wykonywano ręcznie.

Mając na uwadze powyższe sąd uznał, że wskazywana okoliczność nie podważała ustalenia o stałym i ciągłym wykonywaniu przez ubezpieczonego jako ładowacza pracy w warunkach szczególnych. W użytym w rozporządzeniu Rady Ministrów pojęciu „ciężkich prac załadunkowych i wyładunkowych oraz przeładunku materiałów sypkich, pylistych, toksycznych, żrących lub parzących w transporcie” mieszczą się bowiem nie tylko prace ściśle ręczne, ale również te, które wykonywane są przy częściowym użyciu urządzeń pomocniczych, typu sztaplarki.

Zdaniem sądu w analizowanym stanie faktycznym możliwe ponadto okazało się uznanie, że w warunkach szczególnych ubezpieczony pracował również w okresie zatrudnienia w Przedsiębiorstwie (...) od 15 marca 1973 r. do 20 grudnia 1973 r. oraz od 2 stycznia 1974 r. do 11 lipca 1974 r., kiedy to był zatrudniony na stanowisku kopacza. Z wyjaśnień ubezpieczonego wynikało bowiem jednoznacznie, że do jego obowiązków należało kopanie rowów melioracyjnych. Praca ta niewątpliwie była więc pracą o jakiej mowa w przywoływanym wyżej rozporządzeniu Rady Ministrów z 7 lutego 1983r., w Wykazie A, dziale X, dotyczącym prac w rolnictwie i przemyśle rolno-spożywczym, poz. 1, tj.

„pracą przy zakładaniu urządzeń melioracyjnych”. Nawet jednak i bez zaliczenia owego okresu do stażu pracy ubezpieczonego w warunkach szczególnych, należało uznać, że spełnił on wymagany prawem warunek posiadania minimum 15-letniego stażu pracy w warunkach szczególnych. W myśl przepisu art. 129 ust 1 ustawy emerytalnej świadczenia wypłaca się poczynając od dnia powstania prawa do tych świadczeń, nie wcześniej jednak niż od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek lub wydano decyzję z urzędu, z uwzględnieniem ust.

2. Ubezpieczony 60 lat ukończył w dniu (...)r., zaś wniosek o emeryturę złożył w listopadzie 2013 r. W tym stanie rzeczy na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c. sąd zmienił zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w ten sposób, że przyznał F. K.prawo do emerytury od dnia 1 listopada 2013r., tj. od miesiąca złożenia przezeń wniosku.