Legislator Case Law & Legislation
III AUa 258/12 AI generated

III AUa 258/12 · Sąd powszechny

Case Number III AUa 258/12
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. decyzją z dnia 6 kwietnia 2011 roku odmówił Z. P. przyznania prawa do emerytury z tytułu zatrudnienia w szczególnych warunkach, ponieważ nie udowodnił on wymaganego 15 – letniego okresu takiej pracy, a jedynie 11 lat, 8 miesięcy i 8 dni. Organ rentowy nie uwzględnił wnioskodawcy do okresu pracy w warunkach szczególnych zatrudnienia w Zakładzie (...) w Ł. od 1 maja 1992r. do 31 października 1999r. W odwołaniu od powyższej decyzji Z. P. wniósł o jej zmianę i przyznanie prawa do emerytury przy zaliczeniu spornego okresu, jako okresu pracy w szczególnych warunkach.

Legislator headnote

AI generated

art. 386 § 1 k.p.c, art. 385 k.p.c; III AUa 258/12 · Sąd powszechny: Nr 153 z 2009r., poz. 1227– tekst jednolity późn. zm. ). Wniosek o emeryturę Z. P. złożył w dniu 9 marca 2011r. W apelacji organ rentowy zaskarżył powyższy wyrok w części ustalającej datę przyznania prawa do emerytury, zarzucając obrazę prawa materialnego - art. 129 ust. 1 i art. 116 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Wskazując na powyższe zarzuty, apelujący wniósł o zmianę zaskarżonego wyroku i oddalenie odwołania. W uzasadnieniu apelacji podniesiono, że w dniu 30 września 2010r.

Keywords

AI generated
art. 386 § 1 k.p.c art. 385 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 386 § 1 k.p.c
W związku z powyższym, Sąd Apelacyjny na podstawie art. 386 § 1 k.p.c.
art. 385 k.p.c
prawo do emerytury od 1 grudnia 2010r., oddalając w pozostałej części apelację na podstawie art. 385 k.p.c.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt: III AUa 258/12

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 24 sierpnia 2012 r. Sąd Apelacyjny w Łodzi, III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSA Maria Padarewska - Hajn Sędziowie:SSA Jacek Zajączkowski (spr.) SSA Anna Szczepaniak-Cicha Protokolant: stażysta Przemysław Trębacz po rozpoznaniu w dniu 24 sierpnia 2012 r. w Łodzi sprawy Z. P. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych I Oddziałowi w Ł. o emeryturę, na skutek apelacji organu rentowego od wyroku Sądu Okręgowego - Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Łodzi z dnia 9 listopada 2011 r., sygn. akt: VIII U 638/11;

1. zmienia zaskarżony wyrok w ten tylko sposób, że przyznaje Z. P. prawo do emerytury od dnia 1 grudnia 2010 roku;

2. oddala apelację w pozostałej części. Sygn. akt III AUa 258/12

UZASADNIENIE

Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. decyzją z dnia 6 kwietnia 2011 roku odmówił Z. P. przyznania prawa do emerytury z tytułu zatrudnienia w szczególnych warunkach, ponieważ nie udowodnił on wymaganego 15 – letniego okresu takiej pracy, a jedynie 11 lat, 8 miesięcy i 8 dni. Organ rentowy nie uwzględnił wnioskodawcy do okresu pracy w warunkach szczególnych zatrudnienia w Zakładzie (...) w Ł. od 1 maja 1992r. do 31 października 1999r. W odwołaniu od powyższej decyzji Z. P. wniósł o jej zmianę i przyznanie prawa do emerytury przy zaliczeniu spornego okresu, jako okresu pracy w szczególnych warunkach.

Organ rentowy wnosił o oddalenie odwołania. Sąd Okręgowy - Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Łodzi wyrokiem z dnia 9 listopada 2011r. zmienił zaskarżoną decyzję i przyznał Z. P. prawo do emerytury od dnia 26 października 2010 roku. Przy uwzględnieniu spornego między ubezpieczonym a organem rentowym okresu pracy w Zakładzie (...) w Ł. od 1 maja 1992r. do 31 października 1999r. na stanowisku montera aparatów i układów hydraulicznych, Sąd Okręgowy ustalił, że Z. P., ur. (...), wykazał na dzień 1 stycznia 1999r. ponad 25-letni okres ubezpieczenia, w tym 15-letni okres pracy w szczególnych warunkach, a skoro nie przystąpił do otwartego funduszu emerytalnego i ukończył 60 lat życia, to spełnia wszystkie warunki niezbędne do przyznania emerytury określone w art. 184 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.

U. Nr 153 z 2009r., poz. 1227– tekst jednolity późn. zm. ). Wniosek o emeryturę Z. P. złożył w dniu 9 marca 2011r. W apelacji organ rentowy zaskarżył powyższy wyrok w części ustalającej datę przyznania prawa do emerytury, zarzucając obrazę prawa materialnego - art. 129 ust. 1 i art. 116 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Wskazując na powyższe zarzuty, apelujący wniósł o zmianę zaskarżonego wyroku i oddalenie odwołania. W uzasadnieniu apelacji podniesiono, że w dniu 30 września 2010r.

Z. P. złożył wniosek o emeryturę z tytułu zatrudnienia w warunkach szczególnych, który został załatwiony prawomocną decyzją odmowną z 9 listopada 2010r. W dniu 9 marca 2011r. Z. P. złożył kolejny wniosek o emeryturę wcześniejszą, a wszczęte na skutek tego wniosku postępowanie zakończyło się zaskarżoną decyzją. Jeżeli więc wniosek o emeryturę odwołujący złożył w dniu 9 marca 2011r., to prawo do tego świadczenia winno być mu przyznane nie wcześniej niż z dniem 1 marca 2011r.

Sąd Apelacyjny zważył, co następuje:

Apelacja jest częściowo zasadna. Generalną zasadą prawa emerytalno-rentowego jest, że świadczenia wypłaca się na wniosek zainteresowanego, poczynając od dnia powstania prawa do emerytury (w tym emerytury z tytułu pracy w szczególnych warunkach - art. 184 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z FUS) lub renty (tj. spełnienia ustawowych warunków), lecz nie wcześniej niż od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek o świadczenie. Reguła powyższa wyklucza możliwość wstecznego wypłacania świadczeń, tj. za okres po nabyciu prawa, a przed złożeniem wniosku.

Sąd Okręgowy zmieniając zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych przyznał wnioskodawcy prawo do emerytury od dnia 26 października 2010 roku. Natomiast, jak słusznie podniósł apelujący, zgodnie z art. 129 ust. 1 ustawy, świadczenie wypłaca się poczynając od dnia powstania prawa do tych świadczeń, nie wcześniej jednak niż od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek lub wydano decyzję z urzędu. Z materiału dowodowego zgromadzonego w sprawie bezspornie zaś wynika, że Z. P. kolejny wniosek o emeryturę złożył w dniu 7 grudnia 2010r., zatem Sąd Okręgowy zmieniając zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych błędnie określił datę powstania prawa do emerytury, gdyż pominął w rozpatrywanej sprawie fakt, iż wcześniejsze postępowanie w przedmiocie prawa Z.

P. do emerytury, toczące się na skutek wniosku z 30 września 2010r., było prawomocnie zakończone. W związku z powyższym, Sąd Apelacyjny na podstawie art. 386 § 1 k.p.c. zmienił zaskarżony wyrok i przyznał Z. P. prawo do emerytury od 1 grudnia 2010r., oddalając w pozostałej części apelację na podstawie art. 385 k.p.c.