Legislator Case Law & Legislation
III AUa 293/14 AI generated

III AUa 293/14 · Sąd powszechny

Case Number III AUa 293/14
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome DECISION

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 2 września 2013 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. odmówił J. S. prawa do emerytury uzasadniając to tym, że wnioskodawca nie udowodnił na dzień 1 stycznia 1999 roku okresu składkowego i nieskładkowego w wymiarze co najmniej 25 lat, a także nie wykazał co najmniej 15-letniego okresu zatrudnienia w warunkach szczególnych lub w szczególnym charakterze. Odwołaniem z dnia 13 września 2013 roku J. S. zaskarżył powyższą decyzję, domagając się jej zmiany i przyznania mu prawa do emerytury. Uzasadniając swoje stanowisko ubezpieczony podniósł, że ustawa o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, która weszła w życie w dniu 1 stycznia 1999 roku, pozbawiła kolejarzy praw nabytych.

Legislator headnote

AI generated

art. 391 § 2 k.p.c, art. 203 § 4 k.p.c, art. 469 k.p.c; III AUa 293/14 · Sąd powszechny: okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymaganym w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku niższym niż 60 lat – dla kobiet i 65 lat – dla mężczyzn oraz 2) okres składkowy i nieskładkowy, o którym mowa w art. 27, tj . 25 lat dla mężczyzn. Emerytura ta przysługuje pod warunkiem nieprzystąpienia do otwartego funduszu emerytalnego albo złożenia wniosku o przekazanie zgromadzonych środków na dochody budżetu państwa. Według stanu prawnego obowiązującego od 1 stycznia 2013 roku, dla ustalenia prawa do emerytury w trybie art. 184 ww. ustawy nie jest już wymagane rozwiązanie stosunku pracy – w przypadku ubezpieczonego będącego pracownikiem.

Keywords

AI generated
art. 391 § 2 k.p.c art. 203 § 4 k.p.c art. 469 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 391 § 2 k.p.c
Stosownie do treści art. 391 § 2 k.p.c., w razie cofnięcia apelacji sąd drugiej instancji umarza postępowanie apelacyjne i orzeka o kosztach jak przy cofnięciu pozwu.
art. 203 § 4 k.p.c
Z uwagi na wyczerpującą treść powołanego przepisu, cofnięcie apelacji nie podlega kontroli sądu na zasadzie odpowiedniego stosowania art. 203 § 4 k.p.c.
art. 469 k.p.c
Sąd może jedynie zakwestionować zasadność cofnięcia apelacji, mając na względzie słuszny interes ubezpieczonego (art. 469 k.p.c.).

Cited Case Law

AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III AUa 293/14 POSTANOWIENIE Dnia 9 grudnia 2014 r. Sąd Apelacyjny w Szczecinie - Wydział III Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSA Zofia Rybicka - Szkibiel Sędziowie: SSA Romana Mrotek SSO del. Aleksandra Mitros (spr.) Protokolant: st. sekr. sądowy Elżbieta Kamińska po rozpoznaniu w dniu 9 grudnia 2014 r. na rozprawie sprawy J. S. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. o prawo do emerytury na skutek apelacji ubezpieczonego od wyroku Sądu Okręgowego w Szczecinie VII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 12 lutego 2014 r. sygn. akt VII U 1854/13 p o s t a n a w i a : umorzyć postępowanie apelacyjne. SSA Romana Mrotek SSA Zofia Rybicka - Szkibiel SSO del. Aleksandra Mitros Sygn. akt III AUa 293/14

UZASADNIENIE

Decyzją z 2 września 2013 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. odmówił J. S. prawa do emerytury uzasadniając to tym, że wnioskodawca nie udowodnił na dzień 1 stycznia 1999 roku okresu składkowego i nieskładkowego w wymiarze co najmniej 25 lat, a także nie wykazał co najmniej 15-letniego okresu zatrudnienia w warunkach szczególnych lub w szczególnym charakterze. Odwołaniem z dnia 13 września 2013 roku J. S. zaskarżył powyższą decyzję, domagając się jej zmiany i przyznania mu prawa do emerytury. Uzasadniając swoje stanowisko ubezpieczony podniósł, że ustawa o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, która weszła w życie w dniu 1 stycznia 1999 roku, pozbawiła kolejarzy praw nabytych.

Zdaniem odwołującego, wobec tej grupy zawodowej należało zastosować tzw. opcję zerową tzn. jedynie pracownicy przyjmowani do (...) po 1 stycznia 1999 roku winni podlegać przepisom ww. ustawy. Ubezpieczy wskazał, że znany jest mu wyrok Trybunału Konstytucyjnego z 22 czerwca 1999 roku (sygn. akt K5/99), mimo to – jego zdaniem - nowa ustawa o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych narusza art. 2 i 32 Konstytucji RP. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie w całości, podtrzymując dotychczasową argumentację.

Odnosząc się do dokumentów załączonych do odwołania Zakład Ubezpieczeń Społecznych stwierdził, iż nie wnoszą do sprawy żadnych nowych okoliczności. Wyrokiem z dnia 12 lutego 2014 r., wydanym w sprawie VII U 1854/13, Sąd Okręgowy w Szczecinie VII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych oddalił odwołanie J. S.. Swoje rozstrzygnięcie Sąd Okręgowy oparł na następujących ustaleniach faktycznych i rozważaniach prawnych: J. S. urodził się (...). W dniu 26 czerwca 2013 roku ubezpieczony złożył w organie rentowym wniosek o emeryturę.

J. S. nie przystąpił do Otwartego Funduszu Emerytalnego. Organ rentowy przyjął, że wnioskodawca udowodnił na dzień 1 stycznia 1999 roku ogółem 24 lata, 9 miesięcy i 10 dni okresów składkowych i nieskładkowych, w tym 3 lata, 9 miesięcy i 8 dni pracy w szczególnych warunkach. Do okresów ubezpieczenia uwzględniono m.in. okres odbywania przez ubezpieczonego zasadniczej służby wojskowej od 26 października 1974 roku do 22 września 1976 roku. Ubezpieczony świadczył pracę w następujących zakładach pracy: - Zakładach Budownictwa (...) w S. w okresie od 19 lutego 1974 roku do 22 sierpnia 1974 roku, jako stażysta, - Wojewódzkim Przedsiębiorstwie (...) w S. od 26 sierpnia 1974 roku do 30 września 1979 r., jako referent, starszy referent ds. bhp, starszy referent techniczny ds. bhp, - Wojewódzkim Zakładzie (...) w S. od 1 października 1979 roku do 31 stycznia 1992 roku, jako inspektor ds. inwestycyjnych, kierownik grupy robót, główny specjalista ds. administracyjno-gospodarczych, - Zarządzie (...) w S. od 3 lutego 1992 roku do 31 stycznia 1995 roku, jako inspektor nadzoru.

Od dnia 1 marca 1995 roku wnioskodawca jest zatrudniony w(...). S.A. Zakładzie (...) w S. w charakterze inspektora diagnosty. Do końca 1998 roku ubezpieczony: - korzystał z urlopu bezpłatnego: od 16 sierpnia 1995 roku do 19 sierpnia 1995 roku, 7 października 1995 roku i 29 stycznia 1996 roku, - otrzymał wynagrodzenie za czas niezdolności do pracy: od 15 stycznia 1996 roku do 19 stycznia 1996 roku i od 20 października 1998 roku do 23 października 1998 roku, - otrzymywał zasiłek opiekuńczy: od 15 lipca 1997 roku do 22 lipca 1997 roku, od 28 lipca 1997 roku do 1 sierpnia 1997 roku.

W okresie od 2 lutego 1995 roku do 28 lutego 1995 roku ubezpieczony był zarejestrowany w Rejonowym Urzędzie Pracy w S. jako osoba bezrobotna uprawniona do zasiłku z tytułu pozostawania bez pracy. Sąd Okręgowy uznał odwołanie ubezpieczonego za nieuzasadnione, zaznaczając, że poza sporem pozostaje fakt, że J. S. urodzony (...), nie osiągnął wymaganego przepisem art. 24 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych tzw. powszechnego wieku emerytalnego. Jednocześnie wyjaśnił, że w wyżej wskazanej ustawie zróżnicowane zostały warunki przechodzenia na emeryturę według kryterium urodzenia: dla ubezpieczonych urodzonych po dniu 31 grudnia 1948 roku oraz dla ubezpieczonych urodzonych przed dniem 1 stycznia 1949 roku oraz dla niektórych ubezpieczonych urodzonych po dniu 31 grudnia 1948 roku, a przed dniem 1 stycznia 1969 roku.

Z kolei przepis art. 184 ustawy stanowi, że ubezpieczonemu urodzonemu po dniu 31 grudnia 1948 roku przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku przewidzianego w art. 32, 33, 39 i 40, jeżeli w dniu wejścia w życie ustawy (tj. 1 stycznia 1999 roku) osiągnął:

1) okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymaganym w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku niższym niż 60 lat – dla kobiet i 65 lat – dla mężczyzn oraz 2) okres składkowy i nieskładkowy, o którym mowa w art. 27, tj . 25 lat dla mężczyzn. Emerytura ta przysługuje pod warunkiem nieprzystąpienia do otwartego funduszu emerytalnego albo złożenia wniosku o przekazanie zgromadzonych środków na dochody budżetu państwa. Według stanu prawnego obowiązującego od 1 stycznia 2013 roku, dla ustalenia prawa do emerytury w trybie art. 184 ww. ustawy nie jest już wymagane rozwiązanie stosunku pracy – w przypadku ubezpieczonego będącego pracownikiem.

Sąd powołał się na przepis art. 32 ustawy emerytalnej, zgodnie z którym ubezpieczonym urodzonym przed dniem 1 stycznia 1949 roku, będącym pracownikami, zatrudnionymi w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, przysługuje emerytura w wieku niższym niż określony w art. 27 pkt 1. Natomiast za pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach uważa się pracowników zatrudnionych przy pracach o znacznej szkodliwości dla zdrowia oraz o znacznym stopniu uciążliwości lub wymagających wysokiej sprawności psychofizycznej ze względu na bezpieczeństwo własne lub otoczenia.

Dodał również, że kwestię uzyskiwania prawa do przedmiotowego świadczenia szczegółowo reguluje rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz. U. Nr 8, poz. 43 ze zm.). Zgodnie z § 4 ust. 1 przywołanego rozporządzenia pracownik, który wykonywał prace w szczególnych warunkach, wymienione w wykazie A, nabywa prawo do emerytury, jeżeli spełnia łącznie następujące warunki: - osiągnął wiek emerytalny wynoszący: 55 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn, - ma wymagany okres zatrudnienia, w tym co najmniej 15 lat pracy w szczególnych warunkach.

Do okresów zatrudnienia w szczególnych warunkach, o których mowa w ust. 1, zalicza się także okresy pracy górniczej w rozumieniu przepisów o zaopatrzeniu emerytalnym górników i ich rodzin oraz okresy zatrudnienia na kolei w rozumieniu przepisów o zaopatrzeniu emerytalnym pracowników kolejowych i ich rodzin, a także okresy pracy lub służby, o których mowa w § 5-10 (§ 4 ust. 3). W rozpoznawanej sprawie bezspornym – w ocenie Sądu Okręgowego - pozostawało, że ubezpieczony przed dniem 1 stycznia 1999 roku nie wykazał wymaganego ustawą 25 – letniego okresu składkowego i nieskładkowego.

Brak spełnienia przez odwołującego wymogu dotyczącego legitymowania się okresem ubezpieczenia w wymiarze minimum 25 lat, stanowił zaś wystarczającą przesłankę do ustalenia, że J. S. nie spełnia warunków do nabycia prawa do emerytury na mocy art. 184 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Ustalenie prawa do emerytury w wieku obniżonym na podstawie ww. przepisu wymaga bowiem łącznego spełnienia wszystkich przesłanek warunkujących jego nabycie (tak Sąd Najwyższy w postanowieniu z 22 lutego 2012 r., II UK 274/11 oraz Sąd Najwyższy w wyroku z 19 marca 2013 r., I UK 560/12).

W związku z powyższym prowadzenie postępowania dowodowego co do wymogu posiadania przez skarżącego 15-letniego okresu pracy w szczególnych warunkach (jak również co do ustalenia pozostałych przesłanek do nabycia wnioskowanego świadczenia) pozostawało – w ocenie Sadu Okręgowego - zbędne, gdyż nawet przy spełnieniu przez odwołującego pozostałych warunków prawa do emerytury odwołanie i tak musiałoby być oddalone. Dodatkowo Sąd wyjaśnił, że zgromadzony w sprawie materiał dowodowy wskazuje, że J. S. nie spełnia także warunku dotyczącego posiadania na dzień 1 stycznia 1999 roku, co najmniej 15 lat pracy wykonywanej w szczególnych warunkach.

Doliczenie bowiem do uwzględnionego przez organ rentowy stażu pracy w szczególnych warunkach (tj. 3 lata, 9 miesięcy i 8 dni) okresu zatrudnienia w Zakładach Budownictwa (...) w S. od 19 lutego 1974 roku do 22 sierpnia 1974 roku (tj. 6 miesięcy i 4 dni) – nie dawałoby łącznie wymaganych ustawą 15 lat. W ocenie Sądu Okręgowego, literalna wykładnia przepisu art. 184 ust. 1 jest jasna i nie budzi wątpliwości. Ustawodawca jednoznacznie wskazał przesłanki, których spełnienie skutkuje nabyciem prawa do emerytury i nie przewidział w tym zakresie żadnych wyjątków.

Zważyć także należy, iż Sąd, jak i organy stosujące prawo nie mają możliwości samodzielnego ukształtowania określonej materii, a ich obowiązkiem jest przestrzeganie oraz stosowanie powszechnie obowiązującego prawa. Nie mają przy tym jakichkolwiek podstaw do wyłączenia ich od czynienia zadość temu obowiązkowi. Nie mogą one przecież w żadnym razie orzekać wbrew prawu, chociażby nawet było ono – w ocenie wnioskodawców - rażąco krzywdzące i niesprawiedliwe. Na gruncie obowiązujących przepisów wnioskodawca nie spełnia też przesłanek do nabycia emerytury kolejowej na mocy art. 50 omawianej ustawy, z uwagi na brak spełnienia wymogu osiągnięcia wieku emerytalnego określonego w art.

40. Przedmiotowe świadczenie, właśnie z uwagi na wymóg osiągnięcia wieku wskazanego w art. 40, może dotyczyć w praktyce wyłącznie kobiet urodzonych po 31 grudnia 1948 roku, a przed dniem 1 stycznia 1952 roku, ponieważ tylko one zdołają osiągnąć wiek emerytalny (55 lat) do dnia 31 grudnia 2008 roku (60-letni mężczyźni w 2009 roku). Sąd Okręgowy zważył, że jedynym w zasadzie argumentem dla poparcia stanowiska strony odwołującej było twierdzenie, że przepisy ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych stoją w sprzeczności z zasadami wyrażonymi Konstytucji RP.

W ocenie wnioskodawcy ustawa emerytalno-rentowa z 17 grudnia 1998 roku narusza prawa nabyte pracowników przedsiębiorstwa (...). Ze stanowiskiem tym Sąd Okręgowy się nie zgodził, ponieważ – jak zauważył sam odwołujący – przepisy ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, w tym regulacje dotyczące grupy zawodowej kolejarzy były już przedmiotem rozpoznania przez Trybunał Konstytucyjny. Trybunał Konstytucyjny nie doszukał się wspominanych przez skarżącego naruszeń. W uzasadnieniu wyroku z 22 czerwca 1999 r., sygn. akt K 5/99, Trybunał Konstytucyjny określił powołaną ustawę jako jeden z tych aktów prawotwórczych, które wprowadzają nowy system emerytalno-rentowy w Polsce.

Trybunał Konstytucyjny wskazał też, że celem ustawodawcy było stworzenie stabilnego systemu w warunkach niekorzystnych trendów demograficznych, prowadzących do wzrostu liczby świadczeniobiorców przy jednoczesnym spadku liczby osób płacących składki na ubezpieczenia społeczne. W uzasadnieniu projektu ustawy wśród wielu wad dotychczasowego systemu wymieniano w szczególności zbyt szerokie możliwości wcześniejszego przechodzenia na emeryturę. Obniżenie wieku emerytalnego dla szeregu grup zawodowych pogłębiało bowiem trudności z zapewnieniem równowagi finansowej dotychczasowego systemu ubezpieczeń społecznych.

Reforma systemu emerytalno-rentowego miała m.in. na celu ograniczenie uprawnień do wcześniejszej emerytury i ujednolicenie wieku emerytalnego. Trybunał Konstytucyjny wyraźnie podkreślił, że ochrona praw nabytych nie oznacza nienaruszalności tych praw. Zasada ochrony praw nabytych nie ma bowiem charakteru absolutnego i nie wyklucza wprowadzania regulacji mniej korzystnych dla jednostki. Ubezpieczeni winni liczyć się z tym, że w warunkach recesji gospodarczej, czy niżu demograficznego, państwo może być zmuszone do zmiany obowiązujących przepisów na niekorzyść, w celu dostosowania zakresu realizacji praw socjalnych do warunków ekonomicznych.

Poszczególne grupy zawodowe, w tym kolejarze, powinni zatem mieć na uwadze, że zakres ich uprawnień emerytalnych może być modyfikowany. Ustawodawca musi mieć możliwość ingerowania w kształt przepisów emerytalnych, aby zapewnić wszystkim uprawnionym choćby minimalny pakiet świadczeń z ubezpieczeń społecznych. Sąd Okręgowy wskazał też, że ocenia prawidłowość zaskarżonej decyzji według stanu faktycznego i prawnego obowiązującego w dacie jej wydania. W związku z czym dla niniejszego postępowania pozostaje bez znaczenia, czy w przyszłości, np. na skutek działań pracowników (...), dojdzie do zmiany przepisów określających warunki przejścia na wcześniejszą emeryturę w stosunku do grupy zawodowej kolejarzy.

Z wyrokiem tym nie zgodził się ubezpieczony, który w dniu 31 marca 2014 r. zaskarżył go apelacją. Pismem z dnia 25 listopada 2014 r. J. S. cofnął apelację w przedmiotowej sprawie.

Sąd Apelacyjny zważył, co następuje:

Stosownie do treści art. 391 § 2 k.p.c., w razie cofnięcia apelacji sąd drugiej instancji umarza postępowanie apelacyjne i orzeka o kosztach jak przy cofnięciu pozwu. Z uwagi na wyczerpującą treść powołanego przepisu, cofnięcie apelacji nie podlega kontroli sądu na zasadzie odpowiedniego stosowania art. 203 § 4 k.p.c. (zob. także uchwała Sądu Najwyższego z dnia 29 maja 2000 r., III CZP 6/00, Prok. i Pr. 2000, nr 10, poz. 37). Sąd może jedynie zakwestionować zasadność cofnięcia apelacji, mając na względzie słuszny interes ubezpieczonego (art. 469 k.p.c.).

Pismem z dnia 25 listopada 2014 r. ubezpieczony cofnął apelację w przedmiotowej sprawie. W ocenie Sądu Apelacyjnego, cofnięciu wskazanego środka odwoławczego nie sprzeciwia się słuszny interes ubezpieczonego, albowiem Sąd Apelacyjny procedował w oparciu o prawidłowo zebrany materiał dowodowy, szczegółowo analizował zasadność roszczenia wnioskodawcy na tle ustalonego stanu faktycznego sprawy, a motywy rozstrzygnięcia jasno i klarownie przedstawił w obszernym uzasadnieniu, z którym ubezpieczony miał okazję się zapoznać przed podjęciem decyzji o cofnięciu apelacji.

Wobec powyższego, należało orzec jak w sentencji postanowienia.