Legislator Case Law & Legislation
III AUa 387/12 AI generated

III AUa 387/12 · Sąd powszechny

Case Number III AUa 387/12
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Wyrokiem z dnia 16 grudnia 2011 r. Sąd Okręgowy w Krakowie Wydział VIII Ubezpieczeń Społecznych zmienił zaskarżoną przez R. K. decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w K. z dnia 19 sierpnia 2011 r. w ten sposób, że przyznał mu emeryturę od dnia 30 czerwca 2011 r. Jako okoliczności bezsporne Sąd Okręgowy przyjął, że wnioskodawca R. K., ur. (...), w dacie wniosku o emeryturę (tj. w dniu 8 czerwca 2011 r.) ukończył 59 lat, a na dzień 1 stycznia 1999 r. wykazał staż ubezpieczeniowy przekraczający 25 lat okresów składkowych i nieskładkowych.

Legislator headnote

AI generated

art. 385 k.p.c; III AUa 387/12 · Sąd powszechny: Praca ta została ujęta w wykazie w wykazie A dział VIII pkt 3 stanowiącym załącznika do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz. U z 1983 r. Nr 8 poz. 43). Uznał w konsekwencji Sąd Okręgowy, że wnioskodawca spełnił wszystkie przesłanki wymagane do nabycia prawa do emerytury w obniżonym wieku w trybie art. 184 w zw. z art. 32 ustawy o emeryturach i rentach z FUS i dlatego też uznał odwołanie za uzasadnione.

Keywords

AI generated
art. 385 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 385 k.p.c
Mając powyższe na względzie Sąd Apelacyjny uznał, że zaskarżony wyrok nie narusza prawa materialnego, dlatego też na podstawie art. 385 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III AUa 387/12

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 21 lutego 2013 r. Sąd Apelacyjny w Krakowie Wydział III Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSA Agata Pyjas - Luty Sędziowie: SSA Monika Kowalska SSA Iwona Łuka-Kliszcz (spr.) Protokolant: st. prot. sądowy Anna Baran po rozpoznaniu w dniu 21 lutego 2013 r. w Krakowie sprawy z wniosku R. K. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w K. o emeryturę na skutek apelacji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w K. od wyroku Sądu Okręgowego w Krakowie Wydziału VIII Ubezpieczeń Społecznych z dnia 16 grudnia 2011 r. sygn. akt VIII U 1537/11 o d d a l a apelację. Sygn. akt III AUa 387/12

UZASADNIENIE

Wyrokiem z dnia 16 grudnia 2011 r. Sąd Okręgowy w Krakowie Wydział VIII Ubezpieczeń Społecznych zmienił zaskarżoną przez R. K. decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w K. z dnia 19 sierpnia 2011 r. w ten sposób, że przyznał mu emeryturę od dnia 30 czerwca 2011 r. Jako okoliczności bezsporne Sąd Okręgowy przyjął, że wnioskodawca R. K., ur. (...), w dacie wniosku o emeryturę (tj. w dniu 8 czerwca 2011 r.) ukończył 59 lat, a na dzień 1 stycznia 1999 r. wykazał staż ubezpieczeniowy przekraczający 25 lat okresów składkowych i nieskładkowych.

Wnioskodawca nie przystąpił do otwartego funduszu emerytalnego i obecnie nie pracuje. Nadto ustalił Sąd Okręgowy, że w okresie od dnia 19 grudnia 1972 r. do 5 marca 1976 r. wnioskodawca był zatrudniony w (...) w O. jako kierowca ciągnika kołowego i pracował przy remontach oraz budowie dróg (woził piasek, smołę, kamień, węgiel i inne materiały na dołączonych przyczepach). Pracę tą wykonywał w pełnym wymiarze czasu pracy w szkodliwych warunkach. Natomiast w okresie od dnia 7 czerwca 1977 r. do 31 sierpnia 1989 r. wnioskodawca był zatrudniony w Spółdzielni (...)w Z. również jako kierowca ciągnika.

Wykonywał głównie prace polowe, często w górzystym terenie oraz przy opryskiwaniu zbóż i wapnowaniu. Powyższe ustalenia Sąd Okręgowy poczynił w oparciu zeznania świadków, które ocenił jako wiarygodne, podkreślając, że świadkowie, będący współpracownikami wnioskodawcy w spornych okresach pracy, potwierdzili zakres jego obowiązków pracowniczych i fakt, że zatrudnienie to wykonywał w szczególnych warunkach. W tak ustalonym stanie faktycznym sprawy Sąd Okręgowy przytoczył treść art. 32 i art. 184 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jedn.:

Dz. U. z 2009 r. Nr 153 poz. 1227 ze zm.) i wywiódł, że ubezpieczonym urodzonym po dniu 31 grudnia 1948 r. przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku przewidzianego m.in. w art. 32 (tj. 55 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn), jeżeli w dniu wejścia w życia ustawy (tj. w dniu 1 stycznia 1999 r.) osiągnęli okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymaganym w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku niższym niż 60 lat – dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn (tj. co najmniej 15 lat ) oraz okres składkowy i nieskładkowy, o którym mowa w art. 27 (tj. co najmniej 25 lat dla mężczyzn i 20 lat dla kobiet).

Wnioskodawca R. K. osiągnął wiek 60 lat oraz posiada ponad 25 lat okresów składkowych i nieskładkowych, w tym również ponad 15 lat pracy w szczególnych warunkach. W ocenie Sądu Okręgowego, do stażu pracy wnioskodawcy w szczególnych warunkach należy bowiem zaliczyć zakwestionowane przez organ rentowy okresy zatrudnienia w (...) w O. od dnia 19 grudnia 1972 r. do 5 marca 1976 r. oraz w Spółdzielni (...)w Z. od dnia 7 czerwca 1977 r. do 31 sierpnia 1989 r. W tych okresach wnioskodawca wykonywał w pełnym wymiarze czasu pracę kierowcy ciągnika przewożąc różne substancje chemiczne, pracując przy opryskach, wapnowaniu i obsługując maszynę pozbawioną ogrzewania i resorów w hałasie.

Praca ta została ujęta w wykazie w wykazie A dział VIII pkt 3 stanowiącym załącznika do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz. U z 1983 r. Nr 8 poz. 43). Uznał w konsekwencji Sąd Okręgowy, że wnioskodawca spełnił wszystkie przesłanki wymagane do nabycia prawa do emerytury w obniżonym wieku w trybie art. 184 w zw. z art. 32 ustawy o emeryturach i rentach z FUS i dlatego też uznał odwołanie za uzasadnione.

Apelację od powyższego wyroku Sądu Okręgowego wywiódł Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w K.. Zaskarżając go w całości zarzucił naruszenie art. 184 w zw. z art. 32 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jedn.: Dz. U. z 2009 r. Nr 153 poz. 1227, ze zm.) w zw. z § 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz. U z 1983 r. Nr 8 poz. 43), a także sprzeczność istotnych ustaleń Sądu pierwszej instancji z zebranym w sprawie materiałem dowodowym.

Wskazując na tak sformułowane zarzuty apelujący wniósł o zmianę zaskarżonego wyroku i oddalenie odwołania. W uzasadnieniu apelujący zakwestionował uznanie przez Sąd pierwszej instancji spornych okresów zatrudnienia wnioskodawcy w (...) w O. oraz w Spółdzielni (...)w Z. jako pracy w szczególnych warunkach. W treści świadectw pracy za te okresy istnieją bowiem liczne sprzeczności, a w szczególności dotyczące stanowisk na jakich wnioskodawca miał wykonywać pracę – kierowcy ciągnika i kierowcy ciągnika rolniczego. Apelujący podniósł też, że do nabycia prawa do emerytury w obniżonym wieku konieczne jest posiadanie stażu pracy w szczególnych warunkach wykazanego w świadectwie pracy.

Tymczasem Sąd pierwszej instancji swoje ustalenia oparł na lakonicznych zeznaniach dwóch świadków. Zdaniem apelującego nie doszło więc do wyjaśnienia rozbieżności zawartych w świadectwach pracy, lecz ich pominięcia. Ponadto nie został dopuszczony dowód z akt osobowych wnioskodawcy ze spornych okresów zatrudnienia.

Sąd Apelacyjny zważył, co następuje:

Apelacja nie zasługuje na uwzględnienie. Spór w niniejszej sprawie ograniczał się wokół rozstrzygnięcia kwestii, czy praca wykonywana przez wnioskodawcę R. K. w (...) w O. w okresie od dnia 19 grudnia 1972 r. do 5 marca 1976 r. oraz w Spółdzielni (...) (...)w Z. w okresie od dnia 7 czerwca 1977 r. do 31 sierpnia 1989 r., była pracą wykonywaną stale i w pełnym wymiarze czasu pracy w szczególnych warunkach w rozumieniu przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.

U. nr 8 poz. 43 ze zm.) uprawniającą do obniżenia wieku emerytalnego w trybie art. 184 w zw. z art. 32 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jedn.: Dz. U. z 2009 r. Nr 153 poz. 1227, ze zm.). Sąd pierwszej instancji dokonując analizy i oceny zebranych dowodów, a w szczególności z zeznań świadków, uznał że potwierdzają one, iż w ramach spornych okresów zatrudnienia wykonywał ona pracę w warunkach szczególnych. Jednakże, jak trafnie zauważono w apelacji, zalegające w aktach świadectwa pracy wnioskodawcy odnoszące się do tych okresów, zawierają szereg sprzeczności, w tym również co do stanowisk pracy, na jakich wnioskodawca był zatrudniony.

Wymienione w tych świadectwach zostały bowiem różne stanowiska jak kierowca ciągnika, traktorzysta- operator maszyn rolniczych, a dodatkowo, nie podano w jakim okresie wnioskodawca wykonywał takie zatrudnienie. Wobec zachodzących wątpliwości co do właściwego charakteru spornego zatrudnienia wnioskodawcy, Sąd pierwszej instancji winien w pierwszej kolejności dążyć do ich wyjaśnienia w oparciu o dostępne dokumenty pracownicze, a dopiero w dalszej kolejności – wobec braku tych pierwszych – także na podstawie zeznań świadków.

Jak zauważył Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 25 lipca 1997 r. (II UKN 186/97, OSNP 1998 nr 11, poz. 342), o ile w postępowaniu sądowym nie obowiązują ograniczenia co do środków dowodowych potwierdzających okresy zatrudnienia i ich charakter określone w § 20 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1984r. w sprawie postępowania o świadczenia emerytalno-rentowe i zasady wypłaty tych świadczeń (Dz. U. Nr 10 poz. 49 ze zm.), a pracownik ubiegający się o świadczenie z ubezpieczenia społecznego może w postępowaniu przed sądem ubezpieczeń wszelkimi dowodami wykazywać okoliczności, od których zależą jego uprawnienia także ponad osnowę dokumentu (zob. też wyrok Sądu Najwyższego z dnia 6 września 1995r., III URN 23/95, OSNP 1996 nr 5, poz. 77).

Należy jednak mieć na uwadze, iż ustalenia w tym zakresie na podstawie dowodów innych niż świadectwa pracy, zaświadczenie pracodawcy o zatrudnieniu i wynagrodzeniu albo legitymacja ubezpieczeniowa, jako wyjątek od zasady opierania się na wyżej wskazanych dokumentach, musi wynikać z materiału dowodowego pozwalającego w wysokim stopniem prawdopodobieństwa graniczącym z pewnością ustalić nie tylko fakt wykonywania danego zatrudnienia, ale także jego charakter i wszystkie okoliczności z tym związane. Trafnie więc zarzucono w apelacji, że Sąd pierwszej instancji oceniając charakter spornych okresów zatrudnienia wnioskodawcy nie przeprowadził wszechstronnego postępowania dowodowego na tę okoliczność i nie dopuścił wszystkich dostępnych dowodów, a w szczególności z akt pracowniczych (osobowych) wnioskodawcy.

Z tych względów Sąd Apelacyjny uzupełnił postępowanie dowodowe i zwrócił się do byłych zakładów pracy wnioskodawcy o nadesłanie dokumentacji osobowej wnioskodawcy ze spornych okresów od dnia 19 grudnia 1972 r. do 5 marca 1976 r. oraz od dnia 7 czerwca 1977 r. do 31 sierpnia 1989 r. Z nadesłanej dokumentacji pracowniczej wnioskodawcy z (...)w O. – w szczególności ze świadectwa pracy z dnia 5 marca 1976 r. oraz karty obiegowej zmiany z tej samej daty – wynika, że w okresie od dnia 19 grudnia 1972 r. do 5 marca 1976 r. wnioskodawca pracował w tym zakładzie pracy na stanowisku kierowcy ciągnika.

Zaś stanowisko to zostało ujęte w wykazie A dział VIII poz. 3 załącznika do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz. U z 1983 r. Nr 8 poz. 43), gdzie wymienione są prace kierowców ciągników, kombajnów lub pojazdów gąsienicowych. Taki sam charakter miało zatrudnienie wnioskodawcy w drugim ze spornych okresów, tj. w Spółdzielni (...)w Z. od dnia 7 czerwca 1977 r. do 31 sierpnia 1989 r. Jakkolwiek w dokumentacji pracowniczej stanowisko pracy wnioskodawcy zostało określone jako kierowca ciągnika (tak w świadectwie wykonywania pracy w szczególnych warunkach z dnia 18 lutego 2000 r.) a w pozostałych dokumentach (w tym umowie o pracę z dnia 7 czerwca 1971 r.) jest mowa o stanowisku traktorzysty – to jednak należy zauważyć że pojęcia te są tożsame.

Bowiem traktorzysta to kierowca prowadzący traktor, czyli kierowca ciągnika. Zaś właśnie taka praca została ujęta w powołanym wyżej wykazie A dział VIII poz. 3 załącznika do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. Nie budzi zatem wątpliwości, że R. K. był u powyższych pracodawców zatrudniony w pełnym wymiarze czasu pracy oraz stale wykonywał prace w szczególnych warunkach obowiązujących na danych stanowiskach pracy ( por. np. wyroki Sądu Najwyższego z dnia 5 czerwca 2007 r., I UK 376/06 – OSNAP 2008/13 – 14/ 203, z dnia 19 września 2007 r., III UK 38/07 – OSNAP 2008/21 – 22/325 ).

W tych okolicznościach jako nieuzasadnione okazały się zarzuty apelacji i podnoszone w niej wątpliwości co do właściwego charakteru spornych okresów zatrudnienia wnioskodawcy. Dopuszczone w toku postępowania apelacyjnego dowody z dokumentacji pracowniczej wnioskodawcy z tych okresów jednoznacznie potwierdziły, że R. K. wykonywał wtedy pracę w szczególnych warunkach na stanowisku kierowcy ciągnika. W konsekwencji Sąd Apelacyjny uznał, że ostatecznie prawidłowo Sąd pierwszej instancji przyjął, że wnioskodawca posiada ponad 15 lat pracy w szczególnych warunkach jak tego wymaga art. 184 w zw. z art. 32 ustawy o emeryturach i rentach z FUS do nabycia prawa do emerytury z tytułu pracy w szczególnych warunkach.

Spełnił on zatem wszystkie warunki wymagane dla nabycia prawa do emerytury z art. 184 w zw. z art. 32 ustawy o emeryturach i rentach z FUS. Mając powyższe na względzie Sąd Apelacyjny uznał, że zaskarżony wyrok nie narusza prawa materialnego, dlatego też na podstawie art. 385 k.p.c. orzekł jak w sentencji.